arheolog1981 Posted January 6 Posted January 6 Jedan lagani posni doručak... kaša od čija semenki i ovsenih pahuljica sa dodatkom lešnika i borovnica i prelivena sa malo meda. Uz nju urme i suve kruške 5
Seabass Posted January 7 Posted January 7 Ovsene pahuljice su jedan od istinskih super-foods, sporogoreci carbohidrat koji daje tone energije u maloj kolicini. Jednostavno i brzo za spremiti u slatkoj ili slanoj varijanti. Uz sve to, moram se natjerati da progutam, meni je tekstura kao da jedem ljepilo za tapete. 1 1
villiem Posted January 7 Posted January 7 Za dorucak(Prvi ), umesto kornfleksa sa mlekom uveo sam sledece: Lesnik puta 5, badem puta 5, ovsene 3k, lan, susam, golica, suncokret, sumsko voce plus jogurt 1
Venom Posted January 7 Posted January 7 Brojanje ovsenih pahuljica je odlično za sagorevanje kalorija 2
villiem Posted January 7 Posted January 7 39 minutes ago, nenad said: kako ovo brojis? tri kasike, ovo ostalo po jedna ovsene su najproblematicniji sastojak realno
Serena Posted January 8 Posted January 8 (edited) On 5. 1. 2025. at 14:27, Ras said: Dok se teletina pekla, ispekao sam i bundevu, pa opet napravio salatu sa kravljim i ovčijem sirom, orasima, zelenim miksom i narom: Ovo mi tako dobro izgleda ako ga ne mrmnem uskoro svisnucu Bundeva na kockice pecena u rerni na papiru? Ide ulje? Ja bih umesto ovog sira stavila ricotu i zalila balzamikom. Letos smo bili u jednoj acetai kod Modene gde su nam za degustaciju ponudili rikotu zalivenu balzamikom mmm i sad se secam ukusa. Bas imam jos tog pravog koje se u maloj bocici cuva Mislim da bi bas cucnulo. Sta kazu strucnjaci? Edited January 8 by Serena 1
Sandradjer Posted January 8 Posted January 8 Evo recepta . Spremala sam. Vrh! On 2. 1. 2025. at 21:59, Ras said: Salata sa pečenom bundevom, nečim zelenim, nekim orašastim plodovima i nekim sirom. Uz to može da se služi i šunka/pršuta. Npr. bundeva isečena na kocke. Nauljena i začinjena solju, biberom i mlevenom paprikom. Na papir za pečenje, pa u rernu na 200 stepeni do 30 minuta će biti dovoljno - proveriti da se ne prepeče. Promešati bar jednom bundevu tokom pečenja, domaćica pored rerne po želji i više puta. Zeleno po izboru. Može biti rukola, ili neki od dostupnih miksova - meni je dobar onaj orijentalni miks iz maksija. Može bejbi spanać, može salatni kelj. Pečeni orasi ili lešnici. Beli sir po izboru. Za blaži ukus mocarela, iscepkana na komadiće ili ona u mini kuglicama koja je dekorativna ali i skupa. Za intenzivniji ukus neki od zrelih belih sireva feta tipa. Dovoljno je začiniti maslinovim uljem i limunom, a može se igrati melasom od nara, zrnima nara, itd... 1
Sandradjer Posted January 8 Posted January 8 2 hours ago, aram said: Mahmudiye iliti piletina sa sušenim kajsijama i bademima Moze recept? Jel to pirinac unutra?
aram Posted January 8 Posted January 8 Naravno da može. Sto grama suvih kajsija isečenih na trećine, 30 grama suvih brusnica, štapić cimeta, pola kašičice mlevenih karanfilića, 3 kašike soka limuna, kašičicu meda, prstohvat šafrana (može i da se preskoči, biće i dalje sjajno), malo soli i bibera preliti sa 250ml tople pileće supe i ostaviti da odstoji. Desetak sitnijih šalota oljuštiti i baciti tako cele na kašiku putera, pržiti dok se ne zazlate sa svih strana. Onda dodati jedno 600 grama piletine isečene na bitesize kocke i posoliti i pobiberiti malo. Ja imao belo meso, bolje bi bilo karabatake bez kostiju i kože, ali ok je i ovako. Doliti 3 kašike maslinovog ulja. Pržucnuti malo pa u to dodati svo ono voće sa začinima i supom. Smanjiti vatru na tiho, poklopiti i ostaviti jedno 20 minuta. Onda malo smaknuti poklopac da višak tečnosti ispari. Za to vreme skuvati ovu varijantu turskog pirinča ili već šta ste planirali da ide uz ovo. U šerpi istopiti kocku putera pa na nju baciti prvo 70 grama krupnog bulgura, tzv. pilavlik bulgur to jest bulgur za pilav. Ja još imao neki sa vermicelle testeninom, vrlo preporučujem! Pržiti to dok ne porumeni, dodati 220 grama nekog dugozrnog pirinča, propržiti i njega. Preliti sa pola litra supe, čim provri poklopiti i smanjiti vatru. Ostaviti deset minuta, skloniti sa ringle ali ne otklapati nego ostaviti još 7 minuta poklopljeno. Za tih sedam minuta u manji tiganj baciti na listiće iseckane bademe da se istostiraju. Sad prebaciti pirinač u piletinu (izvaditi štapić cimeta pre toga), promešati i pustiti tri minuta da pirinač upije ukuse voća, mesa i začina. Sipati u tanjire, posuti bademom i vlascem. Može i tanko seckanim perima mladog luka, ali nemadoh, a vlasac uvek imam u zamrzivaču. Eto, valjda nisam ništa zaboravio 2 1
Eleniko Posted January 9 Posted January 9 ovde se dva dana zaredom u večernjim satima jela improvizovana čorbica od ostataka badnje večere, tačnije prebranca i ribe nekada je u mitologiji postojala klin čorba a u dalmaciji se dan danas kuva juha od kamena sa dna mora. ovo na slici dole je moj odgovor na postprazničku kuvarsku fjaku, kad vam se ne kuva a često i ne jede. ima ukus kao vrhunska supa iz vijetnama, kambodže ili tajlanda, povezana je sa pravoslavljem i što je najvažnije - vanredno je ukusna a sprema se za 10 minuta. o čemu se radi? za jednu osobu se uzme pola litra vode, jedna kocka bilo kakva /imao sam samo pileću, nisam osetio da nešto hvali/, kašika paste za zeleni thai kari po ukusu, kašičica paste od račića /shrimp paste, ne mora, teško se nalazi u srbiji ali koga baš žulja objasniću gde ima - ko ima fish sos, isto radi/. sve se to lepo zagreje da uvri i začini prožmu. onda se iz rerne izvadi pleh koji ste tu sakrili badnje večeri u kome je prebranac i neka riba na njemu, ja sam imao ostatke perfektne palamide od 1.7kg /mala tuna, skraćeno/. rknete 2-3 kašike pasulja, izdrpate ribe na sitnije po ukusu, na mandolini ili sličnom kuhinjskom hladnom oružiju nasečete 10 santima krastavca, 1-2 čičoke - ako ovo zvuči previše egzotično svakako može i bilo koje povrće koje će da legne tipa šargarepe, stabljike celera itd. zatim peršun ili još bolje ako imate list korijandera, na kraju prsk susamovog ulja i kašika pečenog semena susama. ko voli doda malo sirćeta ili limuna za malo svežiji okus. i to je to. s obzirom da je jelo iz kategorije "a la ramen" tj možda bidne ramen al ne mora da znači, možete da improvizuje do preksutra po ukusu po tome šta imate pri ruci, soja sos, fiš sos, šta god, ali to već nije tema sem da na praznik ne izlazite iz kuće da bi ovo spremili - ako potrošite više od 15 minuta promašili ste temu. upozoravam da ovo može da jede u takvim količinama da postoji opasnost, što bi rekle naše babe, da se userete, pardon my french. ja sam sipao i pojeo tri muška čorbaluka. srećni vam praznici i dobra vam bila ova 2025. qrac dobra, odlična /kaže jedna moja drugarica/. 3 1
Recommended Posts