Jump to content

Bilje i gljive oko nas

Featured Replies

Sea kale.

XpeVqw1.jpg

QPjvxDv.jpg

skoro da sam pomislio da je ovo stvarno neka morska biljka, pošto ovde na otoku imamo rastinje koje uspeva tamo gde slana voda zasipa obalu, ili konstantno ili u vidu prskanja kapljica od talasa koji se razbijaju o stenje.

dve su mi omiljene, jedna uspeva od dalmacije do egeja i vrlo lepo se kiseli u laganu letnju turšiju koja se stavi preko parčeta fete i slatkog lokalnog paradajza - kritama. u dalmaciji se zove motar, može se u obe zemlje kupiti u teglici. ukus vuče na anis. mislim da je englesko ima sea samphire

kritama na obali

icon.jpg

ukiseljena vs sveža

c71f50e9a790510be44df476176e4600.jpg

salata (dakos, sa krita)

https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.ama

druga biljka je morska šparoga ili salikornija, kao i ovoj gore u narednih mesec dva je idealno vreme za berbu, dok ne procvetaju, isto se ukiseljava s tim da se njome ljudi ređe bave....

salicornia-ambigua-ha-jlynch.jpg

u nekom trenutku sezone pocrveni

IMG_1532-1024x637.jpg?resize=780%2C485

bude zanimljiv prilog uz ribu i slično kada se izblanšira

haddock-with-salicornia-sea-asparagus-56

Edited by Eleniko

Ruzmarin, žalfija, timijan i oregano. U planu su još, za u žardinjeru na simsu terase, čubar, nana, selen i estragon/taragon.
začini.jpg

ima još neka ideja šta bi moglo u ovakvim uslovima da se gaji?

7 hours ago, Eleniko said:

mislim da je englesko ima sea samph

salicornia-ambigua-ha-jlynch.jpg

Ovo sto zoves sea asparagus je samphire. Moze se kupiti u supermarketu ali je prilicno skupo. Odlicno ide uz ribu i Hollandaise sos, jako cijenjena gastronomska biljka. Ono prvo nisam nikad vidio.

1 hour ago, aram said:

Ruzmarin, žalfija, timijan i oregano. U planu su još, za u žardinjeru na simsu terase, čubar, nana, selen i estragon/taragon.
začini.jpg

ima još neka ideja šta bi moglo u ovakvim uslovima da se gaji?

Ruzmarin i zalfija narastu puno vece od ovog drugog bilja pa bi mogao vidjeti da to nekako uravnotezis da svima das jednaku sansu i da to uvijek dobro izgleda. Te 4 biljke otprilike traze slicne uslove, vrlo malo brige. Tek im das vode ako se pocnu susiti, generalno sto ih manje pazis, vise ce dati. Sad izgleda kao da ima dosta prostora ali do kraja godine ce te biljke toliko izrasti i rasiriti se da ce popuniti taj prostor. Iduce godine je dzungla. Vrlo zahvalne biljke, ne treba mnogo da transformise jelo.

Nanu je najbolje u posebnu posudu jer ce svakako pomesti sve pred sobom, siri se ko kuga. Meni estragon nikad nije uspio pa sam umjesto njega uzgojio komorac (fennel). Posto imam fennel ne mogu uzgajati kopar jer su srodne biljke i dolazi do unakrsne polinacije. Slican je slucaj i sa oregano-mazuran ali sam neko vrijeme imao oba i nije bilo problema. Svejedno, razlika u ukusu je neznatna, ne trebaju oba.

Bosiljak je zahvalno imati ne samo kao zacin u jelu odlican je i za odbijanje dosadnih insekata ljeti. Iz nekog razloga ni tu nikad nisam imao srece, a probao sam razne sorte, od ovog klasicnog Genovese do raznih Thai vrsta, ljubicastih i sta sve ne. Pokusavam i ove godine, imam jednu saksijicu, vidjecemo hocu li ih dovesti do kad mognem ubrati koji listic:

nJfB4Qe.jpg

Ako neko ima neki prijedlog kako uzgojiti bosiljak rad sam saslusati.

Bosiljak ni meni nikad nije uspeo. Ne znam ni sam koliko sam puta pokušavao, ništa. Ruzmarin očekujem da ću morati da presadim u posebnu saksiju, dublju dosta.

7 minutes ago, aram said:

Bosiljak ni meni nikad nije uspeo. Ne znam ni sam koliko sam puta pokušavao, ništa. Ruzmarin očekujem da ću morati da presadim u posebnu saksiju, dublju dosta.

Za ruzmarin ti treba kanta od 15-20L, to je imho minimum da biljka moze da se razvije kako treba da bi moglo ponekad da se stricne, a da ne osjeti. Ja imam ruzmarin u zemlji, ima mu 12-13 godina i sav je odrvenio pa sam skoro do njega zasadio novi. Stari cu posjeci. Inace, ruzmarin i ne trosim narocito cesto. Mislim da su mogle proci godine da ne cupnem za nesto, valjda se moze toga i zasititi. Zalfija isto. Treba imati balans, jer ako stavis previse kao da si stavio sapun u jelo.

Bosiljak, persun, kopar i korijander kupujem. Prodaje turcin velike sveznjeve, dva za £1.50, bosiljak je £0.52, nemam racuna da se zezam s tim stvarima. Ove visegodisnje biljke tipa ruzmarin, zalfija, thyme i sl su okej. Uglavnom se moze u svako doba godine dobiti par listica, taman koliko treba. Imam i lorber drvo, u stvari dva, i to koristim najcesce od svega. Nezamjenjljivo za kojekakve gulase i mesna variva.

Zadnjih nekoliko godina sam se slabo bavio bastovanstvom, ove godine sam se ponovo naostrio, vidjecemo na sta ce izaci sezona. Mozda bude i bosiljka.