March 21Mar 21 Super, probaću tako. Ranije sam pravio sok od koprive, dosta jednostavno, potopim u vodu da otpusti preko noći sokove u vodu. Ali nisam znao kako se ponaša u kipućoj vodi. Valja li čaj od svežih kopriva?
March 21Mar 21 Author nisam prvila caj od svezih listova koprive ali u teoriji bi trebalo da je ok..jer se od raznog svezeg bilja kuva caj pa sto da ne i ovo..moze i varivo a super je i u piti ili proji..
Monday at 11:095 days Algoritam mi jutros izbacio neki članak o ALS-u i kako se sumnja da je povezan sa određenim divljim gljivama. Naime, klasteri tog užasavajućeg neuro-degenerativnog oboljenja se javljaju u sredinama gde ljudi beru neke divlje šumske gljive (u Francuskoj konkretno). Akutno mogu da izazovu stomačne tegobe ako se ne obrade termički dovoljno, ali ono što je manje poznato je da izgleda mogu da dovedu do oštećenja neurona i nastanka ALS-a. Engleski naziv gljive je false morel, a latinski je Gyromitra esculenta.
Monday at 11:424 days Author Gyromitra esculenta se i smatra toksicnom gljivom i ne preporucuje se za ishranu...ali to su tek novija istrazivanja i svaki cas dobijamo nove i nove rezultate jer je mikologija,gle cuda,nauka u povoju..a gljive se konzumiraju hiljadam godina.. i ljudi cesto jedu gljive koje nova istrazivanja otkriju da su toksicne ali kod njih u kraju se jedu generacijama..ima gomila primera...obicno su to kululativni toksini kod mnogih vrsta...cak i skromni sampinjom ima neki kumulativni toksin u manjoj kolicini..a dosta je tesko i ustanoviti efekte tih toksina posebno kad je gomila faktora u pitanju..
Monday at 15:164 days Moguće da se radi o kumulativnom dejstvu toksina. Ima neke logike. Sad, ko voli da čačka gde je ta granica ...Ja dalje od šumskih vrganja i lisičarki ne idem, a i to mi je trebalo dugo da počnem 😃
Monday at 15:474 days Author da,da kumulativno dejstvo toksina tako se navodi..ja te neke gljive koje su skoro izbacene iz jestivih zbog novih istrazivanja o kumulativnim toksinima pojedem jednom da vidim kakav im je ukus a i to ako bas naletim na njih a nema bas nista drugo u tom trenutku ...tako sam probala Verpe bohemice i Chlorophyllum rhacodes..verovatno i jos nesto ali sam zaboravila..a imam jos par vrsta na spisku za probu ..ali jednom je ok..nije to bas tako strasno ni opasno..