Jump to content
IGNORED

Zoran Milivojevic i njegovo delo

Turnbull

Recommended Posts

Posted (edited)
. nema razloga za srah jer...
pa što onda, s oproštenjem, sereš? Edited by pacey defender
  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

215

• Indy

142

• Dagmar

109

• Lord Protector

81

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
hqdefault.jpg
:)
Meni je ovo ekstra. Ako ne pristaneš na Zoćinu istinu i aktivno joj se suprotstaviš, ti si time preuzeo ulogu "spasioca", umesto da pristaneš na Zoćinu istinu i time preuzmeš poželjnu ulogu analitičara. Pa ovo je oldest trick in the book, sektaško ispiranje mozga 1 na 1.Nastavite, meni je ovde sve jasno, a jasno mi je i zašto pojednostavljuje svoje tekstove - da bi stekao sledbenike među onima koji ne razumeju složenije sadržaje.
naivca.
Posted

Kuku pa ovde stvari stoje još gore nego što sam mislio, nisam baš očekivao argument "mnogo si naivan".

Posted
Burazeru, imam jedno pitanje, u vezi sa ovim pasusom:Ko su to "oni" koji blate i ocrnjuju druge zarad sopstvenih interese, i zar Zoća pričajući o tim "njima" koji zakulisno manipulišu našom percepcijom stvarnosti zapravo ne povlači the ultimate demonizing move - optužujući neku grupu ljudi za konspirološko delovanje?Pošto je iz konteksta jasno i na koga se misli (na one koji su "satanizovali Srbe" tokom poslednjih ratova), zar ne misliš da je to onako prilično jadna nacionalistička konspirologija?
Mnogo davno sam citao Berna i diskutovao sa jednim pobornikom TA, ali koliko se secam tu se uvek uradu interpersonalnim odnosima. Mislim da ne postoji namera (cak ni u naznakama) da se stvari generaliziju na drustvene grupe, a posebno ne na narode. Znaci ne radi se o odnosu Nemaca i Jevreja, vec o odnosu Pere i Djoke i o komunikacionim igrama (ne znam da li je ovo dobar termin) koje oni igraju.
Posted (edited)
Mnogo davno sam citao Berna i diskutovao sa jednim pobornikom TA, ali koliko se secam tu se uvek uradu interpersonalnim odnosima. Mislim da ne postoji namera (cak ni u naznakama) da se stvari generaliziju na drustvene grupe, a posebno ne na narode. Znaci ne radi se o odnosu Nemaca i Jevreja, vec o odnosu Pere i Djoke i o komunikacionim igrama (ne znam da li je ovo dobar termin) koje oni igraju.
...niste diskutovali o kulturnom skriptu, ili si zaboravio jer je bilo mnogo davno.(dozvoli TA analizu transakcije: milionski stimulus ucesnika mitinga:Slobo mi te volimo...Slobodan : I ja vas.) ....zaljubljenost, sta drugo! Edited by burazer
Posted

Bilo mnogo davno, skoro trideset godina. Procitao samo "Koju igru igras" i mnogo nervirao jednu poznanicu koja je bas ozbiljno krenulu u TA pricu (kursevi i sve ostalo) tvrdnjom da nije bas najbolje shvatila Berna.

Posted
Bilo mnogo davno, skoro trideset godina. Procitao samo "Koju igru igras" i mnogo nervirao jednu poznanicu koja je bas ozbiljno krenulu u TA pricu (kursevi i sve ostalo) tvrdnjom da nije bas najbolje shvatila Berna.
jel se secas sta te je navodilo da tvrdis!?...knjiga koju si procitao je solidna TA edukacija!...hajde priseti se )))
Posted (edited)
U TA se možda ne radi, ali kod Zoće se sasvim jasno radi, što smo mogli da vidimo milion puta do sad, a bogami i ovde:
Пуно је оних који налазе неку корист у томе да ми поверујемо да је неки појединац, група, партија или народ – лош, покварен или зао.
Суштина овог поступка јесте да се приписивањем злобе, та особа (група или народ) дехуманизује. Она је представљена не као човек са којим треба саосећати, већ као демон или ђаво који треба да пати и кога треба немилосрдно уништити. Зато се овај процес назива демонизација или сатанизација.
Препознавање покушаја дехуманизације јесте основа политичке и медијске писмености. Као што и сами знамо на основу нашег недавног колективног искуства, стварност је увек много сложенија од начина на који је представљена.
Dakle, ne vidim zašto se obraćaš meni, piši Zoći.Edit: BTW, svako ko se seća fraze "satanizacija Srba" znaće i šta Milivojević pokušava da evocira. Edited by Syme
Posted
Edit: BTW, svako ko se seća fraze "satanizacija Srba" znaće i šta Milivojević pokušava da evocira.
Zoran Milivojević: Fali nam ljubav prema sebi...Zato verovatno i opada podrška članstvu u EU. Da li tu šargarepu može nešto drugo da zameni?Evropa za nas postaje sve starija i ružnija udavača. A mi smo kao provincijski mladić, koga bogata mlada stalno ucenjuje i ponižava. I ekonomska kriza je srušila zablude o EU kao finansijskom raju. Mislim da bi ljudi trebalo da shvate da smo sami, da nas na Zapadu zbog jake propagande tokom devedesetih i dalje doživljavaju kao „ružne, prljave i zle“ i da se taj stereotip stalno podgreva „u slučaju da zatreba“. Bolje bi bilo da se okrenemo sebi, ali i saradnji sa Rusijom, Kinom, Indijom......Koju biste terapiju onda prepisali toj i takvoj Srbiji?- Da počnemo da cenimo sebe! Tek kada se to dogodi imaćemo zdravu i ozbiljnu državu. Vara se svako ko misli da će se pljuvanjem po svom narodu dopasti Evropi. Samo će doprineti da se učvrste loši stereotipi o našem narodu....Da li mislite da nas u svetu i dalje više prepoznaju po ratovima ili, možda, po Novaku Đokoviću?- I dalje po ratovima. Za razliku od naših ljudi koji se, da bi preživeli, bave geostrateškim studijama, tamo gledaju svoja posla i zarađuju novac. Veruju svojim vestima u kojima i dalje možete da čujete da su Srbi grozni. Kad sam gledao poslednje izveštaje sa Kosova, da nisam odavde mislio bih da opet Srbi potpaljuju rat. Stereotip o Srbima se tendenciozno podgreva jer Zapad još nije siguran šta će biti s Kosovom, pa nije loše da imaju spremno javno mnenje.
Posted
jel se secas sta te je navodilo da tvrdis!?...knjiga koju si procitao je solidna TA edukacija!...hajde priseti se )))
Toga ne treba da se prisecam, toga se jasno secam. Kontekst je da je ta poznanica kao i ja bila etf-ovac i u to vreme smo se oboje bavili nekim modelovanjem i simulacija slozenih sistema. Moja teza je bila da Bernovo dete-odrasli-roditelj (nadam se da sam pogodio) nisu komponente licnosti na nacin na koji su to id-ego-superego kod Frojda. Odnosno da su oni deo modela koji objasnjava komunikaciju, a ne nesto sto na bilo koji nacin objasnjava psihu. Naravno tu sam koristio analogije iz necega cime smo se u to vreme bavili. Jos zanimljivije pre sat vremena sam o slicnim stvarima (koliko su kvantnomehanicki modeli ogledalo stvarnosti, a koliko samo matematika koja opisuje odredjene fizicke fenomene) rasporavljao sa drugarom koji je fizicar.U to vreme sam imao odbojan stav prema TA dobrim delom zbog loseg misljenja o Bernu i nacinu na koji je TA nastala. Sad, bilo je to vreme pre Interneta, tesko je bilo proveriti informacije, ali iz onoga sto sam procitao, stekao sam utisak da je TA nastala pre svega kao posledica toga sto Bern nije mogao da dobije licencu za bavljenje psihoanalizom, a ne kao rezultat nekog predanog bavljenja naukom.
Posted

...progonilac kaznjava i omalovazava ljude (nema cilj)spasilac pomaze ljudima vise no sto je potrebno zbog uverenja da nisu sposobni (zanemaruje)zrtva omalovazava sebe i potcenjuju svoje sposobnosti ( iskljucivo trazi pomoc od drugih)ovako su 'svi' na okupu i gube. jedini cilj koji imaju u ovoj dramskoj igri jeste da potvrdjuju svoje omiljene dramske uloge, dok problemi ostaju nereseni.@Symepotpuno si u pravu kad kazes da ova prosta sema dramskog trougla moze da ide u nedogled. moze!, sve dok ne udari u zid.O pobednickom dramskom trouglu, ako se stvore uslovi.

Posted
Kad godinama citas postove stotina ljudi i jasno ti je sta bilo ko od njih pise onda je lako zakljuciti da je tesko poverovati kako je problem u citaocu a ne piscu. Imao je Skot Pek jedan zanimljiv detalj u onoj svojoj popularnoj brosuri koji me uvek natera na osmeh kad ga se setim, nesto u fazonu da je zakljucio kako je slusao sjajnog govornika jer je morao da ucini toliki napor da ga razume da ga je glava zabolela. Na takvim sitnim detaljima smesta skontas s kim imas posla.
srednjoškolski prof imao je običaj da nam kaže: - ako vam se učini da je dubina nečijeg izlaganja nesaglediva, a misli u njemu zamršene i nerazumljive, zapitajte se da to izlaganje nije zapravo šuplje.
Posted
O pobednickom dramskom trouglu, ako se stvore uslovi.
ja živa nisam.