Jump to content
IGNORED

Sirija

Budja

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, namenski said:

A mene добри дечко Redoran banovao :cry: kada sam svojevremeno tvrdio da vreme Turske tek dolazi i da ce Rusija u odnosu na nju da spadne na regionalnu silu drugog reda...

Sve na stranu, vreme Turske tek dolazi, Rusija ce sa Turskom nuzno tek da ima problema u Srednjoj Aziji, a izraelskom ekspanzionizmu jedino Turska moze da stane na rep i to ne zarad arapskog jedinstva: ono ce da se resava - na sta god da ispadne - u trouglu Turska - Izrael - Iran, dok ce uticaj SAD da se sve vise smanjuje sa sve Rusijom koja ce, kako stvari stoje, morati da se pokrije usima, cuti i pezi Kini...

Sam nacionalizam je u svemu tome nuzno i provereno ortopedsko pomagalo, narocito u prema zapadnim standardima nerazvijenim drustvima poput turskog i iranskog, a pokazuje se i da zemlje sa razvijenom demokratijom i visokim nivooom obrazovanog stanovnistva poput Izraela nikako nisu imune, naprotiv...

Dobrodosli u 21. vek, vek religijskih i nacionalnih sukoba, vek Interneta, najznacajnijeg civilizacijskog dostignuca posle Gutenberga i sveopste civilizacijske regresije...

kaki turci, jebace ih grci ruzno..

• +1 1
  • Wub 1
Posted

Ima li vesti od Basara iz Moskve? Jel formirao vladu u egzilu? Hoce li se kandidovati na izborima, kad ih bude bilo?

Posted
1 hour ago, noskich said:

Problem sa idejom da treba bez razlike skidati diktature i samim tim će svima automatski biti bolje je što je reč o potpuno pogrešnoj ideji.

NIje toliko pogresna jer nece biti gore, UKOLIKO se radi o koliko toliko civilizovanom drustvu. Imamo primjere u regionu, neke nisu urodile plodom ali bar nece biti gore, odnosno perspektiva postoji pred svrgavanje diktatora/ mafijasa. Medjutim, tamo dati vlast mnostvu sukobljenih frakcija od kojih je pola do juce dinamitom unistavalo neprocjenjivo kulturno blago te zemlje i prenosilo uzivo brutalno odsijecanje glava i jedenje srca zrtve jbt je siguran haos. Prosto, niko ih sve nece moci kontrolisati, pa ni ovi sto im Turci i Izraelci komanduju nece moci obezbijediti dugotrajan mir u zemlji kako bi drustvo napredovalo.

• +1 1
Posted (edited)
1 hour ago, kipo said:

NIje toliko pogresna jer nece biti gore, UKOLIKO se radi o koliko toliko civilizovanom drustvu. Imamo primjere u regionu, neke nisu urodile plodom ali bar nece biti gore, odnosno perspektiva postoji pred svrgavanje diktatora/ mafijasa. Medjutim, tamo dati vlast mnostvu sukobljenih frakcija od kojih je pola do juce dinamitom unistavalo neprocjenjivo kulturno blago te zemlje i prenosilo uzivo brutalno odsijecanje glava i jedenje srca zrtve jbt je siguran haos. Prosto, niko ih sve nece moci kontrolisati, pa ni ovi sto im Turci i Izraelci komanduju nece moci obezbijediti dugotrajan mir u zemlji kako bi drustvo napredovalo.

Uopšte nisam ubeđen da neće biti gore. Biće najverovatnije slično u delovima države koji su pod kontrolom Kurda, ali u preostaloj Siriji izgleda da su opcije ili permanentni gradjanski rat kao u Libiji, ili uspostavljanje još jedne islamske države.

Asadov režim koliko god da je bio los, ipak nisu sekli ruke i vešali i kamenovali na ulici s jedne strane, i pacifikovali su teritoriju nad kojom su imali kontrolu sa druge. 

Problem sa tim kada nemaš dominaciju jedne opcije je baš taj beskonacan rat gde i međunarodni faktori podržavaju različite strane i onda to ide u nedogled.

Edited by noskich
Posted (edited)

Somalija je još crnji primer od Libije. Imao si koliko-toliko funkcionalnu državu pod diktaturom. A sada imaš 33 godine stalni haos i ludilo. I bez ikakve naznake kada će se završiti.

Edited by noskich
Posted
4 hours ago, noskich said:

Problem sa idejom da treba bez razlike skidati diktature i samim tim će svima automatski biti bolje je što je reč o potpuno pogrešnoj ideji.

da li treba ili ne na stranu, da li će automatski biti bolje na stranu... mene interesuje nešto sasvim peto. 

šta biva kada neki ljudi u nekakvoj Libiji/Siriji odluče da treba, i spremni su da rizikuju i imovinu i živote kako bi promenili sistem? znaš ono, 50K ljudi na ulicama viču kako je Vođa bitanga. pa kad Vođa odluči da izdajnike i strane plaćenike skrati za glavu, neki se dohvate ljevora jer im baš stalo do Vođinog skalpa. u tom slučaju, da li valja podržati Vođino pravo na slabog čoeka ili pravo izdajničke bande da mu stane za vrat?

• +1 3
Posted
4 hours ago, noskich said:

sve uništeno

I Irak i Libija manje su razrušeni od onoga što je donedavno bio Asadov dio Sirije

• +1 1
  • Haha 2
Posted
9 minutes ago, Gandalf said:

da li treba ili ne na stranu, da li će automatski biti bolje na stranu... mene interesuje nešto sasvim peto. 

šta biva kada neki ljudi u nekakvoj Libiji/Siriji odluče da treba, i spremni su da rizikuju i imovinu i živote kako bi promenili sistem? znaš ono, 50K ljudi na ulicama viču kako je Vođa bitanga. pa kad Vođa odluči da izdajnike i strane plaćenike skrati za glavu, neki se dohvate ljevora jer im baš stalo do Vođinog skalpa. u tom slučaju, da li valja podržati Vođino pravo na slabog čoeka ili pravo izdajničke bande da mu stane za vrat?

Misliš na ovako nešto?

3000.jpeg

Promene nema dok se prvo ne dogovori iza kulisa. Protestanti su samo dekor i zgodni za snimanje medijskih video priloga.

Posted
2 minutes ago, Gandalf said:

Pravis se ti po malo lud i lukavo zamenjujes teze: borba protiv i svrgavanje tiranina je odvajkada, hvala bogu, bila 1 pozeljna i bogougodna delatnost, 1 coveku urodjeno slobodarstvo...

Problemi nastanu, a ti nastavi da glumis madjarsku sobaricu, kada se javi i/ili ukljuci strani dusebriznik ili vise njih kojima je, da stvari po nekad budu jos gore, tiranin jos i prihvatljiv...

Obaska sto strani dusebriznik po pravilu nikada ne pomaze zbog ljubavi prema slobodi i mrznje prema tiraninu, nego zarad svojih interesa...

I sto jos pravilnije - za svoju uslugutm ispostavi racun...

Borba protiv tiranina, njegovo obaranje, imaju pravog uspeha, nikome nista ne duguju samo ako su autenticni i, u slucaju strane pomoci, dovoljno izvorni i jaki da se na pomoci uredno zahvale...

Ovako, sa mnogo babica, skoro bez izuzetka, konfuzija, zgariste...

Uostalom, znas ti to odlicno, nego ti se ne uklapa u demokratsko-humani narativ...

:fantom:

Posted (edited)
5 hours ago, barba said:

Ne zalim se ja nikom, mene boli uvo za to)).. 

Nuklearni program mu i dalje razvija, ako pod time podrazumevas veliku nuklearnu elektranu koju mu gradi i obuku personala.. 

Za obaranje aviona i ubistvo pilota, zestoko mu se osvetio, zabranio privremeno uvoz paradajza).. 

A ako cemo ozbiljno.. Turska nikad nije bila jednostavnim "partnerom" Rusije, pa je ipak na drugom mestu po spoljnotrgovinskom prometu, iza Kine.. A u uslovima sankcija to nije malo. 

Putin je sta god ko mislio o njemu , racionalni , hladni kuckin sin, u mnogo cemu ima sukobljene interese sa Turskom, sto mu savrseno ne smeta da u mnogo cemu saradjuje. 

Nije li to politika kakva bi trebala da bude, oslobodjena emocionalnih sranja , interes pre svega? 

Kad na mestu Erdogana dodju prozapadne snage, mnogo toga nece vise biti moguce. 

Kako god, odnosi su na silaznoj putanji, mnogo puta ponovljeni poziv za posetu Ankari se mnogo puta odlaze. 

A problemi, kako je Namenski dobro primetio tek dolaze.. 

Turska trazi svoje mesto na evroazijskom kontinentu, kako ga neki zovu "Globalno Ostrvo", kroz tyrsko saveznistvo i uticaj. 

Gle, Rusija je imala sigurno dosta nesposobnih, nedoraslih vladara ali...sva 'pamet' Romanovih, Jeljcina...tesko da je dorasla proceni tog nazovi najpametnijeg da je na Bosforu bolje imati neoosmanliju Erdogana nego nekog kemalistu Ili Gulena Ili...bilo koga. 

Epilog vidimo unazad 7 dana. Za 7 dana svi napori da se od Rusije napravi opet...nesto...na globalnoj razini, da se projektuje kakva takva sila ali I obezbedi njen meki trbuh - sve je otislo u paramparcad a koren svega je u veri da je eto Erdogan manje zlo.

Ovo je najveci poraz Rusije od 91 naovamo jer su reperkusije stravicne.

Edited by dillinger
Posted (edited)
5 hours ago, Gandalf said:

šta da ti kažem... "zastava ISIS-a" je zastava sa Muhamedovim pečatom i šehadetom. što će reći, islamistička vojska nosi islamske zastave. toliko zainteresovani za PR baš i nisu da prestanu biti islamisti.

što se ostalog tiče, nekakav haos je očekivan i tu če biti i ličnih i sektaških svinjarija. za sada, svinjarije su daleko ispod očekivanja + nema indikacija da se radi o organizovanoj kampanji. videćemo. 

edit: svinjarije su pre svega na SNA/Turska vs. SDF liniji, plus Izraelci.

Nema indikacija da je organizovano jer polako prevladava anarhija. Ima vec dovoljno indicija I svedocenja o ulicnim prekim sudovima ovih umerenih. Ne znam stvarno sta se to gore ocekuje vec drugi Ili treci dan medenog meseca od ovog sto se zbiva oko Der ezZora?!

Ili vi ocekujete svesno I gore?

Super. Sto kaze ona stara cinicna "jbg rat je..."

Edited by dillinger
Posted (edited)
13 hours ago, Sammael said:

Putin nije bio saveznik Asada? 

Niko ovde nije kukao što nema više Asada? Nikodije, black mirror recimo? Još bar 3-4 forumaša indirektno koji, gle čuda, svi podržavaju SVO u Ukrajini.

Znam da je teško nekima da shvate, ali moguće je ne slagati se s Izraelom i misliti da je to što oni rade genocid i ISTOVREMENO biti protiv Asada, Putina i sličnih kreatura. 

ne znam za ostale ali za sebe ne secam se da sam kukako, a da podrzavam asada protiv cionisticke mafije i njihovog harema tu nema nikakve dileme, 110% i to ponosno

Edited by black mirror
Posted
1 hour ago, black mirror said:

ne znam za ostale ali za sebe ne secam se da sam kukako, a da podrzavam asada protiv cionisticke mafije i njihovog harema tu nema nikakve dileme, 110% i to ponosno

Oce li @aram da ovo sankcioniše izolacijom na Speaker's corner? :vesala2:

• Create New...