Popular Post hansolo Posted August 17 Popular Post Posted August 17 Danas se ubila, nije stiglo ni za slikanje ... odličan brzi ručak ... ok, ne toliko brz koliko u jednoj do dve šerpe. Napravila pileću džigericu sa karameliziranim lukom, jabukama i crvenom svežom paprikom i poslužile sa domaćim špeclama. Malo švapske inspiracije. Skuvala špecle: Napravila lepljivo testo od 2 jajeta, decilitar vode, malo ulja, soli malo i brašna toliko da se napravi lepljivo testo koje možeš da umutiš varjačom, da ne curi kad ga prospeš na dasku nego ostane na gomili ... ne znam kako drugačije da objasnim. Pitanje je procene. Zakuvaš vodu i silikonskom špahlom skidaš direktno u kipući vodu duguljaste tanke špecle. Kad isplivaju kuvati još 7-8 minuta i ostaviti u vreloj vodi da se ne ohlade i da se ne slepe. Špecle pre služenja izvaditla u činiju, staviti jednu kašiku pavlake i jedan veći grumen putera. (Ostalo mi malo špecli i za večeru, pomešala sa makom i šećerom) Imala 4-5 većih pilećih džigerica. Isekla na na kriškice dve veće jabuke, jednu veliku crvenu svežu papriku na trakice, tri manja crvena luka. Na malo ulja stavila isečen luk na polumesece i dinstala, kad je postao staklast dodala malo meda, malo balzamika. Izvadila luk, stavila još malo ulja, isekla džigericu na manje komade i ispekla je da ostane mekana ali da dobije malo koricu, dodala jabuke i papriku i poklopila da se izdinstaju i odmeknu, vratila luk, stavila malo iseckanog belog luka, bibera, soli ... trebalo je da pomogne malo tečnosti tokom distanja pa sam imala malo vina povremeno da sipnem ali je to sve isparilo. Poslužila sa špeclama, kombinacija luka, džige, jabuke i slatkaste paprike odlična. Super je klopa, preporuka. Špecle možete i da kupite ali meni je to rutina jer često pravim, kao knedle je brzo. Ovo je sa neta, ali ovako otprilike je izgledalo. 6 5 2
banatjanin Posted August 18 Posted August 18 Sir iz mješine, male crne smokve i ladnu Nuićevu žilavku 3 1
nisam ja Posted August 19 Posted August 19 preseko dve cvekle, grupisao ih sa ravnom stranom na dole, zabo drvce za ražnjić u svaku polutku. nizao izlupane i začinjene vratne. 7
Eleniko Posted August 19 Posted August 19 (edited) 14 minutes ago, Čutura said: babuska, deverika? verovatno te navuklo kukuruzno brašno.... na moru živim, ovo je riba raža koje su vredne albanske ruke radnice u ribarnici istranžirale na fine parčiće za prženje. sjajna jeftina riba,10e kilo u ovakvom stanju tako da ide direkt u fritezu, ovako ispržena izdaleka podseća na somovinu sem što ne smrdi na mulj /jer živi na pesku/ i nimalo nije masna, iako ima sličnu punoću mesa. po obodima tanjira se vide gambori, iznenađujuće krupni za cenu od 13e, moje zakasnelo otkriće da su izvrsni u dubokom ulju uvaljani u kukuruzno brašno. ne upijaju ulje, oklop postane hrskav tako da se mogu jesti i bez čišćenja. ispod svega je /a ne vidi se/ krompir koji je pre svega ispržen u toj fritezi, koju sam ustanovio ovog leta. zapravo nikada nisam to radio i ne samo da sam prezirao nego sam i kontemplirao o air fryeru. onda sam igrom slučaja na kaleniću od sestre romkinje kupio IKEA šerpu od tučanog gvožđa koja je imala na 2-3 mesta skinutu glazuru na dnu /ne pitajte me odakle glazura na tučanoj šerpi, otkud znam, IKEA sralje/. i u frci da će tu da se lepi ako budem koristio normalno a pride imam nekoliko LIDL kopija le creuset tučanog posuđa pa mi ne treba, sunem proletos par deci ulja i isprobam prženje pomfrita - bude hit u kući toliko da smo u međuvremenu počeli svašta da ubacujemo u nju, tikvice, patlidžan, gambore, gavune, lignje itd... ovo krupno kukuruz. brašno je vrh, sad sam ga doneo iz srbije, jedino sledeći put pomešam sa finijom granulacijom da ne pregoreva pri kraju prženja... Edited August 19 by Eleniko 2
Čutura Posted August 19 Posted August 19 nikada nisam video ovakav nacin pripreme morske ribe zato reko da se posalim malo. 1
banatjanin Posted August 20 Posted August 20 12 hours ago, Eleniko said: verovatno te navuklo kukuruzno brašno.... na moru živim, ovo je riba raža koje su vredne albanske ruke radnice u ribarnici istranžirale na fine parčiće za prženje. sjajna jeftina riba,10e kilo u ovakvom stanju tako da ide direkt u fritezu, ovako ispržena izdaleka podseća na somovinu sem što ne smrdi na mulj /jer živi na pesku/ i nimalo nije masna, iako ima sličnu punoću mesa. po obodima tanjira se vide gambori, iznenađujuće krupni za cenu od 13e, moje zakasnelo otkriće da su izvrsni u dubokom ulju uvaljani u kukuruzno brašno. ne upijaju ulje, oklop postane hrskav tako da se mogu jesti i bez čišćenja. ispod svega je /a ne vidi se/ krompir koji je pre svega ispržen u toj fritezi, koju sam ustanovio ovog leta. zapravo nikada nisam to radio i ne samo da sam prezirao nego sam i kontemplirao o air fryeru. onda sam igrom slučaja na kaleniću od sestre romkinje kupio IKEA šerpu od tučanog gvožđa koja je imala na 2-3 mesta skinutu glazuru na dnu /ne pitajte me odakle glazura na tučanoj šerpi, otkud znam, IKEA sralje/. i u frci da će tu da se lepi ako budem koristio normalno a pride imam nekoliko LIDL kopija le creuset tučanog posuđa pa mi ne treba, sunem proletos par deci ulja i isprobam prženje pomfrita - bude hit u kući toliko da smo u međuvremenu počeli svašta da ubacujemo u nju, tikvice, patlidžan, gambore, gavune, lignje itd... ovo krupno kukuruz. brašno je vrh, sad sam ga doneo iz srbije, jedino sledeći put pomešam sa finijom granulacijom da ne pregoreva pri kraju prženja... probaj da spremiš krila raže na poparu - naučio sam to na Lastovu. na dno šerpe malo maslinovog, pa red ploški krompira, na krila raže u većim komadima (odrana, naravno), pa kolutovi ljubičastog luka (ne previše), pa tako redom dok ima materijala. između redova krupna so, još maslinovog ulja, bluk, peršun, biber u zrnu, svež lovor, može i grančica ruzmarina... naliješ vinom ali ne previše - kuva se na pari, a ne u tečnosti - poklopiš i kad provri lagano oko 45 minuta, videćeš po ribi kad je gotovo. prste i šerpu da pojedeš. 1 1
adam Posted August 20 Posted August 20 19 minutes ago, banatjanin said: probaj da spremiš krila raže na poparu - naučio sam to na Lastovu. na dno šerpe malo maslinovog, pa red ploški krompira, na krila raže u većim komadima (odrana, naravno), pa kolutovi ljubičastog luka (ne previše), pa tako redom dok ima materijala. između redova krupna so, još maslinovog ulja, bluk, peršun, biber u zrnu, svež lovor, može i grančica ruzmarina... naliješ vinom ali ne previše - kuva se na pari, a ne u tečnosti - poklopiš i kad provri lagano oko 45 minuta, videćeš po ribi kad je gotovo. prste i šerpu da pojedeš. fala na ovom. ja tako pravim gregadu (koja mi je jedno od omiljenih jela) al nisam pravio s razom. obicno bude mesavina bele ribe, sta nadjem da valja. uz to dobar hleb za umakanje i omazivanje i serpa posle ladno moze nazad na policu. ovo cu probati koliko sutra. 1
Eleniko Posted August 20 Posted August 20 raža je osnovna riba za gregadu. bolja je /osetno/ sa grdobinom ali je ona skuplja a često se i teže nalazi. uvek se može dodati i šaka gambora
adam Posted August 20 Posted August 20 1 hour ago, Eleniko said: raža je osnovna riba za gregadu. bolja je /osetno/ sa grdobinom ali je ona skuplja a često se i teže nalazi. uvek se može dodati i šaka gambora nisam znao za razu. za grdobinu znam (cak mnogi prave samo s grdobinom) i obavezno ubacim komad, dva uz jeftiniju belu ribu tipa orada il brancin. al raza mi nikad nije pala na pamet nit mi iko rekao. znam da i zubatac preporuciju al to mi greota jer mi je to najukusnija riba s grila i nikad mi dosta - a poskup je. grdobina je skuplja al nju volim da mesam i guram u brudet, corbe, paprikase... fino oplemene, cvrsto meso, milina. sama grdobina moze da prodje s dosta putra i limuna al nije mi za prste lizat. doduse, moguce da nisam otkrio pravi recep, ko ce ga znati. volim i ja gambore u gregadi. obavezno u ljusci, da puste sto vishe soka i da ih sam ljustim i cokcem. 1
banatjanin Posted August 20 Posted August 20 imam i za grdobinu, isto jednostavno a dobro: medaljone grdobine posoliš i nauljiš, ugreješ dobro veći i dublji tiganj, pa opečeš svaki sa obe strane da porumeni, i izvadiš na tanjir pored dodaš maslinovog ulja u tiganj, staviš par crvenih inćuna i otopiš ih, ubaciš malo belog luka (pazi da ne zagori, ja podignem tiganj s vatre) i dve dobre šake iseckanih kapara. propržiš tek da zamiriše, pa naliješ sa dva - tri decilitra (zavisi koliko ribe imaš) belog vina. nagariš vatru da ključa i mešaš da ispari alkohol i da se malo redukuje, stružući sa dna tiganja ono zalepljeno. vratiš ribu i prokrčkaš sve zajedno desetak minuta. šaka peršuna na kraju - ko voli, ja volim. 2 1 1
Eleniko Posted August 22 Posted August 22 dobar ručak za 11.80e sutzukakia sa pomfritom od pravog klumpira i dobra piva 3
Recommended Posts