svashtabezneshto Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 I ja čekam. Mi u zapadnoj Srbiji smo ignorisali taj austrougarski fenseraj.
banatjanin Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 Onako, pozamašna kocka putara, recimo 40 grama, lagano istopiš (nemoj da pregreješ, roux / zaprška mora da bude bela) dodaš dve pune varjače brašna i lagano propržiš mešajući, da dobiješ jednoličnu smesu. Dodaš iseckanu mirođiju (pola one veće, pijačne vezice), posoliš, jos malo propržiš, pa naliješ malo supe.prvo ce se razrediti, pa ce se naglo jako zgusnuti. Energično mešaš žicom i dolivaš supu dok ne bude kao redak, svilenkasti krem. Ne sme da ima grudvicde. Skineš sa vatre, prelivaš...
gospa buba Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 I ja čekam. Mi u zapadnoj Srbiji smo ignorisali taj austrougarski fenseraj. joj vi u zapadnoj srbiji! samo se femkate :D kao kad je baba rekla kevi - nemoj da mi kvarish kolach (to kad je ova, prechanka, pomislila da izvali patishpanj iz sherpe, preseche na pola i filuje ^_^. dodushe, moja radjevska baba je bila kalibar babe chohano, borbeni djevreci i te stvari :p) Onako, pozamašna kocka putara, recimo 40 grama, lagano istopiš (nemoj da pregreješ, roux / zaprška mora da bude bela) dodaš dve pune varjače brašna i lagano propržiš mešajući, da dobiješ jednoličnu smesu. Dodaš iseckanu mirođiju (pola one veće, pijačne vezice), posoliš, jos malo propržiš, pa naliješ malo supe.prvo ce se razrediti, pa ce se naglo jako zgusnuti. Energično mešaš žicom i dolivaš supu dok ne bude kao redak, svilenkasti krem. Ne sme da ima grudvicde. Skineš sa vatre, prelivaš... jakako. povrtnu juhu za vegetarijance -_-
svashtabezneshto Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 Onako, pozamašna kocka putara, recimo 40 grama, lagano istopiš (nemoj da pregreješ, roux / zaprška mora da bude bela) dodaš dve pune varjače brašna i lagano propržiš mešajući, da dobiješ jednoličnu smesu. Dodaš iseckanu mirođiju (pola one veće, pijačne vezice), posoliš, jos malo propržiš, pa naliješ malo supe.prvo ce se razrediti, pa ce se naglo jako zgusnuti. Energično mešaš žicom i dolivaš supu dok ne bude kao redak, svilenkasti krem. Ne sme da ima grudvicde. Skineš sa vatre, prelivaš... Hvala, hvala :) Probaću pa javljam rezultate :) joj vi u zapadnoj srbiji! samo se femkate :D kao kad je baba rekla kevi - nemoj da mi kvarish kolach (to kad je ova, prechanka, pomislila da izvali patishpanj iz sherpe, preseche na pola i filuje ^_^. dodushe, moja radjevska baba je bila kalibar babe chohano, borbeni djevreci i te stvari :P) jakako. povrtnu juhu za vegetarijance -_- Patišpanj. Uh, mrzim ga iz dna duše, do kraja. Torta je, često, podrazumevala patišpanj, fil od jaja i margarina, eventualno oraha za veće praznike, i šlaga od gore, da bude belo. Al' zato sarme, pihtije, prokule (kiseli kupus krčkan satima sa mnogo mesa i slanine).
gospa buba Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) Patišpanj. Uh, mrzim ga iz dna duše, do kraja.Torta je, često, podrazumevala patišpanj, fil od jaja i margarina, eventualno oraha za veće praznike, i šlaga od gore, da bude belo. Al' zato sarme, pihtije, prokule (kiseli kupus krčkan satima sa mnogo mesa i slanine). klot patishpanj je bio luksuzna torta tog doba. al dobro. sad snashe shalju sa slave sitne kolache plave i zelene. nemosh reci da nema duha ^_^ da zbilja, dechaci, otvorite temu o sosovi, nemojte da sve moram ja <_< da li je humus sos? napravila sam kilo, nadam se da ce sutra prekosutra da ga izobozavaju i likvidiraju Edited November 8, 2016 by gospa buba
aram Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 da li je humus sos? tema da se zove sosovi, namazi, umakalice i sve tog tipa i nije onda ni bitno :)
duda Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 @ cmrlj pa ideja sosa i jeste da podigne osnovnu namirnicu, da je dopuni, obogati, promeni joj strukturu ne, ne naprosto da je ubije i uguši svojom aromom - sve je pitanje mere i prave kombinacije. ovo sa krompirom je, kontam, nečije iskustvo i eto, radi kad postaviš stvari kao ti, onda je pitanje i šta će nam začini? i oni menjaju osnovnu namirnicu naprosto, kulinarstvo je više od pukog unošenja nutritijenata u organizam, i izvornih i čistih ukusa namirnica u usta ne shvati kao kritiku, potpuno razumem da se neko nije sreo sa nečim ili je navikao drugačije ja sam na ovo navikao, ali zaista retko tako kuvam. jbg, novo doba, nove navike @katamaran treba nam! ako neko ume da splituje... meni je sve to jasno i kul sa sosovima, ali razumem i o čemu cmrlj priča ima mesa i mesa, isto tako se razlikuje i povrće mislim da nije isto ako jedeš recimo planinsku jagu ili još bolje, otočku, i neku iz npr nizine francuske paška kuvana jagnjetina, samo posoljena, i još ladna, je nešto najbolje od mesa što sam u životu probala razni, maštoviti sosevi koji se poslužuju uz meso upravo treba da nadoknade nedostatak dobrog ukusa toh mesa sa povrćem je slično moja dobra drugarica, koja živi u hagu, ima love, kupuje sve organsko, sve jede sa nekakvim sosevima kada dođe ovde, jede klot pečenu papriku i ne može da dođe sebi od lepog ukusa, i zapravo sve jede tako, jer se uželi tih dobrih, elementarnih ukusa neću da kažem da ne treba koristiti soseve, ali razumem ako neko kupuje vrhunske namirnice pa onda škrtari sa sosevima
Dagmar Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 mislim da nije isto ako jedeš recimo planinsku jagu ili još bolje, otočku, i neku iz npr nizine francuske paška kuvana jagnjetina, samo posoljena, i još ladna, je nešto najbolje od mesa što sam u životu probala razni, maštoviti sosevi koji se poslužuju uz meso upravo treba da nadoknade nedostatak dobrog ukusa toh mesa sa povrćem je slično moja dobra drugarica, koja živi u hagu, ima love, kupuje sve organsko, sve jede sa nekakvim sosevima kada dođe ovde, jede klot pečenu papriku i ne može da dođe sebi od lepog ukusa, i zapravo sve jede tako, jer se uželi tih dobrih, elementarnih ukusa To je i moje mišljenje. Kad sam se odselila nešto sam sa tadašnjim kolegom pričala kako mi hrani fali ukus. A on na to poentirajući Pa da, ali zato dodaš ukus kroz začine. Pa jebem li ga ako od hrane treba da dobijem 20% ukusa a od začina 80%.
duda Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 (edited) kod soseva je zapravo bitna količina, tu se ne sme preterati po meni, u redu je da sos svojim ukusom zapravo oplemeni ili nadogradi na neki način ukus osnovne namirnice, ali nikako ne sme da ga ''pokrije'' ed. to isto je rekao i banaćanin problem je što kod nas mnogi koriste soseve u prevelikoj meri Edited November 9, 2016 by dùda
ivy Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 ali sta ima da zalivam povrce da osetim ukus koji nije to povrce, ni onaj grejvi nikad nisam svarila, ja sam iz skole klot dosadne kuhinje, jednom kad se naviknes, tako ti ceo zivot (makar za sad;). to se,konkretno o cemu banacanin prica, najcesce zaliva povrce i meso kuvano u supi koji i nemaju neki ukus posle tristasesto sati kuvanja u supi ja sam jela holandez sos sa pomfritom od celera i volim sosve na bazi milerama..i grejvi vrlo shvatam- svi ukusi koji iscure iz mesa se vrate nazad u tanjir sosve na bazi brasna ne razumem.
banatjanin Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 došla hanuma sa službenog puta iz Sarajeva donela sudžuka od Brajlovića. nemam previše iskustva i do sada sam mislio da ne volim sudžuk, međutim, ovo je odlično! slistio pola potkovice sa belim hlebom dok si reko Tramp renne, sledeći put moram na vreme da te pitam šta da pazarim/naručujem da se donese imam i par konzervi sarajevskog piva, je li čemu?
renne Posted November 9, 2016 Author Posted November 9, 2016 Jeste, ok je sarajevsko. Sledeći put traži Nektar važi, pitaj za sledeći put :)
Zverilla Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 bio kod (rekao bih) vrlo izvornih kineza - supa s svinjskim rebarcima i kiselim kineskim kupusom - svinjske usi u aspiku (naredjane jedne preko drugih, pa secene popreko - vrlo dekorativno) - piletina urolana u skembice ova zadnja dva pakleno ljuta, jos uvek mi je jezik utrnut ushi iznenadjujuce dobre, mada su vise da se dele u vecem drustvu, malo dosade nakon 5-6 zalogaja supa i skembici izvanredni
adam Posted November 9, 2016 Posted November 9, 2016 došla hanuma sa službenog puta iz Sarajeva donela sudžuka od Brajlovića. nemam previše iskustva i do sada sam mislio da ne volim sudžuk, međutim, ovo je odlično! slistio pola potkovice sa belim hlebom dok si reko Tramp renne, sledeći put moram na vreme da te pitam šta da pazarim/naručujem da se donese imam i par konzervi sarajevskog piva, je li čemu? brajlovicev sudzuk je standard, stara skola, kao da si ga kupio 73e u delikatesnoj ponudi najbolje samoposluge u centru sarajva. pristojno meso bez zlondri i cvorova, dobro tvrd, nabijen u potkovicu taman kako treba, susen kako valja, nije prezacinjen - ma sve je tu. cini mi se da jos jedino oni prave sudzuk mog detinjstva. obozavam.
Recommended Posts