Jump to content
IGNORED

Zoran Milivojevic i njegovo delo

Turnbull

Recommended Posts

Posted
Mene zanima kakav je odnos između zaljubljenosti i manipulacije. Onaj ko je zaljubljen podložan je raznim oblicima manipulacije, jer se nalazi u stanju izmenjenih kognitivnih sposobnosti, ne uočava stvari onakve kakve jesu. Da li u tim trenucima neko može da ga seksualno iskoristi?
može, ali se ti ništa ne brini.
  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

215

• Indy

142

• Dagmar

109

• Lord Protector

81

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted
Mene zanima kakav je odnos između zaljubljenosti i manipulacije. Onaj ko je zaljubljen podložan je raznim oblicima manipulacije, jer se nalazi u stanju izmenjenih kognitivnih sposobnosti, ne uočava stvari onakve kakve jesu. Da li u tim trenucima neko može da ga seksualno iskoristi?
Svakako, samo sto nece biti u stanju da to pojmi. Uzitak u samom seksualnom cinu daje citavoj prici i jednu perverznu notu.
Posted
Svakako, samo sto nece biti u stanju da to pojmi. Uzitak u samom seksualnom cinu daje citavoj prici i jednu perverznu notu.
Uvek dođe trenutak odljubljivanja. Stvari dobijaju tada drugi smisao, drugačije ih vidi. Zar neće tad da pati zbog učinjenog iako mu je bilo fino dok je bio zaljubljen? Zar se neće osećati iskorišćenim?
Posted (edited)
OK. Ja proverio "u odredjenim krugovima" i dobio jedan veliki znak pitanja i blagoteleci pogled. Zato sam i pitao ali nema veze.
Harpere, ako kažem još neke detalje, smanjujem krugove "osumnjičenih". Ne želim da se igram sa zakonom. Obraćaš se nekom kome je implicitno prećeno, jer voli da priča. Znam još takvih neprofesionalno ispričanih "anegdota" i broj onih o kojima se pričalo je dvocifren. Ali detalji nisu za forum.Ako ti je toliko teško da poveruješ, pitaj samo nekog psihologa koji ne spada baš u najstamenije ljude koje znaš, kako mu je bilo kad je čitao o socijalnoj patologiji ili o DSM-u, i tako tim teškim stvarima, i pitaj ima li nezdravih tripova.Ljudi iz profesije imaju problema. Poneki piju lekove. I to je sasvim OK. Postoji lik koji se autuje svojm pacijentima, a ima nimalo naivnu dijagnozu koju kontroliše (a i prošao je razne kontrole, pretpostavljam), postoji i lik koji se reklamira činjenicom da je sam prošao tešku depresiju i ja mislim da je to odlična reklama. Sve ovo pišem u slučaju da misliš da lažem.
Žao mi je ako je tako, moji skromno iskustvo je više nego pozitivno.
Pa, dobro je. Blago tebi, šta da kažem. Ja sam upao u dugove da bi se naslušao svakakvih gluposti, na kraju mu mi tireodalni rezultati bili loši, jer mi je uterivana krivica u trenutku u kojem sam brinuo o tri bolesne osobe. Sve se to desio zato što mi je trebao Ksalol, jer ako želiš alternativnu terapiju bez antidepresiva, moraš da ideš jednom nedeljno.Po rečima druge osobe sa veoma cenjenim imenom u psihoterapiji, moja dijagnoza je smarač, a terapija pravljenje deteta toj što mi puši (citat).Eto, tako radi krem de la krem srpske psihoterapije.Uopšte me nije sramota da pričam o tim stvarima, ako se neko pita zašto ja ovo pišem. Eto vam skraćenog objašnjenja u redovima gore.I hvala burazeru što me je nazvao profesionalnim psihijatrijskim pacijentom (obrisan mu je post). Bravo, burazeru. Ipak ništa nisi drugačiji od nekih iz struke koji sličnom agresijom reaguju kad su verbalno napadnuti. Edited by Malkmus
Posted
Harpere, ako kažem još neke detalje, smanjujem krugove "osumnjičenih". Ne želim da se igram sa zakonom. Obraćaš se nekom kome je implicitno prećeno, jer voli da priča. Znam još takvih neprofesionalno ispričanih "anegdota" i broj onih o kojima se pričalo je dvocifren. Ali detalji nisu za forum.
Pazi, ne kazem da lazes, ne kazem da mi je tesko da poverujem, samo kazem da bi osoba koju sam pitao o cemu se radi po prirodi stvari morala makar da cuje za tako nesto, bar kad je ta psihoanaliticka bratija u pitanju. Zato mi je bilo malo cudno, ne zameri.Meni je iskreno zao ako si imao losa iskustva sa nekim terapeutom, uvek se smorim kao lamperija kad cujem za tako nesto. Pretpostavljao sam da je nesto slicno u pitanju pa sinoc nisam hteo da odgovaram na tvoj gorki post o psihoanalizi, iako bih imao nekoliko komentara. Samo cu da kazem da kao sto nema malih uloga vec samo malih glumaca, tako i nema losih terapeutskih tehnika vec samo losih terapeuta. Uveren sam da svaka od tehnika koje su prisutne na trzistu moze da pomogne klijentu u onoj meri u kojoj moze da mu pomogne, ako je terapeut posvecen, temeljan i dobronameran.
Posted
Uvek dođe trenutak odljubljivanja. Stvari dobijaju tada drugi smisao, drugačije ih vidi. Zar neće tad da pati zbog učinjenog iako mu je bilo fino dok je bio zaljubljen? Zar se neće osećati iskorišćenim?
Može patiti samo sa noše, odnosno iz deteta, kako reče Gagorder(ka?). Roditelj u njemu ce preuzeti odgovornost, otićiće kod dr Zoće na jednu seansu da joj/mu se sažvaće ono što je već intuitivno shvaćeno. To je jako bolan proces, zato nas Zoća dobronamerno savetuje da učimo na tuđim greškama.
Posted (edited)
nema losih terapeutskih tehnika vec samo losih terapeuta. Uveren sam da svaka od tehnika koje su prisutne na trzistu moze da pomogne klijentu u onoj meri u kojoj moze da mu pomogne, ako je terapeut posvecen, temeljan i dobronameran.
što bi značilo da se sve završava on entry level - čim se nešto kvalifikuje (po kojim kriterijumima?) kao terapeutska tehnika, sky is the limit. to nešto onda leči sve boljke na duševnom planu (u meri u kojoj su izlečive?). izvini, mnogo mi je teško da to prihvatim. prvo, koja je to omnipotentna definicija (merilo) terapeutske tehnike, ta što će da odbaci sav kukolj iz žita? i drugo, da li je moguće da je čitava nauka koja klasifikuje sva ta stanja u koja ljudi zapadaju čist performans, da je to sve izlečivo bilo kojom terapeutskom tehnikom, dok god je terapeut prilježan i dobronameran? Edited by gagorder
Posted (edited)
Pazi, ne kazem da lazes, ne kazem da mi je tesko da poverujem, samo kazem da bi osoba koju sam pitao o cemu se radi po prirodi stvari morala makar da cuje za tako nesto, bar kad je ta psihoanaliticka bratija u pitanju. Zato mi je bilo malo cudno, ne zameri.Meni je iskreno zao ako si imao losa iskustva sa nekim terapeutom, uvek se smorim kao lamperija kad cujem za tako nesto. Pretpostavljao sam da je nesto slicno u pitanju pa sinoc nisam hteo da odgovaram na tvoj gorki post o psihoanalizi, iako bih imao nekoliko komentara. Samo cu da kazem da kao sto nema malih uloga vec samo malih glumaca, tako i nema losih terapeutskih tehnika vec samo losih terapeuta. Uveren sam da svaka od tehnika koje su prisutne na trzistu moze da pomogne klijentu u onoj meri u kojoj moze da mu pomogne, ako je terapeut posvecen, temeljan i dobronameran.
Harpere, o ponekom detalju ću moći verovatno za par godina kad to bude raspravljeno tamo gde je mesto za to. Sad ne mogu, sasvim su mi razumljivi tvoji razlozi za nepoverenje. Zaista.Kad smo kod tih tehnika.. Svako hvali svoj metod. Ali ima i tipova ličnosti koje nisu za psihoanalizu. Moj tip je takav, iako većina psihoanalitičara to ne bi priznala. A ja to nisam znao, kao i mnogi drugi koji su loše prošli. A ono za autizam mi je šokantno, nisam znao kako da prokomentarišem, iako je zicer.Oko kvaliteta profesionalaca ne znam šta uopšteno da kažem. Ovaj drugi (smarač, pušenje) i nije loš, koliko je neprijatno i uznemirujuće pod teškim stresom i u dugovima plaćati oko euro po minutu, a slušati nekog ko koristi jezik kamiondžije i napada te psovkama i džiberskim zajebancijama.Jedna od poenti jeste da psihoanalitičari često ne predočavaju šta te čeka (ruku na srce, neke stvari da bi uspela terapija i ne trebaju da se znaju), koliko traje i koji su mogući neželjeni efekti terapije. Kad to bude ispravljeno, neću imati mnogo toga protiv praktikanata. Ko hoće, nek ide pod poštenim uslovima.editE, da, dobronamernost. Iz mog iskustva, kada odeš kod nekog poznatog i najpristojnije kažeš da se ne slažeš sa tim i tim, to se shvata kao lična uvreda. I tu padaju na jednom od prvih postulata psihoterapije - na shvatati lično. Na tome insistiraju i kod klijenata. Ne napada se ličnost, nego stav. Tu fejluju jako. Edited by Malkmus
Posted
što bi značilo da se sve završava on entry level - čim se nešto kvalifikuje (po kojim kriterijumima?) kao terapeutska tehnika, sky is the limit. to nešto onda leči sve boljke na duševnom planu (u meri u kojoj su izlečive?). izvini, mnogo mi je teško da to prihvatim. prvo, koja je to omnipotentna definicija (merilo) terapeutske tehnike, ta što će da odbaci sav kukolj iz žita? i drugo, da li je moguće da je čitava nauka koja klasifikuje sva ta stanja u koja ljudi zapadaju čist performans, da je to sve izlečivo bilo kojom terapeutskom tehnikom, dok god je terapeut prilježan i dobronameran?
Govorim o sistematizovanim i u nauci odavno prihvacenim tehnikama, ne o ovim new age instant rezultat glupostima koje svako malo iskacu ravno niotkuda. Sto se mene licno tice, vec sam se izjasnio u korist psihoanalize, koristeci onoliko malo laickog znanja koliko imam.
Posted
plaćati oko euro po minutu...
:oAko si bio na kaucu kod tog terapeuta taj te realno odrao.
Posted

manje više, sve si tačno opisala. kriterijumi su vrrrlo problematični, studije efekta terapije su retke (tj. nisu toliko retke, koliko su nečiste istraživački), politikantstva koliko hoćeš. jedino što nisu sve tehnike indikovane za svaki problem, ali ni to nije nigde zapisano (u srbiji). a što se tiče terapijskog odnosa (terapeut-klijent), on je stvarno vrlo važna (da ne kažem lekovita) stavka u celoj stvari. ali aj sad ti bacaj pasulj oko toga ko je prilježan i dobronameran

Posted (edited)
a na stranu što izgubiš od svakog minuta bar po desetak sekundibolje je kad se plaća na sat Edited by Zugurosh
Posted

da, dobronamernost: kada je porodica uključena u terapiju, dešava se da i oni dobronamerni instrumentalizuju članove porodice jer oni, bože moj, nisu pacijenti, oni su tu da pomognu.

Posted

ih, tek to. etika terapijskog posla stvarno nije toliko komplikovana, kao i u drugim zanatima, ali ovde zaista postoji problem sa sprovođenjem. osim što se razlikuje od onoga što stoji u knjigama, sama sam prisustvovala čestim kršenjima poverljivosti. moja cimerka koja je završila psihologiju u londonu i tamo radila (ima mnogo sati terapijskog rada u njihovom zdravstvenom sistemu) tvrdi da su tamo ne za mis li ve stvari koje je ovde čula na kaficama- Neki psihoterapijski modaliteti u nasoj sredini pripadaju Savezu drustava psihoterapeuta Srbije sto znaci da su njihovi trening programi akreditovani od strane Evropske asocijacije za psihoterapiju. Rec je o dobropoznatim psihoterapijama o kojima se uci na fakultetskim kursevima iz psihoterapije. Drugi dobro poznati modaliteti (npr. psihoanaliza) su akreditovani od strane drugog internacionalnog udruzenja. Medjutim, u nasoj sredini postoji i psihoterapijski modalitet (OLI metod) koji je kreiran od strane naseg kolege Nebojse Jovanovica koji do sada nema nikakvu empirijsku proveru (a time ni podrsku) i samim tim nije akreditovan od strane bilo kog internacionalnog psihoterapijskog udruzenja ali je ipak prepoznat kao valjan od strane naseg Drustva psihologa, tako da unutar njega postoji sekcija za OLI metod.- Terapijski modaliteti su podeljeni na jos jedan nacin: neki od njih pripadaju Savezu drustava psihoterapeuta Srbije a neki pripadaju Udruzenju za psihoterapiju, savetovanje i koucing. Motivi za postojanje 2 psihoterapijska udruzenja su duboki konflikti, izmedju ostalog i medju terapijskim centrima u kojima se poducava isti terapijski modalitet. Tako, neki psihoterapijski modaliteti imaju jedan edukativni centar unutar prvog udruzenja a drugi unutar drugog (npr. transakciona analiza se uci u okviru dva prilicno posvadjana terapijska centra a slicna situacija vazi i za mnoge druge modalitete).narodni front judeje... mislim, zastrašujuće je kakve posledice to ostavlja po ljude kojima je psihoterapija potrebna. zastrašujuće.

Posted
To je cena, ako želiš neki bensedin, ksalol uz priču.Nema kauča, ima, npr., itison i fotelja iz Eurosalona i prikucana diploma i krst. Tako je često.