kgmr Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 naravno da ti verujem, ja se u 'stručnim krugovima' nisam zalagala za zakon, ali jesam za esnafsko uredjenje delatnosti (psiholoske, pre svega, ali i psihoterapijske). e, ali u psihojavnosti vise nije upitno guranje tog zakona, u jednom momentu se cak cuo argument da eu od nas to zahteva. stvarno. mislim, mi ne znamo nista o normiranju posla koji radimo, dovoljan je jedan lik sa vizijom da proda sta god hoce, posebno u klimi u kojoj se razliciti psihoterapijski pravci krljaju za prevlast, a od ljudi koji na univerzitetu pokrivaju te delatnosti ne mozes ponekad da ocekujes ni jezicku pismenost...ja sam sklona da verujem da je sve to posledica ne samo neznanja i javašluka, nego i konkretnih funkcionerskih i liderskih interesa.
Dagmar Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 Moja skepticna priroda me upucuje na to da ce taj zakon omoguciti ljudima koji ce dodeljivati licence i sl dodatni izvor prihoda i kontrole, a da ce najmanje znaciti pacijentima. Inace nije problem u samom postojanju ili odsustvu regulacije imo, problem je sto se kod nas regulacija ne koristi za poboljsanje i pracenje kvaliteta usluge&proizvoda (npr mleko) vec najcesce mesetarenje i pravljenje neke vrste monopola nad privrednom delatnoscu. Makar mi je takvo iskustvo u dve-tri oblasti gde sam pratila uvodjenje novih zakona i promenu u licenciranju i slicno.
kgmr Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 Moja skepticna priroda me upucuje na to da ce taj zakon omoguciti ljudima koji ce dodeljivati licence i sl dodatni izvor prihoda i kontrole, a da ce najmanje znaciti pacijentima. normalno. ali sve je to zbog klijenata!
fonTelefon Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 Moja skepticna priroda me upucuje na to da ce taj zakon omoguciti ljudima koji ce dodeljivati licence i sl dodatni izvor prihoda i kontrole, a da ce najmanje znaciti pacijentima. Inace nije problem u samom postojanju ili odsustvu regulacije imo, problem je sto se kod nas regulacija ne koristi za poboljsanje i pracenje kvaliteta usluge&proizvoda (npr mleko) vec najcesce mesetarenje i pravljenje neke vrste monopola nad privrednom delatnoscu. Makar mi je takvo iskustvo u dve-tri oblasti gde sam pratila uvodjenje novih zakona i promenu u licenciranju i slicno.Sve ce se to svesti na usvajanje americkanskog menjuala za psihoterapiju u pokusaju da se prikupi neka ovcica utekla od sveopsteg ubijanja lekovima i vaspostavljanje osvedocenih tumaca istinitosti istog.
Budja Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 mi smo prenormirano drustvo, normi je mnogo, preklapaju se, kontradiktorne su, ne primenjuju se, bezi se od opsteg ka minucioznom regulisanju stvari koje su vec uredjene opstom normom, nema ko da interpretira pravila i kvalifikuje cinjenice (jeste, priznajem, veliki je to intelektualni napor), nego se hoce pravilo za svaku atomiziranu pojedinacnu situaciju, pravilnik o odvrtanju i drugi o zavrtanju shrafa. i sta smo imali? gde je gradjanin zadovoljan zastitom koja mu je (cak vise puta) garantovana? vidi tzv. lekarsku gresku. opsta pravila o odgovornosti garantuju jacu zastitu pacijentu od sektorskih odredaba. isto je sa odgovornosti sudija koja se (mos' si misliti) na velika vrata najavljuje, eno je petrovic-skero razglaba u blicu pre par nedelja. pa primenite opsta pravila odstetnog prava i eto vam odgovornog sudije. nego se nema volja (a ni znanje, slutim). to je los seks vrljave nomotehnike i disleksicnog citanja postojecih normi. videces, velike su sanse da posle kukas na taj zakon o psihoterapiji (i to neopravdano, jer nije mogao biti bolji). +10000000I nije to samo srpski specijalitet. Nekako mi se cini da je to svetski trend, cak i u anglosaksonskim zemljama.Opsta debata;nacela vs. pravila.I, naravno, dobrom advokatu je uvek lakse da nadje rupu u azkonu nego da se odbrani na sudu ako je duh i nacelo prekrseno.Detaljna regulativa samo stvara rente za advokate, "strucnjake" u nadzornim telima, "edukatore" i "konsultante" i sl. a retko dorpinosi blagostanju.
Agni Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 jebote sta je ovo?Poruka cija sadrzina izaziva transfer, ovaj transakciju.
Malkmus Posted March 5, 2013 Posted March 5, 2013 (edited) Mislim da gagorder nema problem sa zakonom o psihoterapiji kao takvim, već uopšte sa detaljnom zakonskom regulacijom najrazličitijih oblasti.Pretpostavljam da smatra da je bolje imati manje jasnijih i opštijih zakonskih akata, a ne uređivati svaku oblast detaljnim, teško primenljivim i naučljivim normama.She has a point, mada nisam siguran da je u datom slučaju u pravu.Bio si u pravu.Samo što moram da kažem da mi nije jasno zašto bi se bilo protiv zakona koji reguliše tako važnu oblast. Mada, nisam ni siguran sa druge strane šta zakon može da sankcioniše osim šarlatanstva i nadrilekarstva. Može da propiše neke norme, ko može a ko ne može da se bavi tim i tim, da se uzakoni ono što bi već po kodeksu Udruženja trebalo da poštuju (a ne poštuju mnogi), ali sad kad razmislim, osim tih nadripsihologa, nepismenih hipnotizera i sličnih pojava, korisnici terapije, bojim se neće ostati zaštićeni. Psihoterapeuti, oni iskusniji, naročito medicinski deo su beli medvedi sa jakim ličnim vezama... svuda. Teško da će ikad biti sudske odluke donesene protiv nekog istaknutog iz ove oblasti (bio jedan, ali je taj pao, mislim zbog štete nanete državi, dodele nekih stanova ili slično).Što se tiče borbe među klanovima/modalitetima, to je živi piš. To su priče na nivou "njega je mama verovatno uhvatila kako dira pišu", "e, ti psiholozi, oni da se jave kad završe medicinu", "rebtovci su karijeristi, samo ih novac interesuje", "psihoanalitičari bolje nek sebe analiziraju", do tračeva na ličnoj bazi (Toševska je izgleda najneomiljenija), ima onih "zabavnih", ko je druga generacija psihoterapeuta u porodici - taj je sumnjiv, jer se dekompenzovao, kako ima jedan koji se uništio izvesnom supstancom... Tako, ima pacijenata većih od njihovih pacijenata, samo znaju da se kontrolišu i mimikrišu. To nijedan propis ne može da leči. Edited March 5, 2013 by Malkmus
burazer Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 ž=lj ...bez strouka (stroke-pažnja) nema života, čovek umire.
Indy Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 Da, dok se ne slogiras, ziv nisi.Meni ta TA slika i prilika nadrinauke.
burazer Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 izgubljeni u prevodu! stroke kao TA pojam se ne prevodi....ali svaka transakcija i njihova razmena zasnovana je na osnovnoj jedinici ljudskog prepoznavanja, stroke. (može biti + ili - )
Indy Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 Zaebavam, znam za toliko (pise cak na Wikipediji). (BTW. Izvinjavam se ako vredjam ono sto je izgleda tvoja profesija, ali to mi nesto ide ovih dana. Makar jednom da promasim istoricara. :D)
gagorder Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 pa nije problem profesija, ljudi rade svasta. problem je besomucno i potpuno pogresno kalibrisano reklamiranje te svoje profesije. mislim, sta god da je cilj, da se drugi zainteresuju, da se odbrani ili iz drugog ugla osvetli milivojevic, da se poradi na samopromociji, da se ljubi a ne zaljubi, you name it - ovo kripticno, samodovoljno dobacivanje sa balkona samo odbija, iritira, bash.
burazer Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 samodovoljno dobacivanje sa balkona samo odbija, iritira, bash.O.k.@Indyhvala za druženje na ovoj temi.
Recommended Posts