Mil@n Posted yesterday at 21:15 Posted yesterday at 21:15 Anora, dosta dobra Dokaz koliko u dobroj izvedbi može da radi i priča koja ne pruža u suštini ništa spektakularno osim dobre glume i neretko zaista dobrog humora sa adekvatnom kulminacijom na kraju.
Ras Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) Veštice iz Istvika Gledao sam reprizno, ali po prvi put nakon vremena u kojem je premijerno prikazivan. Ispostavilo se da jako dobro pamtim film, gotovo sve detalje iako ni onda nisam, a ni danas ne mislim da je posebno dobar. U filmu postoji niz zanimljivih pojedinačnih scena, ali izostaje kohezioni faktor, pa se i gledanje može prekidati po potrebi na svakih deset minuta i nastavljati bez posledica. Nisam na kraju siguran ni o čemu je tačno film? Verovatno o pravu žene na izbor u sredini u kojoj postoje nametnute norme i pravila življenja. U prilog ovome govore životne situacije glavnih ženskih likova: sve tri su napuštene od strane patrnera ili razvedene, dve od tri žive sa decom o kojoj brinu, obrazovane, pripadnice srednje klase (novinarka, nastavnica muzike i vajarka) itd... Sa današnjim svojim iskustvom rekao bih da je ova tema zastarela i prevaziđena i ne znam da li je to manjkavost filmske realizacije ili je i do literarnog predloška Džona Apdajka. Druga tema, koja mi se čini i dalje aktuelnom je seciranje muško-ženskih odnosa, gde je muškarac prikazan kao đavo, a žene kao veštice i praćenje toka veze (u filmu opet zbrzano) od početne zainteresovanosti, opčinjenosti i prepuštanja uživanju, preko zasićenja, pa do udaljavanja, osećanja povređenosti i želje za osvetom sa jedne i potrebe da se odbrani lični integritet sa druge strane, što na kraju i dovodi do destrukcije. Spoiler Verovatno najbolji segment filma je onaj u kojem paralelno pratimo obred koji veštice izvode nad lutkom i stradanje lika kojeg tumači Džek Nikolson. Najbolji aspekt filma je kvalitet glumačke ekipa, a posebno Nikolson koji dominira u svojoj izvedbi. Edited 14 hours ago by Ras
Recommended Posts