Jump to content
IGNORED

rizik i opasnost


gagorder

Recommended Posts

moze mala pomoc?pitam na drustvu zato sto se po drustvu smucaju oni koje bih da pitam :)kako razumete pojmove rizika i opasnosti.jesu li to sinonimi?

Link to comment

Rizik je probabilitet (verovatnoca) povrede/ostete od opasnosti (iliti tehnickim jezikom, hazarda).EDIT. Primer: ajkula = opasnost; verovatnoca napada ajkule na plivaca je rizik (veoma, veoma nizak).

Edited by Indy
Link to comment

pravnici ih koriste kao sinonime. odgovornost za povećani rizik odnosno povećanu opasnost štete.onda ima jedan manji broj autora koji kažu da je opasnost izvor rizika. opasnost je lisena neizvesnosti, ona postoji ili ne postoji. recimo, ako postoji neka stetna materija u hrani, to je izvor opasnosti. a verovatnoca da cu se zaista otrovati (veca ili manja) - to je rizik.indi, je l' ti blize ovo drugo?

Link to comment
Rizik je preuzimanje odgovornosti naspram opasnosti, npr da prosetas sama u mini suknji kroz Bronks u kasne sate.
lancia, ne zezaj :)fokusiraj se na ove stetne materije u hrani.
Link to comment
indi, je l' ti blize ovo drugo?
Ovo moje je klasicni HTZ, odnosno OH&S ili OSHA - kako se gde vec zove. Tamo se insistira na razlici izmedju hazard & risk (recimo, neka opasnost moze da postoji, ali ako je rizik povrede od nje jako mali, onda se sa time da ziveti... u tom kontekstu, nisu sinonimi).EDIT. Takodje i relativno mala opasnost (recimo padanje fasickli na glavu sa police iznad stola - sto sigurno nikoga nece ubiti) moze da ima veliki rizik (odnosno veliku verovatnocu da se to desi) - u tom slucaju preporuka bi bila da se fascikle spuste na pod. Ne zezam se. To sam svojevremeno radio u inspekcijama radnih mesta. Edited by Indy
Link to comment

uopste ne zezam, to sto ti krijes da nosis mini suknju je druga stvar, rizik je 'igranje' sa opasnoscu.

Edited by Lancia
Link to comment
Ovo moje je klasicni HTZ, odnosno OH&S ili OSHA - kako se gde vec zove. Tamo se insistira na razlici izmedju hazard & risk (recimo, neka opasnost moze da postoji, ali ako je rizik povrede od nje jako mali, onda se sa time da ziveti... u tom kontekstu, nisu sinonimi).
to je to. to kazu ovi moji autori, valjda pod uticajem iz nekih egzaktnih disciplina.sad da ga zakomplikujem. zamisli da si sudija. ti ne znas da li je stvar opasna, ti treba da kvalifikujes stvar kao opasnu (zapravo, citavu vrstu stvari, sve avione na primer) na osnovu rizika stete koji ona stvara.znaci, za tebe je opasno ono sto je rizicno.ako zamislis takvu konstrukciju, ima li mesta u njoj za ono tvoje sto si nazvao HTZ. Edited by gagorder
Link to comment

HTZ - higijensko-tehnicka zastita, OH&S - occupational health and safety (ima i drugih formulacija/skracenica).U okviru "HTZ"-a postoji ta podela (tj. "rizik je verovatnoca da osoba bude povredjena ako je izlozena opasnosti"), a ne znam tacno kakva je pravna situacija (bobu hvala, sa sudovima nemam iskustva).hazardandrisk.gif

Link to comment
Takodje i relativno mala opasnost (recimo padanje fasickli na glavu sa police iznad stola - sto sigurno nikoga nece ubiti) moze da ima veliki rizik (odnosno veliku verovatnocu da se to desi) - u tom slucaju preporuka bi bila da se fascikle spuste na pod. Ne zezam se. To sam svojevremeno radio u inspekcijama radnih mesta.
jasno. ali u konstrukciji u kojoj svaka steta trigeruje odgovornost, preostaje ovo pitanje:mala verovatnoca da dodje do stete, ali ako dodje do stete ona ce biti ogromna.velika verovatnoca da ce doci do stete, a ako dodje do stete ona ce da bude relativno mala.u mom okviru, sve ovo se zove povecana opasnost i/ili povecani rizik.i onda ulecu neki sa ovom HTZ pojmovnom distinkcijom i unose mi nemir :)imam dva tipa opasnih situacija - velika verovatnoca da dodje do stete (rizik I) i velika verovatnoca da ako dodje do stete, ta steta bude nepojamna (rizik II)prvo mi je na primer motorno vozilo, drugo je nuklearna cenrala
Link to comment

Ovako, opasnost da dodje do nuklearnog akcidenta (u odredjenom tipu nuklearne elektrane) je uvek ista. Definisana je tehnologijom (koja je generacija elektrane), definisana je merama kontrole koje su koriscene prilikom izgradnje (zid od koliko metara betona). I tome slicno. Znaci, kad je sve to fiksno, onda je opasnost poznata (veoma velika), ali je rizik - na srecu - nesto drugo, i u principu je veoma mali (osim ako neki genije ne postavi elektranu na trusno podrucje i to na plazu u regionu poznatom po cunamiju... u tom slucaju, rizik je znatno povecan. A opasnost uvek ista.)To ako ti odgovara tehnicki ("HTZ") recnik. A sigurno da moze i da se drugacije formulise i da se koristi npr. samo jedan termin ("opasnost" vs. "povecana opasnost" <-- ovo drugo bi u stvari bio povecani rizik, ali mislim da je to cisto sholasticka razlika).

Link to comment
Rizik je preuzimanje odgovornosti naspram opasnosti, npr da prosetas sama u mini suknji kroz Bronks u kasne sate.
Tu nema rizika once you go black you'll never go back to samo sa bledunjavima.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...