Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II

Calavera

Recommended Posts

Posted

A šta se tu desilo pa su tako odjednom navalili na ekranizacije tih strip junaka? Jel se to desio datum posle koga je to moguće raditi ili su prosto našli pa zašli i sad će da muzu dokle sve ne odrade.

Meni neverovatno koliko štancuju...

....shit has hit the fan...

Ja bi rekao da da je ovo poslednje presudno. Piče po matrici dok se publika ne prezasiti, što se verovatno neće skoro desiti, obzirom na mogućnosti za eksploataciju.

Pa, nema ti to veze sa ukusima i tom sholastičkom budalaštinom od maksime, koju si valjda pokupio negde na internetu možda skupa sa bolonjskom konvencijom. Naprosto, ti uzdižeš obično smeće do instance u ime koje nipodaštavaš druge filmove. To nije stvar ukusa već obično zajebavanje, koje ni blizu nije toliko lukavo koliko bi moglo da ti se učini...

U pravu si, šta da ti kažem.

Naprotiv, baš o ukusima vredi raspravljati, tako možda nešto i naučimo, upoznamo nove stvari.

Inače. tačan prevod te latinske izreke je: "Oko ukusa se ne svadja." S tim se slažem, svakako.

Ok, ali ja stvarno ne vidim o čemu ima da se raspravlja kad je konfekcijska ekranizacija stripova u pitanju. Pogotovo ne vidim razlog za svadju.

Posted

Nastavljam niz

The Siege of Jadotville - dobra Netflixova akcija o opsadi te Kongoanske selendre 1961. u kojoj su se nasli Irski mirovnjaci. Baš prava akcija.

Posted (edited)

gledao hell or high water. jedan od boljih koje sam pogledao ove godine. dijalozi su mi ostavili jako dobar utisak.

ima par stvari za zameriti u samom raspletu i inače ali može se progledati kroz prste.

mladji brat nije imao šanse da se izvuče

trebao nekako da se ozvaniči taj žanr moderne američke zabiti. deluje mi kao neka reinvencija ranih njumanovih filmova sa juga.

-mud

-winter's bone

-hell or high water

-three burials of melquiades estrada

Edited by Ravanelli
Posted

-mud

-winter's bone

-hell or high water

-three burials of melquiades estrada

Šta je ovo? Izbaci uljeza?

Očito je odgovor pod tri: hell or high water, jer je sranje...

Posted

pa za hell or..., sta god ko mislio njemu, je vec smisljen zanr - country noir.

Posted

country noir.

ha! znao sam da mora biti nešto

Posted (edited)

Tuga, u smislu: žargon za jako duhovito...

Edited by Ajant23
Posted

winter bone je snimljen po romanu Daniel Woodrella,

koji je jedna od glavnih pisaca te neo noire struje...

Joe R. Lonsdale mi sad pada na pamet, po njemu je

ona serija Happ and Leonard, pa Cold in July...

A pocelo je sa Blood Simple brace Cohen.

Ima jos, mrzi me sad da gledam, ali je uglavnom krenulo

od tih romana osmdesetih.

Posted

Ma, to su teoretska tupljenja. Uzgred budi rečeno, kada smo već kod tih podneblja SAD-a, setimo se da je William Faulkner napisao neke od najlepših dijaloga u istoriji filma za film koji zapravo i nije film noir već je film gris...

Posted

sad vidim da  hell or high water ima nominacije za najbolju dramu i scenario na golden globe.

kako jebemu, kad se meni nije svideo!? :cry:   

biće da je ove godine produkcija sranje.

Posted

Ma, to su teoretska tupljenja. Uzgred budi rečeno, kada smo već kod tih podneblja SAD-a, setimo se da je William Faulkner napisao neke od najlepših dijaloga u istoriji filma za film koji zapravo i nije film noir već je film gris...

Film gris bese kao "levlje" od noir-a?

Ima li neko da je sakupio toliko "uncredited" filmova... ;)

Posted

Ne, nije levlje od noira.

Manje, više, ovako bih možda mogao da banalizujem okvirnu podelu na gris, melodramu i noir:

1) odmak od crnila u konkretniju društvenu ili etičku sliku - odmak u stvarnost - odlazak u sivo - gris.

2) odmak od crnila u melodramske tipove - odmak u ideal - prizvuk tragičnog - melodrama.

3) čisto crna struktura bez odmaka od sebe - zatvorena u ironični krug tajne ružinog pupoljka, ili u uzaludne smrti zbog sokola falsifikovanog od tvari od koje su sačinjeni meci, ili u potpuno moralno ambivalentni način zločina zbog klauzule o dvostrukom osiguranju - svet osuđen na specifičnu estetiku stanja svesti poput beznadežnog tavorenja u mestu zvanom Kineska četvrt - film noir.