čekmeže Posted September 28, 2018 Posted September 28, 2018 Čim vidim reč istina u tumačenju nečega što je bilo pre 500 godina mašim se za revolver.
MancMellow Posted September 28, 2018 Posted September 28, 2018 Ma dobro, to ovi sa tog kanala. Konkretno o tome šta priča iz svoje struke (SV) - lik ok. Ostalo ne garantujem jer nisam gledao
Meazza Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 Jel istina da se ime Beograd prvi put spominje u pismu bugarskog cara u vreme kada je bio deo njihovog carstva?
pasha Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 Istina je. Sto nista cudno nije. Tada se oko Beograda bore Bugari, Vizantija i nesto kasnije Madjari.
Desmond Bojčinski Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 (edited) Nije li bela boja bila oznaka hordi za istok? Tj, to je jedna od verzija kako je BG dobio ime. A jel istina da su katolički Srbi osnovali Čačak? Edited September 29, 2018 by desboj
Meazza Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 53 minutes ago, desboj said: Nije li bela boja bila oznaka hordi za istok? Tj, to je jedna od verzija kako je BG dobio ime. A jel istina da su katolički Srbi osnovali Čačak? Zajebavas li se?
Meazza Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 2 hours ago, pasha said: Istina je. Sto nista cudno nije. Tada se oko Beograda bore Bugari, Vizantija i nesto kasnije Madjari. Nekako niko ovo nikad da pomene.
Desmond Bojčinski Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 Ne znam na šta misliš, obe priče su kafanska prepričavanja. Jedan je čak i godinu rekao kad su Hrvati osnovali čakavsku ispostavu Čačak. A Horde da su obeležavale strane sveta bojama mi se čini opštepoznato
pasha Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 Koliko je meni poznato kod Kineza bela oznacava zapad. To je jedna od mogucnosti kako je Beograd dobio ime-zapadni grad za Bugare.
Meazza Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 E jebi ga, bas je prenategnuto. Uostalom, sta ja znam...
Desmond Bojčinski Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 1 hour ago, pasha said: Koliko je meni poznato kod Kineza bela oznacava zapad. To je jedna od mogucnosti kako je Beograd dobio ime-zapadni grad za Bugare. Mislio sam na zapad
MancMellow Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 12 hours ago, Meazza said: Jel istina da se ime Beograd prvi put spominje u pismu bugarskog cara u vreme kada je bio deo njihovog carstva? U pismu pape bugarskom knezu Pa, mislim, Beograd pod bilo kakvu iole smislenu srpsku vlast dolazi kad je dat na upravu Dragutinu.
pasha Posted September 29, 2018 Posted September 29, 2018 Zanimljivo je da su Beograd Turci zvali Dar al Dzihad(kuca Svetog rata), mislim da je imao i drugi naziv.
pasha Posted October 28, 2018 Posted October 28, 2018 Bitka kod Ankare 1402, jedna od najvaznih i najvecih u istoriji Osmanskog carstva. Borba izmedju dva muslimanska vladara Bajazita I i Timura. U ovoj bici se proslavio Stefan Lazarevic koji je ratovao na strani Bajazita. Kada je prakticno samo njegova vojska izdrzala pritisak Timura. Navodno je Timur rekao:"Srbi se bore kao lavovi" Osmanlije su izgubile ovu bitku zbog muslimanske izdaje u svojim redovima. Nakon ovoga Turska ulazi u period gradjanskog rata tzv. Osmanlijski interegnum(1402-1413) Srbija ponovo postaje nezavisna kroz Despotovinu i pocinje jedan kulturni preporod. Zbog dobrog drzanja Stefana Lazarevica i pravoslavni narodi na Balkanu su jedno vreme gledani pozitivnije od strane Turaka. 1
Recommended Posts