mei Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 (edited) U, ovaj graf je super. potvrđuje moju odokativnu metodu istraživanja katedri za fiziku, gde je najveći broj profesora diplomirao na Harvard-u, MIT-iju, Caltech-u, Stanford-u, U Chicago, Berkeley itd. sad nam je bio jedan kandidat za associate profesora, koji je trenutno assistant profesor na MIT-iju, ali MIT (i slične institucije) skoro nikad ne daju tenure, i tak... stream na niže, ne samo na tenure-track, nego i na tenure. Edited February 18, 2015 by mei Link to comment
Shan Jan Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 ni stanje od pre 20-30 godina ne moze da bude merilo u oblasti kao sto je it. koja je pretrpela ogromne promene, od opskurnog igranja cudnim spravama po fakultetima, do oblasti neophodne u skoro svakom delu savremenog zivota. a faktora ocigledno ima vise, ako se pojavljuju i geografske razlike u zastupljenosti. pol je samo jedna od njih. IT je pre 20 godina bio nauka a danas je zanat. Mozda zene nisu sklone tim poslovima gde treba da se zaprljaju ruke. Ne znam sta se kuka na ovoliko strana, resenje je vrlo jednostavno - uvesti CS kao obavezan predmet za sve pa ko voli. Hocemo sada jedan krug o slaboj zastupljenosti muskaraca u apotekama? Link to comment
eumeswil Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 aj sad da neko pomene sah, pa da se obrne jos jedan krug. jel' moze da se usvoji tvrdnja da postoje razlike u preferencijama zanimanja/struka medju polovima, cak i kada za to ne postoje "spoljni" razlozi? ili su i to plavo:roze konstrukti? Kad si spomenuo preferencije, preporučujem knjižicu Stevena Pinkera Blank Slate: Modern Denial of Human Nature Link to comment
Venom Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Toliko o citanju: Na fakultetu gde sam, postoji okvirno 1/4 zena, sto ne zvuci puno, ali automatski iskljucuje bilo kakvu musku atmosferu. Na masteru ih je rekao bih i nesto vise i ima ih medju studentima koji rade za profesore. Prosto ne postoji nijedan momenat gde bilo ko strci, zato sto je zensko. moze HR da se trudi koliko hoce da zaposli zene programere ali ako im se zene ne javljaju na oglase, onda jbg. a ne javljaju se jer ih nema. a nema ih jer ne studiraju programiranje. Tvoja licna iskustva su relevantna kao i bilo cija druga iskustva. Sorry. Na fakultetu na kojem studiram postoje zene koje studiraju. U firmi u kojoj sam radio ranije, postojale su zene programeri. Nisu ih zaposljavali na jedvite jade nego su bile cesto prisutne i na intervjuima. To su moja iskustva iz dve razlicite zemlje. I to bi bilo to od mog upada na ovaj podforum; mozete da nastavite o seksistima programerima i smrdljivim Indusima. Adio. Link to comment
djili Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 (edited) aj sad da neko pomene sah, pa da se obrne jos jedan krug. jel' moze da se usvoji tvrdnja da postoje razlike u preferencijama zanimanja/struka medju polovima, cak i kada za to ne postoje "spoljni" razlozi? ili su i to plavo:roze konstrukti? ekshli, ne tako davno je bilo plavo za djevojcice, roza za djecake http://www.todayifoundout.com/index.php/2014/10/pink-used-common-color-boys-blue-girls/ (u mom iskustvu , razlicite zemlje, razlicit broj zena koje zanima matematicka i tehnika tako da da, i to su konstrukti :) ) Edited February 18, 2015 by djili Link to comment
Amelija Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 jel' moze da se usvoji tvrdnja da postoje razlike u preferencijama zanimanja/struka medju polovima, cak i kada za to ne postoje "spoljni" razlozi? ne može :), do daljnjeg Link to comment
kurdi Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Nastavljam da udaram u doboš tematike o rangiranosti programa i univerziteta i antimeritokratiji: ovo (cela studija) je prilicna besmislica, jer potpuno ignorise ociglednu cinjenicu da "male" numericke razlike u "kvalitetu" (merenu brojem radova, citata, inivited talk-ova, blog hitova, whatever...) mogu biti konkluzivne i voditi deterministickim poredbenim ishodima, bez da to implicira bilo sta nemeritokratsko. sto naravno znaci da razlike zapravo nisu male... samo deluju malo u nekoj konkretnoj numerickoj reprezentaciji... a koliko su zapravio velike realnije pokazuje to koliki broj ljudi postize razlicite nivoe "kvaliteta" i koliko je lako podici vlastiti "kvalitet" za datu "malu" razliku. jeste tacno da mali broj skola proizvodi faculty za sve ostale i jeste moguce da izbori nisu meritokratski, ali svakako nije tacno da se taj zakljucak logicki moze izvesti iz ove studije. ovaj gore citat o 50/50 sansama deluje kao neka sala za zanimljive matematike, koja moze na prvi pogled da deluje logicno, ali zapravo nije bazirana ni na cemu. ali clauset-ova glupost se nedvosmisleno reklamira u ovom citatu: The top 10 programs in each discipline produce 1.6 to 3 times more faculty than even the next 10 programs in the ranking. And the top 11 to 20 programs produce 2.3 to 5.6 times more professors than the next 10 programs. “For such differences to reflect purely meritocratic outcomes, that is, utilitarian optimality of total scholarship, differences in placement rates must reflect inherent differences in the production of scholarship,” the study says. “Under a meritocracy, the observed placement rates would imply that faculty with doctorates from the top 10 units are inherently 2 to 6 times more productive than faculty with doctorates from the third 10 units.” The magnitude of such differences make a pure meritocracy “implausible,” the report says, “suggesting the influence of nonmeritocratic factors like social status.” ovo je prosto idiotluk. da bi bili 6 puta uspesniji u direktnom duelu, nema nikakve potrebe da kanidati sa neke skole budu 6 puta produktivniji, dovoljno je da konkluzivno budu malo produktivniji. ovo je otprilike kao da kazemo: jamajkanski sprinteri su samo 10% brzi od srpskih (grubo, jedni trce 100m za 9.5s, drugi za 10.5s). prema tome, da je sve posteno, jamajkanci bi u sprinteskim discipliniama trebalo da osvoje samo 10% vise olimpijskih medalja nego srbija. ali, usled rasnih i drugih predrasuda oni osvajaju beskonacno vise... da bi posteno osvojili beskonacno vise medalja trebalo bi da budu beskonacno brzi. a nisu. to je clauset-ov nivo razmisljanja... mada toga pretpostavljam nije svestan. Link to comment
Aineko Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 (edited) Toliko o citanju:sad ja treba da kvotujem paragraf gde kazem da se sve vreme fokusiram na AUS i da akademiju nisam takla ni stapom, i napisem: toliko o "toliko o citanju"? :) Tvoja licna iskustva su relevantna kao i bilo cija druga iskustva. Sorry. Na fakultetu na kojem studiram postoje zene koje studiraju. U firmi u kojoj sam radio ranije, postojale su zene programeri. Nisu ih zaposljavali na jedvite jade nego su bile cesto prisutne i na intervjuima. To su moja iskustva iz dve razlicite zemlje. I to bi bilo to od mog upada na ovaj podforum; mozete da nastavite o seksistima programerima i smrdljivim Indusima. Adio.super to sa licnim iskustvima - svakom svoje. ono sto tebi promice (ili namerno ignorises) je da ova prica nije pocela tako sto sam ja imala neka licna iskustva, u trenutku dosade iz njih izvela zakljucak i onda dotrcala da ga obznanim na forumu. ja sam ovde prvo postovala brojke, a licno iskustvo krenula da detaljisem tek nakon sto je shan jan izvalio da je ono sto je pacula napisala za brade samo izgovor zenama da ne idu na programiranje. medjutim, nisu ni sva licna iskustva jednako validna. ja sam tokom studiranja dve godine radila za jednu IT recruitment agenciju ovde. smem da se kladim da imam bolju predstavu koliko se zena programera ovde javlja na pozicije nego ti. ono, da ja i ti lupimo pretpostavljeni procenat, kontam da bih ja bila bliza pravom stanju stvari :). Edited February 19, 2015 by Aineko Link to comment
I*m with the pilots Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 ako im se zene ne javljaju na oglase, onda jbg. a ne javljaju se jer ih nema. a nema ih jer ne studiraju programiranje. Nisam sigurna da je ovo razmisljanje dobro, da mora da se studira programiranje da bi se radilo u ITju i da se onda to uzima za nekakvu statistiku. Mnogi ljudi diplomiraju jedno a zavrse kao progameri, jer je to danas u dosta slucajeva zanat za koji ne moras biti doktor nauke. Dodatna stvar je to sto je programiranje danas neophodno u brojnim drugim oblastima nauke pa tako npr. neki od astrofizicara hteli - ne hteli moraju i to da nauce da bi mogli da rade sve sta zele. Primera takvih za oba pola znam dosta i sigurna sam da nije samo slucajnost u mom uzorku. Oni su takodje delom programeri, ne? Link to comment
betty Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 ovo se vrlo verovatno odnosi na mene: Link to comment
BraveMargot Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 (edited) bruka. pitanje broj 1 je bizarno. pada mi na pamet da ga zanima plata posto na projektu stoji odredjeni budzet za postdoka pa ako je kandidat na nivou koji prebacuje po iskustvu ono sto su planirali, moraju da vide da li je faks spreman da nekako pokrije razliku. medjutim, tu ne mora nista da se pita jer se to moze izracunati na osnovu cvja. drugo pitanje je cista diskriminacija. ne mogu da verujem da neko u UK postavlja takva pitanja, usmeno ili pismeno. edit: nisam u pravu, po zakonu imaju prava da to pitaju, i to je uobicajena praksa izvan univerziteta, npr sve naftne kompanije to uredno proveravaju. preporucuje se da kandidati koji su recimo polomili nogu ili nesto slicno, to navedu prvom prilikom, da bi se videlo da nije u pitanju hronicna bolest ili nesto slicno. edit2: uglavnom, ne bi trebalo da pitaju o tome pre nego sto ponude posao, da ne bi delovalo kao diskriminacija. Edited February 20, 2015 by BraveMargot Link to comment
gospa buba Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 a shta ako je hronichna bolest? onda nije ili jeste diskriminacija? tj smeju ili ne da dejstvuju po tom osnovu? Link to comment
betty Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 a bas sam se zalila ovde pre koji mesec kako je metrikom vodjen akademski zivot takav da student vise ne moze da se razboli ili zatrudni bez posledica. ali sam mislila samo na to da je uvek bitan output po nekom malom broju godina, od ugovora do ugovora. nisam ni sanjala da kazna za bolest moze da doseze i do narednog ugovora, tako ogoljeno, i pored ovih ociglednih posledica. i sad se mislim, sva sreca sto sam mononukleozu imala u 2013, a ne 2014. jebote. ne znam sta im je EJ napisao, ali em nema te podatke (nije iz moje institucije), em i da ih ima verovatno ne bi bilo legalno da ih deli.... em i da je legalno, nije tip koji bi to uradio. zapravo me cudi sto nije javno napisao o kojoj instituciji je rec, znajuci ga. Link to comment
betty Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 a shta ako je hronichna bolest? onda nije ili jeste diskriminacija? tj smeju ili ne da dejstvuju po tom osnovu? ne ulazi se u akademiju s hronicnim bolestima - s hronicnim bolestima se izlazi ^_^ Link to comment
BraveMargot Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 http://www.theguardian.com/money/2010/oct/02/equality-act-sick-disabled koliko mogu da vidim po ovom clanku, ljudi s hronicnim bolestima ni ne apliciraju za poslove ako imaju preveliko bolovanje na proslom poslu, tako da izgleda da to jeste uobicajena praksa. mada pretpostvljam da je tesko to dokazati, pa se niko ni ne zali, jer ako se pogleda prvi clan zakona, deluje da ne bi smelo da se na osnovu minulog bolovanja donose takve odluke. http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1995/50/section/4 Link to comment
Recommended Posts