Jump to content
IGNORED

New Now eating!

renne

Recommended Posts

Posted

volim cveklu u svim kombinacijama. i iz rerne i barenu i kiselu i svezu.

kad kupim svezu, najcesce rendam u salate, to mi najlakse a volim. ne barim nikad, ovde ima da se kupi barena cvekla za sitnu kintu pa je uvek imam u steku.

i ja vise volim cveklu iz rerne nego barenu al je retko pravim. za sebe mi se ne da akati jer mi je to obicno jedan od priloga uz neko meso iz rerne sto obicno pravim kad imam goste, za sebe vrlo retko.

cvekla je super za gravalax, pogotovo za praznike i svecane prilike. ja cesto pravim za goste, vole ljudi. ima dosta recepata po netu, nije komplikovano a efektno. ubaci se u food procesor cvekla, so, secer i zacini po volji, napravi se smesa, smesom se ravnomerno oblozi komad svezeg lososa i u frizider preko noci il jedno 12 sati al ne vise da ne bude preslan. mora u neki sud da se stavi i poklopi posto losos pusti dosta vode. sutradan se losos izvadi, dobro opere pod mlazom hladne vode, osushi kuhinjskim papirom, zamota u prozirnu foliju i opet zaboravi u frizideru na 12 sati. posle toga je spreman za sluzenje. ako je slaniji, moze se opet oprati i osushiti, nije problem. nema mnogo posla, samo se malo ceka. al kad se tanko nasecka izgleda super - ljubicasto spolja a roze unutra. uz to crni hleb, krem sir, kapari, lisce razno, krastavcici, luk, sta ko voli. idu praznici pa ko velim da podelim, mozda se nekom dopadne.

Beetroot-Cured-Salmon_9.thumb.webp.1ff148bfe95d3df4700c42f546124860.webp

• +1 2
  • Wub 2
  • Hvala 2
Posted
2 hours ago, adam said:

ja pravim nesto slicno s batatom il bundevom (sta imam) al ne kuvam nego rknem u rernu. naseckam na kocke kao ove tvoje, na to mulja, bluka u prahu, soli, aleve dimljene, aleve ljute, nekad i kumina, korijandera (zavisi od raspolozenja) dobro izmesam da se ulje i zacini rasporede kako treba i ispecem u rerni. pa na pladanj ovako kao ti, na to izmrvim fetu i semenke nara bogato, da svaki zalogaj hrska. preko nameljem bibera i to je to. i uvek je hit. moracu da probam i ovo tvoje, super izgleda. volim fetu i povrce u svim oblicima.

Cvekla bila kupljena, a batat sam pekla. Super ideja za nar, toga se nisam setila (nije bilo u originalnom receptu), a bas bi lepo islo!

• +1 1
Posted (edited)

Takođe obožavam cveklu, koju nisam mogao da smislim kao klinac. Isto kao i masline npr. i neko drugo povrće- kupus, karfiol. Zanimljivo kako se ukus menja, slatkiše više ne mogu da jedem, posebno kupovne.

Edited by Nikodije
  • +1 2
Posted
2 hours ago, Nikodije said:

Takođe obožavam cveklu, koju nisam mogao da smislim kao klinac. Isto kao i masline npr. i neko drugo povrće- kupus, karfiol. Zanimljivo kako se ukus menja, slatkiše više ne mogu da jedem, posebno kupovne.

:hail:

ladno krug dvojke ko kuća

:thumbup:

Posted

Belen Tava
Tj. nešto kao jagnjeći gulaš, kod mene obogaćen dunjom

belentava.jpg.e9c2ff02ff273fa2127479038b12bbd2.jpg

• +1 4
  • Wub 3
Posted
56 minutes ago, duda said:

daj recept @aram, ja iglavnom imam dobru jagnjetinu, baš bih da isprobam

nisam aram ali mogu da pogledam

uzmeš ražanj

natakneš janje

napraviš žar

staviš iznad

vrtiš polagano oko 4-5h

i to ti je rešeno

• Wub 1
  • Haha 2
Posted

@duda
Vrlo je jednostavan osnovni recept. Kilo jagnjetine na 2cm kocke, masnoću sa repa jedno 100 grama na što sitnije kocke, 3-4 tanje zelene paprike na kolutove, 3 crvene šilje na trakice, glavicu luka malo krupnije, tri paradajza na kocke, 5-6 čenova belog luka zgnječenih nožem i malo usitnjenih. Supenu kašiku paradajz sosa, kašičicu mlevene, 2 kašičice tucane paprike, kaščicu sušenog timijana ili kašiku svežeg, soli i bibera po ukusu.

Prvo treba istopiti masnoću na tihoj vatri, procediti i ostaviti sa strane da se prohladi dok iseckaš svo povrće. Ako nemaš, može se to sasvim fino zameniti i listovima putera, na ovu količinu recimo 100 grama ili manje. U grne ili već u čemu ćeš da pečeš, ja sam u tučanoj posudi, izmešaš sve dobro, u 150ml tople vode razmutiš onu paradajz pastu, umešaš i nju, odozgo staviš masnoću koja se već malo stegla i pečeš na 230 poklopljeno oko sat vremena, povremeno prevrćeš. Ako nemaš poklopac sasvim je ok iseći parče papira za pečenje i time pokriti. Na kraju desetak minuta otklopljeno i to je to.

Moje izmene:
- jagnjetinu sam prvo propržio, volim
- iseckao na krupnije komade jednu oveću dunju i dodao

• Wub 1
  • Hvala 1
Posted

@aram, kad kažeš   ''istopiti masnoću'', na koju ti masnoću misliš ? sa mesa ?

Posted
1 hour ago, duda said:

na koju ti masnoću misliš

pa rekoh, onu jagnjeću sa repa
unnamed-25.jpg

• Hvala 1
Posted

Aaaaa, ok.

Moja jagnjetina nema takvu masnoću, to samo ta tvoja hibridna™ :D

• Haha 2
Posted

Supa od crvenog sočiva sa limunom. Dobro i ćufta. I pavlaka.

red-lentil-lemon-soup.jpg.21a9fa22f3ad179ad007680b8bfc781d.jpg

• +1 2
  • Wub 4
Posted

Ako volite ljutkastu :evilsmile: pitu sa šampinjonima (i prazilukom), izvolite u salonu, izvolite.

IMG_20241220_2012492.thumb.jpg.7500aafc18f9d64937d3d39cc0563eac.jpg

• +1 4
  • Wub 2