Popular Post radisa Posted Tuesday at 22:57 Popular Post Posted Tuesday at 22:57 4 minutes ago, slepa živana said: pa vidiš gore u videu da ova kisićkina pomoćnica tvrdi da oni nisu nadležni za finansije Ja sam nešto shvatio... Kad si u SNS niko nije nadležan kad kršiš zakon... 10
Eleniko Posted Tuesday at 23:05 Posted Tuesday at 23:05 ova kisićkina pomoćnicatm je slika i prilika službenica ministarstava u kojima se dešava teška korupcija i kriminal. ološ i ljudsko dno preko koga se završava sve za sluge režima. ovaj slučaj nekako drže ispod vode većeg interesovanja neophodnog da javnost proključa upravo zato što ovde sve zabole za stara lica, šta sad imao 80 pa umro, svejedno je od čega, to je logika. a studentima bi trebalo skrenuti pažnju na najvažniju stvar zbog koje postoje ovakva i slična mesta u srbiji, na stotine - a to su - izbori. znači ovo su mesta gde na dan izbora dođe neko iz sns a ispred biračke komisije, donese spiskove da se uzmu potpisi a umesto njih, taj lik sam odnese unapred popunjene listiće i ubaci gde treba to su hiljade glasova za SNS, sigurnih glasova. i na račun toga nema veze da li je firma u blokadi ili ne, da li je bezbedonosno ispravna, da li ima dovoljan broj zaposlenih lica za rad sa korisnicima i sve ostalo. ovo bi moralo iskoristiti da krene da se raspetljava ta praksa. naravno, trebaće snage da se izdrže optužbe da se koristi tragedija za partijske interese ali ni prvi ni poslednji put. 8 1
Forest Posted Wednesday at 14:40 Posted Wednesday at 14:40 Tužilaštvo: Pušenje uzrok požara u domu za stare, odrediti pritvor odgovornima https://n1info.rs/vesti/tuzilastvo-pusenje-uzrok-pozara-u-domu-za-stare-odrediti-pritvor-odgovornima/ Dakle, potvrda da je laž da je požar podmetnut. 8 1
Popular Post pt 2.0 Posted Wednesday at 15:24 Popular Post Posted Wednesday at 15:24 Neka svaki dan u Srbiji bude prilika za novi nervni slom. Jadne žene, besnim. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/policajci-u-civilu-upali-u-hotel-u-beogradu-izveli-pet-hrvatica-cijelu-noc-ih-ispitivali-i-ujutro-deportirali-znate-li-sto-smo-morali-potpisati-bijesni-smo-15545358?cx_linkref=jl_home_najnovije Kako nam je ispričala povjesničarka umjetnosti Ana Kovačić iz Zagreba, koja je na radionicama predstavljala kustoski kolektiv Što, kako & za koga/WHW, radionice su trajale tijekom dva dana, u ponedjeljak i utorak, a sudjelovalo je 15-ak osoba iz Hrvatske, Rumunjske, Slovenije, BiH i Sjeverne Makedonije. Nakon što su jučer završili s radionicama, sudionici su otišli na piće te se oko 23.30 sati vratili u hotel. - U lobiju su nas dočekali muškarci u civilnoj odjeći koji su nam prišli, na sekundu pokazali značke te rekli da su "policajci za strance" i da ćemo morati s njima u postaju. Nisu odgovarali ni na jedno od naših pitanja, rekli su da nisu dužni to učiniti. Ništa nam nije bilo jasno, uzeli su nam dokumente i naložili nam da čekamo u lobiju - priča Kovačić. Nakon otprilike sat vremena muškarci su se vratili te, dvoje po dvoje, odvodili sudionike radionica u postaju. - Mene su odveli zajedno s još dvije kolegice. Stvarno nam nije bilo svejedno, muškarci bez uniformi su nas odveli dvije uličice dalje i tražili da uđemo u neobilježeni auto. Ne znamo tko su, ne odgovaraju ni na kakva pitanja, ne znamo gdje idemo. Ne znam što bih da sam bila sama - priča Kovačić. U autu im je, kaže, jedan od njih rekao da imaju nalog za privođenje i natuknuo da je jedna od udruga, čiji su predstavnici sudjelovali na radionici, "sumnjiva". 13
Popular Post nenad Posted Wednesday at 17:27 Popular Post Posted Wednesday at 17:27 2 hours ago, pt 2.0 said: Neka svaki dan u Srbiji bude prilika za novi nervni slom. Jadne žene, besnim. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/policajci-u-civilu-upali-u-hotel-u-beogradu-izveli-pet-hrvatica-cijelu-noc-ih-ispitivali-i-ujutro-deportirali-znate-li-sto-smo-morali-potpisati-bijesni-smo-15545358?cx_linkref=jl_home_najnovije Kako nam je ispričala povjesničarka umjetnosti Ana Kovačić iz Zagreba, koja je na radionicama predstavljala kustoski kolektiv Što, kako & za koga/WHW, radionice su trajale tijekom dva dana, u ponedjeljak i utorak, a sudjelovalo je 15-ak osoba iz Hrvatske, Rumunjske, Slovenije, BiH i Sjeverne Makedonije. Nakon što su jučer završili s radionicama, sudionici su otišli na piće te se oko 23.30 sati vratili u hotel. - U lobiju su nas dočekali muškarci u civilnoj odjeći koji su nam prišli, na sekundu pokazali značke te rekli da su "policajci za strance" i da ćemo morati s njima u postaju. Nisu odgovarali ni na jedno od naših pitanja, rekli su da nisu dužni to učiniti. Ništa nam nije bilo jasno, uzeli su nam dokumente i naložili nam da čekamo u lobiju - priča Kovačić. Nakon otprilike sat vremena muškarci su se vratili te, dvoje po dvoje, odvodili sudionike radionica u postaju. - Mene su odveli zajedno s još dvije kolegice. Stvarno nam nije bilo svejedno, muškarci bez uniformi su nas odveli dvije uličice dalje i tražili da uđemo u neobilježeni auto. Ne znamo tko su, ne odgovaraju ni na kakva pitanja, ne znamo gdje idemo. Ne znam što bih da sam bila sama - priča Kovačić. U autu im je, kaže, jedan od njih rekao da imaju nalog za privođenje i natuknuo da je jedna od udruga, čiji su predstavnici sudjelovali na radionici, "sumnjiva". ovaj dogadjaj je organizovala erste banka, ljudi ih masovno po mrezama taguju sq porukama tipa: "nadam se da necete pustiti da se ovo zataska". 10 3
Eleniko Posted Wednesday at 19:06 Posted Wednesday at 19:06 Jeste sad će Erste da se zaleti u nekošeno i zbog ovoga napusti biznis u Srbiji. 2
makondo Posted Wednesday at 19:53 Posted Wednesday at 19:53 Ernst je "progutao" i prevaru sa Diners karticama.... Da li neko zna šta se desilo s tim? Treći čovek iz Diners Srbija (neki pravnik, naravno) je uhlebljen kao državni sekretar pri nekom od 345667 ministarstava, a šta je bilo s prvom dvojicom?
Popular Post Palmira Posted Wednesday at 21:50 Popular Post Posted Wednesday at 21:50 https://rts.rs/tv/rts1/5632468/pozar-u-domu-za-stare---ko-je-odgovoran.html Из ове емисије се може сазнати неколико веома важних ствари: 1. Дом није имао запосленог социјалног радника - што је обавезно. Социјални радник је стручно лице које брине о заштити корисника на смештају. Социјални радник врши процену стања корисника, прати његово функционисање, реагује на проблеме, врши пријем корисника, води документацију... Дом мора да има најмање једног лиценцираног социјалног радника. Разлог је тај да би се спречило да о корисницима брине неко коме је квалификација то што је син, жена, свастика власника. 2. Дом није имао довољан број запослених, а у ноћној смени је била само једна особа на 30ак корисника, што је премало. Поставља се питање и да ли је та једна особа уопште дежурала, с обзиром на касну реакцију. 3. Дом је имао већи број корисника него што је било дозвољено према дозволи за пружање услуге. Што значи да није било довољно простора, нити довољно запослених на овај број корисника. 4. Дом није имао потпуне досијее корисника (чини се да их уопште нису ни водили), што није ни чудно јер је то посао социјалног радника, а њега нема. 5. Дому је рачун у блокади годинама. Инспекција социјалне заштите то није ни проверавала, јер јој то није посао. Поставља се питање, не само како су наплаћивали услугу, већ и како су плаћали те запослене. 6. Помињало се раније у медијима да је "пожар подметнут", што малтене имплицира да је то био терористички акт - па то онда скида одговорност са надлежних органа. Заправо овде сазнајемо да је могуће да је пожар изазвао корисник дома, који има психичке проблеме. То значи да је могао да га изазове случајно или намерно (треба узети у обзир да је и сам страдао). У сваком случају много је спорних ствари. Ако је био опасан по себе и друге, није могао да борави овде. Ако је био у стању да случајно запали читав дом, морао је да буде под посебним надзором. Особе које се смештај у у дом, морају имати лекарске налазе на којима јасно пише да су способни за живот у колективу. Особе са тежим интелектуалним и менталним тешкоћама не смеју да се смештају у овакве домове, већ у посебне установе. Нарочит проблем је то што је овај човек, како је писано "бежао из дома", а то имплицира да је тамо боравио мимо своје воље - а то није смело тако да буде! Нико не може да се смести у дом без сагласности, чак ни лица лишена пословне способности. То што је бежао је био сигнал на који је морало да се реагује. Али ко да реагује када нема социјалног радника? Како да знамо да ли је процењено да он може да живи у дому, ако немамо досије? 7. Против дома је 2018. или 2019. поднета прекршајна пријава јер није испуњавао противпожарне захтеве. Поставља се питање како је дошао до документације за лиценцирање у међивремену и да ли је те захтеве уопште испуњавао у пракси. 8. До дома је био неприступачан прилаз и нема асфалтираног пута, што је отежало ватрогасцима приступ. 9. Дом се налази далеко од станица јавног превоза, што је супротно прописаним стандардима за пружање услуге. Дакле, то што је дом имао лиценцу, никако није олакшавајућа околност за државне органе, већ напротив. По све му што знамо (а питање је шта све не знамо), они нису смели да имају лиценцу и нису смели да функционишу! 13 13
pt 2.0 Posted Wednesday at 22:32 Posted Wednesday at 22:32 35 minutes ago, Palmira said: 7. Против дома је 2018. или 2019. поднета прекршајна пријава јер није испуњавао противпожарне захтеве. Поставља се питање како је дошао до документације за лиценцирање у међивремену и да ли је те захтеве уопште испуњавао у пракси. Licenciranje radi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava protivpožarnu zaštitu objekta 2. kategorije kako se domovi za stare vode. To su dve odvojene stvari. V.d. načelnika Sektora za vanredne situacije je u toj emisiji objasnio da je prilikom tehničkog prijema objekta (2013. godine) član interdisciplinarne komisije koji je bio ovlašćen da ispita da li je sve u redu sa PPZ u tom objektu dao zeleno svetlo - što je dovelo do toga da papiri za tehnički prijem budu okej. Onda je inspekcija MUP koja proverava PPZ izvršila nadzor objekta 2018. godine, i utvrdila da stanje na terenu ne odgovara stanju u papirima. Kao rezultat toga je: - 2019. pokrenut prekršajni postupak - lice koje je 2013. dalo zeleno svetlo izgubilo ovlašćenje da taj posao dalje radi 1 1
Time Crisis Posted Wednesday at 22:51 Posted Wednesday at 22:51 18 minutes ago, pt 2.0 said: Kao rezultat toga je: - 2019. pokrenut prekršajni postupak - lice koje je 2013. dalo zeleno svetlo izgubilo ovlašćenje da taj posao dalje radi Pokrenut postupak i nikom ništa, oni i dalje radili najnormalnije. A oni što nisu izdali fiskalni račun, njih momentalno zatvore i još zapečate vrata 1
le petit nicolas Posted Wednesday at 22:52 Posted Wednesday at 22:52 (edited) dok sam radila u instituciji u bgd, pozarni aparati su se proveravali valjda jednom godisnje i secam se da se to ozbiljno shvatalo. jednom u dve godine smo svi imali neku obuku, sve sa prakticnim aktiviranjem aparata ispred zgrade i pisanim testom posle "nastave". ovo sto izlazi na videlo je teski kriminal. ubice. nase drustvo je okrutno, nije za mlade, za stare, za bolesne, siromasne, slabe bilo koje vrste. jos ne znamo imena tih sirotih ljudi. poz Edited Wednesday at 22:53 by le petit nicolas 7
Lancia Posted Wednesday at 22:54 Posted Wednesday at 22:54 Malo mi ovo prejako, ako je istina ovo sto pise, otkud odjednom toliko prostitutki u Srbiji? 3
radisa Posted Wednesday at 23:00 Posted Wednesday at 23:00 2 minutes ago, Lancia said: Malo mi ovo prejako, ako je istina ovo sto pise, otkud odjednom toliko prostitutki u Srbiji? Nisi bio skoro u BG, u noćnom provodu? Milsim nisma ni ja, ali znam ljude koji ciljano dolaze u BG zbog takvih stvari, pričali mi da je ludlo... Mislim, imali smo i zahteve od poslovnih partnera da ih uputimo na to , ako već nećmo da ih vodimo... Ima mnogo više prostitucije nego što se misli, pogotovo što mislimo mi u srednjim godinama... :( 5
Time Crisis Posted Wednesday at 23:04 Posted Wednesday at 23:04 9 minutes ago, Lancia said: Malo mi ovo prejako, ako je istina ovo sto pise, otkud odjednom toliko prostitutki u Srbiji? SPS se trudio koliko je mogao 2 1
Palmira Posted Wednesday at 23:05 Posted Wednesday at 23:05 31 minutes ago, pt 2.0 said: Licenciranje radi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava protivpožarnu zaštitu objekta 2. kategorije kako se domovi za stare vode. To su dve odvojene stvari. То јесу 2 различите ствари, али повезане. Министарство рада не може да изда лиценцу ако нема потврду МУПа да су испуњени пп стандарди. 1
Recommended Posts