Jump to content
IGNORED

Poslednji film koji ste gledali Part II

Calavera

Recommended Posts

Posted

Anora, dosta dobra :thumbup:

Dokaz koliko u dobroj izvedbi može da radi i priča koja ne pruža u suštini ništa spektakularno osim dobre glume i neretko zaista dobrog humora sa adekvatnom kulminacijom na kraju. 

Posted (edited)

Veštice iz Istvika

Gledao sam reprizno, ali po prvi put nakon vremena u kojem je premijerno prikazivan. Ispostavilo se da jako dobro pamtim film, gotovo sve detalje iako ni onda nisam, a ni danas ne mislim da je posebno dobar.

U filmu postoji niz zanimljivih pojedinačnih scena, ali izostaje kohezioni faktor, pa se i gledanje može prekidati po potrebi na svakih deset minuta i nastavljati bez posledica.

Nisam na kraju siguran ni o čemu je tačno film?

Verovatno o pravu žene na izbor u sredini u kojoj postoje nametnute norme i pravila življenja. U prilog ovome govore životne situacije glavnih ženskih likova: sve tri su napuštene od strane patrnera ili razvedene, dve od tri žive sa decom o kojoj brinu, obrazovane, pripadnice srednje klase (novinarka, nastavnica muzike i vajarka) itd... Sa današnjim svojim iskustvom rekao bih da je ova tema zastarela i prevaziđena i ne znam da li je to manjkavost filmske realizacije ili je i do literarnog predloška Džona Apdajka. 

Druga tema, koja mi se čini i dalje aktuelnom je seciranje muško-ženskih odnosa, gde je muškarac prikazan kao đavo, a  žene kao veštice i praćenje toka veze (u filmu opet zbrzano) od početne zainteresovanosti, opčinjenosti i prepuštanja uživanju, preko zasićenja, pa do udaljavanja, osećanja povređenosti i želje za osvetom sa jedne i potrebe da se odbrani lični integritet sa druge strane, što na kraju i dovodi do destrukcije.

Spoiler

Verovatno najbolji segment filma je onaj u kojem paralelno pratimo obred koji veštice izvode nad lutkom i stradanje lika kojeg tumači Džek Nikolson.

Najbolji aspekt filma je kvalitet glumačke ekipa, a posebno Nikolson koji dominira u svojoj izvedbi.

Edited by Ras