banatjanin Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 ajaoooj, ala sam napravio sos od moriđije, bolje nego keva i baba ikad! umesto ulja - na puteru, umesto vode - podlivao domaćom kokošijom supom otimali se za stolom za poslednje parče barenog krompira i kašiku sosa, bavarske kobaje jedva smo i jeli... :lala:
Gospodin Slucaj Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 bakerolls sa pavlakom u koju sam narendao bluka
cmrlj Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 ajaoooj, ala sam napravio sos od moriđije, bolje nego keva i baba ikad! sta je to sos od mirodjije i cemu to sluzi?
aram Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 sta je to sos od mirodjije i cemu to sluzi? cekaj, zajebavas se, jel da?
cmrlj Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) jok, ja to nikad nisam jela niti znam na sta bih ga. stvarno. Edited November 8, 2016 by cmrlj
banatjanin Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 sta je to sos od mirodjije i cemu to sluzi? provociraš znaš, to mi, čijim su čukundedovima Švabe donele uticaje francuske kuhinje, volimo i umemo da cenimo (zapravo mi treba Đorđe Čvarkov emotikon) inače, sosovi u Vojvodini su stvarno varijacije na temu nekih od mother sauces, konkretno sos od mirođije ili rena su zapravo standardni velouté sa začinima a čemu služi? da preliješ krompir, kuvano povrće, bareno meso, rinflajš, ali može i na pečeni krompir, posebno mladi (i to onaj u masti), pečeno meso... kad je kalsičan, nedeljni rinflajš na stolu, onda je uvek varijanta i sos od mirođije i paradajz sos ( i to opet french way, a ne mediteranski) kontam da to nije za tvoja nepca... mislim, ti ne jedeš ni mak
cmrlj Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 stvarno ne provociram, znam da sam ko decak koji je vikao vuk, al ja to zaista ne sretoh. i taj crveni sos tek od skora provalih da postoji i da je nekima standard za stolom. ponudili, ja bila zbunjena sta ce mi, objasnili mi, zahvalila se. moguce da zaista nije za mene, mirodjiju bih probala, paradajz sos sam znala sta je, ono sto se jede sa cuftama, ali sta ima da zalivam povrce da osetim ukus koji nije to povrce, ni onaj grejvi nikad nisam svarila, ja sam iz skole klot dosadne kuhinje, jednom kad se naviknes, tako ti ceo zivot (makar za sad;).
katamaran Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) Treba nam tema o sosovima. Ako se ne varam u nekoj nordiskoj zemlji je krompir sa sosom od mirodjije nacionalno jelo. edit: kod njih je ipak persun Edited November 8, 2016 by katamaran
banatjanin Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) @ cmrlj pa ideja sosa i jeste da podigne osnovnu namirnicu, da je dopuni, obogati, promeni joj strukturu ne, ne naprosto da je ubije i uguši svojom aromom - sve je pitanje mere i prave kombinacije. ovo sa krompirom je, kontam, nečije iskustvo i eto, radi kad postaviš stvari kao ti, onda je pitanje i šta će nam začini? i oni menjaju osnovnu namirnicu naprosto, kulinarstvo je više od pukog unošenja nutritijenata u organizam, i izvornih i čistih ukusa namirnica u usta ne shvati kao kritiku, potpuno razumem da se neko nije sreo sa nečim ili je navikao drugačije ja sam na ovo navikao, ali zaista retko tako kuvam. jbg, novo doba, nove navike @katamaran treba nam! ako neko ume da splituje... Edited November 8, 2016 by banatjanin
katamaran Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) Da dodam jos jedan post za split. Hocu da pravim remuladu ovih dana. Nemam anchovies al imam fish sauce :) Edited November 8, 2016 by katamaran
pacey defender Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) stvarno ne provociram, znam da sam ko decak koji je vikao vuk, al ja to zaista ne sretoh. i taj crveni sos tek od skora provalih da postoji i da je nekima standard za stolom. ponudili, ja bila zbunjena sta ce mi, objasnili mi, zahvalila se. moguce da zaista nije za mene, mirodjiju bih probala, paradajz sos sam znala sta je, ono sto se jede sa cuftama, ali sta ima da zalivam povrce da osetim ukus koji nije to povrce, ni onaj grejvi nikad nisam svarila, ja sam iz skole klot dosadne kuhinje, jednom kad se naviknes, tako ti ceo zivot (makar za sad;). Ovo kao kada Dragan Torbica pita a šta će ti to. Mentalne promaje radi, ako ništa drugo. Edited November 8, 2016 by pacey defender
renne Posted November 8, 2016 Author Posted November 8, 2016 šta će nam hrana uopšte kad možemo dizumremo ovo kao kad je sestra ajvi pričala kako nije bitno kako se šta seče
Bujodrag Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 (edited) Pa, hrana nam ne treba, uopšte. Infuzijom bismo mogli da unesemo u telo sve što nam treba. Svakih par dana. To je još uvek skupo i komplikovano, ali, cenim da će, pre ili kasnije, hrana postati isključivo stvar estetike. Jbg. :( Edited November 8, 2016 by Bujodrag
Frank Pembleton Posted November 8, 2016 Posted November 8, 2016 Iiii koji je recepat za tu mirođiju... ....shit has hit the fan...
Recommended Posts