Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

inace, bio je potpuno divan na pocetku, dok je grupa bila mala i nije bio dovoljno dugo izlozen pritiscima. u medjuvremenu ga je taj skup zahteva potpuno izvitoperio, posmatra nas kao masine za proizvodnju, ceni ljude po tome koliko su dobili dobre/objavljive rezultate, ne druzi se vise s nama, i svako toliko s visine izbaci neku tesko autoritarnu budalastinu. 

edit: i cesto citira izvesnog ramon-y-cajal-a, naucnika rodjenog 1850, koji je izneo skup osobina dobrog naucnika. sve se to po njemu svodi na zelju za radom. odnosno ako ne postizes dobre rezultate, sigurno je do manjka volje, nema drugih faktora (kao sto je npr. njegovo nipodastavanje).

Edited by betty

To jeste tuzno, i dosta zavisi od srece kod koga ko upadne, ali da li postoji bolji mehanizam od referenci i objavljenih clanaka za napredovanje gde bi se taj random faktor sprecio ?

Koji se to signal buducem univerzitetskom/institutskom poslodavcu moze poslati a da je superiorniji ?

Ili, dok traje PhD, kako korigovati pogresne izbore. Trziste PhD kandidata nakon prve godine i razmena istih izmedju univerziteta? Tesko izvodljivo. 

Cesto se govori da je sistem motivacije potpuno pogresan. No, koja je alternativa pitanje je sad ?

To jeste tuzno, i dosta zavisi od srece kod koga ko upadne, ali da li postoji bolji mehanizam od referenci i objavljenih clanaka za napredovanje gde bi se taj random faktor sprecio ?

mislim da se pobuna tice bas toga sto se ne zbrajaju citati sopstvenih clanaka nego IF casopisa, a na nivou pojedinaca ta dve broja obicno ne koreliraju. na nivou populacije da (ocito), ali kad biras jednog kandidata bitnije su nijanse (licna citiranost) nego opsta korelacija.

mislim da se pobuna tice bas toga sto se ne zbrajaju citati sopstvenih clanaka nego IF casopisa, a na nivou pojedinaca ta dve broja obicno ne koreliraju. na nivou populacije da (ocito), ali kad biras jednog kandidata bitnije su nijanse (licna citiranost) nego opsta korelacija.

Sasvim moguce.

U mojoj struci gde se tenure track pozicija dobija sa nijednom ili jednom publikacijom, tesko bi kriterijum licne citiranosti i mogao da se uzme u obzir.

ima bas u science magazine sad clanak na tu temu, kako je tesko proceniti kandidate kad su tako rano u karijeri. nema neke posebne zakljucke, ali iznosi kao problem.

odbijena sam recimo i za postdok mesto na koje sam direktno konkurisala jer se pojavila osoba koja je postdoc hopper i ima vec 15 godina istrazivackog iskustva - naravno da je bolji kandidat, ne moraju nicemu da je uce, samo da je puste da publikuje i dalje. 

kakva im je to definicija postdoca kad zapošljavaju nekoga sa 15 godina istraživačkog iskustva  :o

Edited by mei
r&ž&č

kakva im je to definicija postdoca kad zapošljavaju nekoga sa 15 godina istraživačkog iskustva  :o

Ovde kod mene cesto pise eksplicitno da mozes da imas maks. 3 godine od doktorata da bi se uopste prijavio.

Video sam par puta oglas u kom to nije pisalo (verovatno su zaboravili da stave). Cak se i prijavio (bez odgovora). Malo je nezgodno kad imas vise iskustva i objavljenih radova od svojih sefova.  :D

o, pa imamo mi i sedokosih postdokova. ima i ljudi sa permanentnim postdok ugovorima. previse zainteresovanih na premalo mesta, ima ljudi koji su voljni da rade tako samo da bi se bavili naukom. a kako je vodjama laboratorije jako bitno koliko ce clanaka izbaciti u odredjenom vremenskom roku (jer im od toga zavisi stosta), cesto se biraju ljudi koji to oprobano mogu da izvedu. 

ono jes, osedis od muke :)

ali recimo neko ko je bio university lecturer pa mu je zatvoren lab, je bio postdok neko vreme u ovoj laboratoriji. stariji od vodje laboratorije, covek sa svojom linijom istrazivanja, ozbiljan istrazivac. kad je dobio sledeci grant za svoj licni lab, napustio je ovaj postdok. i kakve sanse svrseni phd student tu ima, osim da radi besplatno dok ne isstanca jos poneki rad.