Skyhighatrist Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Nisu moje, al' nisu ni moje izgledale ništa lošije (nemam fotku da dokažem :( ) Bazični recept je Džejmijev, a malo sam ga modifikovao u hodu, jerbo sam protrčao kroz desetak raznih (fotka je odavde) Elem, neka no name rikota, pakovanje od 600gr iz Vera, ocedilo se jedno 100gr i još je bila vodena, pa sam dodao dve kašike oštrog brašna. Ubacio možda kašiku rendanog parmezana, biber, so i sveži bosiljak po ukusu, sve smutio i napravio loptice (ispalo tačno 20 komada). U tepsiju nasuo na dno jedno prst oštrog brašna, svaku kuglicu uvaljao u brašno, na kraju posuo sve još malo brašnom i rknuo u fridž. Tamo su bile od ponoći do sutradan predveče, uz povremeno okretanje i valjanje u onom brašnu (izobrtao sam ih u jedno pet-šest navrata). Svaki put ih provrtim kroz dlanove, na kraju su bile super okrugle, kompaktne loptice, jedno 3-4cm u prečniku. Na jednoj ringli ugrejao posoljenu vodu, na drugoj pozamašnu kocku maslaca u koji sam ubacio 14 (slučajno sam izbrojao) listova sveže žalfije. Kuvao u slanoj vodi u tri ture (7+7+6) po tri minuta, iz vode ih prebacivao direktno na maslac. E sad, nisam vadio iz maslaca prethodnu turu kad se skuva nova, nego sam ih dodavao (veliki tiganj), pa su na kraju sve završile u maslacu. Vadio sam ih kad su izgledale ovako: tj. kad se napravi ova zlatna korica. Eto.
Frile Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 (edited) Svaka čast! Kad sam onomad pravio ovo isto sa lošom "rikotom", namučio sam se sa prženjem u maslacu. Pregrejao sam ga u prvoj turi pa je počeo da zagoreva. U narednim turama je sa novim maslacom bilo ok, umerenije zagrejano, ali je bilo muke da sačuvam kuglice da se ne raspadnu (što se više okreću u maslacu, to su sklonije raspadanju). Edited September 17, 2015 by Frile
Skyhighatrist Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 Mislim da je fora u dužem držanju u brašnu, pošto ono lagano izvlači višak vlage. Bukvalno u svakom sledećem premetanju po rukama osećaš kako su kuglice čvršće i žilavije... Negde kažu možeš komotno da ih držiš i dan-dva u semolini naročito ako ih praviš sa spanaćem, tekstura im se u startu promeni... Meni se na kraju nisu raspadale ni u kuvanju ni u prženju, a u sredini meke ko duša...
Marcus Wulffings Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 tiiiii??? peti dan za redom!?!??!?
darling Posted September 17, 2015 Posted September 17, 2015 da, i zao mi je sto necu sutra, jer sam ostala bez sira. al zato u subotu!
darling Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 (edited) na bajloniju zivu zalfiju u saksijama po 80 dinara. u univeru obicno ima pakovane zalfije, 80ak dinara. Edited September 18, 2015 by darling
Skyhighatrist Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Bilo ih je u saksijama na Kalencu, a možda sam ih viiđao i u Veru...
katamaran Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 (edited) Hvala puno oboma na ekspresnom odgovoru :) Bas sam sad gledao po Bajloniju al ne nadjoh. Edited September 18, 2015 by katamaran
darling Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 subota je pijacni dan. probaj u univeru. isti proizvodjac zacinskog bilja prodaje robu i u aromi, al sam cesce vidjala u univeru.
katamaran Posted September 18, 2015 Posted September 18, 2015 Svraticu u Univer kad sledeci put budem isao na Bajloni. Hvala puno jos jednom.
Recommended Posts