Jump to content
IGNORED

Holy Motors


goofs

Recommended Posts

HM-poster-Web.jpegStari su vazda govorili "tanka je linija između ljubavi i mržnje" , pa vodeći se tom parolom mislim da možemo reći i "tanka je linija između remek dela i gomile balege". Još uvek nisam 100% siguran na koju stranu prevaga ovaj film. Svakako među najbizarnijim ostvarenjima koje sam gledao, a gledao sam ih dosta, a odskače po tome što ne pruža nikakvo objašnjenje za prikazano i ostavlja te na kraju sa dobranim "dafuq" izrazom. Takođe, prvi put posle milijun godina sam nakon filma guglao ne bih li našao neka objašnjenja za viđeno, ali džaba pošto ih nema, a vidim da su i neki kritičari i mnogo veći poznavaoci filma od mene u istom rebusu.Neke svoje teorije imam, ali voleo bih da čujem i vaše komentare pre nego ih iznesem. Takođe, postaviću neka pitanja na koja naravno nemam tačan odgovor, ako se neko nađe voljan neka odgovori na par.

1) generalno, štakojđavo se tamo dešavalo? Jesu li oni automobili na kraju ti koji upravljaju svime, i zašto?2) da li Oskar i njemu slični samo glume svaku scenu u kojoj se nađu, ili zaista postanu ta osoba za vreme odigravanja?3) kako je on otporan na metke i ubod u vrat od kog teško krvari, ali nije na prehladu, niti je Kajli otporna na pad sa zgrade? Ili su i onaj krimos, odnosno oni likovi iz obezbeđenja takođe glumci kao on?4) ona fajt scena je weirdest shit ever. Ako prihvatimo da je film neka vrsta omaža kinematografiji, onda ta scena i ima nekog smisla s obzirom na to kako se danas filmovi snimaju. Ipak, weirdest shit, scena sexa included.5) početak je wtf, kao da on ulazi u svet filma ili šta li. I šta je pas koji šeta između redova?6) intermeco je bio ultrazabavan i, čudnog li čuda, nerazuman7) majmuni na kraju su wtf8) gospođa vozač koja stavlja masku i odlazi je wtf

Link to comment

Film je zaista ostavio snažan utisak na mene - mada sam ga gledao do sada samo jednom, i posle sam još malo pročitao par stvari, po imdbu, ništa specijalno, tako da je ovo to što mogu za sada da kažem. Biće tu i dosta spojlera, čisto da predupredim.

1) generalno, štakojđavo se tamo dešavalo? Jesu li oni automobili na kraju ti koji upravljaju svime, i zašto?
Pa, gledamo jedan dan u životu msje Oskara koji se sastoji od uloga u raznim filmovima, koje se prepliću tako sa njegovim životom da se ne zna šta je šta. Ono što zbunjuje, pretpostavljam je to što nije jasno "šta je stvarno, a šta nije". Rekao bih da je bolje razumeti da film funkcioniše na tri glavna nivoa:-istorijsko filmski-Caraxova lična tragedija- metaforaU principu, uglavnom sve se dešava u nekoj međuigri koja nastaje sudarom ovih ravni, i to je čini mi se, način kako treba razumeti ovaj film.- istorijsko-filmski nivo - film je prepun raznih citata i referenci na razne filmove - tu ima mnogo svega i svačega, i Godara i Trifoa, i savremenih filmova, pa i Caraxovih ranijih filmova, koje ovaj takođe citira. Ipak centralna filmska referenca na koju se Carax oslanja i koja je najbitnija za razumevanje Holy Motors je čuveni francuski klasični horor Les Yeux sans Visage Georgesa Franjua iz 1960 godine. Veze sa ovim filmom su višestruke - od očiglednog citiranja pojedinih scena i kadrova iz Franjuovog filma, do angažmana Edith Scob u ulozi Celine - glumice koja je odigrala glavnu ulogu u Les Yeux sans Visage.- Caraxova lična tragedija - film je, kao što se može videti na kraju, posvećen Caraxovoj devojci Jekaterini Golubjevoj, rusko/francuskoj glumici, koja je umrla (ili se ubila) pod nejasnim okolnostima, a posle dugih problema sa depresijom. Rekao bih da ovo nosi neku emociju u filmu i da se jedan od ključnih delova (sa Kylie Minogue) isključivo bavi njihovim odnosom.- metafora - prilično očigledna - msje Oskar stalno igra neke uloge i nema vremena da bude svoj, da se vrati sebi - to je naš, savremeni život, koji nas primorava da zaboravimo na ono što jesmo.Poslednja scena u filmu je parafraza poslednje scene iz Les Yeux Sans Visage, sa istom glumicom. Neka vrsta obrnute parafraze, rekao bih - dok junakinja starog horora pušta pse i golubove iz očevog podruma i tako se, metaforično i sama oslobađa, u Holy motors Celine na samom kraju stavlja masku, tj - nikad se jednostavno ne oslobađa, već je i njen privatan život, njena dokolica, samo još jedna uloga. Tako je i sa mesje Oskarom, ali o tome nešto kasnije.
2) da li Oskar i njemu slični samo glume svaku scenu u kojoj se nađu, ili zaista postanu ta osoba za vreme odigravanja?
Oskar i njemu slični ( a to su svi ostali u filmu) su izgubili kontakt sa sobom i njihov život se sastoji iz različitih uloga. Prema tome Oskar je to što su i njegove uloge (jer nije ništa drugo) i nije (jer su to uloge).Nejasnost dolazi od metafore koja ima funkciju narativa, dok neki kauzalni narativ ne postoji.
3) kako je on otporan na metke i ubod u vrat od kog teško krvari, ali nije na prehladu, niti je Kajli otporna na pad sa zgrade? Ili su i onaj krimos, odnosno oni likovi iz obezbeđenja takođe glumci kao on?
Svi su u ulogama, to je osnovna premisa nekog sveta koji gledamo u Holy motors. Kajli, odn. Jean ide posle pada sa zgrade u neku drugu ulogu, samo mi ne gledamo taj film.
4) ona fajt scena je weirdest shit ever. Ako prihvatimo da je film neka vrsta omaža kinematografiji, onda ta scena i ima nekog smisla s obzirom na to kako se danas filmovi snimaju. Ipak, weirdest shit, scena sexa included.
Negde sam pročitao da je u pitanju parafraza scene iz Caraxovog starog filma Mouvais Sang, ali kako taj film nisam gledao ne bih mogao o tome ništa da kažem. U pitanju je motion capture i verovatno je tu, na početku filma kao scena koja će jednostavno pokidati svaku ideju o nekom realističkom narativu.
5) početak je wtf, kao da on ulazi u svet filma ili šta li. I šta je pas koji šeta između redova?
Tako je. Leos Carax ulazi u svet filma. Inače, holy motors je bio nekada naziv za film, za staru kameru. Što se psa tiče ne znam. Može se tumačiti i kao jedna od Oskarovih uloga, ili da je on koji filmove stvara druga vrsta (kao pas među ljudima - gledaocima) Ovo se negde uklapa i sa krajem filma, što ćemo videti kasnije.
6) intermeco je bio ultrazabavan i, čudnog li čuda, nerazuman
Pa dobro, ne znam šta je nejasno - muzički predah (koji je opet deo filma - to je taj paradoks na kom Holy motors počiva). Inače, čini mi se da je u pitanju omaž Kusturici, pošto je harmonika njegov potpis.
7) majmuni na kraju su wtf
Dom i porodica Msje Oskara su samo još jedna uloga, jedan svet u kom on živi sa drugačijima od sebe, sa drugom vrstom i nije pravi dom sa pravom porodicom. Inače, takođe je u pitanju nekakav citat iz francuske kinematografije, negde sam pročitao, ali i zaboravio. :)
8) gospođa vozač koja stavlja masku i odlazi je wtf
Rekoh u pitanju je citat ove sceneyeux-sans-visage-1959-11-g.jpga tu je i pas, kao što se može videti. Edith Scob na kraju Les Yeux sans Visage oslobađa pse i ptice. Ulaskom u bioskop na početku filma, Oscar postaje slobodan - kao taj pas. iz Les Yeux sans visage.Edith Scob posle parkiranja kola u garaži odlazi u novi film (stari, u ovom slučaju, jer u pitanju je Les Yeux sans Visage). Kola koja ostaju parkirana u garaži su takođe u nekom svom filmu, novom filmu, novom žanru.Eto tako, malo, čisto da se povede neka priča. :)
Link to comment
Dom i porodica Msje Oskara su samo još jedna uloga, jedan svet u kom on živi sa drugačijima od sebe, sa drugom vrstom i nije pravi dom sa pravom porodicom. Inače, takođe je u pitanju nekakav citat iz francuske kinematografije, negde sam pročitao, ali i zaboravio. :)
Simpanze su pozajmljene iz Max Mon Amour. Btw, odlicna i iscrpna analiza, hvala :)
Link to comment

Jako mi je što čak Holy motors nije jedini film na toj njihovoj listi najgorih, koji bi ja stavio u najbolje ove godine. I obrnuto. Tako da ja i el mundo izgleda imamo različite ukuse. :)Lancia, ovo je mondo :fantom:Niko ništa da napiše, a ja čekam samo da zakoljem onog ko za Holy Motors nije....

Link to comment

Moje zamerke su pre svega scenaristicke prirode. Ono sto mi je uzasno zasmetalo je gnjavaza sa Kajli, nikad realizovana ljubav. Da je film do kraja odradjen u tempu kakvim trci prvih sat vremena, sa takvom dinamikom, bez ljubavnih fantazija, glat bi mogao da kazem da je film odlican. Ovako ostaje nekako kao neka losa mesavina rediteljevih izdrkavanja (Koga zabole za njegovu tragediju? Uostalom, nije on Dobrica Cosic : D), fantasticne glume, kamere i mjuze i nedefinisanog zanra. Film je mogao da bude fantasticna misterija, nedokuciva glumacka retorta i salto mortale u isto vreme, a po meni na kraju ispade jedna tuga. Takoreci, tugica.http://www.imdb.com/title/tt0387898/Drugim recima, HM mi je lajt verzija.

Edited by ultra plasticni
Link to comment
- Caraxova lična tragedija - film je, kao što se može videti na kraju, posvećen Caraxovoj devojci Jekaterini Golubjevoj, rusko/francuskoj glumici, koja je umrla (ili se ubila) pod nejasnim okolnostima, a posle dugih problema sa depresijom. Rekao bih da ovo nosi neku emociju u filmu i da se jedan od ključnih delova (sa Kylie Minogue) isključivo bavi njihovim odnosom.
Mislim da je jedan od kljucnih filmova bitan za razumevanje Holy Motors i Pola X, jedan nazalost veoma potcenjen uradak koji takodje puno govori o tome do koje je mere je hardcore intiman, ranjiv i verovatno pravi filmove za najzesce filmofile i uvek referira na svoj zivot, koristi neke detalje koji mozda nisu vidljivi sirem auditorijumu,. isto kao i cela ta francuska arthouse grupa (Claire Denis npr i onaj crnac koji se pojavljuje kao Hickok na telefonskim govornicama maltene u svakom drugom filmu). Ako se secas Kucje Sharunasa Bartasa koja je snimana u Francuskoj sredinom 90-ih, gde su on i njegova tadasnja zena Jekaterina Golubeva, odusevljeni njegovim filmovima, pozvali Caraxa da im se pridruzi na snimanju kao epizodista (a svi filmovi Bartasa su potpuno nemi, oslonjeni na gestualnu i "tihu" glumu, zastitini znak njegove muze Jeke), prica je da su vec tada pale neke iskre izmedju Caraxa i Jeke i nedavno kasnije su se uzeli. Bartas se vratio u Poli X kao industrial kompozitor koji se vraca po svoju (litvansku?) misterioznu zenu koja seksualno izludjuje Zijoma Depardjua (koji je isto preminuo na strasan nacin pre par godina) a verovatno je Carax-ov dvojnik u filmu..Zivot-film, film-zivot, nema granica. I mnoogo mi je zao Jeke, damn :(
Eto tako, malo, čisto da se povede neka priča. :)
:wub: Edited by palfoot
Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...