Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

na amsterdamskoj psihologiji statisticari razvijaju tehnike kojima moze da se proveri verodostojnost podataka, posto je fabrikovati podatke zapravo teze nego sto se na prvi pogled cini. i, u tom procesu, autuju svoje kolege :D jednog su nasli koji je fabrikovao preko 50 clanaka. sad je pao i drugi, samo nekoliko clanaka ali 12 eksperimenata, sve izmisljeno. cekamo da padne sledeca zrtva. 

a u biomedical granama ima bas fabrikovanih podataka, svako malo na retraction watch bude neka debata. nekad radi i fotosop. a jednom su neki likovi pri slanju clanka u casopis zaboravili da obrisu mentorov komentar: just make up a plot for this here.

koje tehnike? pretpostavljam da im je randomness u podacima previse neatly random?

uh, povremeno cujem neki fragment, ali ne znam taksativno. tipa, u jednom clanku o inteligenciji smatraju da je tip lazirao podatke zato sto su podaci, podeljeni na kvintile, imali vrlo neobican odnos proseka i varijanse. odnos bi trebalo da je U-shaped (u slucaju inteligencije, manje varijanse pri repovima) a bio je potpuno linearan. tu su uradili i minijaturnu meta-analizu, uzeli te dve mere iz niza drugih clanaka i pokazali koliko se ovi podaci ne uklapaju u opsti trend odnosa te dve mere.

drugo, porede velicine efekta sa velicinom uzorka i p-value, i brojke se ne poklapaju bas uvek.

trece, jednog tipa su provalili jer je imao tri grupe (jednu kontrolnu i dve eksperimentalne) a podaci su bili suvise linearni. kontrolna je padala uvek izmedju dve eksperimentalne, lenjirom da povuces, u nizu eksperimenata. verovatnoca da se to dobije se moze proveriti nekim malim tweakom analize varijanse. doduse demonstracija simulacijom je tu meni bila jaca.

na linkovanom blogu cesto diskutuju o verodostojnosti nekih podataka. 

mom ide prikupljanje grantova, ali to ima za nezgodnu posledicu da onda mora da uzima i nove studente da bi potrosio pare. trenutno je ukljucen na bar 20 projekata, ne stize nista, ali i dalje radi na grantovima. i ubira razne nagrade, bas ga primise u holandski SANU a nema jos ni 40. prethodno je dobio nagradu koja je nekakav ekvivalent nobelu u nasoj bransi. elem, obecao je da ce pogledati poslednje poglavlje ove nedelje. uzdah.

To je problem sa eksperimentima i u drustvenim naukama, i sada popularnim  random eksperimentima u ekonomiji.

U finansijama je to manji problem, posto vecina radi sa javnim podacima iz komercijalnih baza podataka koji se dobiju na klik. Tu je veci problem od falsifikovanja masaza, seckanje uzorka dok se nesto ne dobije i tako to. No, sa druge strane replicability je manji problem - ako je nesto zaista interesantno drugi ce se nakaciti i ako ne fercera brzo ce se otkriti.

Ovim putem pozivam zainteresovane forumaše/ice da svojim idejama doprinesu kreiranju vaskolikog sveforumskog naučnoistraživačkog projekta koji bi se, po formilisanju ciljeva i utvrđivanju precizne metodologije rada, kao i asociranih troškova, kandidovao za finansiranje na nekom od crowdfunding sajtova.

Oblast i predmet istraživanja mogu biti bilo šta što ima šanse za uspeh, ali ja sam lično razmišljao na liniji proučavanja potrošačkih preferenci kada su u pitanju arome piva. Mislim da za to imamo svu potrebnu ekspertizu na forumu, a i više od toga. Takođe cenim da ne bi bilo teško sastaviti i degustacioni panel, tj. panele koji bi mogli biti locirani širom sveta, što bi našim rezultatima dalo i veoma poželjnu globalnu notu.

Nisam protiv ni drugačije tematike istraživanja, štaviše, ali bez obzira na temu, mislim da ćete se složiti da bi trebalo uključiti degustacionu ocenu kakvogod finijeg prehrambenog proizvoda ili napitka. Predlažem keksi krema za finansijskog savetnika, a MayDay za globalnog koordinatora.

EDIT. Doterao tekst.

Edited by Indy

Ovim putem pozivam zainteresovane forumaše/ice da svojim idejama doprinesu kreiranju vaskolikog sveforumskog naučnoistraživačkog projekta koji bi se, po formilisanju ciljeva i utvrđivanju precizne metodologije rada, kao i asociranih troškova, kandidovao za finansiranje na nekom od crowdfunding sajtova.

Oblast i predmet istraživanja mogu biti bilo šta što ima šanse za uspeh, ali ja sam lično razmišljao na liniji proučavanja potrošačkih preferenci kada su u pitanju arome piva. Mislim da za to imamo svu potrebnu ekspertizu na forumu, a i više od toga. Takođe cenim da ne bi bilo teško sastaviti i degustacioni panel, tj. panele koji bi mogli biti locirani širom sveta, što bi našim rezultatima dalo i veoma poželjnu globalnu notu.

Nisam protiv ni drugačije tematike istraživanja, štaviše, ali bez obzira na temu, mislim da ćete se složiti da bi trebalo uključiti degustacionu ocenu kakvogod finijeg prehrambenog proizvoda ili napitka. Predlažem keksi krema za finansijskog savetnika, a MayDay za globalnog koordinatora.

EDIT. Doterao tekst.

Jedan glas za Stenfordski torus. Vreme izgradnje: 22 godine. Budžet: 170 milijardi dolara. Pošto je u originalu korišćena tehnologija iz sedamdesetih, verujem da sada može da se postigne isto i sa manje para. 

klik!

Jeremy England, a 31-year-old assistant professor at the Massachusetts Institute of Technology, has derived a mathematical formula that he believes explains this capacity. The formula, based on established physics, indicates that when a group of atoms is driven by an external source of energy (like the sun or chemical fuel) and surrounded by a heat bath (like the ocean or atmosphere), it will often gradually restructure itself in order to dissipate increasingly more energy. This could mean that under certain conditions, matter inexorably acquires the key physical attribute associated with life.
Edited by Zverilla