Sunday at 09:342 days On 17. 4. 2025. at 16:00, Seabass said:Kad mi te bestije napadnu papricice ja ih saperem vodom iz crijeva. Kad padnu sa biljke, ne mogu se vise popeti i crknu dole. Jedino sto ih nikad ne mozes sve saprati tako da se nakon nekog vremena opet vrate ali dotle se biljka oporavi i ne bude tako strasno. Za mene je to realno jedino rjesenje, ne primjenjujem nikakve druge metode.Drugo sto ti mozes uraditi je da isprskas vodom u koji si stavila malo deterdzenta za sudje. Naspi u neki atomizer i ispricaj bestije tom sapunicom. Obavezno saperi vodom kasnije, nakon jedno sat vremena da ne ugusis i ruze. Ima jos tih DIY metoda sa blukom, cimetom i slicnim stvarima ali nije to imho za ruze. Takodje vidi da li mozes zasaditi neke zrtvene biljke koje aphids preferiraju (nasturtium) ili neke koje ih odbijaju (bosiljak, neven, kadifice i sl).Isto za hibiskus?(Za koji sam inače zimus mislila da je leska i htela da otfikarim zbog alergije )
Sunday at 09:572 days Ne vidim razlog da ne bude. Ali ako nije velika infestacija, ja ne bih ni dirao. Aphids su bottom of the food chain i njima se hrane razne grabljivice i polinatori koji su korisni u basti. Drugo, ako je veca infestacija treba naci uzrok zasto. Cesto je biljka ili pod stresom radi drugih faktora kao sto je voda, svjetlo, hrana, neka druga bolest i zato aphids nadju da je lak plijen. Zdrava biljka se cesto sama odbrani. Treca stvar koju trebas pogledati je da li ima mrava koji setaju po biljci. Oni uzgajaju aphids i brane ih od grabljivaca. Tu ces prije rijesiti problem da nadjes mravinjak. Edited Sunday at 09:582 days by Seabass
Sunday at 10:242 days @Seabass Ovako na nekoliko mesta, ali samo na jednom hibiskusu od dva koji su jedan pored drugog.
Sunday at 10:352 days Ma nije to nista, neka ih. Samo pregledaj opet za 7-10 dana vidi je li ih vise. Ako pocnu da se sire onda spricni sapunicom i zavrsena misija.
Sunday at 10:402 days Infestacija je jedno, normalan eko sistem u basti je drugo. Ne treba odmah posezati za hemijom i ubijati samo zato sto se ne uklapa u nasa ocekivanja kako nesto treba da izgleda. Insekti su bitan dio eko sistema, bez poneke stetocine nema ni grabljivaca, polinatora, samo je potrebno uspostaviti balans i reagovati ako bas treba.