3opge Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 80% "naucnika" po nasim "institutima" treba sutnuti nogom u dupe, to je beskorisna gomila parazita koja nikada u zivotu nije uradila nista korisno sve zderuci o drzavnom trosku i mlateci praznu slamu po kretenskim konferencijama. Link to comment
djeneralche Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 na razumem bas sta je ovde pitanje. i ja bih volela da ih je vise iz istog razloga kao ti. a to sto se meni licno ne svidja atmosfera u nekim kancelarijama nema bas nikakve veze nisacim sem sa mojim izborom gde cu raditi - to sto sam ja opisivala svoje iskustvo je bilo u cilju predstavljanja situacije ovde. mislim, pricamo o manjku zena programera - jel hocete da cujete zensku perspektivu ili ne :) (pomenula je u pacula nesto slicno)? btw, ima veze sa itijem u tom smislu sto je takvo nesto tu cesto (ovde), sto je i poenta cele diskusije. edit: preugacka recenica lol. pitanje je kakve veze imaju moji afiniteti sa manjkom zena programera? pa te sto nisam jedina zena koja primecuje ove stvari. Svejedno, mislim da se ne razumemo. Nebitno. Po mom skromnom iskustvu trecina ljudi u kancelarijama su uglavnom smaraci i presudno uticu na atmosferu, recimo vrlo slicnu koju si ti dozivela. Ni ja nisam nesto odusevljen sto moram da delim prostor sa nekim ljudima. No to nema veze sa polom tih ljudi. Niti smo blize odgovoru zasto nema veci broj devojaka u it-ju. Link to comment
Dagmar Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Moguce da je razlog isti onaj iz koga decaci ne idu na farmaciju ili filoloski, to se percipira kao zenska struka, a IT se percipira kao muska struka (ja licno ne, ali onako generalno). Link to comment
Aineko Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Moguce da je razlog isti onaj iz koga decaci ne idu na farmaciju ili filoloski, to se percipira kao zenska struka, a IT se percipira kao muska struka (ja licno ne, ali onako generalno). to otprilike i ja mislim, prati se neka ustaljena drustvena percepcija jos od srednje skole (a mozda i ranije). ono sto je aznimljivo je da je pre 20 (pa i 15) godina bilo drugacije i da je, ocigledno dosta drugacije u razlicitim zemljama. mene interesuje kako je doslo do toga... Link to comment
Aineko Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Ja bas mislim da su muskarci daleko bolji kao techincal lead i da bi firme to trebale direktno da kazu svetu i kandidatima zenama, jel to ok? pa sad, ako uporedimo sa brojem gladnih u svetu, to i ne izgleda kao problem -_- Link to comment
Aion Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Moguce da je razlog isti onaj iz koga decaci ne idu na farmaciju ili filoloski, to se percipira kao zenska struka, a IT se percipira kao muska struka (ja licno ne, ali onako generalno). IT i jeste, cak i u Srbiji, prakticno iskljucivo muska struka. Ne mogu da se setim da sam sreo i jednu zenu u IT-u. Pitanje je kako je u programiranju gde ne postoji ni jedan razlog za polnu diskriminaciju (ili bar ne razlog koji bi isao na stetu zena). Link to comment
Dagmar Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 IT i jeste, cak i u Srbiji, prakticno iskljucivo muska struka. Ne mogu da se setim da sam sreo i jednu zenu u IT-u. Pitanje je kako je u programiranju gde ne postoji ni jedan razlog za polnu diskriminaciju (ili bar ne razlog koji bi isao na stetu zena). Pa sad, moja drugarica je završila IT na matematičkom, i sad šefuje u nekoj BG firmi, a i ona ima šeficu... Link to comment
Takeshi Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 aj sad da neko pomene sah, pa da se obrne jos jedan krug. jel' moze da se usvoji tvrdnja da postoje razlike u preferencijama zanimanja/struka medju polovima, cak i kada za to ne postoje "spoljni" razlozi? ili su i to plavo:roze konstrukti? Link to comment
Aion Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 (edited) Pod IT-om se u Srbiji obicno podrazumeva administriranje sistema i mreza i kastomizacija gotovih softverskih resenja. U stvari, ako se u IT ukljuci i implementacija informacionih sistema, onda su zene i tu dosta zastupljene. Edited February 17, 2015 by Aion Link to comment
Aineko Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 aj sad da neko pomene sah, pa da se obrne jos jedan krug. jel' moze da se usvoji tvrdnja da postoje razlike u preferencijama zanimanja/struka medju polovima, cak i kada za to ne postoje "spoljni" razlozi? ili su i to plavo:roze konstrukti? A sta cemo sa istorijsko-geografskim razlikama? :) kako njih objasnjavamo? Sto bi ovaj 1:18 odnos bio odraz nekih urodjenih preferencija (dakle, ono sto ostane kad sklonis spoljne uticaje) a ne ono stanje od pre 20-30god ili sadasnje stanje u nekoj drugoj zemlji, recimo? Link to comment
Takeshi Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 (edited) A sta cemo sa istorijsko-geografskim razlikama? :) kako njih objasnjavamo? Sto bi ovaj 1:18 odnos bio odraz nekih urodjenih preferencija (dakle, ono sto ostane kad sklonis spoljne uticaje) a ne ono stanje od pre 20-30god ili sadasnje stanje u nekoj drugoj zemlji, recimo? ni stanje od pre 20-30 godina ne moze da bude merilo u oblasti kao sto je it. koja je pretrpela ogromne promene, od opskurnog igranja cudnim spravama po fakultetima, do oblasti neophodne u skoro svakom delu savremenog zivota. a faktora ocigledno ima vise, ako se pojavljuju i geografske razlike u zastupljenosti. pol je samo jedna od njih. Edited February 17, 2015 by Takeshi Link to comment
Dagmar Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Interesantno je da su devojčice bolji đaci, uključujući i matem predmete. Šta onda znači da ih nema u tim strukama? Fali im interesovanje? Njima fali interesovanje pa su i tako nezainteresovane bolje u tim predmetima koji ih ne interesuju, za razliku od muškaraca koji su zainteresovani al džaba kad im ne ide? Jedino se izvuku kasnije kad žene ni ne upišu zadati fakultet, a svaki mora neko da završi, pa tako i oni završe u tehnici valjda. Link to comment
topuzina Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Nastavljam da udaram u doboš tematike o rangiranosti programa i univerziteta i antimeritokratiji: Clauset said that when someone is working within a meritocracy, he or she has about an even (50 percent) chance of being placed in a higher-ranked or lower-ranked program than his or her Ph.D. program. But across disciplines, the study reveals steep “prestige hierarchies,” he said, in which only about 9 to 14 percent of Ph.D.s get a job in a more highly ranked program then their own. Placement figures for women in elite programs are slightly worse. Across the disciplines, the paper says, Ph.D.s place at institutions that average 27 to 47 ranks below their doctorate-granting institutions. And those are just for faculty members who get tenure-track jobs within the institutional data set; adjuncts and Ph.D.s who are employed outside ranked institutions didn’t make it into the study. Link to comment
topuzina Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 U, ovaj graf je super. Link to comment
Aineko Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 ni stanje od pre 20-30 godina ne moze da bude merilo u oblasti kao sto je it. koja je pretrpela ogromne promene, od opskurnog igranja cudnim spravama po fakultetima, do oblasti neophodne u skoro svakom delu savremenog zivota. Ovako na prvu loptu, zar ovo ne bi trebalo da popularizuje struku, a ne otera 50% stanovnistva od nje? (Plus sto mislim da je ta era o kojoj ti pricas bila ranije)a faktora ocigledno ima vise, ako se pojavljuju i geografske razlike u zastupljenosti. pol je samo jedna od njih.Nekakve urodjene preference mozda mogu da objasne cinjenicu da i u zemljama gde je % zena programera najveci na svetu, i dalje je u struci manje zena nego muskaraca. Ali ovaj trend koji u odredjenim zemljama ide ka 1:20 u par decenija... bice da je ipak do nekih drugih uticaja. Link to comment
Recommended Posts