Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Indy, samo sam pokusao da interpretiram Chandru, ne da opisem svoj stav.

Kako se broj studenata povecao, a PhD postao magistratura, sasvim  je normalno da ce prosecna "erudicija" profesora opasti. No, govorimo o proseku. Sasvim sam siguran da top istrazivaci iz svake oblasti nisu fah  idioti i da imaju prostora da razmisljaju u sirinu a ne samo da stancaju grantove i marginalne doprinose.

Sa druge strane, a tu ne mislim na Chandru vec na ovdasnje (ekvadorske) humanisticke profane, ima masa onih koji prodaju muda za bubrege kao "intelektualci", pisu besmislene knjige, mlate praznu slamu o profesorima kao liderima ulicne borbe usput koristeci priliku da se ogrebu o drzavne jasle za neki konsultantski fuseraj i groze se neoliberalne kutlure objavljivanja u peer reviewed casopisima.

jer obrazovanje, dragi ljudi, nije blio za svakog, a i ne treba da bude -_-

Oh noes... I can't agree

Podseća me to na kada Michelle Pfeiffer kaže "I can't teach THEM!"

Obrazovanje je baš za svakoga, što su gori, to im više treba. :dositej:

To što smo se mi mučili ne znači da je to bilo nešto dobro.

Postoji verovanje u mojoj (bivšoj) struci da samo vinove loze koje se zlopate proizvode dobro vino. Uvek sam bio protivnik svakog zlopaćenja, posebno kada ima dubiozne rezultate.

brate, ovo nije dobro!

ili bar srpska interpretacija toga sada nije dobra.

dok srpska interpretacija pochne da lichi na original, i original ce propasti. jer je ovo vreme propadanja.

ko ne mora nishta da zapamti, nece nikad nishta ni zapamtiti, osim onoga shto ga bash interesuje. to opet populaciju svodi na onaj jedan te isti statistichki bazis koji ima smisla ozbiljno shkolovati. ponekad, kad je sve dostupno i predocheno svima, ne donosi nikakav bitniji kvalitet nego da je sasvim nedostupno :unsure:

ovo nije obrazovanje. ovo je masovna proizvodnja stada paralisanog vishkom infoprmacija. paradoksalno maskirana u pun kufer prava.

shum je veci od signala... (mislim, na taj moj neki sumanut nachin, ja se u stvari slazem s tobom, ali avaj :))

Edited by gospa buba

Oh noes... I can't agree

Podseća me to na kada Michelle Pfeiffer kaže "I can't teach THEM!"

Pa svako i ima obrazovanje*, ovde je pitanje kvantiteta i kvaliteta tog obrazovanje, ili ja nešto propuštam?

*neku količinu, i oni učitelji što mešaju ćirilicu i latinicu su obrazovaniji nego što je bio moj hm, ne deda, ne ni pradeda, ali recimo čukundeda. On nije znao ni toliko. Ovi su ipak kadri da pročitaju novine npr.

Tja, svako obrazovanje u okviru sistema je sočinjeno za proizvodnju stada koje će služiti za ostvarivanje viših i plemenitijih ciljeva (čitaj: poslušno izvršavati zadatke koje im para™ naloži). Jedino što ti jako mnogo obrazovanja zamasti oči, pa još i ako upadneš u neku lepu tenured pozicijicu gde možeš da se zavaravaš da se baviš samo onim što te zanima i da ne služiš ničijim interesima... ihahaj. Kuvane ste, žabe! Još smo sami i dobrovoljno uskakali u lonac. Pa se još i nadmetali ko će elegantnije skočiti. 

Pa svako i ima obrazovanje*, ovde je pitanje kvantiteta i kvaliteta tog obrazovanje, ili ja nešto propuštam?

A, jeste... ja nisam za kvalitet. Nikad bio. :D

Kako je ono rekao čika Marks, prvo kvantitet, pa onda kvalitet. Ili tako nešto (vidi se kakav sam đak bio, čak ni Marksa nisam dobro zapamtio, a onoliko su me trovali njime).

Ja kapiram da vas kao neke predavače/ispitivače može da iritira to sve što vidite u mladih generacija. Saživljavam sa Mau, koja se sad suočava sa decenijama propasti svake vrste na našim prostorima (mada je generalni push ka tome da sve mora da funkcioniše pre svega na tržištu, pa posle sve ostalo, dosta oštetio celu planetu -  ne znam da li će se Buđa složiti). Elem, ne treba odustajati od obrazovanja čak ni kod beznadežnih slučajeva. Ja sam bio jedan takav, i nisu odustali od mene ni kad sam u IV razredu govnazije imao buljuk kečeva (usled sklonosti ka neopravdanom odsustvovanju s časova). Nisu odustali ni roditelji, ni nastavnici... Nije čak odustala ni Jugoslovenska Ratna Mornarica koja je uskoro u svoje naručje primila to isto problem dete. :D Borili su se za mene i eto nisam završio na robiji, ili prerano na groblju, a bio sam naginjao ka tome. (I posle nekom greškom postao akademik, te su mi dali da kvarim mlađe generacije).

Gangsta's paradize, ftw!

jao bre deco. shesti razred osnovne shkole:

2 (DVA) komada obavezne lektire.

orlovi rano lete, prvo polugodishte,

dechaci pavlove ulice, drugo polugodishte

pretkosovski ciklus, prochitajte neshto, kosovski ciklus, prochitajte neshto. ni rechenicu napamet.

i sad pamtim urlike izmuchenih vrshnjaka, iz proshlog veka, nad idejom da triba nauchit iljadu stihova gorskog vijenca.

jer obrazovanje, dragi ljudi, nije blio za svakog, a i ne treba da bude -_-

Ni najbolji obrazovni sistem ne može u nekoga da ulije sadržaj koji on, iz mnoštva mogućih razloga, nije spreman da primi. Mislim da program koji je opterećen mnoštvom informacija upravo zato često nije efikasan, jer bi škola (i ne samo škola) trebalo da ume da motiviše decu koja pokazuju iole potencijala na traganje za znanjem i formiranje interesovanja (npr., lepo upakovan čas o Orlovi rano lete može neku decu, svakako ne svu, da motiviše da pročitaju još poneko Ćopićevo delo). 

Doslovno upamćivanje informacija jeste dobra memorijska vežba, ali nije put ka samostalnom promišljanju i stvaranju sopstvenih kognitivnih strategija. Učenje napamet, nažalost, ume da bude jedini način na koji su deca naučila da uče, pa kad (još i kao odlikaši) dođu do gradiva na fakultetu koje se ne da tako savladati, nastaju problemi. 
edit: brljoka 
Edited by Notorious

A, jeste... ja nisam za kvalitet. Nikad bio. :D

Kako je ono rekao čika Marks, prvo kvantitet, pa onda kvalitet. Ili tako nešto (vidi se kakav sam đak bio, čak ni Marksa nisam dobro zapamtio, a onoliko su me trovali njime).

Ja kapiram da vas kao neke predavače/ispitivače može da iritira to sve što vidite u mladih generacija. Saživljavam sa Mau, koja se sad suočava sa decenijama propasti svake vrste na našim prostorima (mada je generalni push ka tome da sve mora da funkcioniše pre svega na tržištu, pa posle sve ostalo, dosta oštetio celu planetu -  ne znam da li će se Buđa složiti). Elem, ne treba odustajati od obrazovanja čak ni kod beznadežnih slučajeva. Ja sam bio jedan takav, i nisu odustali od mene ni kad sam u IV razredu govnazije imao buljuk kečeva (usled sklonosti ka neopravdanom odsustvovanju s časova). Nisu odustali ni roditelji, ni nastavnici... Nije čak odustala ni Jugoslovenska Ratna Mornarica koja je uskoro u svoje naručje primila to isto problem dete. :D Borili su se za mene i eto nisam završio na robiji, ili prerano na groblju, a bio sam naginjao ka tome. (I posle nekom greškom postao akademik, te su mi dali da kvarim mlađe generacije).

Gangsta's paradize, ftw!

Pa nisu ni od ovih odustali, eto ih na fakultetu, ne? :unsure:  Ali to što se ne odustaje od njihove naobrazbe, nije jednako tome da im treba dati i diplome na lepe oči da onda oni nekog obrazuju kako se mešaju ćirilica i latinica, jer to u najmanju ruku nije fer prema tom nekom drugom, zar ne? Tako neka lepo sede na fakultetu, pa polako, kad nauče ta pisma i druge ispite, tek onda te prelazne ocene i tako to. Tako bi valjda makar trebalo da bude, imo.

A tvoja priča nije ni neki izuzetak, isto je moj brat imao svoj period tokom srednje... cele maltene, i brat mog dečka... nikom naravno nije padalo na pamet da ih sad zbog toga ne šalje dalje, između ostalog i pored najlošijih uspeha videlo se da je to problem ponašanja i da su prilično inteligentni.

Edited by Dagmar

indi, secash se onomad, na tamou™, kad smo raspravljali masovno da li je potrebno da se zna kada je kolumbo otkrio ameriku kao datum, ili je potrebno da se dogadjaj postavi u istorijski sled, ili nema veze - kad je otkrio, otkrio je nekad (da ne kazem jednom).

ishod je ispao najinteresantniji moguci. nisu im rekli godinu (ni su je ni trazili), ali taj dogadjaj takodje nije dobio ni svoje mesto na skali, chak ni na nivou pre posle :(

nije vazno -_-

edip. zamisli shock deteta ove godine, kad sam mu rekla da su u vreme krstashkih ratova, tj treceg, fridriha barbarosu nedje na jugu srbije ugostili stefan nemanja i njegov klinac rastko :o kao, jebote, pa oni su ziveli u isto vreme...

edip2. osim shto sama sebi archim sopstvenu temu o osnovnoj shkoli na ovom preobrazovanom mestu, hocu u stvari na praktichnom primeru da naslikam svoj stav, u boji. dobilo dete za rodjendan knjigu rl stivensona, ostrvo s blagom. i ja se chudim otkud da je toliko tanka. tanka je, braco i sestre, zato shto to uopshte nije originalno delo rl stivensona, nego preprichano ostrvo zblagom. znachi manite me takvog obrazovanja <_<

mislim, shta je sledece, preprichana ana frank, ali da nije strashno? <_<

Edited by gospa buba

indi, secash se onomad, na tamou™, kad smo raspravljali masovno da li je potrebno da se zna kada je kolumbo otkrio ameriku kao datum, ili je potrebno da se dogadjaj postavi u istorijski sled, ili nema veze - kad je otkrio, otkrio je nekad (da ne kazem jednom).

ishod je ispao najinteresantniji moguci. nisu im rekli godinu (ni su je ni trazili), ali taj dogadjaj takodje nije dobio ni svoje mesto na skali, chak ni na nivou pre posle :(

nije vazno -_-

edip. zamisli shock deteta ove godine, kad sam mu rekla da su u vreme krstashkih ratova, tj treceg, fridriha barbarosu nedje na jugu srbije ugostili stefan nemanja i njegov klinac rastko :o kao, jebote, pa oni su ziveli u isto vreme...

edip2. osim shto sama sebi archim sopstvenu temu o osnovnoj shkoli na ovom preobrazovanom mestu, hocu u stvari na praktichnom primeru da naslikam svoj stav, u boji. dobilo dete za rodjendan knjigu rl stivensona, ostrvo s blagom. i ja se chudim otkud da je toliko tanka. tanka je, braco i sestre, zato shto to uopshte nije originalno delo rl stivensona, nego preprichano ostrvo zblagom. znachi manite me takvog obrazovanja <_<

mislim, shta je sledece, preprichana ana frank, ali da nije strashno? <_<

Obrazovanje bez obrazovanja, uz relativizacije smera danas ionako ima sve na internetu, i šta je uopšte obrazovanje i šta je uopšte opšta kultura danas? A i šta će im to, kad para ionako nema.

Ne znam sestre i braćo. Meni je obrazovni sistem ovde dobar, baš mi odgovara, žao mi što nemam 16 leta da pišem za pismeni zadatak svoje impresije o Matrixu (ili šta je već sad popularno, Interstellar?) Neki dan sam bio poslom u jednoj vojnoj bazi, tamo preko razglasa piči Stairway to Heaven... mislim se, to je to, za to sam se borio, za to sam prodao veru za večeru. Dobro sam uradio.

ja sto sam starija, to mi je manje jasno kakvo idealno obrazovanje treba da bude. a nekad mi je sve bilo jasno! 

To je ono što je rekao Oscar Wilde. I am not young enough to know everything.

ja sto sam starija, to mi je manje jasno kakvo idealno obrazovanje treba da bude. a nekad mi je sve bilo jasno! 

chekaj da ti dete krene u shkolu, opet cesh se prosvetliti ^_^