Jump to content
IGNORED

Legalizacija marihuane u Srbiji?


kokota

Recommended Posts

Razvoj kampanje za revidiranje prohibicije marihuane koji se ozbiljno zahuktao prethodnih godina je počeo da daje rezultate. Nakon Holandije od pre par decenija, Portugal, Švajcarska i Češka su dekriminilazovale posedovanje manjih količina marihuane, Rumunija je usvojila zakon o upotrebi marihuane u medicinske svrhe, a u SAD Kolorado i Vašington počinju uskoro sa prvim prodavnicama u kojima će legalno moći da se kupuje marihuana. Očekuje se i da će desetine drugih država u SAD uskoro dekriminalizovati ili legalizovati marihuanu obzirom da je to tržište koje raste brže i od tržišta smartphoneova.Ono što mene zanima jeste, da li vi vidite potencijal za ozbiljnu kampanju koja bi to promovisala u Srbiji? Pritom ne mislim na kampanju koja bi postojala i organizovala tribine dva puta godišnje, već onu koja bi stavila ovo pitanje u fokus javnosti. Da li mislite da bi bilo ko od političara bio spreman da podrži takav predlog? Koje javne ličnosti bi smele da stanu iza takve inicijative? Šta su glavne pretnje za tako nešto?Cenio bih različita mišljenja od "šupizdumaterinu narkomansku" do optimizma.edit: shvatam da postoji tema o legalizaciji i dekriminalizaciji, ali kapirao sam da se ova bavi malo specifičnijom temom, odnosno isključivo primerom Srbije. U slučaju da je previše, recite da prebacim pitanje tamo.

Edited by kokota
Link to comment
 • Replies 113
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • JozoMujica

  9

 • Ariel

  9

 • Lezilebovich

  7

 • čekmeže

  7

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ono što mene zanima jeste, da li vi vidite potencijal za ozbiljnu kampanju koja bi to promovisala u Srbiji? Pritom ne mislim na kampanju koja bi postojala i organizovala tribine dva puta godišnje, već onu koja bi stavila ovo pitanje u fokus javnosti.
Plašim se da ovo nije dovoljno interesantna tema organizacijama koje bi iznele takvu kampanju. U najboljem slučaju može se postići nešto kao okupljanja protiv noćne prohibicije u Beogradu, neka FB inicijativa. Jače i srednje jake nevladine organizacije jednostavno ne žele ovim pitanjem da se bave. Političke partije tek ne žele da se petljaju u ovo. Stranka koja bi po svom opredeljenju bila najbliža ideli legalizacije ili dekriminalizacije svakako je LDP, ali oni ne znaju gde udaraju i opterećeni su problemom percepcije svog lidera kao narkomana.
Da li mislite da bi bilo ko od političara bio spreman da podrži takav predlog? Koje javne ličnosti bi smele da stanu iza takve inicijative?
Od političara možemo, u najboljem slučaju, da očekujemo nekakve individualne izlive nečega što podseća na neku uvijenu, dvosmislenu podršku. Recimo "bolje jedan džoint nego litar rakije", što je izjava koja se pripisisuje Čedi (ali ja je nisam neposredno registrovao). Ili recimo, "smatram da treba razmotriti pozitivne i negativne posledice ovakve odluke, uzeti u obzir promene u zakonima evropskih država". Tako nešto. Što se tiče javnih ličnosti, uvek možeš da računaš na podršku od Marka Vidojkovića, Baneta Trifunovića, i sl. Kapiram da će se Kesić odlučiti da pruži podršku inicijativi, i tako dodatno sebe poistoveti sa poznatim američkim političkim komentatorima-zabavljačima (Bil Maher, naravno).
Šta su glavne pretnje za tako nešto?
Nezainteresovanost građana, bitiniji problemi, slab kredibilitet zagovornika iz prvih redova.
Link to comment

По мени, још већи проблем би била светска фармакомафија, која још увек врло успешно сузбија конкуренцију. Разјебали су домаћу фармацију (чак и Галенику) па сад увозимо и што смо до јуче производили. Не улива ми неку наду да ће олако препустити потрошаче својих скупих пилула за лилуле било ком Пери, Мики & Лази којима од инвестиције треба неколико саксија и нико живи не може после да их контролише.Наспрам њих, који успешно купују законодавство већ деценијама и само продиру на нова и нова тржишта (не само географски, него укидају производе који су до јуче били свакодневни и замењују их својим скупљим - нпр замало да нам забране нерегулисан чај од нане), необавештена, једва заинтересована и неорганизована... ма није ни маса, не знам шта је, напросто нема шансе.

Link to comment

ja mislim da bi prvi korak trebalo da bude ublažavanje kaznene politike. ovo što sada imamo direktno podstiče prodaju jačih droga, koje donose veći profit (ako diler zna da će dobiti isto robije i za hors i za travu, radije će prodavati hors koji nosi brži obrt i veću marginu). nisam optimista spram legalizacije u narednih par decenija. mi prvo treba da zaustavimo kretanje unazad, pre nego što krenemo napred.

Edited by Marko M. Dabovic
Link to comment
По мени, још већи проблем би била светска фармакомафија, која још увек врло успешно сузбија конкуренцију.
Legalizacija jeste debelo protiv interesa tog ološa, ali bih rekao da brane polako popuštaju, Pa u 21 državi USA je legalizovana medicinska upotreba.Zato sam optimista, pa makar za 15 - 20 godina, osim ako ne odemo u naručje majke Rusije.
Link to comment
Legalizacija jeste debelo protiv interesa tog ološa, ali bih rekao da brane polako popuštaju, Pa u 21 državi USA je legalizovana medicinska upotreba.
Да, пустило их неко време, добијали локалне дозволе за рад, све то лепо, а онда дошли федовци и почели да хапсе одгајиваче који продају, нема везе што продају само онима што имају ћагу да им треба из здравствених разлога (а такву ћагу било који лекар штанца за двоцифрени износ). И ај што хапсе, него им униште све - и просторије, и опрему, а разбуцају и возила за сваки случај. После их можда пусте а можда и не, ал' је тако свеједно јер су људи сад финансијски уништени.
Zato sam optimista, pa makar za 15 - 20 godina, osim ako ne odemo u naručje majke Rusije.
У том случају следује комбинација вотке кромпируше и крокодила?
Link to comment

U Srbiji je u praksi marihuana već dekriminalizovana, tj. možeš da variš na ulici, u kolima, na gajbi i da završiš u najgorem slučaju priveden ako nemaš sreće pa ti nalete neki nadrkani panduri. Pa onda izađeš kod sudije koji te nešto simbolično kazni (ovo je, naravno, anegdotalno, ako neko ima drugačija iskustva neka prijavi - ali ja znam jedno desetak ovakvih slučajeva i nijednog koji se nešto gore proveo od uslovne kazne (matoriji ljudi) ili "društveno odgovorne" kazne, fazon čišćenje tašmajdana dva meseca, (mlađi punoletnici)).Sve u svemu, neće se tu ništa menjati još mnogo godina jer je i sa vutrom na delu 1 idealna srpska "ne diraj" situacija, u ravni sa paušalnim agencijama i poštovanjem ograničenja brzine na auto putu - nit tamo nit vamo, zakoni postoje, ne primenjuju se preterano u praksi jer su debilni a i jer zna se još od Knjaza Miloša da valja narodu dati oduška. Zato te praktično niko ni ne dira, osim ako baš ne džaraš ušemljene lobanje tj. baviš se nekim malo ozbiljnijim dilovanjem. Ili ako si mnogo glup pa gajiš sativu u bašti u selu praveći klasičnu glupandersku grešku misleći da su seljaci glupi pa ne znaju šta je konoplja.

Link to comment

Zavisi sta smatras pod simbolicnom novcanom kaznom. Jedan drugar je platio svojevremeno 40.000, pre nekih 7 godina cak, mada je on kukao da mu odrape koliku god finansijsku kaznu samo da nema dosije tj. uslovnu, ne znam kako to ide, samo znam sigurno da je ovoliko platio. Jos nekoliko drugara i poznanika je imalo slicnu situaciju, mislim da su platili nesto manje, tipa 20-tak hiljada + uslovna. Sve je Beograd u pitanju i daleko su od klinaca.Mislim da bi ovde bio historijski napredak i kada bi dekriminalizovali ali nesto cisto sumnjam.

Link to comment

ja sam baš pre neki dan čuo prijavu za lika koji je pao sa dva paketa. naravno da je valjao. uglavnom, opcije su bile ako kaže da je za njegovu upotrebu onda 3-5 god uslovno i 100 i kusur soma kazna. ako kaže da je valjao, nekoliko godina robije. u svakom slučaju, jeste da nema ko ne purnja i da se to radi svugde ali daleko od toga da je praktično dekriminalizovana i da se tek tako izvlačiš sa packom.

Link to comment
ja sam baš pre neki dan čuo prijavu za lika koji je pao sa dva paketa. naravno da je valjao. uglavnom, opcije su bile ako kaže da je za njegovu upotrebu onda 3-5 god uslovno i 100 i kusur soma kazna. ako kaže da je valjao, nekoliko godina robije. u svakom slučaju, jeste da nema ko ne purnja i da se to radi svugde ali daleko od toga da je praktično dekriminalizovana i da se tek tako izvlačiš sa packom.
+1 pretnja teskom robijom nije packa, a pogotovo nije packa otvaranje krivicnog dosijea za 2 paketa. mom ortaku i njegovoj zeni su u stanici pretili oduzimanjem deteta zbog 20 grama. "izvukli" su se sa kaznom koja ih je finansijski osakatila.
Link to comment

A jebiga, asuče, dva keta je dva keta, ja govorim ako te zafuljaju sa jednim džokavcem i/ili nešto kusura u džepu... I da, okej, za dosta ljudi 400 jura nije simbolična kazna, ali je simbolična u odnosu na bilo koje vreme provedeno u zatvoru.EDIT: E da, i moja iskustva su vezana za Beograd, moguće je da je u drugim gradovima gora situacija... Mada ne i prema onome što ja čujem :D

Edited by Ariel
Link to comment

Isto, Vaso, 20 mića je 20 mića, jebiga. Naročito ako su ih ufunjali negde napolju s tom količinom, kao što pretpostavljam da jesu, jer da su na gajbi našli, to znači da su upali na gajbu već iz nekog razloga...

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...