Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted

moje domaće, organsko kiselo mleko koje je diiiivno

i koje se btw, strašno lako pravi

attachicon.gif20160509_175301-1.jpg

Definiši lako. ;-)
Posted

Prokuvas mleko, ostavis da se ohladi da bude recimo mlako (40 stepeni), ubacis malo starog kiselog mleka i ostavis da se ukiseli.

Posted (edited)

Definiši lako. ;-)

lako da ne može biti lakše  :D

kupim dva organska mleka i imam jednu teglu u koju tačno toliko i staje (to su one tegle od kiselih krastavčića, uglavnom), ugrejem ga (ne prokuhavam) do nivoa da još uvek u njemu može da se drži prst ( ovo isprobavanje sakriješ od ukućana :lolol: ), kao starter dodatm 2-3 kašike kisele pavlake, a posle koristim svoje kiselo mleko jer mleko postane kiselije, to znači da u njemu ima više dobrih bakterija

zavrnem dobro teglu, umotam u krpu pa onda još dobro zamotam u debelo ćebe

i to ostavim preko noći

ujutro dobijem diiivno kiselo mleko

ako želim da bude kiselije, ostavim ga još izvan frižidera

ed.

@venom, uverila sam se da je lepše ako nije prokuvano

Edited by dùda
Posted

E našao sam neko sokoćalo kod keve, kao za pravljenje kiselog mleka na struju, neke čaše ovo-ono. Jel neko probao to?

....shit has hit the fan...

Posted

E našao sam neko sokoćalo kod keve, kao za pravljenje kiselog mleka na struju, neke čaše ovo-ono. Jel neko probao to?

....shit has hit the fan...

čula sam za to, ali nisam probala

mislim da je kvaka samo u tome da to drži određenu temperatutu, dakle ćebe  :s_d:

Posted

čula sam za to, ali nisam probala

mislim da je kvaka samo u tome da to drži određenu temperatutu, dakle ćebe :s_d:

Pa to dobili smo ga na poklon a keva rekla ono pih imam ja ćebe, i bog ga zaboravio...
Posted

kupim dva organska mleka i imam jednu teglu u koju tačno toliko i staje (to su one tegle od kiselih krastavčića, uglavnom), ugrejem ga (ne prokuhavam) do nivoa da još uvek u njemu može da se drži prst ( ovo isprobavanje sakriješ od ukućana :lolol: ), kao starter dodatm 2-3 kašike kisele pavlake, a posle koristim svoje kiselo mleko jer mleko postane kiselije, to znači da u njemu ima više dobrih bakterija

i to ostavim preko noći

ako želim da bude kiselije, ostavim ga još izvan frižidera

ed.

@venom, uverila sam se da je lepše ako nije prokuvano

Razmisljao sam o tome dok sam pisao, da verovatno nema potrebe zbog kiseljenja. Keva je pravila devedesetih kad je uzimala mleko od komsija koji su imali kravu, ali mleko u prodavnici je ionako pasterizovano. To za krpu sam zaboravio, i kod nas je isto tako bilo. Pravio sam ja par puta, ali u principu nemam potrebe, ne ubodem temperaturu (verovatno) svaki put i ne ispadne uvek dobro. U proseku mi je bolje ono kupovno, ali super je to jos ako nekog ne mrzi ujutro da ga stavi u frizider, pa kad se probudis i uzmes onako 'ladno...

Posted (edited)

i to ostavim preko noći

ako želim da bude kiselije, ostavim ga još izvan frižidera.

uverila sam se da je lepše ako nije prokuvano

I moja mama tako pravi, sve identicno, i ne prokuva nego dovoljno ugreje. Upakuje sve u lavor i dobro zamota vunenim cebetom.

Svakako je mleko bilo dobro prokuvano pre bilo kakve upotrebe jer je doneseno sveze iz sela. Probali smo od kupovnog mleka, ali nije to - to, no verovatno je i takvo bolje od kupovnog kiselog (mada se secam da je somborsko kiselo mleko bilo fino). 

Ja nikako da se iscimam da nadjem negde pravo domace mleko u mojoj okolini u .de, problem je sto niko od prijatelja/poznanika pojma nema, a ne nateram se da guglam po netu. Cekam da odem sa jednim drugarem na neku farmu koja je ~pola sata voznje od njega, mada je on tamo kupovao samo sir, i nije siguran da moze samo mleko da se kupi. I onda sve vreme odlazem to pravljenje dok ne nadjem pravo mleko, bezveze. Sad kada ste se raspisali, mislim da cu napraviti ove nedelje, ne kosta nista da probam, kupovna mleka u ponudi su malo masnija od nasih (3.2% vs 2.8%) pa cemo videti.

Edited by I*m with the pilots
Posted

'bem ti 21. vek, napraviste nauku od spravljanja kiselog mleka

Posted

'bem ti 21. vek, napraviste nauku od spravljanja kiselog mleka

pa nije nauka, ali upravo zato se i pitam, zašto ga ljudi više ne prave sami

da ne bude zabune, i ja spadam u te, počela sam da ga pravim silom prilika, jer muž ima probleme sa varanjem, glutenom crevima itd

onda mi je jedna prijateljica koja ima slične probleme rekla da joj pomaže kiselo mleko, ali samo domaće jer ono ima mnogo više tih dobrih bakterija

i uverila sam se da je ukus drugačiji, meni se mnogo više sviđa od industrijskog, ali razumem da mnogima i ne

Posted

Salata od hobotnice u konzervi,Pescamar,sa krompirom,blukom i kaparima.Fantazija!Prijatno iznenadjen ukusom.

Posted (edited)

dani pseudo tajvanske kujne part I : govedina sa sitakama i sosom od luka i ostriga, korijander a sve bogato zaliveno ljutim sosom

61a5c18.jpg

69a5199.jpg

6757a79.jpg

Edited by Haralampije
Posted

počela sam da ga pravim silom prilika, jer muž ima probleme sa varanjem,

Izvini, ali morao sam  :D

Posted

Salata od hobotnice u konzervi,Pescamar,sa krompirom,blukom i kaparima.Fantazija!Prijatno iznenadjen ukusom.

jao i ja danas kupila i jela, pa htela odmah da ga pohvalim na forumu, al zaboravila cim sam pojela :-) stvarno je odlicno, ubedljivo najbolji konzervirani proizvod tog tipa /lignje, hobotnice, dagnje/ i tog cenovnog ranga /190 din/.

pazarila u maxiju, a evo i kutije 

Hobotnica-u-sosu-sa-belim-lukom-320x320-