March 18Mar 18 Posmatram halapenjo papricice kako klijaju, a i lovor pustio gomilu novih listica. Magnoljija u dvoristu me uvek obraduje kad procveta - eto proleca.
April 5Apr 5 Zasadila sam s klincem (to me je uvelo u ovaj svet, njegova želja da gleda kako nešto raste) 4 saksije, međutim malo dam pobrkala šta mi je gde. I za nedelju dana nešto izraslo, šuma bokte. Ne znamo da li smo tu stavili rukolu ili paprike. Sad ću da slikam. Ostala 3 mrtvo more
April 5Apr 5 Ovo je, cini mi se, rukola.Ostavi jos malo da poraste pa onda vidi da li ces da rasadjujes.
April 6Apr 6 Zakasnili ste mozda sa papricicama, ali ako niknu pazljivo ih presadi u individualne saksijice. U tom brodicu nece dobro rasti.
April 6Apr 6 Danas sam mislio sijati ponesto ali ne stigoh. Morao sam pokositi prvo, pa pristavio kazance i jebiga. A svo sjeme je spremno:
April 6Apr 6 Trebao sam uciti kad su me savjetovali da ne kopam pod stare dane. Lijeva strana oko bubrega kida od asova i motike. Ali sam ipak nekako izgurao da ocistim moj plot od 2m2 i da posijem Red Amaranth, Red Swiss Chard, Green Purslane i malo Salsify.U saksiju od jedno 100L sam u krug posijao Red Swiss Chard, a u sredini Salsify:Purslane u saksiju od 6L:U veliki planter sam posijao dva reda Red Amaranth i jedan red Red Swiss Charda:Peat free compost sam pomijesao sa nesto perlita i vermiculita radi boljeg zracenja i water/nutrient retention i to bi bilo to. Svakako niti mogu niti znam bolje.Za grah, krastavac i tikvice je jos rano, to ce sacekati prvu ili drugu nedelju maja, a creeping thyme jos ne znam gdje cu. Creeping thyme je super u travu, pa kad se gazi ispusta prijatne mirise ali to sam vec jednom pokusao bez uspjeha. Vjerovatno ce i on u neku saksiju ali prvo da ozdravim ledja. Edited April 6Apr 6 by Seabass
April 9Apr 9 Nadje se i kod mene ponesto na prozoruima i u sobia ni dvoriste nije zapostavljenood nane do vlasca u dnu dvorista se posadilo stosta toga, uglavnom zacinskog bilja i jagode mesecarke, a merkam gde da rasadim lovor (jestivi, ne ukrasni) - za sada je u opticaju ispred kuce uz ogradu.
Thursday at 12:371 day Šta vam se najbolje pokazalo protiv biljnih vaši na ružama? Mali skotovi mi nasrću na mini ruže. 😣
Thursday at 14:001 day 1 hour ago, Klara said:Šta vam se najbolje pokazalo protiv biljnih vaši na ružama? Mali skotovi mi nasrću na mini ruže. 😣Kad mi te bestije napadnu papricice ja ih saperem vodom iz crijeva. Kad padnu sa biljke, ne mogu se vise popeti i crknu dole. Jedino sto ih nikad ne mozes sve saprati tako da se nakon nekog vremena opet vrate ali dotle se biljka oporavi i ne bude tako strasno. Za mene je to realno jedino rjesenje, ne primjenjujem nikakve druge metode.Drugo sto ti mozes uraditi je da isprskas vodom u koji si stavila malo deterdzenta za sudje. Naspi u neki atomizer i ispricaj bestije tom sapunicom. Obavezno saperi vodom kasnije, nakon jedno sat vremena da ne ugusis i ruze. Ima jos tih DIY metoda sa blukom, cimetom i slicnim stvarima ali nije to imho za ruze. Takodje vidi da li mozes zasaditi neke zrtvene biljke koje aphids preferiraju (nasturtium) ili neke koje ih odbijaju (bosiljak, neven, kadifice i sl).
Thursday at 14:191 day Istuširala sam ih i nežno očistila listiće sapunicom, pa isprala. : )To dok ne uzmem nešto da ih isprskam ako se napast vrati. Čula sam da bubamare rešavaju stvar. Dakle, idem u potragu i za bubamarama. : DHvala ti! 🥰
Thursday at 15:171 day 53 minutes ago, Klara said:Istuširala sam ih i nežno očistila listiće sapunicom, pa isprala. : )To dok ne uzmem nešto da ih isprskam ako se napast vrati. Čula sam da bubamare rešavaju stvar. Dakle, idem u potragu i za bubamarama. : DHvala ti! 🥰Ako budes prskala hemijom to ce nauditi i drugim insektima koji nisu stetni, pa eto imaj u vidu. Najbitnije je da ti ruze nisu infested, da drzis stvari pod kontrolom. Poneka biljna vas nece znatno ostetiti ruze, a one su izvor proteina bubamarama i drugim grabljivicama. Imho dovoljno ih je saprati jakim mlazom kad ih zaljevas i bice okej.