Jump to content
IGNORED

Bez samospoznaje nema slobodne volje


noskich

Recommended Posts

Brojni eksperimenti su pokazali da se instrumentima kojima se posmatraju aktivnosti u mozgu moze predvideti ljudsko ponasanje i do sedam sekundi pre nego sto posmatrana osoba postane svesna odluke.http://www.mpg.de/567905/pressRelease20080414?filter_order=Lhttp://io9.com/5975778/scientific-evidence-that-you-probably-dont-have-free-willhttp://www.wired.com/science/discoveries/news/2008/04/mind_decisionhttp://en.wikipedia.org/wiki/Neuroscience_of_free_willU vezi sa tim vrse se istrazivanja koncepta `samosvesti` - ne znam kako drugacije da prevedem mindfulness.http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121029161452.htmhttp://pps.sagepub.com/content/6/6/537.abstracthttp://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110121144007.htmSve taze istrazivanja u toku poslednjih pet godina, ali cinjenice koje su bile poznate vec vise od dva i po milenijuma u budizmu.Ne mozete imati slobodnu volju bez samosvesti. Kada se razvije samosvest postajete svesni celog procesa radjanja odluke i ne reagujete kao lutak na odluku koja je vec doneta.

Link to comment

Dokumentarac klasicne britanske produkcije o sumskoj tradiciji Adjan Cana, jednog od najznacajnijih monaha modernog vremena:http://www.youtube.com/watch?v=Anf1yhX9VQo

Link to comment
  • 4 weeks later...

Iluzija slobodne volje.Predavanje na festivalu opasnih ideja prosle godine:https://www.youtube.com/watch?v=_FanhvXO9Pk

Edited by noskich
Link to comment

Хехе, да си жив и здрав, давно смо се Сајм и ја исвађали око тога. Наравно, ја сам био у праву, али је и он рекао занимљиве ствари. Тамо негде на метафизици. Мало сам јанпи па вирим под игнор листу, али не може ми се замерити (не радим то од своје слободне воље, хехехехе).Како је то рекао један од највећих аустралијских песника, "If I have no free will then how can I Be morally culpable, I wonder"?

Link to comment

Tokom predavanja je pomenuta sustinska razlika izmedju determinizma i fatalizma.Znaci ne da sta ce se desiti u buducnosti je vec 100% sigurno unapred, vec da je obim naseg odlucivanja i kvalitativno i kvantitativno daleko ograniceniji nego sto mislimo.Opcije su suzene kao posledica prethodnih uzroka ciji je pocetak nemoguce sagledati, okolnosti su velikim delom proizvoljne, medjutim nasa reakcija na sve to nije potpuno predodredjena. To jest kada se javi misao u umu ti ne moras da se nuzno identifikujes sa njom, cak sta vise duhovnim treningom mozes da zaista vidis da ta misao nisi ti i da tebe tu uopste ni nema, vec je sve kompleksni splet uzroka i posledica.Uz razvijeniju duhovnu praksu mozes da drasticno povecas razumevanje procesa, prepoznavanje etapa procesa (na primer od ekstremog udarca nekoga ko te nervira pa do drugog ekstrema kada si svestan radjanja nelagodnosti koju osecas prema toj osobi) i time utices na reakciju. Ne utices na uzrok, ali da na reakciju na taj uzrok.

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
http://news.harvard....t-a-happy-mind/ Wandering mind not a happy mindA Harvard study found that on average people spend 47% of their time not thinking about what they’re doing.For most activities our minds wander for 30% of the time. The results surprised the researchers themselves:“I find it kind of weird now to look down a crowded street and realise that half the people aren’t really there,” one said.People whose minds wandered less remained happier in general. So in the words of Bobby McFerrin, “Don’t worry, be happy.” Edited by noskich
Link to comment

Predavanje koje povezuje fiziku, metafiziku i (samo)svest:http://www.youtube.com/watch?v=giWvhm1puBcIako nije voleo da govori o kosmologiji jer je smatrao da su takve diskusije gubljenje vremena, Buda je objasnio da je ceo univerzum puka funkcija okruzenja svesnih bica i da bez njihove svesti ne bi moglo ni da dodje do uslovno receno `stvaranja` svemira.Svemir se `stvara` ni iz cega, a njegov uzrok je reinkarnacija bica koja ce u njemu ziveti.

Edited by noskich
Link to comment
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...