Dagmar Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 (edited) Evi, to što ti pišeš je nešto drugo. Matematika jeste teška i to mora da bude. Nego, rola edukatora i jeste u tome da omogući usvajanje "teškog" gradiva na način koji ne traumira. A ovde ima ponešto sentimenta koji bi baš da malo traumira obesnu omladinu, jer zašto da ne. (Ili mi se samo čini). Ja sam već pisala o tom stavu, nek bude da je teško pa makar iako predajem građu floema i ksilema u kojoj nema teških koncepata čak ni za moju zlatnu ribicu da je dovedem na ispit. Ne znam za forum, ali u Srbiji takvih profesora na fakultetu ima koliko hoćeš, začudo u mojoj osnovnoj i srednjim školama nisam imala takve primerke. I preudala sam se, sad sam Dagmar :misko: Edited February 1, 2015 by Dagmar
bigvlada Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 A jel umes da objasnis koji je tacno benefit za drustvo od "teskog" obrazovanja (koje nije za svakog)? Opet... ako se puno radi, to uopšte ne znači da je to mučenje. "Teško" obrazovanje je npr. sesti i pročitati Tihi Don (+1000 strana) kao deo lektire i moći raspravljati o pročitanom. "Lako" obrazovanje je pročitati sažetak iste knjige na 50 strana. Trenutno domaće obrazovanje je... ROMEO I JULIJA Romeo i Julija su zabari iz Verone i oni se smuvaju. Medjutim, matorci su im veoma zaj*piiiiip*ani i uopste se ne gotive jer rade isti biznis ali su u razlicitim ekipama (kao Verona i Kjevo). Zent im je da ih ne provale i da im ne ukinu kintu, pa se vidjaju tajno. I tako na 50 strana oni kao nesto kriju i kenjaju jedno drugom kako se vole, a ne karaju se. Na kraju, jednom prilikom upadnu u los trip i roknu se. ZLOCIN I KAZNA Neki student je stalno bez filera jer mora da placa stan, posto je ispusio za mesto u studenjaku. Jednom prilikom je bio u bedaku, pa je uleteo kod neke babe, pune k'o brod na gajbu i overio je. Posle je uleteo u frku sa samim sobom, jer se plasio da ce murija da ga provali. U stvari on i nije bio neki krimos vec p*piiiip*etina, pa se na kraju sam prijavio muriji. ILIJADA Ta Ilijada traje ko gladna godina. Vodja jedne ekipe mazne ribu od vodje druge ekipe. Onda ovaj prvi, da ne ispadne jajara, skupi ortake i opkoli. Ali ovi prvi ga ispuse, onako zestoko, jer su ovi drugi bili do jaja spremni. Onda jedan tip smisli kul foru da zaj*piiiiip*u ove druge. satro, kao boli ih k*piiiip*c za ribu, vazan im je biznis koji moze da se sj*piiiiip*e zbog nastale frke. Da pokazu da su iskulirali, oni odu i ostave sleper cigara drugoj ekipi u kome su sakrili deo ekipe. Ovi prvi su mislili da su ih sj*piiiiip*ali i poceli da slave. Kad su se ponapijali i udrogirali, ovi drugi su izleteli iz ¹sepera i j*piiiiip*ali im kevu k'o u Mortal Combatu. RAT I MIR Pre 200 godina Francuzi krenu na Ruje i dodju do Moskve (kao u Pancer Generalu). Onda je dosla zima i Francuzi se posmrzavaju ko p*piiiip*e i onda se napasu muda Rujama ko zec kelerabe. Knjiga ima soma strana, tu ima i neke ribe, zurke, zvacu nesto, njesra sve vreme. PROCES Tipa u'vate drotovi bez razloga i drkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga sj*piiiiip*u do koske. NECISTA KRV Tipa ozene starijom ribom. On provali da je njegov cale ziguje, sto ga totalno s***e. Cela knjiga je seks, samo tako. ANA KARENJINA A sto bi s Anom Karenjinom da se baci pod voz, *** jedna?! Ana Karenjina je neka zesce dobra riba, ali udata za matorca duplo starijeg od sebe. Posto njemu nije mogao da se digne, ona se smorila, pa na nekoj zurci upozna mladog, zgodnog frajera i pocnu da se vidjaju. Medjutim, ona upadne u trip sama sa sobom da to nije u redu, iako se ceo grad kara medjusobno i na kraju padne u bedak i rokne se, a ovaj njen svaler crk'o od muke i ode na front, pa i on pogine. Za to vreme neki tamo *** muva neku ribu, al' tip je smotan, pa na soma strana zvace nesto i na kraju knjige je zaprosi... KOSTANA Kostana je igracica u diskoteci i zesca riba, a na nju se nalozio neki burzuj i hoce da je zeni, a ona nece. Frka joj je da nece moci da bleji po gradu jer je njegova porodica neka ozbiljna... Celu knjigu kuka neki matorac za svojom mladosti i smara sve ostale, a knjiga je zesce nerazumljiva jer je na vranjanskom GORSKI VIJENAC Turci opkolili Crnogorce, pa se ovi uzentali i sakrili, a njihov vodja, neki vladika, kuka da se vrate, jer on ne zna sta ce sam protiv Turaka. Tu ih kao lozi nekim hrabrim tekstovima, posto su Crnogorci zesce utripovani da su junacine, a u stvari su picketine. Posto im je vladika obecao da ce svi biti baje u svojoj ekipi ako pobede Turke i da ce da im da dobru kintu, odjedanput se tu stvore neke junacine koji imaju pusku koja pogadja na sto metara, pa odu u bitku i naravno (a kako bi Crnogorci drugacije) s***u Turke. SEOBE Radi se o Srbima vojnim gastosima koji traze autonomiju ko Canak, medjutim, Svabe zabole racku za njih, vec ih samo iskoristavaju za sitne repa, baushtel i rad na crno. Ovima dokurci i zapale za Rusiju. Tu se medjusobno pop****ju na "shud aj stej or shud aj gou" foru. Neki odu, neki ostanu, a Rusi ih kao i Svabe ispale za sljaku i papire. Uglavnom ljudi na***ali do bola. PROKLETA AVLIJA Turski zatvor, ko u Ponocnom Ekspresu. Upravnik zatvora, zesce za***an lik, sve ih kara, svima im se na***ava stare. Dva tipa, od kojih jedan djankoza a drugi pop, silje patku cijelu knjigu oko nekog Pekmez-Sultana (ili džem,marmelada, ***em li ga.) i posmatraju prolaznost zivota s bocne strane. Djankoza ocito poderan ko stoka a za popa se nezna. Knjiga je kratka tako da nije bas najpodesnija za potpalu, ali bi bila idealna kao podupirac za frizider ili sporet. Kakvo obrazovanje, takvi i kadrovi. Kao što rekoh, samo je osnovna škola obavezna. I treba da bude teška.
Indy Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 I treba da bude teška. Pa, pošto je bigvlada sa foruma to rekao, onda to sigurno mora biti tako.
BraveMargot Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 meni u skoli nije toliko smetalo ucenje pesmica napamet, koliko me je izbezumljivala neophodnost da se te pesmice izafektirano recituju da bi se dobila odlicna ocena.
gospa buba Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 meni u skoli nije toliko smetalo ucenje pesmica napamet, koliko me je izbezumljivala neophodnost da se te pesmice izafektirano recituju da bi se dobila odlicna ocena. sad ne mora nishta -_-
BraveMargot Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 moja baba je bila razocarana sto nas nisu ucili dovoljno pesmica, ona je znala napamet skoro sve bitnije pesme (kako epiku, tako i savremeniju liriku) sve do svoje smrti. kapiram da su se na casovima srpskog u zenskoj gimnaziji uglavnom ucile pesme, kako bi se devojke kulturno uzdigle i shodno tome udale za obrazovanog muskarca koji ce umeti da ceni njihovu sposobnost da ga razgale kojim santicevim stihom.
Dagmar Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 pa to, užasi socijalističkog obrazovanja vs užasi modernog (ne)obrazovanja. Nisam o tome tako razmišljala kad sam bila mala, ali recimo moguće da je učenje tih pesmica u osnovnoj sasvim ok vežbica za razvijanje memorisanja.
MancMellow Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 zato je razvijanje kritičkog mišljenja bilo na jednoj lepoj...nuli
Dagmar Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 moja baba je bila razocarana sto nas nisu ucili dovoljno pesmica, ona je znala napamet skoro sve bitnije pesme (kako epiku, tako i savremeniju liriku) sve do svoje smrti. kapiram da su se na casovima srpskog u zenskoj gimnaziji uglavnom ucile pesme, kako bi se devojke kulturno uzdigle i shodno tome udale za obrazovanog muskarca koji ce umeti da ceni njihovu sposobnost da ga razgale kojim santicevim stihom. Hm, meni se ovo sa cenjenjem na konto recitovanja u udaji desilo i to u XXI veku, bez šale. Ali ima taj shift sa tim šta obrazovanje treba da bude kroz decenije, nekad su sve one gospođice učile jezike, klavir, poeziju, vez, i to je otprilike bilo školovanje za žene. Što je kapiram bilo smisleno u to vreme.
gospa buba Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 zato je razvijanje kritičkog mišljenja bilo na jednoj lepoj...nuli kako gde.
Dagmar Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 zato je razvijanje kritičkog mišljenja bilo na jednoj lepoj...nuli Pa... misllim... Tvoje nije da misliš, tvoje je da znaš.
MancMellow Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 kako gde. slažem se, imao sam i ja jednog izuzetka. Zato se i zove izuzetak :D Pa... misllim... Tvoje nije da misliš, tvoje je da znaš. da to je to, dupe školu uči...i posle naravno postane, šta drugo nego to, uz poneke izuzetke.
Notorious Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 zato je razvijanje kritičkog mišljenja bilo na jednoj lepoj...nuli Baš to sam pokušala da kažem pre par strana. Učenje napamet je dobra vežba za memoriju (ne samo za mehaničko upamćivanje već i za neke osnovne strategije koje se koriste da bi se lakše pamtilo), ali toliko. Nema u tome elemenata za stimulaciju misaonih procesa.
gospa buba Posted February 2, 2015 Posted February 2, 2015 slažem se, imao sam i ja jednog izuzetka. Zato se i zove izuzetak :D kritichko mishljenje je neshto na shta nisam imala primedbe. to su bile osamdesete, kraj socijalizma. bilo je svega, pa i kritichkog mishljenja.
Recommended Posts