Jump to content
IGNORED

Slavsko-domaćinska tema

renne

Recommended Posts

Posted

Nije slavska ali jeste praznik mojoj ženi koju je bog obasjao da joj ja kuvam u životu. Danas Bozićni ručak van kanona, lignje punjene orijentalnim pirinčem sa grožđicama, bila je i čorbica od karfiola koja nije ušla u kadar.

Posvećeno Reneu, red je. Srećni praznici, ljubav svima.

IMG_20241225_185148.thumb.jpg.ad924fba8a9a1fa6fbf5108b0505770f.jpg

IMG_20241225_184804.thumb.jpg.4974d1d096fae85d5996beba96b0132e.jpg

IMG_20241225_184616.thumb.jpg.03ddcfbac1dad4a06d23b848838aadcf.jpg

IMG_20241225_184612.thumb.jpg.556d1ff8b3033f0400d8d02101ff46a0.jpg

IMG_20241225_183514.thumb.jpg.ebab58fa73ca02c95e9715a93ef9600c.jpg

• +1 1
  • Wub 8
Posted

I ovde je bilo svečano.

Brancin i orada sa roštilja (kupljeno).

U avanu sam pripremio peršun i beli luk sa maslinovim uljem.

Za prilog bejbi šargarepe ispečene sa ruzmarinom.

Takođe i krompir salata sa prazilukom.

Još jedna salata: neki zeleni miks bilja plus matovilec, preko čega sam nasekao avokado i krastavac.

Pila se tamjanika (Doja).

Za dezert se grickala neka crna crna čokolada.

Zapalio sveću sa blagom aromom vanile.

I slušale se Roxy Music ploče. 

• +1 3
  • Wub 4
Posted
16 hours ago, Eleniko said:

Nije slavska ali jeste praznik mojoj ženi koju je bog obasjao da joj ja kuvam u životu. Danas Bozićni ručak van kanona, lignje punjene orijentalnim pirinčem sa grožđicama, bila je i čorbica od karfiola koja nije ušla u kadar.

Posvećeno Reneu, red je. Srećni praznici, ljubav svima.

Napisi molim te recept za orijentalni pirinac sa grozdjicama van lignji

• Vojvodo,serdare 1
Posted

Ma to je improvizacija, ostala je šerpa skuhane riže od dana ranije a spram začina nazvao sam je orijentalna. Ništa - uzmeš pola veće ili jednu manju glavicu luka (ili još bolje praziluk), iseckaš prodinstaš sa narendanom 1 šargarepom i parčetom korena celera (može i naseckana stabljika), dok se dinsta dodaš šaku grožđica i malo vode da se ugreje, pri kraju dodaš kašiku garam masale ili samo kumina kao i malo karija. Onda umešaš kuvani pirinač, dobro izmešati i dodati soja sos i ako imaš ulje od susama (ne mora). Na kraju izgnječen ili iseckan beli luk, seckana vezica mladog crnog luka i naseckan korijander ili peršun.

Dobro izmešati i to je to. Za efektivnih 10 minuta spremanja, nije loše.

• Hvala 1
Posted

da dodam, moja žena isto ovako sprema sa mlevenim mesom, prodinsta ga i usitni, samo se doda više karija ne bude isprazno i tako dobiješ pravi biryani. na kraju šaka isitnjenih oraha, mašala...

Posted

moram priznati da evo danima razmisljam sta da napisem i da li ista da napisem, nekako je skoro besmisleno bez renea. fali neizmerno. al valja nastaviti tradiciju.

badnje vece bio na zurci. salata raznih, besprekornih. uz to falafel, humus, baba ganush, pastete od skuse i lososa, tone dimljenog lososa, krem sira, krastavcica, neka pita s brijem i brusnicama, odlicna kad ti uleti sir, ako ne uleti, ko pita s visnjama, malo razbija koncepciju al kad naucis, super. francuska salata, gibanica (hvala adame), panetone, panetone, panetone, sirevi, krekeri, orasaste zajebancije, cokoade.... vina raznih, piva raznih, viskija nekoliko, votke, dzina, loze, ruma, sokova i (juhuuuuuuu!!!!) caj od gljiva ludara + edibles, trave, hashsha... savrsena lagana voznja od sest popodne do jedno dva ujutro.

sutradan bozicni rucak, nas sestoro kod mene. ne volim curku tako da je bila junetina (aged two rib roast) a ostalo tradicionalno  - crveni kupus s portom, narandzom i susenim brusnicama (grozdjice uvek menjam brusnicama u hrani, ukusnije i fino kisele, preferiram), mrkve na puteru s belim vinom (luk, lovor i biber za ukus), kupusici proprzeni na putru s blukom, parmezanom i orasima i uz to klasicni grejvi od moche i ren. za predjelo losos na raznom liscu, tostiran dobar hrskavi hleb, krem sir, kapari, kiseli luk, spanski prsut, sireva, pashteta... posle panetone (sta drugo?), bombonjera, sladoled, sirevi razni, celer, grozdje, krekeri... bar odlican. sabili smo tri boce jako dobrog pujaka (paulliac), pre toga punoletni lagavulin, zatim 25 godina star port i na kraju stukli flasu bejlisa s tonom leda al za to krivim narkotike u kojima kao i na badnje vece nismo oskudevali. jebiga, bozic, mora da bude i da preliva. zene pile babli sa sokom od pomorandze pa se pridruzile kad je bejlis dosao na red.

sve u svemu, ozbiljno smo se predozirali al trajalo je od cetri popodne do ranih jutarnjih sati. juce sam si napravio miso iz kesice, nesto malo zvaknuo tih ostataka i posle grickao bademe i lesnike uz tv. sad razmisljam da napravim jedan dobar sendvic s tanko secenom ladnom junetinom i da se bacim na kauc. setnju sam vec obavio, ne moram nista.

• +1 1
  • Wub 6
Posted

ti si brate baš zagino kuvajući.... pa i jedući :kecman:

• Haha 1
Posted (edited)
7 minutes ago, Eleniko said:

ti si brate baš zagino kuvajući.... pa i jedući :kecman:

kazem ti da sam pravio miso iz kesice da dodjem sebi. :isuse:

da neko ne pomisli da nije bilo krompira. bilo naravno, to se podrazumeva... :isuse:

Edited by adam
  • +1 1