Jump to content
IGNORED

Novo ime Starog savskog mosta


Recommended Posts

Upravo sam pokrenuo inicijativu na fejsbuku da Stari savski most u Beogradu ponese ime Miladina Zarića (https://www.facebook...t.Miladin.Zaric) . Već sam podnosio tu inicijativu Skupštini grada pre nekih godinu dana, ali mi nisu ništa odgovorili. Zato mi je sad cilj da napravim širi pokret, čiji će cilj biti da Stari savski most 20. oktobra 1944, na 70-godišnjicu spasavanja Starog savskog mosta, ponese ime Miladina Zarića.Miladin Zarić je, inače, zaboravljeni heroj Beograda. Ako ste gledali Povratak otpisanih, epizoda u kojoj stari gospodin spasava most miniran prilikom povlačenja Nemaca zasnovana je u potpunosti na njegovom podvigu. Naime, on je bio 55-godišnji učitelj koji je živeo u Karađorđevoj ulici i posmatrao je danima pripreme Nemaca za rušenje mosta. Pošto je u Prvom svetskom ratu bio deminer, znao je šta treba da radi kad mu se pruži prilika. Tako je, kad su u zoru 20. oktobra 1944. Nemci povukli glavninu snaga preko mosta, Zarić izašao na ulicu, gde su se još vodile borbe. Našao je grupu sovjetskih vojnika, sa kojima je došao do mosta. Oni nisu smeli da se penju na minirani most, pa je Zarić sam otišao do mesta gde se nalazio eksploziv i pod unakrsnom vatrom prekinuo fitilj. Zahvaljujući Zariću, most nije srušen, a napredovanje ka severu je veoma olakšano, pošto je u pitanju bio jedini most na Savi kojim je vojska mogla da prođe.Zarić je posle rata više puta odlikovan, ali nije dugo bio u milosti. Bio je čovek starog kova i nije trpeo raznorazne nazoviautoritete (još u mladosti je napustio Prizrensku bogosloviju zbog neslaganja sa Nikolajem Velimirovićem), tako da ni sa novim vlastima nije ostao u prijateljstvu. Ostao je da živi u Karađorđevoj 69, daleko od očiju javnosti, sve do smrti 1976, u 87. godini.Grad Beograd se Zariću nije odužio nikako, izuzev uličicom u naselju Borča IV. Inicijativa da Stari savski most ponese njegovo ime podnošena je 1984, ali volšebno nije ni stavljena na glasanje. Nadam se da ovaj čovek, pre Tita i Draže, treba da bude prva asocijacija na otpor Srba u Drugom svetskom ratu. Jer je njegov gest bio pokazatelj istinskog, individualnog herojstva, lišenog svake ideologije. Zato je apsolutno zaslužio da se Stari savski most nazove po njemu. U to sam ubeđen.Stoga bi bilo lepo da se pridružite grupi koju sam osnovao. Uskoro ću ponovo podneti inicijativu Komisiji za imenovanje ulica i trgova, pa ako opet ne odgovore, pokrećem kampanju. Želim da 20. oktobra 2014. ljudi znaju ko je Miladin Zarić i šta je učinio za ovaj grad i ovu zemlju. To je moja misija.Pozdrav.

Link to comment
 • Replies 71
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • zzzzz

  19

 • manitu

  11

 • Grazia

  5

 • Hamlet Strašni

  4

Top Posters In This Topic

Posted Images

Rado se pridruzujem. Ajd napisi ako te ne mrzi nesto vise o samoj proceduri podnosenja predloga. Gde uopste videti ceo spisak beogradskih ulica?

Link to comment

Napisao u opisu, ali mora da se ode na "About" da bi se videlo. Probaću to da sredim. Inače, najpoznatija inicijativa ovog tipa bila je inicijativa da Toma Zdravković dobije ulicu u Beogradu. Na kraju je Skupština grada čak i donela odluku da jedna ulica ponese Tomino ime, ali evo, otad je prošlo skoro tri godine, a ulice još uvek nema. Zato sam i stavio 20. oktobar 2014. kao ciljni datum. Nadam se da će 15 meseci biti dovoljno. Već sledeće nedelje ću ponovo podneti inicijativu Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova, ali mislim da je internet inicijativa od presudnog značaja, jer će ovo uspeti samo ako se proširi. Čim malo sredim stranicu i krenem da pravim ideju viralnom, javljam. Hvala na podršci!

Link to comment

Podnosi se predlog komisiji za ulice i spomenike sgb i ona priprema predlog ako proceni da je odgovarajući za skupštinu. I ministarstvo za lok samoupravu mora da se složi. Inače, za ovaj predlog može da bude problem što već postoji ulica istog imena. Meni su odbili predlog za plato Danila Kiša iza zgrade u kojoj je živeo u Miloša Pocerca jer već postoji ulica.Inače, Dragan Mance je dobio ulicu na osnovu peticije koju je skupljao DSS Zemun.Edit: i ja sam se pridružioПослато са GT-I9100 користећи Тапаталк 4 Бета

Link to comment

Nije, prvi put ovo vidim, fenomenalno! Ali sam veoma srećan što imam istomišljenike. Voleo bih da stupimo u kontakt, nadam se da će mi se obratiti ako vide grupu, ne znam kako da ih pronađem. Ono što je sigurno, jeste da ovo nije zvanična tabla i da to nije zvanično ime mosta.

Link to comment

Pronašao sam! "U nedelju 2.6.2013, "uticajna grupa" "Imamo plan" je u sklopu Mikser festivala postavila ovu tablu." Probaću da stupim u kontakt s njima.

Link to comment

Ispašće da kradem ljudima ideju, zaista nisam znao za ovo. Još pre godinu dana sam podnosio inicijativu Skupštini grada, tad sam i napisao takst o Miladinu Zariću na srpskoj vikipediji, evo sad gledam, u pitanju je avgust 2012. Dakle, ako se ideja istovremeno javlja u glavama više ljudi, to mora značiti da je prava.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...