Jump to content
IGNORED

Šta vozite?

nesha taxista

Recommended Posts

Posted

Lep suvić @Peter Fan, čestitke. Jedino nemojte previše očekivati od sedam sedišta, nekako te dece za razvoženje uvek plus 1, 2, 3... :)  

Posted
On 4.12.2019. at 5:29, Peter Fan said:

Evo poduzhe izvjesce, kontam da ce nekome biti intersantno: nakon kineskog PC-a, kineskog telefona, kineskog cekica, i kineske cetke za WC solju doslo je vrijeme da kupim i kineski auto :-) 

spacer.png

spacer.png

Iako nije dizajniran, niti sklopljen u Kini, Volvo je jedan od Geely OUR-a, iako jos uvijek furaju taj neki skandinavski fazon. Doduse, da nije bilo Kineza da ulete sa lovom i preuzmu ih od Forda, lako se moglo desiti da ih zadesi sudbina rahmetli SAAB-a. Srecom nije, tako da smo od proslog vikenda ponosni vlasnici XC90 T6 R-Design sa Polestar optimizacijom sto znaci da motor od 2.0 litre, uz turbo i  kompresor (supercharger), ima ECU optimiziran da proizvede 330 KS/243 kW, sto mu daje ~ 6.4 sekundi od 0-100 km/h i prosjecnih 11 l/100 km po gradu sto je za auto od dvije I po tone prilicno impresivno.

Posto je auto uglavnom za suprugu, a ona je htjela crossover/SUV na pocetku smo razmatrali razlicite plug-in hybrid opcije. No, ispostavilo se da ja za nas to tzv. "worst of both" slucaj  - niti imamo elektricni automobil sa pristojnim radijusom, niti malu benzinsku potrosnju (klimatski uslovi, teske baterije) plus kompleksnost 3-u-1 sistema (baterija i elektricni motor sa svojom "getribom", sistem regenarativnog kocenja i punjena baterija, plus SUS motor i njegov mjenjac) od toga smo brzo odustali.

Nakon toga, vratili smo se na "tradicionalne" SUV opcije i onda je jedan od "takticko-tehnickih uslova" od nadredjene komande supruge bio SUV sa 7 sjedista te je onda  izbor bio suzen na novi Mercedes GLE, Audi Q7 i Volvo XC90. Mercedes je bio moj favorit, ali posto je tek izbacen u velikoj je potraznji i uveliko precijenjen,. Jos je u prvoj godini svaki model prepun felera, pa smo ga otpisali, iako je najljespsi i sa svemirskim dizajnom. Tako da su finalisti bili Q7 i XC90. U korist Q7 je bilo to sto ima opciju sa 6-cilindricnim motorom od 3 litre, a u korist XC90 elegantniji dizajn. Iako je taj 3.0 motor fantastican, na kraju je presudio emotivni faktor, i to sto se Volvo cini prakticnijim i jeftinijim za odrzavanje. Tu prije svega mislim na prostor i komfor kabine, kao i to da Q7 nema rezervni tocak, vec koristi tzv. run flat gume. To je samo po sebi problem jer suzava opcije na samo par proizvodjaca, a takodje je problem sto Audi ima "ugradjenu" gresku na ovjesu koja uzrokuje ubrzano habanje guma: u prosjeku 20k milja i moraju nove gume, a jedan set je oko $1,500.

S druge strane, ni Volvo se ne moze podiciti narocitom pouzdanoscu, tako da smo uzeli dodatnu garanciju pa smo pokriveni 8 godina i 100,000 milja. Auto ima standardan set opreme za taj motor i trim level (R-Design), uljucujci kozna sportska sjedista, tockove od 20 cola, polu-autonomni sistem voznje (sam parkira, drzi pravac, staje, krece, koci i drzi odstojanje u gradu i na autputu), plus dodatne opcije koje su nam bile vazne: grijana prednja i zadnja sjedista, te grijanje na volanu i spoljnim retrovizorima. Takodje ima i jednu opciju koja nam je potpuno bespotrebna, a to su carbon fiber inlays, umjesto standardnog aluminija (za razliku od Audija, gdje nije aluminij, vec plastika).

Stvar koja cini razliku od Audija je napredniji tech (doduse dolazeci 2020 Q7, kao i trenutni Audi A8/A6/Q8 vjerovatno sustize Volvo), jer ima centralni touch-screen koji je uz vec standardni navigacija - telefon - multimedia centar ujedno i kontrolni centar za vozilo koji uz vec pomenute funkcije sluzi za kontrolu grijanja i sve glavne postavke. Uz to ima i App centar koji ima Yelp, WikiLocation, Google, Weather, TuneIn, Pandora i Spotify applikacije. Takodje, auto dobija over-the-air upgrades za firmware i apps, kao Tesla. To se moze uz ugradjeni modem i posvecenu SIM karticu, ili da se auto zakaci na neku Wi-Fi mrezu.

Ono sto me brine, je donekle ono sto me je brinulo i prije 4 godine kad sam ga prvi put razmatrao , iako su 4 godine serijske proizvodnje dovele do toga da se glavni nedostaci otklone. Tako je jedna od glavnih falinki otklonjena: karike na klipovima su popustale i dolazilo je do havarije motora. Srecom, Volvo sad koristi isti SUS motor za sve modele koji se prodaju u Americi (opcije su samo sa turbom, ili sa turbom i superchargerom), pa su time poboljsanja i optimizacija dizajna ubrzane.

Kako bilo, sad je nas pa se nadamo da cemo ga cerati sledecu deceniju dok ne zazivi potpuna elektrifikacija :-)

Jos par fotografija skinutih sa sajta prodajnog salona:

Hide contents

untitled0.png

spacer.png

spacer.png

bravo, imam hard on na ovaj auto.

Posted

Hvala svima na lijepim zeljama.

On 4.12.2019. at 6:45, zorglub said:

Keine problem, her Mića razbuši cilinder na 2. specijalu i teraš k'o nov.

Sad stvarno, ovaj deo o rešavanju problema nisam razumeo - jesu li konstrukcijski rešili zayeb, ili taj motor više nije ni u ponudi?

Promijenili materijal za karike I dodali cetrvtu. Znaci, ako imas tu nesrecu da ti je motor stariji od 2017, moras promijeniti sva cetiri klipa I onda se nadati da je mehanicar to sve posklapao po proceduri:

https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2017/MC-10146443-9999.pdf

Posted
1 hour ago, Peter Fan said:

Hvala svima na lijepim zeljama.

Promijenili materijal za karike I dodali cetrvtu. Znaci, ako imas tu nesrecu da ti je motor stariji od 2017, moras promijeniti sva cetiri klipa I onda se nadati da je mehanicar to sve posklapao po proceduri:

https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2017/MC-10146443-9999.pdf

jel to samo kod benzinaca bio problem?

Posted
4 minutes ago, Čutura said:

jel to samo kod benzinaca bio problem?

Ne znam, mada u ovom dokumentu stoji sledece:

CAR MARKET: United States and Canada

Volvo ne prodaje dizalase u Sjevernoj Americi, tako da mislim da je problem ogranicen na benzince.

Posted (edited)

Pa zar ne živi? po tablicama bi se reklo da da.

@Peter FanDobar izbor, u zdravlju ga vozili :)

edit: menšnovao nekog petra pana :D

Edited by mraki
Posted
5 minutes ago, mustang said:

@Peter Fan ja sam bila ubedjena da zivis u severnoj americi

Sweet home Chicago.

Fala @mraki

Posted
On 4.12.2019. at 12:24, mustang said:

mercedes nikad nije bio moj tip, mada sto sam starija, skroz su mi okej ovi novi suv i kockica (ne znam koji je model). 

da li si imao mazdu c nesto 9? sve ima to sto volvo ima, touch screen i druge strvari

anyway, sa srecom! :)

Novi Mercedes GLE je najbolji auto u koji sam ikad sjeo, a kamoli vozio. Ali, I izuzetno precjenjen za sada. A "kocka" je G500, koji je izvan miljea u kom zivim/radim, a donekle I plateznog ranga.

Glede Mazde, a mislis na CX-9 - odlican auto, ali se spoljni izgled ne svidja mojoj supruzi.

Posted (edited)

A što X5 nije bio opcija?

Edited by mraki
Posted (edited)

jao izvini, mislila sam na rogera sancheza (posto se stalno guzi na amerikama :laugh:)

e ta dva mercedesa gle 350,450 to bih mogla ili kocku. mada mi se svidja i jaguar f pace. i lexus al najverovatnije cu mazdu cx5 ....paranoja vlada da svima uvek nesto fsli osim mazdici. mada...tesko da cu razdvojiti jos dugo od mog tributa...najbolji auto ikad. 

a u stvari bronco ford samo da postoji da je moderan unutra bi bio skroz moj tip. ili onaj ford intercept ako ima za javnost.  

pobrojala sam vecinu suv :laugh: :isuse:

mazdi fali dizajn al kvalitet je kvalitet. da se ne lazemo nije ovaj volvo lepota neka. ali je unutra do jaja. jos ima i o aj moon krov, i svakakve zajebancije. 

Edited by mustang