Jump to content
IGNORED

Istorija mundijala

Moća

Recommended Posts

Posted
inace veliki fenomen mi je Svetsko prvenstvo 1954. Ekipa Madjarske koja u prvoj fazi naduje buduceg pobednika 8:3, a slabasnu Koreju 9:0, dobije Brazil, da u finalu protiv onih istih Nemaca povede vec u 8.minutu sa 2-0 i izgubi to finale 3:2, zato su Nemci bez premca najkompletnija i najbolja evropska reprezentacija ikad, nema predaje
Nisu to isti Nemci, utakmicu u grupnoj fazi je igrala druga postava. Osim toga, u toj utakmici su polomili Puškaša koji nije igrao do finala.
  • Replies 165
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• MocaVukotic

45

• Muwan

16

• dillinger

12

• Ajant23

11

Posted
Nisu to isti Nemci, utakmicu u grupnoj fazi je igrala druga postava. Osim toga, u toj utakmici su polomili Puškaša koji nije igrao do finala.
i imali su kopacke za kisu ;)
Posted

pisali smo već dosta o tom finalu 1954, ali možda i najzanimljiviju tekmu su mađari odigrali tada u 1/4-finalu protiv brazila. igrali su bez povređenog puskasa, pa je ulogu realizatora na sebe preuzeo kocsis (naravno, glavni igrač je uvek bio bozsik). pobedili su 4-2 u meču koji je obilovao penalima (2, po jedan za obe ekipe), zatim isključenjima (3, dva brazilca i jedan mađar) i tučom između igrača na terenu, a zatim i kasnije u svlačionici. 3 dana kasnije, igrali su polufinale sa urugvajcima, 2-2 u regularnom toku, da bi zatim kocsis sa dva gola u produžetku odveo tim u finale. dakle, bili su dosta izmrcvareni, a kako kaže grosics, ostali su posle polufinala na slavlju do duboko u noć. ušli su pomalo prepotentno u to finale, i verovatno su ga zato i izgubili. priča gorsics da su pred finalni meč određeni igrači tražili od selektora da puskas ne igra, jer su smatrali da će imati igrača manje, no sebes je bio u fazonu da je puskas toliko bitan da je dovoljno samo da bude tu. i dao je gol već na početku meča, a dao je jedan i na kraju, za izjednačenje, koji je sudija poništio zbog ofsajda.

Posted
pa nije baš druga, pola igrača je igralo u oba meča. u grupi su u timu bili i fritz walter i helmut rahn. takođe je tu bio i liebrich, koji je imao zadatak da "zaustavi" puskasa. i dobro je to obavio, videlo se na kraju.
Posted

Uz svako pominjanje Helmuta Rana ide obavezna preporuka za Das Wunder Aus Bern - predivan film koji kroz njega i klinca čiji ćale se upravo vratio iz sovjetskog logora priča priču o SP 1954-te i legendarnom finalu...http://www.imdb.com/title/tt0326429/

Posted (edited)

to je sjajan film. a preporučio bih i fifin oficijelni film sa tog mundijala, gde pratimo klinca koji beži od kuće i autostopira do berna da bi gledao finalnu utakmicu.edit - ne znam kako se zove u originalu, engleski naziv mu je "german giants", i to je prvi fifin oficijelni film sa mundijala.ovde lista svih filmova

Edited by MocaVukotic
Posted
Moja prva za plakanje bila je sa Nemackom (2:4) 1976. A te godine smo oba puta izgubli (1:4, 0:1), nesto si pomesao, Jugosloveni™ su mogli da vas razbiju triput zaredom u periodu prolece '77 - prolece '78, pa ti izaberi ;). Verovatno je 1:3 (jesen 1977) kada je Zavisa zavukao Diki kroz noge...Argentinu sam simpatisao samo 1986, tada su stvarno bili najbolji, a posebno su mi isli na ganglije 1990. I steta za 2006, imali su Nemce u saci...
То је то 1977-ма ноћна мора.Аргентину још више мрзео после оног гола руком Марадоне, јер су ми Линекер и другари били омиљени тим. Да је Барнс раније ушао...козна шта би било.
Posted

Kad spominjete već Mundijal iz 1954.godine, sjećam se da sam u ratu u biblioteci našao neku knjižicu sa reportažama sa tog prvenstva. Mali format, tu su i karikature igrača, a mislim da su sami igrači pisali izvještaje (kroz maglu se sjećam Rajka Mitića). Pisalo se o nesretnom porazu od Nijemaca i njihovom golmanu Tureku koji je branio sve živo na toj utakmici, o tabačini Mađara i Brazilaca, o Urugvajcima koji su došli kao aktuelni šampioni, i td, i td.O Mundijalu iz 1982.godine sam "čitao" u nekoj knjizi na njemačkom koju sam našao u istoj biblioteci, sjećam se da sam uz tu knjigu iz koje sam razumio samo rezultate i imena strijelaca podigao i "11 veličanstvenih" od koje se sedmicama nisam odvajao. Ako ništa, bila mi zanimljiva statistika - Englezi ispali prije polufinala, bez poraza, a primili jedan gol u pet utakmica. :isuse:

Posted
Englezi ispali prije polufinala, bez poraza, a primili jedan gol u pet utakmica. :isuse:
njima se to dešavalo još par puta. ni 1990 nisu izgubili ni jednu, a ni 2006.
Posted
njima se to dešavalo još par puta. ni 1990 nisu izgubili ni jednu, a ni 2006.
Dobro smo mi i podnijeli komplekse sa Nijemcima - Englezi dvaput ispadali od njih bez poraza. :D
Posted

Što komplekse? A, od Nemačke je gubila samo Jugoslavija... Mislim, da Srbija i Hrvatska imaju dobar skor, Moca to zna bolje...

Posted
Što komplekse? A, od Nemačke je gubila samo Jugoslavija... Mislim, da Srbija i Hrvatska imaju dobar skor, Moca to zna bolje...
Mi = navijači SFRJ i BiH. BiH je igrala sa Nijemcima dvaput - 1:1 kod nas, u onoj drugoj je bilo 3:1 za njih uz famozno Spahićevo šamaranje Marina.Ovo drugo je tačno - Srbija je dobila Njemačku u jedinoj službenoj utakmici, uz Stojkovićevu odbranu penala Podolskom, a Hrvatska je na velikim takmičenjima sa Nijemcima igrala triput - dvije pobjede Hrvata (SP 1998, EURO 2008) i jedna Nijemaca (EURO 1996, uz bezobrazno suđenje Leifa Sundella i par gluposti hrvatskih stopera Jerkana i Štimca). Hrvati su praktično sebi naštimali Nijemce u četvrtfinalu tako što su izveli drugi tim protiv Portugala u grupnoj fazi i tako izbacili Dance (možda ih je zato i sredio švedski sudija).
Posted (edited)

mi smo u 21. veku s njima igrali tri meča. prvi je, pod imenom SCG, odigran u bremenu, na weseru, 2003, izgubili smo 1-0, strelac kehl. selektor je bio dejo, debitovao je jestrović u startnih 11, sa klupe debitovali jovan markovski iz železnika i ivica iliev. zatim smo igrali kao srbija 2008. u gelsenkirchenu u sklopu njihovih priprema za EURO. poveli smo golom boška jankovića, ali su oni do kraja okrenuli na 2-1, neuville i ballack. selektor je bio đukić, a u timu su bili likovi poput babovića, lole smiljanića, dejana milovanovića... treća je ona sa mundijala 2010.

Edited by MocaVukotic
Posted

@Vasic: Da, Barns je promenio odnos snaga, ali je Argentina bila ipak daleko bolja tu tekmu.@Arlekino, Ajant: Nemci su dobili Yugu 1954, 1958 i 1974, a izgubili 1962. Jebeni Helmut Ran nas dobio dva puta skoro sam.Sto se mene tice, ta 1954 je uzasna nepravda, mada su Madjari polako padali iako su izbacili i Brazil i Urugvaj.

Posted

rano je bilo tada za barnesa, još je bio igrač watforda, osim tih 15 minuta protiv argentine, presedeo je ceo mundijal na klupi. možda je robson mogao i malo više da mu veruje, ali opet, kao što kaže yoda, argentina je bila daleko bolja tog dana. taj engleski tim je bio "u tranziciji", i trebalo je da doživi vrhunac na mundijalu 1990, što se i dogodilo.