Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted

Nisu moje, al' nisu ni moje izgledale ništa lošije (nemam fotku da dokažem :(  )

Bazični recept je Džejmijev, a malo sam ga modifikovao u hodu, jerbo sam protrčao kroz desetak raznih (fotka je odavde)

Elem, neka no name rikota, pakovanje od 600gr iz Vera, ocedilo se jedno 100gr i još je bila vodena, pa sam dodao dve kašike oštrog brašna.

Ubacio možda kašiku rendanog parmezana, biber, so i sveži bosiljak po ukusu, sve smutio i napravio loptice (ispalo tačno 20 komada).

U tepsiju nasuo na dno jedno prst oštrog brašna, svaku kuglicu uvaljao u brašno, na kraju posuo sve još malo brašnom i rknuo u fridž.

Tamo su bile od ponoći do sutradan predveče, uz povremeno okretanje i valjanje u onom brašnu (izobrtao sam ih u jedno pet-šest navrata).

Svaki put ih provrtim kroz dlanove, na kraju su bile super okrugle, kompaktne loptice, jedno 3-4cm u prečniku.

Na jednoj ringli ugrejao posoljenu vodu, na drugoj pozamašnu kocku maslaca u koji sam ubacio 14 (slučajno sam izbrojao) listova sveže žalfije.

Kuvao u slanoj vodi u tri ture (7+7+6) po tri minuta, iz vode ih prebacivao direktno na maslac.

E sad, nisam vadio iz maslaca prethodnu turu kad se skuva nova, nego sam ih dodavao (veliki tiganj), pa su na kraju sve završile u maslacu.

Vadio sam ih kad su izgledale ovako:

hqdefault.jpg

tj. kad se napravi ova zlatna korica.

Eto.

Posted (edited)

Svaka čast!

Kad sam onomad pravio ovo isto sa lošom "rikotom", namučio sam se sa prženjem u maslacu. Pregrejao sam ga u prvoj turi pa je počeo da zagoreva. U narednim turama je sa novim maslacom bilo ok, umerenije zagrejano, ali je bilo muke da sačuvam kuglice da se ne raspadnu (što se više okreću u maslacu, to su sklonije raspadanju).

Edited by Frile
Posted

Mislim da je fora u dužem držanju u brašnu, pošto ono lagano izvlači višak vlage. Bukvalno u svakom sledećem premetanju po rukama osećaš kako su kuglice čvršće i žilavije... Negde kažu možeš komotno da ih držiš i dan-dva u semolini naročito ako ih praviš sa spanaćem, tekstura im se u startu promeni...

Meni se na kraju nisu raspadale ni u kuvanju ni u prženju, a u sredini meke ko duša...

Posted

tiiiii??? peti dan za redom!?!??!?

Posted

da, i zao mi je sto necu sutra, jer sam ostala bez sira. al zato u subotu! 

Posted (edited)

na bajloniju zivu zalfiju u saksijama po 80 dinara.

u univeru obicno ima pakovane zalfije, 80ak dinara. 

Edited by darling
Posted

Bilo ih je u saksijama na Kalencu, a možda sam ih viiđao i u Veru...

Posted (edited)

Hvala puno oboma na ekspresnom odgovoru :)

Bas sam sad gledao po Bajloniju al ne nadjoh.

Edited by katamaran
Posted

subota je pijacni dan.

probaj u univeru. isti proizvodjac zacinskog bilja prodaje robu i u aromi, al sam cesce vidjala u univeru. 

Posted

Svraticu u Univer kad sledeci put budem isao na Bajloni. Hvala puno jos jednom.