Vasilij Zajcev Posted December 11 Posted December 11 8 minutes ago, Eleniko said: jebo ostrvo mi je od najbližeg turskog da jebe Rešio sam vašu kriptovanu poruku, dragi kolega, i mislim da imam rešenje: 2 1
Ayatollah Posted December 11 Posted December 11 19 minutes ago, Eleniko said: jebo siriju, meni je stvarno drama da će pomahnitali sultan pre ili kasnije da napadne grčku kako je ovo geopolitičko govno krenulo da se kotrlja nizbrdo, nisam nimalo optimista još tramp ako razjebe NATO, ko živ ko mrtav ostrvo mi je na 60km od turske obale, odnosno 10km od najbližeg turskog ostrva /imbros - gokčeada/ a kuća mi je na 1-2km u vazdušnoj liniji od vojno civilnog aerodroma. da jebe oca, mogu samo da ponavljam - valjda neće Ja bih rekao da bezveze brineš. Šta bi bili neki ciljevi takvog turskog napada i rata uopšte - da se anektiraju npr. Lezbos i Rodos, da se Grčka natera da prizna Severni Kipar? Nije ovo 1919/1920 da se kolju oko Izmira i okoline gde je stanovništvo pomešano - odavno na grčkoj strani nema Turaka u većem broju i obratno. O tome kako bi svet reagovao na to, da ne govorim od SAD preko Izraela i Rusije do Irana, pa jedva bi dočekali da poravnaju račune. Dodatno, tu bi Turska mogla dobiti dobre batine od Grka, jer bi taj rat bio uglavnom vazdušno-pomorski, i tu bi dominirala strana koja ima superiornu mornaricu i avijaciju, a tu je Grčka među dve-tri najjače sile u Evropi. Neki kopneni rat bi bio tek sekundarni teatar. Takođe je pitanje i koliko bi Turska bila ekonomski spremna za taj rat, jer im ni u miru ne ide baš najsjanije.
Eleniko Posted December 11 Posted December 11 ono što sam pričao sa grčkim oficirima iz avijacije i tih sofisticiranijih pvo varijanti na ostrvu /uglavnom preko tanjira ribe i uz čašicu dve cipura/ dominira opuštenost u fazonu neka dođu, neće se vratiti. kada sam pomenuo dronove barjaktar i sličan qrac, oni su se izlajali da su kupili od izraela neki jamming sistem za ometanje i bili u fazonu nijedan od tih dronova neće ni doleteti do grčke zemlje. da su mi to rekli neki amerikanci ili englezi kupio bi, ovako sam u fazonu daaa jeste sigurno 1
Popular Post barba Posted December 11 Popular Post Posted December 11 1 hour ago, Shan Jan said: Rusija, da je pametna, bi se fokusirala na projekciju moci u bivsem SSSRu i na ekonomsko-tehnicko-diplomatsku saradnju sa tradicionalnim prijateljima. Pri tom projekcija moci =/= osvajanje teritorija. Umesto toga imamo: Vagner koji aktivno ucestvuje u ratovima u 10 africkih zemalja. Venecuela i Kuba koji dobijaju specijalne dilove i obilaske ove mucene ruske mornarice. U Siriji jebenu avio i pomorsku bazu sa sve ozbiljnim kontigentom avijacije koji je ucestvovao u tom ratu. Rusku vojsku u Transnistriji, Abhaziji, Juznoj Osetiji. Drzanje Bajkonura u Kazahstanu i vadjenje diktatore svojom vojskom kad krene puc. Fajt za uticaj sa Kinezima u ostalim stanovima, sve sa aktivnim ucestovanjem u svrgavanju vlada. Bio je i kontigent koji je cuvao Nagorno Karabah dok su snabdevali i Jermene i Azere oruzjem. Sada saradnja sa Severnom Korejom zbog koje su usli u sukob sa Juznom Korejom. Sa Iranom odavno igraju igru sankcije, saradnja, sankcije, saradnja. Da ne zaboravimo mesanje u nasu Srbijicu i pitanje Kosova. Investiranje u podrsku antirezimskim partijama u svakoj Zapadnoj zemlji. Mislim ima toga jos tone, ovo iz glave. Uporedi to sa Kinom, koja je danas zaista svetska sila, i kako se ona fokusira na par kljucnih tacaka oko sebe. Cak i kineska meka moc putem kredita i projekata po svetu prevashodno sluzi za podrsku njenoj ekonomiji a ne sirenju uticaja. Rusija radi upravo suprotno, zrtvuje svoju ekonomiju zarad zelje da bude svetska sila. Bukvalno ono zbog cega je propao SSSR. Ukoliko bi se urazumili i radili kao second-tier sile ala UK, Francuska i Nemacka koje su vrlo svesne svojih mogucnosti, mozda bi jednom i napredovali dovoljno da budu bitniji igraci. . Bez ljutnje, ali kod tebe je sve prevrnuto s noge na glavu.. Rusija je bila, ili je zelela da misli da je deo zapadnog sveta posle kraja hladnog rata. "Boze blagoslovi Ameriku " rece Jeljcin sa govornice kongresa. I vise od dve decenije ona se manje vise tako i ponasala. Ratovi u Jugoslaviji, sve rezolucije donete bez njenog vetoa ili sa saglasjem, ukljucujuci i sankcije Srbiji..Americki War on terror je takodje imao podrsku Rusije, sasvim konkretnu. Da ne duzim, sankcije Iranu, Severnoj Koreji, sve do precutne podrske razjebavanju Libije.. Mislim da smo vise nas ovde ostavlali predavanje Poznera u Jejlu, kako je zapad stvorio Putina, covek je i inace zanimljiv, predlazem ponovo. Rusija nije imala pretenzije na svetsku supersilu, to je i neozbiljno sa 2% svetskog gdp, ne jednom mogao si da cujes Putina kako govori o US kao najvecoj supersili, on je direktno priznavao njihov status.. Da se okrene okolisu? Dobrim vezama sa Francuskom i Nemackom? A nije li ona upravo to radila.. Evroazijska unija je sta? To i jeste taj sssr 2.0, samo na principima EU, oslobodjena ideologije, cist biznis.. Francuska, Nemacka? Ubedljivo najbolji odnosi sa ove dve drzave... Toliko dobri da je Fridman 2015 , bivsi direktor Stratfora US nacionalni interes opisao kao rusenje veze Rusija- Nemacka. A sve to ima korene u Wolfovitzevoj doktrini s pocetka 90x..koja je izazvala veliki skandal objavljena u unutrasnjoj verziji u NYT, jos ne umivena "demokratskim" recnikom.. Problem je nastao onog trenutka kad su oni, rusi, shvatili da to nije partnerstvo, vec vasalni odnos, sto nije uvek lose, ako si u prvom krugu saveznika.. I mesto za stolom pored toileta koje im je bilo namenjeno ne odgovara njihovom mentalitetu. Jalta je prestala da postoji, a sve se vise kristalisao svetski poredak osnovan na pravilima.. Reci americkih zvanicnika.. Kako zapad siri svoj uticaj.. Tako sto napravi citav ekosistem u tvojoj drzavi, sazdan iz kupljenih politicara, medija , sad vec ogromnim transnackorporacijama, mrezom nevladinih organizacija, dobrotvornih drustava, organizacija za zastitu ljudskih prava.. Gde se svi pozivaju jedni na druge,formiraju narative i tako menjaju vlade, odredjuju politicki vektor itd.. Nevazno da li su pod krovom statedepartmenta, obavestajnih sluzbi, ili likova koji tako placaju manji porez, svi su oni pod velom filantropije u ime progresa.. Imao sam prilike da to gledam svojim ocima.. Ne postoje sfere uticaja osim jedne i ona je citava planeta i rezervisana je samo za US.. Rusija ima tri tacke spoljnog kontura svog uticaja u svetu, uticaj nije uvek nesto maligno, to su i ekonomski odnosi , trgovina, itd.. Kaliningrad, Krim, Tartus.. Prijemom baltickih drzava u nato , Kaliningrad je deo nato jezera, Krim su prakticno silom zadrzali, gubitak Tartusa i Sirije ce na neko vreme smanjiti ekonomsko sirenje u Afriku i smanjiti uticaj na BI. Tako stvari funkcionisu.. Jaka armija, koja otvara nova trzista , stiti trgovacke puteve, i siri politicki uticaj...Tako je bilo i pre dve hiljade godina tako je i sad. Rusija nema softpower opisan iznad, to je visi nivo, rezervisan samo za US.. Ona je odbranu svojih interesa koncipirala na strateskim silama, podrivnom delatnoscu na zapadu i potkupom elita, i sirenjem uticaja na globalnom jugu prodajom sirovina za lokalne fiatne valute... Nije njen cilj da vlada svetom, vec da suvereno vlada onim sto poseduje, da bi to uspela mora da projektuje silu van granica, u cilju neke budice "trgovine". . 11 1 1
Shan Jan Posted December 11 Posted December 11 Turska vec prekraja pomorske granice ne bi li se dokopala resursa i izlaska iz svojih voda u Mediteran bez da moraju kroz tudje. Imaju neko najludje tumacenje pomorskih zakona od svih zemalja sveta koje se ukratko svodi na - jebe nam se za zakone, ovoliko je nase. 1
barba Posted December 11 Posted December 11 1 hour ago, Vasilij Zajcev said: Budalov, ozbiljan retard. Bila je priča da baš zbog tog lajanja oko Sirije i hoće da ga smene. . Sumnjam da je to bio razlog , to je unutrasnja prica vezana za sirenje uticaja, neko je pomislio da lik ima previse istog. Kako god , on je od tad propao iz medija. Ovo sa Sirijom ne cudi uopste, on su najavljivali da ce se suprostaviti Rusiji svuda.. I to sad izgledao ovako, Sirija , Sudan Afrika.. Kad sam pisao o Africi , ako se ne varam inzinjer je pisao o nedokazanim tvrdnjama.. Pa je posle toga o tome pisao Le Mond.. A sad ovo. Ocekujem razvoj kao u sovjetskom vicu.. Tovarishh kapetan , krokodili lete? Ne, odakle ti takva glupost? Rekao tovarishh major. Lete, naravno da lete, samo nisko.. U Ukrajini ide prica , za posleratni period.. O formiranju neceg kao Wagner, iz ovih poznatih jedinica, koje bi ucestvovale u raznim kriznim tackama na svetu, naravno za US. . 2
barba Posted December 11 Posted December 11 27 minutes ago, Shan Jan said: Turska vec prekraja pomorske granice ne bi li se dokopala resursa i izlaska iz svojih voda u Mediteran bez da moraju kroz tudje. Imaju neko najludje tumacenje pomorskih zakona od svih zemalja sveta koje se ukratko svodi na - jebe nam se za zakone, ovoliko je nase. . Kad su u pitanju turski pomorski interesi veoma cesto, istorijski, pipci na kraju vode do Britanije. Turska koristi to sto se nalazi na razlomu geostrateskih ploca, i pokusava da siri svoj uticaj u vremenu opsteg pereformatiranja sveta.. Stvaranjem nekakvog tjurskog klastera u okviru globalnog evroazijskog ostrva, sa ciljem da ojaca glas za svoje interese.. I to nije jedini klaster koji se pojavljuje.. .
Weenie Pooh Posted December 11 Posted December 11 19 hours ago, Nikodije said: To su Daesh snimci iz 2015. Ma to je još iz 1191. kad je Ričard Kalb-Al-Asad klao ajubidske zarobljenike na brdu ispred Akre. Neke 2-3 hiljade ljudi stradalo, a psihopata sve snimao i kačio na YouTube 18 hours ago, Sammael said: Legitimno je brinuti da može da dođe veće zlo, samo se čini da je iz perspektive Sirijaca njima Asad i bio to veće zlo. Videćemo, ništa drugo ne možemo. Taj slavni agency se obično učitava nekim untermenschen u nekom istočnom pripizdincu kad zauzmu stav koji zapad pozdravlja. A kad se pobunjenici kasnije predomisle pa zakukaju kako je bilo bolje pod diktatorskom stabilokratijom, onda ništa agency, nema, ponestalo, new phone who dis. 1
barba Posted December 11 Posted December 11 (edited) 20 minutes ago, Weenie Pooh said: A kad se pobunjenici kasnije predomisle pa zakukaju kako je bilo bolje pod diktatorskom stabilokratijom, onda ništa agency, nema, ponestalo, new phone who dis. . Covek koji je ostao zabelezen kao prvi na onim snimcima rusenja Sadamove statue, sam bio u njegovom zatvoru , neki clanovi porodice ubijeni.. U dva minuta objasnio sve, s njegove tacke.. " Umesto jednog Sadama sad imamo 1000.. Zapad nas je pomnozio s nulom, vratio u srednji vek.." Edited December 11 by barba 3 2 2 1
mackenzie Posted December 11 Posted December 11 1 hour ago, Eleniko said: jebo siriju, meni je stvarno drama da će pomahnitali sultan pre ili kasnije da napadne grčku Zašto bi napao Grčki kad ima Kosovo otvoreno da rasporedi 100.000 vojnika sutra se ne bi niko trznuo.
Jesper23 Posted December 11 Posted December 11 1 hour ago, Eleniko said: jebo siriju, meni je stvarno drama da će pomahnitali sultan pre ili kasnije da napadne grčku Sva sreća pa su Turci pomorska velesila pa mogu da ugroze Grčku, ne bih se baš toga bojao. Da živim u nekoj Jermeniji, e onda bi mi bila frka, ovako može samo da pljune pod prozor. 1
Popular Post Nikodije Posted December 11 Popular Post Posted December 11 13 hours ago, Nikola77 said: Ne znam za Siriju, ali koaliciona lista Putin-Asad bi odnela ubedljivu pobedu u Srbiji. Osim u krugu dvojke, tu bi džihadisti počistili konkurenciju. 2 1 10 1
Mel Posted December 11 Posted December 11 35 minutes ago, Nikodije said: Osim u krugu dvojke, tu bi džihadisti počistili konkurenciju. Tesko, jer sreca je lepa samo dok se ceka. U realnosti pre ce ili sedeti kod Vucica ili ici na zapad pa makar i do Tasmanije nego da sednu u bus i malo isprobaju 2 hrs voznje do egzemplarne demokratije sjajnog sunca mladih demokratija.
x500 Posted December 11 Posted December 11 Izgleda da Izrael nije tako puno odusevljen novim vlastima (HTS i demokratski drugari), pa je resio da ih "demilitarizuje" do blacaka. Vise od 300 udara na vojne ciljeve u poslednjih par dana. 1 1
Recommended Posts