MancMellow Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 Ne znam sestre i braćo. Meni je obrazovni sistem ovde dobar, baš mi odgovara, žao mi što nemam 16 leta da pišem za pismeni zadatak svoje impresije o Matrixu (ili šta je već sad popularno, Interstellar?) Neki dan sam bio poslom u jednoj vojnoj bazi, tamo preko razglasa piči Stairway to Heaven... mislim se, to je to, za to sam se borio, za to sam prodao veru za večeru. Dobro sam uradio. pfff, mene u kasarni docekao RHCP, a u spavaoni samo punk i new wave. ne, ne lazem, desetaru, pankeru sa vozdovca, sa vezom debelom kao hiljadugodisnji hrast, dugujem vecnu zahvalnost. ko je trazio narodnjake vise od jednog puta isao da se bavi malo higijenicarskim poslovima tako da...sve je to relativno
Indy Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 pfff, mene u kasarni docekao RHCP, a u spavaoni samo punk i new wave. Pa sad, ako ćemo da se ćeramo, ja sam u Puli služio sa gitaristom grupe Metak (autorima najboljeg primorskog hita ever, "Da mi je biti morski pas")... a u vojnom pržunu sam robovao sa sad pokojnim Tomislavom Ivčićem. Ja popio kaznu za psovanje nadređenih, a on za neke hrvatsko-domoljubne izjave. :D Ali, vremena se menjaju... i mi smo uostalom pobedili Nato, kao što se zna, tako da sad... Normalno da piče RHCP i ostali divni narkomani.
MancMellow Posted January 31, 2015 Posted January 31, 2015 i mi smo uostalom pobedili Nato, kao što se zna, tako da sad... Normalno da piče RHCP i ostali divni narkomani. dobro, to je tacno ^_^
bigvlada Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 ja sto sam starija, to mi je manje jasno kakvo idealno obrazovanje treba da bude. a nekad mi je sve bilo jasno! Treba da bude teško. Nejednačine u prvom osnovne. Svako treba da rodi mečku dok se ne dočepa srednje škole a kamoli fakulteta. A pre toga počistiti privatne fakultete sa nedovoljnim brojem kadrova i prostorija. Nije svo obrazovanje obavezno. Sada imamo vukovce koji padaju prijemni. Da ne pričam o "kadru" koji platu prima od države.
Indy Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 A jel umes da objasnis koji je tacno benefit za drustvo od "teskog" obrazovanja (koje nije za svakog)?
Budja Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 A jel umes da objasnis koji je tacno benefit za drustvo od "teskog" obrazovanja (koje nije za svakog)? Sasvim tacno, no kontrapitanje je koji je benefit za drustvo od "lakog" obrazovanja (koje je za svakog, ali obrazovanje nije)?
Indy Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Zašto misliš da "lako" obrazovanje nije obrazovanje? Ono što pokušavam da nacrtam je da niđe veze između mučenja i učenja.
topuzina Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 (edited) Slažem se da učenje ne treba samo po sebi da bude mučenje (na iljadu stihova pretkosovskog ciklusa postrojs i razbrojs!), osim :vražiji odvjetnik: kad mora. Recimo anatomija. Anatomiju niko nikad nije položio dok krv nije propljuvao. Anatomija je sama po sebi definicija mučenja. Al' korisnog, pa OK. Nego, evo da se naglas zapitam, jer nemam formirano mišljenje, s obzirom da je nekome mučenje matematika a nekome likovno ili fizičko, gde je granica do koje svu decu treba terati da uče sve, a kada ih treba pustiti da biraju sami šta će pa makar im se to posle i o glavu obilo? Čak i u sistemima obrazovanja gde se mogućnost odabira predmeta daje ranije imamo situaciju da (na papiru) izbor postoji, ali da roditelji višeg socioekonomskog statusa teraju decu da uzimaju kurseve tipa kalkulusa u srednjoj školi jer znaju da će im to kasnije olakšati život, a deca manje obrazovaih roditelja često završe u nekim lakim kursevima, što im kasnije zatvara mnoga vrata u višim instancama obrazovanja. Na kraju, možda je ovo za split pa da se obrne nova runda ove prastare teme u vaskolikom forumarijumu dok ne počne perje da leti, kako priliči. Edited February 1, 2015 by topuzina
Indy Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 (edited) Pričam generalno ne toliko iz svog iskustva, nego baš iz razgovora sa onima koji su sad studenti (i to dobri). Kad im čestitam na visokim ocenama i uspehu, i u fazonu, "to mora da nije bilo lako", vrlo često mi kažu, a pa ne, baš je sve napravljeno da bude lako. I to su ljudi koji pokreću ovaj svet... A ako je to obrazovanje sa mučenjem, za kojim mi se čini da postoji neko žaljenje ovde, pa još ono koje je ekskluzivno samo za odabrane, bilo baš toliko dobro, onda zašto istorija npr. 20. veka to ne reflektuje ni najmanje. Hoću da kažem da su žalopojke o propasti sveta u vreme kada je sve - ipak - znatno bolje nego npr. pre 100 godina (pozdravio me Steven Pinker) malčice bez osnova. EDIT. I moj protest protiv tzv. benefita "klasičnog" obrazovanja sa mučenjem i samo za odabrane mogu da završim samo na jedan način. Edited February 1, 2015 by Indy
topuzina Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Potpuno oftopik, znam jedno dete u ovom spotu (koje sad baš i nije više dete :D). ... Moji studenti (u Amerikama) se, bogami, satiru od rada. Nikako ne mogu da kažem da malo rade ili da ono što uče (ne samo kod mene, nego u svim delovima univerziteta) nije teško. Teško je. Jedino je poenta što nije iživljavam-se-nad-vama teško, nego je ovo-ima-smisla teško. Nego, gledam ih kako se ubijaju od učenja i čitanja (ovde kod mene na instituciji su posebno sve neki gici koji mnogo vole da uče, više nego na mnogim univerzitetima), a onda još i volontiraju, nađu vremena za fizičku aktivnost, druže se, i često imaju part-time posao. Mnogo su to bolja deca nego što sam ja bio, skidam kapu.
Indy Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Opet... ako se puno radi, to uopšte ne znači da je to mučenje.
topuzina Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Slažem se! Osim anatomije. To je uvek mučenje. :D
Dagmar Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Sad šta je kome mučenje je veliko pitanje - meni npr ni u osnovnoj ni u srenjoj matematika ili skoro bilo šta drugo nisu bili mučenje nego uživanje. Dosta dece smatralo je to za mučenje. S druge strane za mene je uvek bilo mučenje da spremim svoju sobu. Čak i sad kad sam odrasla to mi je strašno opterećujuće i često mi soba izgleda malo hmmm neuredno, a sudovi stoje donekle neoprani. E sad, mogu i ja da kažem kako bi spremanje sobe svima trebalo da je lako, ali nije. To je tema iz domena subjektivnog, nekom je nešto mučenje, nekom nije. A postoji nešto što smatram i objektivnim mučenjem - npr kod nas na fakultetu bilo je ispita koji su koncipirani kao telefonski imenik, ulaženje u bespotrebne detalje da bi se zadovoljila sujeta profesora da mu ispit nije lak a gain nikakav, uporedivo sa učenjem telefonskog imenika napamet, namučiš se lepo, zaboraviš sve nedelju dana posle ispita naravno, a korist nikakva. Stepen dalje je iživljavanje profesora na ispitu, dranje i histerisanje u mom slučaju, sestri je profan izbacio indeks sa ne znam kog sprata dole u dvorište, brata jedan majmun obara deset puta na usmenom gde pismeni koji je glavni deo tog matematičkog ispita polaže svaki put, na kraju uspe da ode kod druge profesorke i dobije 8 (a kod onog drugog kao nije znao ni za 6, pa najbolje). Npr kad gledam njega krivo mi je da ne mogu da opišem što ne studira kod mene na zapadu, em bi sa svojom inteligencijom i radom završio dosad, sačuvao bi živce, i više bi naučio. Ali mislim da jako treba razdvojiti ono bilo mi je lako kad neki sadržaj savladava neko sa jako puno interesovanja i talenta (pri čemu je to gradivo i preteško i nesavladivo za 70% drugih ljudi), i ono gde je "teško" samo eufemizam za iživljavanje i maltretiranje koje sprovode barabe, i koje je verovatno čak i ilegalno. Ako Indy pričaš o ovom prvom - pa i slažem se i ne slažem, koliko je gradio teško više zavisi od akceptora, diferencijalne jednačine mojoj komšinici neće biti lake ni u jednom univerzumu, čak ni u onom u kome se vesela power point prezentacija rasprostire u 7 dimenzija. Naravno postoje moderne metode u nastavi, kako nešto što razumljivije i zanimljivije ispredavati, ali i nakon toga ostaje to da su iste stvari nekima lake, a nekima baš i ne.
Indy Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Slažem se! Osim anatomije. To je uvek mučenje. :D Meni je, recimo, bila velika zabava da naučim sve kosti u ljudskom telu na latinskom. I to sam još bio onakav propalitet od đaka. Ali, biologiju sam voleo. I hemiju. Ima nas raznih.
Indy Posted February 1, 2015 Posted February 1, 2015 Evi, to što ti pišeš je nešto drugo. Matematika jeste teška i to mora da bude. Nego, rola edukatora i jeste u tome da omogući usvajanje "teškog" gradiva na način koji ne traumira. A ovde ima ponešto sentimenta koji bi baš da malo traumira obesnu omladinu, jer zašto da ne. (Ili mi se samo čini).
Recommended Posts