Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II

Calavera

Recommended Posts

Posted

nisam bas preterano odusevljen, osim teksaske arome baruta i kulotine film je prilicno prazan i nedorecen.

Bridges je dobar, odnosi medju likovima previse banalni.

Mogao jeste biti postojaniji ali i nema potrebe. Takav film, Out of the furnace fazon. Tek jedna prikazana priča, sa svim karakteristikama vremena, ljudi.. Banalnost odnosa među njima doprinosi svoj učmalosti dužničkog ropstva društva koje su postali. Venu.

Meni je najviše smetao Kris Pajn (iako vrlo dobro "podnio" ulogu), sve čekam da ugase hologram i da se vrati na komandni most.

Posted

S.O.B. ( 1981 )

Odlična zajebancija, dosta dobrih glumaca, tu je i skoro preminuli robert von, preporučivam

Posted

Captain fantastic.

Meni je fantastic.

Jel film vuku deca il Vigo? ostali smo nedoreceni pre neki dan, ja mislim da vuce Vigo al deca daju sharm prici. On ih je uvalio ali deca su se srecom izborila i naucila ga necemu... da ne idem previse u spoilerisanje

Neko je rekao da je malo nedorecen i ovaj film al ona pesma na kraju na neki nacin daje smisao i ima efekat.

...poslato sa prinudnog...

Posted

Meni glumački niko nešto posebno ne zakiva, svi su dobri, deca ko deca su naravno simpatična i neodoljiva, jednostavno mi se sviđa priča i kako je izvedena. Nije ovo film 10/10 ali je, meni barem, prijatan za gledanje, poseduje taj neki šarm, emociju&dopadljivost uz poneki kliše i još po neku manu, no to na stranu.

Posted

Hell_or_High_Water_film_poster.png

http://www.imdb.com/title/tt2582782/

Filmcina!

Sjajno napisano i rezirano, glumci odlicni (Bridges i Foster su na svom terenu, iznenadio me Pine). Nick Cave i Warren Ellis uradili savrsen soundtrack, vec stavljen za skidanje..

smor...zaspao sam dva puta, jedva sam odgledao do kraja.

Posted (edited)

Hell or High Water (2016)

Film je rađen u vrlo visokoj produkciji. Kao i obično, englesku hipstersku generaciju reditelja prilično nose na svojoj grbači izuzetni snimatelji. Giles Nuttgens je dugogodišnji saradnik Davida Mackenzieja i to je sve vrlo upečatljivo. Tu su i razni drugi produkcioni elementi poput muzike sa slavnim imenima, koja dodatno ulivaju ideološko™ poverenje odgovarajućim pandanom snazi autentičnih ličnosti.

Dovoljno je zanimljivo gledati film u kome se pljačkaju banke, u kome se kroz radnju dovoljno prikriva očekivanje žanrovskih ishoda, tako da se svaki novi tipično akcijski element osvežava time što se začudo očudilo kod publike da ga možda ipak neće biti. U tom pogledu, film funkcioniše pomalo obrnuto formalno tako što svaki novi šifter pomera radnju u smeru van žanra, dok se radnja svaki put iznova nastavlja po sve samim zabavnim stereotipima i klišeima, koji su taj žanr i učinili popularnim. To je zanimljiv postupak, ali je dvostruko problematičan.

U jednu ruku je problematičan zbog jeftinog naboja društvene angažovanosti (koja jebena angažovanost na kakvu vraća ovakav žanr - smešno!), dok je sa druge strane isto tako problematično što kritičko afirmisanje ovakvih filmova postaje najgori vid ljigave eksploatacije - pesudokritičari će preporučivati i "dozvoliti" ovakav film publici samo zato što je običan žanr - kakav bi inače popljuvali kao klišetiziran, prevaziđen, ili kakvim već tupljenjem - ovoga puta zavijen u obavezu naizgledne ozbiljnosti i angažovanosti.

A, kada smo već kod angažovanosti, ona je - blago rečeno - patetična. Na sve strane se beskonačno polazi od nebuloznih teza napabirčenih iz političkog/javnog diskursa - počev od prvog grafita o tri ture u Iraku, pa nadalje - samo da bi se kroz subverzivne obrte silogiziralo u sinteze kroz koje se forsiraju trivijalne ideje društvenih odnosa. Tako se kroz žongliranje doista postiže nekakva vrsta subverzije, ali tu mahom nema nikakve vrednije, moralnije, progresivnije, a nipošto nema pametnije verzije ičega, pa ni mita o društvenim odnosima i nasleđima, u koji bi bilo preporučljivo da pređe svest pojedinca i da tako ili olakša svoju poziciju ili da unapredi društvo delujući kroz te za njega novije okvire.

Ostavlja otužan utisak i sam tretman žanra, koji se ljigavo eksploatacijski dopušta, a inače bi se tretirao kao prevaziđen; kao i tretman dekorativne moralnosti o rđavim postupcima, koji se isto tako ljigavo i eksploatacijski dopuštaju likovima, a inače bi se kroz mnogo ozbiljniju civilizacijsku subverziju - kakva je politička korektnost, ako se ima dovoljno trezvenosti da se ona ne shvati odviše zelotski - isto tako tretirali kao sirovi i prevaziđeni.

Sve u svemu, radnja i žanr tretiraju se kao seks u giallou, a nudi se obična glupost kao navodni plod duge društvene angažovanosti i etičkog dušebrižništva, koji su ih navodno i doveli u tu poziciju. Ali, nije tako: niti postoji takav uzrok za to, a ne postoji ni takva posledica.

Edited by Ajant23
Posted

The raven

Bio sinoc na RTS-u. Onako, dinamican filmic, korektan, sestica. Izgleda da je mnogo nasih ucestvovalo u snimanju na ovaj ili onaj nacin, Sergej Trifunovic ima ulogu od 30ak sekundi a u cast and crew ima milion nasih ljudi.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Posted

tjah... opus bez "diskursa" ccccc

Pa, znam da ti ne dopada to što sam napisao, pa se tako javljaš...

Posted

smor...zaspao sam dva puta, jedva sam odgledao do kraja.

Umorio si se gledajuci fudbal...

Posted

Cini mi se da se odvec prestrogo ocenjuju filmovi recentne produkcije.

Ovo vise nisu 70-e, pa se i ne mogu primenjivati kriterijumi relevantni za tu filmsku epohu. Svi redom krimi filmovi novijeg datuma su daleko slabiji od prosecnog krimica iz perioda Novog Holivuda.

Mislim to je period apsolutne dekadencije: ne toliko u radnji i prici, nego pre svega u estetici, arhitekturi, odnosima, jeziku redukovanom na verbalizaciju, dakle bez ekspresije, zasto ne reci i svojevrsnoj otudjenosti odnosno praznini, gde likovi zapravo i ne znaju sta i kako dalje (u tom smislu nista manje banalno je tretiranje posledica turbulentnih 60-ih, ali da ne rusimo veliku iluziju), a vrlo cesto ih to i ne zanima i da se otprilike celo to beskrajno ponavljanje zavrsava sa odlicnim Killing them softly (2012), uz naravno vise ili manje praznog hoda. Hocu da kazem, nije to nikakva prava linija, ali je evidentno da se pojedine zakonomernosti daju naslutiti.

Sto se tice konkretno ovde poslednjeg Bridzisa, meni tu sve sljaka kako treba i mislim da je uz Neonskog demona jedini film iz ove godine kojima sam dao osmice. Naravno, to nije ista osmica kao npr za Francusku vezu, kriterijumi su svesno spusteni kako bi se odrzao kakav-takav privid slicnosti krimi narativa

Posted

Svi redom krimi filmovi novijeg datuma su daleko slabiji od prosecnog krimica iz perioda Novog Holivuda.

Naravno, to nije ista osmica kao npr za Francusku vezu, kriterijumi su svesno spusteni kako bi se odrzao kakav-takav privid slicnosti krimi narativa

+1

+1 (i zadržala pažnja razmažene publike)

Posted

Umorio si se gledajuci fudbal...

Nisam. Fudbal sam gledao povremeno, bez obaveza.

Posted

Cini mi se da se odvec prestrogo ocenjuju filmovi recentne produkcije.

Ovo vise nisu 70-e, pa se i ne mogu primenjivati kriterijumi relevantni za tu filmsku epohu. Svi redom krimi filmovi novijeg datuma su daleko slabiji od prosecnog krimica iz perioda Novog Holivuda.

Mislim to je period apsolutne dekadencije: ne toliko u radnji i prici, nego pre svega u estetici, arhitekturi, odnosima, jeziku redukovanom na verbalizaciju, dakle bez ekspresije, zasto ne reci i svojevrsnoj otudjenosti odnosno praznini, gde likovi zapravo i ne znaju sta i kako dalje (u tom smislu nista manje banalno je tretiranje posledica turbulentnih 60-ih, ali da ne rusimo veliku iluziju), a vrlo cesto ih to i ne zanima i da se otprilike celo to beskrajno ponavljanje zavrsava sa odlicnim Killing them softly (2012), uz naravno vise ili manje praznog hoda. Hocu da kazem, nije to nikakva prava linija, ali je evidentno da se pojedine zakonomernosti daju naslutiti.

Sto se tice konkretno ovde poslednjeg Bridzisa, meni tu sve sljaka kako treba i mislim da je uz Neonskog demona jedini film iz ove godine kojima sam dao osmice. Naravno, to nije ista osmica kao npr za Francusku vezu, kriterijumi su svesno spusteni kako bi se odrzao kakav-takav privid slicnosti krimi narativa

Bravo za ovo. Vidim ja da mi nešto smeta kod ovih novih krimića ali ne umem ovako lepo da se izražavam. :)