gagorder Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 kako to misliš za te lekove - zašto bi plaćao lek terapeutu? on to distribuira iz ruke? ili piše recept? hm, hm ...
harper lee Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 To je cena, ako želiš neki bensedin, ksalol uz priču.Nema kauča, ima, npr., itison i fotelja iz Eurosalona i prikucana diploma i krst. Tako je često.Ma, to moze biti cena samo za prvu seansu i toliko o tome. Ko tako nesto moze u Srbiji da placa za vise od jedne seanse nedeljno? Jedino ako si naleteo na neku od ovih TV zvezdi koje mlate pare na ime.
kim_philby Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 Harpere, o ponekom detalju ću moći verovatno za par godina kad to bude raspravljeno tamo gde je mesto za to. Sad ne mogu, sasvim su mi razumljivi tvoji razlozi za nepoverenje. Zaista.Kad smo kod tih tehnika.. Svako hvali svoj metod. Ali ima i tipova ličnosti koje nisu za psihoanalizu. Moj tip je takav, iako većina psihoanalitičara to ne bi priznala. A ja to nisam znao, kao i mnogi drugi koji su loše prošli. A ono za autizam mi je šokantno, nisam znao kako da prokomentarišem, iako je zicer.Oko kvaliteta profesionalaca ne znam šta uopšteno da kažem. Ovaj drugi (smarač, pušenje) i nije loš, koliko je neprijatno i uznemirujuće pod teškim stresom i u dugovima plaćati oko euro po minutu, a slušati nekog ko koristi jezik kamiondžije i napada te psovkama i džiberskim zajebancijama.Jedna od poenti jeste da psihoanalitičari često ne predočavaju šta te čeka (ruku na srce, neke stvari da bi uspela terapija i ne trebaju da se znaju), koliko traje i koji su mogući neželjeni efekti terapije. Kad to bude ispravljeno, neću imati mnogo toga protiv praktikanata. Ko hoće, nek ide pod poštenim uslovima.editE, da, dobronamernost. Iz mog iskustva, kada odeš kod nekog poznatog i najpristojnije kažeš da se ne slažeš sa tim i tim, to se shvata kao lična uvreda. I tu padaju na jednom od prvih postulata psihoterapije - na shvatati lično. Na tome insistiraju i kod klijenata. Ne napada se ličnost, nego stav. Tu fejluju jako.malkmus iz ovoga sto si napisao meni je tesko da poverujem da si bio kod nekoga iz bpsg. i tamo ima svega ali evro po minutu, jednom nedeljno i tome slicno mi se cini krajnje neortodoksnim.@gag: ti si zapravo u pravu. psihoanaliza nije nauka u pravom smislu te reci i ima svoje jasne limite (prica oko autizma) i po meni zaista nije za svakoga. s druge strane meni je tih godinu dana bilo plodno iskustvo.
harper lee Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 kako to misliš za te lekove - zašto bi plaćao lek terapeutu? on to distribuira iz ruke? ili piše recept? hm, hm ...Mislim da znam kod koga je bio ali cu iz ovih stopa da se zaustavim.
gospa buba Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 Mene zanima kakav je odnos između zaljubljenosti i manipulacije. Onaj ko je zaljubljen podložan je raznim oblicima manipulacije, jer se nalazi u stanju izmenjenih kognitivnih sposobnosti, ne uočava stvari onakve kakve jesu. Da li u tim trenucima neko može da ga seksualno iskoristi?interesujem se, inzenjerski, koliko vremena, a da je pritom nezaljubljen, chovek uopshte provodi u stanjima neizmenjenh kognitivnih sposobnosti, pri tome (i usled toga), uochavajuci stvari onakvima kakve jesu?ljudska mashina je toliko vodjena hemijom, koja ni ne dopire do svesnog nivoa, na takav nachin da svesno bude bude prepoznata i da se uzima u obzir pri uochavanju stvari. i donoshenju odluka, kao posledice.besna sam, ne uochavam stvari onakvim kakve jesu?zaljubljena sam, ne uochavam stvari onakvim kakve jesu?ne mogu da reshim ^_^
gagorder Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 @gag: ti si zapravo u pravu. psihoanaliza nije nauka u pravom smislu te reci i ima svoje jasne limite (prica oko autizma) i po meni zaista nije za svakoga. s druge strane meni je tih godinu dana bilo plodno iskustvo.joj, moje plodno iskustvo se okončava ispitom iz metodologije pravnih, kod vračara, i pitanjem psihoanalitički metod u pravnim naukama. od toga može da se rikne. kako li je ovim novim generacijama pojma nemam. transakciona analiza i metodologija pravnih nauka. ako to ne postoji, trebalo bi ga izmisliti.
Malkmus Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 (edited) kako to misliš za te lekove - zašto bi plaćao lek terapeutu? on to distribuira iz ruke? ili piše recept? hm, hm ...Nisam bio precizan, objasniću sada, i dodaću na to jednu teroiju zavere koju sam čuo, a koja može da bude živa istina, a ne zavera.Ovako. Ako su tegobe anksioznost, nesanica, depresija, fobije, razne neurotske stvari (samo one, ne teže dijagnoze) osnovna farmakoterapija su antidepresivi. Anksiolitici (Bensedin, Bromazepam, Ksalol... ) se koriste u početku i na kraju terapije, i incidentno ako dođe do nekog napada panike ili neke slične frke. U težim slučajevima se daje niska doza antipsihotika, koji se daju i za neke somatizacije tipa nagon za povraćanjem, bolovi u stomaku, štucanje, kao i hipnotici, kratkotrajno, za uvođenje u san.Moj slučaj je da sam probao podosta antidepresiva. Ne bih da plašim ljude sa nuspojavama, jer sam svestan da sam preosetljiv i nisam klasičan primer. Uglavnom se završavalo na tome da sam popio po pola ili četvrt doze antidepresiva i bio bih disfunkcionalan po dva-tri dana, dok ne prestanu nuspojave. Stekao sam tako fobiju od istih.E, sad ide odmak. Nekad (pre petnaest-dvadeset godina, recimo) nije bilo neuobičajeno da se lakše depresije i neuroze u privatnoj praksi leče kombinacijom sedativa i psihoterapije. Problem sa sedativima je što su adiktivni i mogu da izazovu depresiju. Te je stoga, kad su u Srbiju stigli Prozac i slični antidepresivi, koji su ređe pravili zombije od ljudi no oni stari, uvedena praksa da je antidepresiv za pomenute tegobe osnovna farmakoterapija.Godine 2002. anksiolitici su zabranjeni u slobodnoj prodaji, i od tada, bez obzira na opadajući standard cene psihoterapije su počele da rastu i uglavnom su dva, pa i tri puta više nego što su bile u bensedinsko doba. (to je ta "zavera", cene, profiterstvo)Čisto anksiolitičku farmakoterapiju čovek retko može da dobije. Uglavnom kod starijih terapeuta se to može izdejstvovati. I ako čovek želi takvu terapiju, naobilaziće se šrinkova. Ali onda moraju da imaju pod nadzorom pacijenta, da se stvari ne bi otrgle kontroli.Dešavalo se i da dobijem Ksalol na ruke, ali ja nisam bio svestan da je tu nešto loše, to mi je, zbog problema u kojima sam bio, izmaklo, a kad sam se opsetio, nisam imao dokaza.Što se tiče cene, ona koja vas interesuje, konkretno je bila 40 eura za 45 minuta, uz opasku da psihoterapija vredi i više, kao i da će možda skočiti, ali ja ne znam da li se to desilo, pošto smo se pozdravili.edit.Recepti. Dešava se da se u privatnoj praksi doobiju recepti iz državne ustanove, a znam i za slučaj da se recept dobija samo sa imeno mlekara i njegovom profesijom, ali ne i sa brojem. Za ovo drugo nisam siguran da je ilegalno.Ali tu dolazi do loše stvari - dolazi do nepoverenja. Kako sad neko ko se predstavlja dobronamernim, ispravnim i šta sve ne, mulja sa receptima? A pritom je i pun funkcija u kojekakvim društvima.edit višestruki, brzo sam kucao, pa ispravljao. Edited August 28, 2013 by Malkmus
boshoku Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 teško je odrediti se prema ovakvim ispovestima - sa jedne strane, kudos na iskrenosti i interesantnoj insajderskoj introspektivi institucije psihoanalize kod nas, sa druge, nisam siguran da je ovaj forum odgovarajuće mesto za tako što (postoji depresija.org)
Malkmus Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 (edited) Ne slažem se, pišem ovde vrlo svesno, i koristim priiku da pišem na društveno uticajnom forumu.Ne želim da pišem u zabranu za depresivce, neurotičare i druge. Taj savet vidim kao guranje neprijatnosti pod tepih. Kome je neprijatno, ne mora da čita. A ovaj konkretni PDF je namenjen ozbiljnim stvarima.Mislim i da bih nekima tamo (d. org.) odmogao. Na stranu što imam nepovoljno mišljenje o tom sajtu, a i forumima tog tipa uopšte, izuzimajući teme o psihoterapiji, samopomoći i preporukama za terapeute. Ko ima problem, i želi da se izjada na uskopredmetnom (pod)forumu, forum hr je bolji, ako baš mora neki, nikako preporučujem depresiju. Generalno, forumi tog tipa mogu da budu opasni.Najzad, psihoterapija cveta. Što će reći da mnogo ljudi ide na istu. Često su to lljudi koji su iz sličnog društvenog miljea kojem pripadaju članovi PPP. Mislim da mogu i da izvuku neku korist iz napisanog - pre svega, ako se upušta u avanturu, napraviti finansijsku konstrukciju, koliko je to moguće, a nije u potpunosti, i, ukoliko se zna u čemu je problem, pažljivo odabrati modalitet, ukoliko se nema preporuka za konkretnu osobu..Samo mi je malo krivo što je obrisan burazerov post. Reportovao sam ga, mislići da će dobiti samo warn, pogrešio sam. Ciljam na to da se luđaštvo odmah spočitava kad stvari ne idu željenim tokom i to od strane nekoga ko je, izgleda, u tim vodama. Edited August 28, 2013 by Malkmus
gospa buba Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 teško je odrediti se prema ovakvim ispovestima - sa jedne strane, kudos na iskrenosti i interesantnoj insajderskoj introspektivi institucije psihoanalize kod nas, sa druge, nisam siguran da je ovaj forum odgovarajuće mesto za tako što (postoji depresija.org)naprotiv, ovaj forum je sasvim odgovarajuce mesto za to. i za sve drugo, rekla bih.
Amos Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 (edited) Malkmuse, ovo sto pricas zvuci jezivo. Kao da si bio u Vijetnamu covece, a ne na psihoterapiji. Moje iskustvo je bilo vrlo dobro. Otisao na preporuku prijatelja sa ozbiljnim problemom i proveo 3.5 godine na terapiji. Neki od forumasa i znaju gde sam bio. Upravo jedna od najpozitivnijih stvari je bilo to sto sam placao 2000 dinara po seansi u periodu od 2007 do 2011, posto su mi primanja bila nikakva, a o velikoj pomoci koju sam dobio u najpotrebnijem trenutku da ne pricam. Izasao sam bogatiji za jednu sasvim novu perspektivu. Ako je ovo sto pises istina, a verujem da jeste, ili sam ja imao dosta srece ili si ti naisao na najtruliji paradajz u korpi. Edited August 28, 2013 by Mos
radisa Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 Samo mi je malo krivo što je obrisan burazerov post. Reportovao sam ga, mislići da će dobiti samo warn, pogrešio sam. Ciljam na to da se luđaštvo odmah spočitava kad stvari ne idu željenim tokom i to od strane nekoga ko je, izgleda, u tim vodama.Ja sam obrisao post, nije warnovan ni banovan. Za sada.
gagorder Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 naprotiv, ovaj forum je sasvim odgovarajuce mesto za to. i za sve drugo, rekla bih.tačno tako. kad čovek podeli nešto intimno, potpuno je pogrešno tim povodom otvarati načelne diskusije o adekvatnosti mesta i vremena.
gagorder Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 (edited) Samo mi je malo krivo što je obrisan burazerov post. Reportovao sam ga, mislići da će dobiti samo warn, pogrešio sam. Ciljam na to da se luđaštvo odmah spočitava kad stvari ne idu željenim tokom i to od strane nekoga ko je, izgleda, u tim vodama.pa znaš kako, reč je o personi koja mi je dva puta slala PM u kojem me obaveštava kako mene štiti od sebe i kako samo za moje dobro neće sa mnom da se nastavlja. izgleda da mu je u tvom slučaju svo to silno čojstvo zatajilo. ovim ujedno objašnjavam zašto mi je naročit gušt da, ignorišući te PMove, ponekad kevćem u burazerovom pravcu. ali dosadi i to čoveku :D Edited August 28, 2013 by gagorder
Malkmus Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 (edited) Malkmuse, ovo sto pricas zvuci jezivo. Kao da si bio u Vijetnamu covece, a ne na psihoterapiji. Moje iskustvo je bilo vrlo dobro. Otisao na preporuku prijatelja sa ozbiljnim problemom i proveo 3.5 godine na terapiji. Neki od forumasa i znaju gde sam bio. Upravo jedna od najpozitivnijih stvari je bilo to sto sam placao 2000 dinara po seansi u periodu od 2007 do 2011, posto su mi primanja bila nikakva, a o velikoj pomoci koju sam dobio u najpotrebnijem trenutku da ne pricam. Izasao sam bogatiji za jednu sasvim novu perspektivu. Ako je ovo sto pises istina, a verujem da jeste, ili sam ja imao dosta srece ili si ti naisao na najtruliji paradajz u korpi.Pa tako se nekako i osećam, Vijetnam i to. I mislim i da si imao sreće i da sam naišao na taj paradajz..Skroz iskreno, ono što znam iz okoline je odnos optrilike malo više negativnih no pozitivnih iskustava, i pritom ne govorim samo o iskustvima sa analitičarima. Ima i jezivih iskustava. Ono što sam čuo od tih jezivih je uglavnom vezano za državne ustanove, zeznuli se ljudi, nisu znali za jadac.Cene... sigurno znam da je cena kod neke profesorke, psihijatrice, 2003 ili 2004. godine bila 20 eura.Danas je kod nekog s tim kvalifikacijama cena obično 40 eura. Za 50-60 minuta, obično.Psiholozi su 2000-2500, okvirno, pisao sam već.Tip šeretskog humora, koji slabo obuzdava isti i koji je jeftin 40 eura za 45 minuta, a s kojim nisam mogao da sarađujem uz takve vrcave distrakcije, pored ostalog, je najbolji, kad uzmem u obzir one koje sam sreo. Ali, jbga....Bila jedna tema na kojoj se govorilo o ovim stvarima. Da sam zapamtio jedan kingmejkerkin post, ne bih ovde imao šta da pričam.@go Mesija, šta reći. Kao profi pacijent sam utepao, bar površinski kod sebe, čim sam postao svestan na kakvo daveštvo može da izađe i koliko može biti neprijatno i nepristojno Neki, izgleda, ne mogu.@Radisa, rekao sam da je moja greška, ne bunim se, ako je tako zvučalo. Edited August 28, 2013 by Malkmus
Recommended Posts