Venom Posted November 9 Posted November 9 aha, a ha, a ha... a ha ha ha ha ha ha ha Cena u aprilu 2023 kad su isključene nuklearke je bila preko 100 evra za MWh, onda je svakog meseca posle toga bila niža. Taj citat u prevodu znači: neko je uzeo rekordno nisku cenu u jednom jedinom trenutku u januaru 2024, i konstatovao da je danas 585% veća. Samo po sebi debilan argument, jer znači da je od isključenja nuklearki cena navodno u januaru 2024 pala na neviđeno niskih 18,41 evra za MWh. Jako poskupljenje kad za 6 meseci padne cena sa preko 100 na 18 Dobro . Rekoh ti lepo, drži se zabavnog programa, nisu ove brojke i slova za tebe. Nije ni čudo što živimo u post truth svetu. Cena u aprilu 2023 Vidljiva je prosečna cena svakog meseca posle toga, ko hoće da vidi detaljnije može da vidi ovde. Patrik kaže cena će skočiti Cena nije skočila Patrik priča gluposti
Luther Posted November 10 Posted November 10 10 hours ago, Venom said: aha, a ha, a ha... a ha ha ha ha ha ha ha Cena u aprilu 2023 kad su isključene nuklearke je bila preko 100 evra za MWh, onda je svakog meseca posle toga bila niža. Taj citat u prevodu znači: neko je uzeo rekordno nisku cenu u jednom jedinom trenutku u januaru 2024, i konstatovao da je danas 585% veća. Samo po sebi debilan argument, jer znači da je od isključenja nuklearki cena navodno u januaru 2024 pala na neviđeno niskih 18,41 evra za MWh. Jako poskupljenje kad za 6 meseci padne cena sa preko 100 na 18 Dobro . Rekoh ti lepo, drži se zabavnog programa, nisu ove brojke i slova za tebe. Nije ni čudo što živimo u post truth svetu. Cena u aprilu 2023 Vidljiva je prosečna cena svakog meseca posle toga, ko hoće da vidi detaljnije može da vidi ovde. Patrik kaže cena će skočiti Cena nije skočila Patrik priča gluposti Prvo, Patrik je u ovoj priči nevažan. On je samo prezenter koji pokušava jednostavnim rečima da prepriča Dragijev izveštaj kako bi ga razumele i "široke narodne mase". Očigledno tebi to nije dovoljno jednostavno jer i dalje ne razumeš sadržaj i poentu dela koji se odnosi na energetski sektor. Drugo nigde nisi ni pokušao da pokažeš da je zatvaranje nuklearki dovelo do niže cene el. energije. Korelacija ne znači kauzalnost. Moraš da objasniš kako i zašto je cena pala baš tada i da je uzrok zatvaranje nuklearki. Što je nemoguće jer je njihova cena niža od dobijene iz gasa koji je zamenjuje a po formuli kako se cena u EU formira. Osim kad nema ni sunca ni vetra pa se pale nafta i ugalj. Iz Dragijevog izveštaja: Significant differences in wholesale energy prices also exist among Member States, driven partially by different mix and network developments. Lower prices are related not only to having more inframarginal sources (e.g. like renewables) in the system, but also to adding more diversified (in terms of different technologies) and cheaper generation (e.g. renewables, hydro, nuclear). Considering the differences in day-ahead prices between Spain and Germany in 2023, it seems evident that a diversified energy mix (renewables, hydro, nuclear, LNG import capacity, etc.) can deliver lower prices and offer a competitive advantage. Treće u toku cele 2024. cena u Nemačkoj je porasla 20%, u Francuskoj (nije ugasila) pala 36% https://tradingeconomics.com/germany/electricity-price Četvrto, očigledno ti nije jasna veza cene gasa i struje pa da ti Dragi pomogne: Market mechanisms in the EU are based on marginal spot pricing. In the EU’s well-functioning, interconnected Single Market, natural gas drives the price during a much larger share of hours in proportion to the share it provides of the power mix. Natural gas was the price-setter 63% of the time in 2022, despite being only 20% share in the electricity mix [see Figure 6]. Since the second half of 2021, a stronger correlation has been observed between gas and electricity prices. Two correlating effects have resulted in higher prices induced first by gas power plant efficiency (less efficient plants setting the most expensive price) and second by gas regularly being the marginal power plant in electricity price-setting. High gas prices therefore mean high electricity prices at least until the mid-2030s, when fossil fuel generators will be increasingly displaced in the power mix. While gas only directly impacts a limited part of the economy (gas-intensive industries represent around 4% of the EU’s total GDP04), its role in electricity generation means that price increases in natural gas can impact the whole economy. Ova veza se jasno vidi kada se pogleda cene gasa: https://cdn.tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas pa uporedi sa cenomm struje. Ima oko cene i problema u energetskom sektoru EU još toga u izveštaju ali su još komplikovanije pa te ne bi time zamarao.
Venom Posted November 10 Posted November 10 (edited) Očekivao sam da ćeš nakon poslednje blamaže sa skokom cene od 588% malo da odmoriš sa guglanjem i postovanjem stvari koje si na brzinu našao i nisi razumeo, ali opet sam te precenio. Da ponovim: Patrik kaže cena će skočiti Cena nije skočila Patrik priča gluposti I ti pričaš gluposti. Ne moraš da mi objašnjavaš merit order koji reguliše cenu struje, obradili smo to u vreme krize ovde na forumu još pre dve godine. Čak i moja žena je upoznata s tom problematikom, čula je na radiju isto tada i rekla da je to glupo. Ti si prosto konzument zabavnog programa i ne znaš gde si šupalj. U tom smislu knee jerk reakcija da će gašenje nuklearki dovesti do skoka cena struje je legitimna, ali u praksi se nije desila zato što ... je npr. došlo do rekordnog podizanja kapaciteta obnovljivih izvora širom EU. Dani kad je cena negativna makar određeni deo dana su rekordni i ko bi rekao, to utiče na nisku cenu. Merit order funkcioniše kako je dizajniran, nuklearna energija je zamenjena još jeftinijim izvorom struje. Upotreba gasa nije skočila u bilo kakvom značajnom delu i cena gasa je uostalom nastavila da pada. Seljačka logika se ispostavila kao neadekvatna. Šta Patrika tera da godinu i po dana nakon što se nešto nije desilo zaključi da će to da se desi ne znam (šalim se, znam, čovek je propagandista koji zna da će na tu temu da skupi klikove), šta tebe tera da verglaš u prazno oko činjenica isto ne znam. Da ti pomognem: Patrik kaže cena će skočiti Cena nije skočila Patrik priča gluposti Edited November 10 by Venom
Luther Posted November 10 Posted November 10 (edited) 6 hours ago, Venom said: Očekivao sam da ćeš nakon poslednje blamaže sa skokom cene od 588% malo da odmoriš sa guglanjem i postovanjem stvari koje si na brzinu našao i nisi razumeo, ali opet sam te precenio. Da ponovim: Patrik kaže cena će skočiti Cena nije skočila Patrik priča gluposti I ti pričaš gluposti. Ne moraš da mi objašnjavaš merit order koji reguliše cenu struje, obradili smo to u vreme krize ovde na forumu još pre dve godine. Čak i moja žena je upoznata s tom problematikom, čula je na radiju isto tada i rekla da je to glupo. Ti si prosto konzument zabavnog programa i ne znaš gde si šupalj. U tom smislu knee jerk reakcija da će gašenje nuklearki dovesti do skoka cena struje je legitimna, ali u praksi se nije desila zato što ... je npr. došlo do rekordnog podizanja kapaciteta obnovljivih izvora širom EU. Dani kad je cena negativna makar određeni deo dana su rekordni i ko bi rekao, to utiče na nisku cenu. Merit order funkcioniše kako je dizajniran, nuklearna energija je zamenjena još jeftinijim izvorom struje. Upotreba gasa nije skočila u bilo kakvom značajnom delu i cena gasa je uostalom nastavila da pada. Seljačka logika se ispostavila kao neadekvatna. Šta Patrika tera da godinu i po dana nakon što se nešto nije desilo zaključi da će to da se desi ne znam (šalim se, znam, čovek je propagandista koji zna da će na tu temu da skupi klikove), šta tebe tera da verglaš u prazno oko činjenica isto ne znam. Da ti pomognem: Patrik kaže cena će skočiti Cena nije skočila Patrik priča gluposti Patrik rekao, žena čula na radiju pa rekla, ti obradio na forumu i još gomila nebuloza a da se ne osvrneš na delove studije koje sam citirao. Razumem da te tu žulja ono "nuclear" ali lepo sam ti rekao da se žališ tzv. Ursuli. Cena gasa se udvostručila u Evropi od početka godine (https://cdn.tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas), cena struje skolčila u Nemačkoj u 2024. ( https://tradingeconomics.com/germany/electricity-price) plaćaš najskuplju struju u Evropi (https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ten00117/default/table?lang=en) ali ako si ti zadovoljan ko sam ja da ti zadovoljstvo kvarim. A Patrik nije rekao ništa, sve je to napisano u Dragijevom izveštaju iz septembra 2024. samo se ne uklapa u tvoju mantru. Since the second half of 2021, a stronger correlation has been observed between gas and electricity prices. Two correlating effects have resulted in higher prices induced first by gas power plant efficiency (less efficient plants setting the most expensive price) and second by gas regularly being the marginal power plant in electricity price-setting. High gas prices therefore mean high electricity prices at least until the mid-2030s, when fossil fuel generators will be increasingly displaced in the power mix. While gas only directly impacts a limited part of the economy (gas-intensive industries represent around 4% of the EU’s total GDP04), its role in electricity generation means that price increases in natural gas can impact the whole economy. Ti ćeš sigurno opet ovo da ignorišeš (noj-pesak) ali na tvoju žalost cena struje neće tebe da ignoriše. Ovde ti je spisak pojedinaca i institucija koji su radili na projektu čisto da ne trabunjaš više o Patriku: https://commission.europa.eu/document/download/c601b283-d00c-4866-9122-5feaea950d5e_en?filename=The future of European competitiveness – Acknowledgement.pdf Ako ti i tvoja žena znate bolje široko vam polje, napravite bolju studiju. U međuvremenu extra bonus: Edited November 10 by Luther
Venom Posted November 11 Posted November 11 Jedini je problem to što se gašenje nuklearki koje je pomenuo Patrik desilo u aprilu 2023, ne 2024. "Trabunjaš o Patriku" - pa Patrik i njegove nebuloze jesu tema, to je jedino što sam u suštini komentarisao. Da sam na tvom mestu probao bih da izračunam kolika je bila cena u januaru 2024 koju si sam pomenuo, ako od tad do danas skok od 90 evra predstavlja skok od 580%. Onda bih uporedio tu cenu sa cenom u martu ili aprilu 2024 i zapitao se, kako sam mogao da budem tako glup da tako drastičan pad cene nazovem poskupljenjem i još se pravim pametan nakon toga. I još bih se zapitao zašto i dalje nastavljam da se blamiram. Pa kad savladaš taj račun, onda bi eventualno mogao da počneš da se baviš analizama toga šta piše Mario Dragi. Nego deco, ne preskačite stepenike, da ne bi završili kao Luther. Spoiler
Luther Posted November 11 Posted November 11 9 hours ago, Venom said: Jedini je problem to što se gašenje nuklearki koje je pomenuo Patrik desilo u aprilu 2023, ne 2024. "Trabunjaš o Patriku" - pa Patrik i njegove nebuloze jesu tema, to je jedino što sam u suštini komentarisao. Da sam na tvom mestu probao bih da izračunam kolika je bila cena u januaru 2024 koju si sam pomenuo, ako od tad do danas skok od 90 evra predstavlja skok od 580%. Onda bih uporedio tu cenu sa cenom u martu ili aprilu 2024 i zapitao se, kako sam mogao da budem tako glup da tako drastičan pad cene nazovem poskupljenjem i još se pravim pametan nakon toga. I još bih se zapitao zašto i dalje nastavljam da se blamiram. Pa kad savladaš taj račun, onda bi eventualno mogao da počneš da se baviš analizama toga šta piše Mario Dragi. Nego deco, ne preskačite stepenike, da ne bi završili kao Luther. Reveal hidden contents Patrik nije tema nego Dragijev izveštaj od koga Patrik polazi, što sam na početku kaže, a koji verno prenosi. "Patrikove nebuloze"="Dragijeve nebuloze" Pošto ti ne razumeš ono što je Patrik rekao evo ti transkript: According to Draghi, the phaseout of nuclear power in countries like Spain and Germany, who have set national targets for winding down their existing nuclear fleets, increases the gap between consumer demand and the electricity supply that can be generated by renewable sources. The way power is priced in Europe is complex, they use a marginal model, which means that if a mix of sources are used, the price paid is set at the price of the most expensive fuel required to meet projected demand. So even if solar power is cheap – but some of the energy needed is natural gas – which is expensive in Europe – all suppliers end up getting paid the price of natural gas. The model is set up this way to allow utilities to recover investments they made by installing new sources of energy on the grid. In situations where all of the demand can be met with wind, solar and nuclear, which have low generation costs, the price of power can be very low or even negative — as happened in spring 2020, when electricity demand was low and renewable energy production was high. Countries like Spain who generate most of their power from renewables have complained about the way this pricing system works to the European Commission – they might be getting 95% of their power from solar – but if the remaining 5% was natural gas – they have to pay up as if the entire fuel supply had been natural gas. The European commission have rejected their appeal saying that other systems like a pay-as-bid approach have been analyzed and actually led to higher energy prices in places where they’ve been implemented. Now, I haven’t seen any analysis of this, but it does seem quite surprising. According to the report, carbon costs accounted for around 10% of the EU industrial retail electricity price in 2023. An Economist piece on renewables and the Europ One issue mentioned in Mario Draghi’s report is that marginal price-setters are often fossil fuel sources who are charged a carbon tax which is embedded in the price that they charge. This higher price then boosts what is paid to the renewable energy producers in the mix........... Kao što se vidi tzv. Patrik nije rekao da će zatvaranje nuklearki izazvati neminovno rast cena el. energije nego da će se povećati jaz između tražnje i mogućnosti da je obnovljivi izvori zadovolje. Pa onda tu mora da uskoče fosilna goriva čija je cena em nestabilna em opterećena porezom na CO2. Obnovljivi izvori nisu sami po sebi problem, svi su naravno za njih, nego način formiranja cene koi je u stvari neka vrsta subvencije investitorima u obnovljive izvore. Ako lažeš sebe ne moraš i druge. Od marta do novembra 2024. cena struje u Nemačkoj viša 3-4 puta. Cena gasa 2 puta. Tu samo slepci poput tebe ne vide vezu koja je jasna svakome ko makar i površno prouči kako se cena formira. Pored toga na cenu utiču i drugi faktori kao što su vremenske prilike, tražnja (aktivnost privrede) itd. A Dragijev izveštaj ne govori o Nemačkoj nego o EU kao celini pa ga tako treba i posmatrati, što ti ne vidiš dalje od nosa Nemačke je tvoj problem.
Venom Posted November 11 Posted November 11 Rekao je upravo to, jer tako funkcioniše merit order koji si pokušao meni da objasniš ali ga očigledno ne razumeš. Njegov argument je kad se povuče nuklearna energija, moraće da se nadoknadi gasom koji je najskuplji i koji će podići cenu svih izvora struje na tržištu. Jer je sistem tako koncipiran, što kao što rekoh razume i moja žena jer je od krize diskutovano i na jutarnjem programu na radiju. Ali ne razumeš ti. Ali glavna stvar u tome je: to se nije desilo u praksi, cena je od aprila prošle godine svaki mesec niža. Jel to tako teško shvatiti? Umeš li da uporediš dva broja i utvrdiš koji je veći? To si nam preneo i ti kad si odvalio da je cena u januaru ove godine bilo toliko niska da je ovomesečni skok od 90e predstavljao skok od 580% što istovremeno (po tebi!) znači da je cena od gašenja nuklearki do januara ove godine pala za nekih 80%. Tvrditi da će cena otići gore po gašenju nuklearki i istovremeno da je za 8 meseci nakon toga pala za 80% može samo objektivno neko ne preterano bistar.
Luther Posted November 11 Posted November 11 6 minutes ago, Venom said: ... Ali glavna stvar u tome je: to se nije desilo u praksi, cena je od aprila prošle godine svaki mesec niža. Jel to tako teško shvatiti? Umeš li da uporediš dva broja i utvrdiš koji je veći? ... Ma kako da ne https://tradingeconomics.com/germany/electricity-price, april 2023. 42€/MWh novembar 2024. 120 €/MWh. Jednostavno se strmoglavila. Vidi da li u komšiluku imaš neki vrtić pa tamo plasiraj te fantazije. Interesantno je da ti ne daješ nikakav link na podatke ili tabele, ništa što bi poduprlo tvoju šuplju priču. Nego treba neko da ti veruje na reč. Jedino vrtć.
Venom Posted November 11 Posted November 11 Ostavio sam i link i screenshot na ovoj strani, to što ti ništa ne čitaš nego samo melješ nije moj problem. Nego kolika je bila cena u januaru ove godine ako skok od 90 evra predstavlja skok od 580% ? Ha ha ha ha. Ne znaš više ni šta si juče pričao.
Luther Posted November 11 Posted November 11 (edited) cena je od aprila prošle godine svaki mesec niža. april 2023. 42€/MWh novembar 2024 120 €/MWh Price Day Month Year Date UK Electricity 89.95 3.40 3.93% 8.18% -12.68% Nov/08 Germany Electricity 117.98 4.79 4.23% 52.41% 25.44% Nov/08 France Electricity 77.25 0.55 0.72% 0.72% -35.79% Nov/11 Spain Electricity 77.91 -39.58 -33.69% -25.21% 49.42% Nov/11 Italy Electricity 127.13 8.62 7.28% 6.66% 0.02% Nov/11 Pored ovog jasnog povećanja cene prisutna je i velika nestabilnost, cena ide značajno gore dole pa je teško planirati proizvodnju. U US cene za industriju variraju max ±10%. https://www.eia.gov/electricity/monthly/epm_table_grapher.php?t=epmt_5_3 Edited November 11 by Luther
Venom Posted November 11 Posted November 11 Nope Podatke ustupio Ember, jedna od najuglednijih organizacija koja se bavi time. Čak i na tvom linku, kad prebaciš cene na mesečne proseke (1M u ćošku levo) i kad pogledaš prosečne mesečne cene od januara 2023 do danas, vidiš da je cena konstantno niža od aprila 2024 do danas. Oko što ti uzimaš nije prosek nego cena u jednom trenutku koji ti se sviđa, isto kao što uzimaš cenu prvog januara 2024 da je toliko niska, da je trenutna cena 580% veća. Nije mi čudo da pominješ vrtić, to ti je nivo. Kao što rekoh, više ne znaš ni šta pričaš ili šta si pričao. Koliko juče si pričao da je cena niža, ali da bi bila još niža da još rade nuklearke, tako ti kristalne kugle. Pa onda sad je cena skočila, a do juče je januar bio rekordno nizak, što je bilo važno dok se nisi bolje informisao zašto ti je to glup argument. Ti mu dođeš kao onaj Magic 8 Ball, protreseš i svaki dan nešto novo, kontradiktorno, jedina konstanta je da si ti uvek u pravu ma šta pričao. Dobrodošli u post truth svet.
Sestre Bronte Posted November 11 Posted November 11 (edited) jedna od fabrika mi je u Nemačkoj, još pre 3 godine sam prestao da koristim njihova rešenja u koncipiranju novih proizvoda, ne uklapaju se ni u jednu fizibiliti studiju, proizvodi koje rade su energetski visoko zavisni, a način kako se formira cena struje za industriju u nemačkoj je suluda to nema veze sa ratom solar/wind/nuclear, ali ima veze sa gasom dok ne promene matematiku iz formiranja cena struje za industriju, patrikov video će biti sasvim validan Edited November 11 by Sestre Bronte 1
Luther Posted November 11 Posted November 11 12 minutes ago, Sestre Bronte said: jedna od fabrika mi je u Nemačkoj, još pre 3 godine sam prestao da koristim njihova rešenja u koncipiranju novih proizvoda, ne uklapaju se ni u jednu fizibiliti studiju, proizvodi koje rade su energetski visoko zavisni, a način kako se formira cena struje za industriju u nemačkoj je suluda to nema veze sa ratom solar/wind/nuclear, ali ima veze sa gasom dok ne promene matematiku iz formiranja cena struje za industriju, patrikov video će biti sasvim validan Patrik je seljak a ti nemač pojma.
Luther Posted November 11 Posted November 11 (edited) "vidiš da je cena konstantno niža od aprila 2024 do danas." April 2024 58, maj 72, avgust 86, oktobar 97, novembar 117 (kada se gleda mesečna cena). Vidi se ta neka konstantno niža cena. I na kraju imaš tabelu sa godišnjim rastom cene za 2024. u Nemačkoj od 25% koju sam preneo. Pri tome na cenu utiče više faktora što tebi takođe nije izgleda jasno. Ali je cena gasa izuzetno bitna i to je u izveštaju apostrofirano. Da završim priču jer sa tobom zbog evidentne zadrtosti ne vredi diskutovati: sve primedbe na predložene izmene EU energetske politike, sa posebnim osvrtom na Nemačku, uputi EK i Ursuli fon der Lajen. Edited November 11 by Luther
Venom Posted November 11 Posted November 11 (edited) Cena struje je konstantno niža od tada (prosek), što se vidi u podacima. Ne vredi diskutovati jer hoćeš da diskutuješ o podacima. Koji kod tebe variraju iz dana u dan zavisno šta ti u tom trenutku padne na pamet. Jedan dan je jeftinije ali nedovoljno, drugi dan je skuplje, jedan dan je cena u januaru 2024 rekordno niska, drugi dan je značajno skuplja i tako. Patrikov svedok. Edited November 11 by Venom
Recommended Posts