Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

apropo prethodne diskusije, onaj tip kod kog nisam zavrsila u labu me je takodje pitao da li planiram da zatrudnim u bliskoj buducnosti, pa vi vidite. oksford rulz. 

ovo (cela studija) je prilicna besmislica, jer potpuno ignorise ociglednu cinjenicu da "male" numericke razlike u "kvalitetu" (merenu brojem radova, citata, inivited talk-ova, blog hitova, whatever...) mogu biti konkluzivne i voditi deterministickim poredbenim ishodima, bez da to implicira bilo sta nemeritokratsko.

bila je jedna velika studija u life sciences skoro, gde su pratili, zaboravila sam, ali bar 10 000 imena u casopisima u pubmed bazi. poredili su one cije ime je u nekom momentu skocilo sa prvog na poslednje mesto u nizu autora, sa onima cije ime nikad nije otislo pozadi - drugim recima, oni koji su dobili svoju laboratoriju vs. oni koji nisu. ne znam detalje kako je sve poredjeno (tipa, koliko godina od prvog clanka je uzeto u obzir), ali osnovni nalazi su da na to da li ces postati vodja laba utice (1) impact radova, (2) broj radova, (3) elitnost institucije i (4) pol. analiza je takva da ne uzima u obzir da li su prediktori nezavisni i u kakvu interakciju stupaju ako nisu, ali svaki od njih kad se doda u model, objasnjava neku bitnu kolicinu dodatne varijanse. 

e sad, ni to ne mora biti iskljucivo bias, jer su ljudi u boljim institucijama bolje povezani sa velikim imenima od svojih peers iz losijih institucija, pa makar im output bio uporediv. a kontakti su bitni. ono sto je meni zanimljivije je politicki momenat: ako znas da su ti sanse za akademski posao vrlo male ako upises phd u odredjenoj instituciji, da li ces biti jednako spreman da ga upises? i da li ce onda losiji univerziteti da se vise usmere ka industriji? ili nece uticati nikako, jer su svi svuda vodjeni entuzijazmom i verom da bi oni mogli biti deo tog malog procenta koji se probije na kraju?  

Ovaj, malo se zaneo cika pisac ako je clanak verno prenet.

Harvardov student ne moze da ide nabolje, dok neki levi privatni ili drzavniuniverzitet u donjem pickovcu ili LAC ni nemaju PhD program da idu nabolje.

Dakle, verovatnoca u proseku ne moze biti 50%, vec nadole mora da preteze.

+ oni koji su vise na hijerarhijskoj lestvici imaju i vise PhD studenata sto nas jos vise udaljava od 50% gore-dole sansi.

Drugim recima, njegovih 50% nema ama bas nikakve veze sa meritokratijom,

Edit: da se nadovezem na Kurdijev post koji je jos precizniji.

Edited by Budja

Takođe, postoje top univerziteti koji imaju politiku neprimanja sopstvenih doktoranata na profesorske pozicije, npr. ETH u Cirihu. Moguće je s doktorskom tezom na ETH i postdokovskim stažom na istom postati docent, ali jako jako jako teško, moraš da imaš jaku zaleđinu iza sebe, podršku nekoliko redovnih profesora i naravno odlične rezultate u ličnom radu, a i tada su ti šanse prilično male.

politika neprimanja svojih je jako rasirena, cesto nezvanicno, bar na top 75 sa pomenutog grafika, ako ne i vise.

tzv. interni kandidati, tj. oni koji su na poziciji postdoka na datoj instituciji (bar u fizici niko sa phd-a ne ide pravo na tenure-track, postdoc je must have), imaju pravo da se prijave za poziciju asistent profesora na istoj instituciji, ali u realnosti imaju malo sansi da budu primljeni. na spoljne kandidate se gleda kao na potencijalno idealno, dok se za interne zna unapred da nisu idealni (osim ukoliko nisu stellar).

takodje, u sev. americi postoji politika neprimanja postdokova na instituciju gde je dobijen phd, posto novi phd mora da dokaze kako ume da se snadje u novom okruzenju.

U Nemackoj je koliko znam zabranjeno da se dobije pozicija tamo gde si doktorirao, ideja je koliko su mi objasnili da se spreci da se primaju ljudi zato sto nekoga znaju, nego ako si dobar primice te vec neki drugi univerzitet, a ovi "nepoznati" tj sa drugih univerziteta dobijaju podjednaku sansu.

zashto interni kandidati nisu idealni?

(pitam zato shto nemam predstavu ^_^)

Na ETH sam čuo obrazloženje je da ne žele ,,učaurenu" atmosferu već ljudi sa raznoraznim idejama sa različitih strana

zashto interni kandidati nisu idealni?

(pitam zato shto nemam predstavu ^_^)

zato sto idealno ne postoji. nisu ni eksterni idealni, jedino sto internog poznaju bolje pa su svesniji neidealnosti, dok eksterni ima jedan dan (ponekad dan i po) da se pokaze u najboljem mogucem svetlu tokom posete. i onda se ocekuje najbolje, nesto novo, sveze ideje (kao sto rece hazard gore). pokazuje se i interni tokom tzv. posete kandidata od dana i po u najboljem svetlu, ali internog poznaju i u realnosti, pa njegov marketing tokom tog dana i po ne radi isto kao marketing eksternog :D. 

Ovaj, malo se zaneo cika pisac ako je clanak verno prenet.

Harvardov student ne moze da ide nabolje, dok neki levi privatni ili drzavniuniverzitet u donjem pickovcu ili LAC ni nemaju PhD program da idu nabolje.

Dakle, verovatnoca u proseku ne moze biti 50%, vec nadole mora da preteze.

Ovo je očigledno i mislim da nije potrebno posebno objašnjavati. Glavna poenta, o distorziji pri zapošljavanju koja je (svi znamo) verovatno znatnim delom objašnjiva percepcijom prestiža, svakako ostaje. Kako sam preko članka preleteo i onda buljio u grafikon, možda je moj kratki post ostavio utisak da ne savetujem publici čitanje s razmišljanjem. 

...

Na mojoj almi mater, koja je tu negde dvadeseta u svetu, važi nepisano pravilo da ljude s našom diplomom zapošljavamo samo na satelitskim kampusima. Na glavnom kampusu uglavnom rade ljudi sa više rangiranih institucija. Kada sam došao na sadašnju instituciju, i spustio se tridesetak ARWU mesta, svi novi ljudi koji su tog dana bili predstavljeni na nivou koledža (do jednog) su imali doktorate sa više rangiranih institucija. Prosto nije moguće da nema doktoranata sa nekog univerziteta koji je na, ajd da kažemo, osamdesetom mestu koji nisu kompetitivni sa mnom ili svim ovim ostalim ljudima. Ali niti jedan nije dobio posao ovde ove godine. 

politika neprimanja svojih je jako rasirena, cesto nezvanicno, bar na top 75 sa pomenutog grafika, ako ne i vise.

tzv. interni kandidati, tj. oni koji su na poziciji postdoka na datoj instituciji (bar u fizici niko sa phd-a ne ide pravo na tenure-track, postdoc je must have), imaju pravo da se prijave za poziciju asistent profesora na istoj instituciji, ali u realnosti imaju malo sansi da budu primljeni. na spoljne kandidate se gleda kao na potencijalno idealno, dok se za interne zna unapred da nisu idealni (osim ukoliko nisu stellar).

takodje, u sev. americi postoji politika neprimanja postdokova na instituciju gde je dobijen phd, posto novi phd mora da dokaze kako ume da se snadje u novom okruzenju.

Apsolutno. Inbreeding is a big no-no, što doprinosi vitalnosti odseka i univerziteta, ali nama svima komplikuje živote sa tim selidbama i nepredvidljivošću. Prošle godine sam bio finalista za TT poziciju na jednom katalonskom univerzitetu gde je ogroman deo odseka imao diplome odande. Povukao sam se kad sam dobio ovo gde sam sada, a posle sam saznao da su mi suparnici bili, pogodili ste, iz njihovog odseka. Što bi verovatno značilo da sam ja bio simbolični treći čovek sa strane.  <_<

Mada, postoje u Severnoj Americi i slučajevi da ptičica odleti, dokaže se na nekom drugom univerzitetu, pa se onda vrati kući, posle više pouzdokova ili čak i posle nekoliko godina sa TT pozicijom. 

Ovo sa internim i eksternim kandidatima i privlačnosti nepoznatog je sasvim tačno. Postoje slučajevi da je interni kandidat realno optimalni izbor, ali da ga kolje to što ga već znaju (warts and all). I onda zaposle mačku u džaku. Znam za nekiliko slučajeva kad im je mačka u džaku utekla, pa su zaposlili nosioca srebrne medalje, za koga se ispostavilo da je bio pravi izbor. Znam za slučajeve kad im omiljeni kandidat šmugne naredne godine za neku još bolju poziciju jer su se precenili i hteli nekog iz vrhunskog programa. Desi se, na kraju, i da se ispostavi da im je mačka u džaku ustvari aždaha i da im narednih 7 godina pravi krš i lom po životu. Ili narednih dvadeset godina, ako se desi da je produktivna (da ne mogu da ne daju tenure) a sociopata. :lolol:

Edited by topuzina

Subject: Honourable speaker invitation

Dear Dr.  Betty,

We would like to solicit your gracious presence as a speaker at the upcoming Euro Global Summit and Expo on Food & Beverages which is going to be held during June 16-18, 2015 at Alicante, Spain.

The aim of this conference is to learn and share knowledge in food science research. Leading world food scientist, beverage industry professionals, industrialist, public health professionals, academic scientists, industry researchers, scholars, decision makers and other professionals gathering at Alicante to speak at Euro Food -2015.

zasto, kako?  :cry:

Edited by betty

inace imam neka dva povezana clanka, jedan popularan a drugi (razrada prvog) manje, i kad god me citiraju, ili citiraju prvi ili oba. ali jednom prilikom vidim, neko mi je citirao samo drugi. odem da pogledam o cemu je rec - a ono neki clanak o zdranju i debljanju. iskoristili su neki metodoloski trik kao i mi, koji i nije trik nego cista logika, pa su me naveli - potpuno nepotrebno. e da, i jednom sam slusala jedno predavanje o uticaju ocekivanja slanog ukusa na percepciju slanosti. i to bi bilo to - moj citav dodir sa food and beverage naukom. 

e da, i gladna sam. 

inace imam neka dva povezana clanka, jedan popularan a drugi (razrada prvog) manje, i kad god me citiraju, ili citiraju prvi ili oba. ali jednom prilikom vidim, neko mi je citirao samo drugi. odem da pogledam o cemu je rec - a ono neki clanak o zdranju i debljanju. iskoristili su neki metodoloski trik kao i mi, koji i nije trik nego cista logika, pa su me naveli - potpuno nepotrebno. e da, i jednom sam slusala jedno predavanje o uticaju ocekivanja slanog ukusa na percepciju slanosti. i to bi bilo to - moj citav dodir sa food and beverage naukom. 

e da, i gladna sam. 

Moguće je da poskidaju autore iz referenci članaka iz te oblasti, nemam drugo objašnjenje za neke od honourable speaker poziva. Jednom su mi, čak, (pretpostavljam zbog rada o vizuospacijalnim strategijama koji je neko njihov citirao),  uputili zahtev za recenziju iz časopisa koji se bavi prostornim planiranjem (ne šalim se, nešto na temu organizacije prostora), nisam znala šta me je snašlo. 

Desi se, na kraju, i da se ispostavi da im je mačka u džaku ustvari aždaha i da im narednih 7 godina pravi krš i lom po životu. Ili narednih dvadeset godina, ako se desi da je produktivna (da ne mogu da ne daju tenure) a sociopata. :lolol:

ovaj deo najvishe volim. po cenu da moram da prisustvujem :D

zasto, kako?  :cry:

bash htedoh da kazem sachekaj notorijusovu, nju su zvali u privredu i privatizaciju, a navodno nit jede nit mirishe ^_^

ti si i jela i mirisala sigurno do sada vec! :D

Edited by gospa buba