Прслин Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 (edited) @СимеЈакако.Арбајтмане, уплео си две приче у једну: они који Мустафи кажу да се не уклапа у хришћанску Европу нису они, апсурдно, који проблем идентитета постављају као главни проблем данашњице. Edited October 9, 2013 by Праслин
Dr Arslanagić Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Evo ja da sekundiram Praslinu i da pozovem™ da se ne pravi (lažna) binarna konstrukcija o tome da se mora biti bar socijaldemokrata (a poželjno je biti još levlje) da se ne bi bilo na slipery slope-u koji kad-tad vodi u fašizam.Može se biti i kapitalista, zastupnički demokrata, slobodar™ itd i efektivno biti protiv fašizma, kako je do dobar deo sveta i pokazao '30-ih i '40-ih.ja je ne pravim. ja upravo tvdim da 1 fer tržišna utakmica ideja vodi društvo napred, iz mnogo razloga. sa druge strane, mislim da te tržišne utakmice ideja danas nema.
Agni Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Nacionalne države u Evropi su u velikoj meri ispražnjene od moći, prosto ne postoje više tolike teme za podelu.Ovo je sasvim tacno. Medjutim iz toga ne sledi da ne postoje teme za podelu, nego da su teme presle na nadnacionalni nivo, pa se postavlje pitanje radjanja globalnog gradjanskog drustva. Neko vreme smatralo se da bi alterglobalisticki pokret mogao biti zacetak toga, ali izgleda da se, dal zbog nacionalizma ili neceg drugog, u skorije vreme nece pojaviti ozbiljna gradjanska protivteza ekonomskoj i tehnokratskoj globalizaciji.
Dr Arslanagić Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 (edited) Sto se tice politicke participacije gradjana, postoji teza da je ona u procesu nestajanja, ali i teza da klasicna forma participacije - sindikati i stranke - u stvari biva zamenjena individualnijim formama angazovanja, povezanim organizacijama aktivista bez striktne hijerarhije. Proslo je vreme kada su ljudi citavog zivota glasali za istu stranku i osecali se obaveznim da slede partijsku liniju u svim pitanjima.ok, ali formalni uslovi za sticanje poluga političke moći su ostali isti kao pre. Edited October 9, 2013 by Arbeitmann
Prospero Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Buffalo, pogledaj ovaj poziv jednog finog gospodina, degoliste doduše, ali aktivnog učesnika u pisanju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 1948 (tj, kako bi Biljana S rekla dokumenta koji postoji već više od stooo godina! ). Njegova poenta je u tome da je takav dokument mogao biti proguran samo dok su rane od fašizma bile sveže, jer bi vrlo brzo masovna osuda izostala. Veoma dobra poenta, što se mene tiče.http://therearenosun...01/cry-out_.pdf Svojevrsni entuzijazam za prevazilaženje nacionalnih podela odmah nakon '45. se lako vidi i u pokušaju izgradnje zajedničke evropske armije u pravom smilu te reči ('50-'54), nešto što danas nije ni u srednjeročnim planovima. Kad je to propalo krenulo se mic po mic, ekonomijom pre svega.Što se tiče "poziva na budnost" s kraja teksta mogu samo da se setim Fukoa i stava da nije sve loše ali je sve opasno. :)
Dr Arslanagić Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 То ви фашисти причате, да је било боље у некој златној прошлости док је био Тито, величате југословенску нацију и томе сличне фашистичке керефеке изводите. Ми либерали сматрамо да ће најбоље тек бити под Карађорђевићима.едит: иначе, +1 за буфало билов пост, само што се плашим неке врсте неокомунизма а не неофашизма, јер ће системски бити одстрањени хришћанство и нација.lebe mekani, pa ti živiš u nekom romanu Voltera Skota
Turnbull Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Арбајтмане, уплео си две приче у једну: они који Мустафи кажу да се не уклапа у хришћанску Европу нису они, апсурдно, који проблем идентитета постављају као главни проблем данашњице.Ma jok, nego koji su? Oni koji kukaju da će nestati hrišćanstva i nacija?
dillinger Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Znači mi se nalazimo između dva fašizma, globalnog sa jedne, i ovih reakcija na novi Vavilon sa druge strane? NSA vs. mi vs. Dveri.
Ryan Franco Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Otprilike tako. Idem sad da se napijem, a sutra ću da se ubijem.
Agni Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Znači mi se nalazimo između dva fašizma, globalnog sa jedne, i ovih reakcija na novi Vavilon sa druge strane? NSA vs. mi vs. Dveri. Jihad vs McWorld (obratiti paznju na datum).
Ryan Franco Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Ne mogu da se setim ko je autor misli ali ide otprilike "U budućnosti se ratovi neće voditi između ljudi koji žele da žive na istim teritorijama, već između ljudi koji žele da žive u različitim epohama". Mislim da je u pravu.
Prospero Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Ovo je sasvim tacno. Medjutim iz toga ne sledi da ne postoje teme za podelu, nego da su teme presle na nadnacionalni nivo, pa se postavlje pitanje radjanja globalnog gradjanskog drustva. Neko vreme smatralo se da bi alterglobalisticki pokret mogao biti zacetak toga, ali izgleda da se, dal zbog nacionalizma ili neceg drugog, u skorije vreme nece pojaviti ozbiljna gradjanska protivteza ekonomskoj i tehnokratskoj globalizaciji.Mislio sam na nivou nacionalne države. Kada se ključne velike odluke donose u Briselu, uz poneku veću prestonicu od slučaja do slučaja ljudi prosto pasivnije reaguju na teme na nacionalnom nivou.ok, ali formalni uslovi za sticanje poluga političke moći su ostali isti kao pre.Da, samo što je politička moć dobrim delom izmeštena u Brisel dok EU izbori stalno pokazuju trend opadanja izlaznosti.Funkcionišemo u svojevrsnom političkom raskoraku a stare sociološke i političke definicije imaju slabu prođu u tekućim okolnostima. Ceo evropski projekat je itekako fluidan u verikalnom smislu (podela moći) tako da je vrlo teško pogoditi gde leži politički legitimitet, šta je uopšte demos danas u Evropi, dakle neviđeno kompleksna situacija. U kombinaciji sa viševrsnim tokovima globalizacije, rastućom multipolarnošću svetske podele moći, dolazimo do situacije da za svaki zamislivi scenario (mir i blagostanje uz desne extreme na ispod 10%, međuetničko krljanje unutar Evrope, krljanje tvrđave Evrope sa recimo salafistima širom "luka nestabilnosti") postoji dovoljno političke supstance da bi ga ozbiljniji analitičari smatrali mogućim.
Agni Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 :lolol:Benđamin Barber!Napisao sam nesto duhovito?
Прслин Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Е, Симе, Симе и донекле Арбајтмане... Ствари стоје овако: људска алавост не познаје границе. Ништа ја више од вас не верујем сииоовима корпорација. Њихов је једини интерес профит, а како сада стоје ствари достигнут је максимум ширења тржишта према досадашњој парадигми. Ако у оближњој самишки могу да купим свако пиво, а не купујем Ожујско јер сам бинср, једино како могу да ми га продају је да ме убеде да нема везе са ли сам бинср. Када се то заврши, коме даље да продају вопс, како да шире тржиште? Па лепо, женама. Ако нема разлике између полова и све комбине су у игри, трошкови производње и рекламирања су мањи јер се цепа унисекс а профит расте :) То што хришћани повремено загуде против материјалних добара реши се новодобним лајт будистичким култовима вечне младости која је неопходна јер се грозни децама не рађају и за профит пожељним dinks заједницама него морају да се увозе, што нас опет враћа ка мултикултију поперовског шмека. Да је Вучић паметан као што није, пустио би свог Мистер Попера и његов фетиш протестантизма који је соооо двадесети век и пригрлио би неког глатко избријаног шведског будисту вегана да теши раднике по Крагујевцу да у следећем животу неће радити трећу смену. Тако то бива када се из једначине извади Бог. Или љубав, ако вам је тако лакше.
Recommended Posts