Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

od mojih ne znam. saznacu usridu, pa kazem.

sa onom ekipom (i marioneticom) na vrhu, nishta me nece zachuditi -_-

Edited by gospa buba

Venome, mozda ne bi bilo na odmet da procitas ovu diskusiju od pocetka, i obratis paznju sta ja to tvrdim, a narocito sta ja ne tvrdim, jer ovako ja sad treba da napisem ceo post samo da bih rasklapala strawmen koje si ti iskonstriusao. (jel ovo mozda treba da se splituje s nauke na IT?)

Zato sto jedno i drugo ne ide. Ili je preovladjujuca atmosfera da zene imaju prednost ako nema nikakvih drugih razlika, ili se na intervjuima krste sto si uopste dosla. Ili je mozda negde izmedju i ovi sto se cude su pojedinacni slucajevi.

i dalje mi nije jasno sta ti nije jasno. razlicite firme, razliciti pristupi. ako ustvari hoces da kazes da bi bilo paradoksalno da se, se jedne strane, firme trude da zaposle zene, a s druge, imas male only timove - pa ne. nista tu nije paradoksalno. da si citao moje pisanje od pocetka video bi da se ja cak i ne fokusiram na radna mesta kao koren problema. moze HR da se trudi koliko hoce da zaposli zene programere ali ako im se zene ne javljaju na oglase, onda jbg. a ne javljaju se jer ih nema. a nema ih jer ne studiraju programiranje. a ne studiraju jer jos u srednjoj skoli beze od IT predmeta. a beze od istih jer.....??????? to je glavno pitanje, bar sto se mene tice. Indy je lepo primetio da neko ko tek upisuje faks ne moze bas da zna kakva ce ga atmosfera cekati na poslu, pa da to bude prelomni momenat. i kao sto mozes da vidis iz onog clanka sto sam linkovala - ovde broj upisa na IT predmete debelo zakazuje jos u srednjoj. pisala sam vec, meni se cini da je stuacija slicna kao sa Maorima i STEMom - jednostavno se prati neka ustaljena klima da 'zene to ne vole' (a kako ce pa i znati da li vole ili ne ako nikad ne dodju u dodir). to je moje nagadjanje. ako imas bolje objasnjenje sto je danas ovde broj devojcica koje se upisu u IT predmete u srednjoj 16 puta manji nego pre 20 godina - izvoli (ali da nije 'zenama nije u genima da vole programiranje'). da se vratim na firme - one su poslednje u tom lancu. neke rade nesto u vezi sa situacijom (Google ima npr silne programe za devojcice po osnovnim skolama, Microsoft ti na intervjuu kaze da se upinju da zaposle vise zena programera jer su "bolje od muskaraca na poziciji technical lead" - ne tvrdm da je ovo tacno :), samo prenosim receno, moguce i da je fora da bi prihvatio njihovu ponudu), druge prosto idu u skladu sa opstom klimom.

U principu, to i jeste problem. Radis u dve firme u celoj Australiji i onda donosis zakljucke koje treba da se odnose na celu profesiju u celom svetu, da bi onda neko sa strane dosao i rekao "auuuu nisam znao da je to toliko zatucana sredina". To je stereotipizacija najgore vrste.

ovo sto si napisao jednostavno nije istina. opet, da si obratio paznju na to sta ja ustvari pisem video bi da sam ja celu ovu diskusiju i pocela pitanjem o tome sta je uzrok drasticnoj razlici u broju zena programera u razlictim delovima sveta. onda, fokus mi je sve vreme na Australiji (i eventualno druge zapadne zemlje gde broj devojcica koje uce programiranje opada, ali je AUS tu izgleda najgora). 

NIGDE gde sam radio nisam slusao viceve na temu glupih zena, niti je bilo cisto muska ekipa (jednom je bilo blizu). Niti, i ovo je jako vazno, se svuda igra stoni fudbal, PS, Xbox i pusta brada - postoje zamisli jos sredine gde ljudi dodju na posao, ukljuce kompjuter, odrade posao i ugase kompjuter.

radila sam ovde na tri mesta a zbog nekog visenedeljnog workshopa provela dosta vremena i na cetvrom. od te 4 firme 2 puta su timovi bili prakticno all male (izuzetak je zena koja je technicla lead). prosla sam kroz intervjue nekoliko top firmi - 'nerf gun' cultura je prisutna u svim kompanijama koje se trte da su cool, mada u jednoj su imali pa je HR zabranio nakon sto je neko nekoga pogodio u oko  :D (i koje objektivno i jesu najzanimljivija mesta za rad - ne zbog nerf guns vec zbog toga sta rade). i nemoj pogresno da me shvatis - apsolutno sam za 'nestandardne' ofise i slicno. ali ljudi, dajte malo variety u tim...'aktivnostima'! 

ta 'anti-zenska' atmosfera koju pominjem je :nagadjanje on: mozda cak vise i posledica drustvenog gledanja na programiranje kao na nesto sto jednostavno nije 'za zene'/'zene ionako ne vole' (nastalog iz??? geek/nerd kulture/ percepcije???) nego direktni razlog sto se devojcice ne upisuju na programming :nagadjanje off:, ali svakako na doprinosi vrzinom kolu. 

ako ti treba jos dokaza da je ovde stvarno malo suluda situacija sa brojem zena programera, evo ti website najuspesnijeg australijskog startupa ikad, tj. njihova stranica sa zaposlenim graduate programerima 2014. 1:17 edit:18, zabrojala se (a ovi cak i ne upadaju u one gore pomenute 4 firme). jel treba jos?

Na fakultetu gde sam, postoji okvirno 1/4 zena, sto ne zvuci puno, ali automatski iskljucuje bilo kakvu musku atmosferu. Na masteru ih je rekao bih i nesto vise i ima ih medju studentima koji rade za profesore. Prosto ne postoji nijedan momenat gde bilo ko strci, zato sto je zensko.

i opet - da si citao sta pisem video bi da akademiju nisam takla ni stapom. akademija je, kao i uvek, posebna prica. i kod mene na faksu je medju akademskim osobljem oko 1/5 zena (ali uglavnom starija generacija). 

Edited by Aineko

Kakve veze ima to sto se tebi ne svidja atmosfera u nekim kancelarijama gde dominiraju muskarci, sto nema apsolutne veze sa it-jem, to bi bilo isto u u kancu sa muskarcima bankarima, doktorima, masincima, advokatima, muskarci su zivi ljudi i podlezu bazicnim nagonima, i mali broj devojaka programera. Ja licno bi voleo da je veci broj imao bi vise stvari da komentarisem.

Kakve veze ima to sto se tebi ne svidja atmosfera u nekim kancelarijama gde dominiraju muskarci, sto nema apsolutne veze sa it-jem, to bi bilo isto u u kancu sa muskarcima bankarima, doktorima, masincima, advokatima, muskarci su zivi ljudi i podlezu bazicnim nagonima, i mali broj devojaka programera. Ja licno bi voleo da je veci broj imao bi vise stvari da komentarisem.

na razumem bas sta je ovde pitanje. i ja bih volela da ih je vise iz istog razloga kao ti. a to sto se meni licno ne svidja atmosfera u nekim kancelarijama nema bas nikakve veze nisacim sem sa mojim izborom gde cu raditi - to sto sam ja opisivala svoje iskustvo je bilo u cilju predstavljanja situacije ovde. mislim, pricamo o manjku zena programera - jel hocete da cujete zensku perspektivu ili ne :) (pomenula je u pacula nesto slicno)? 

btw, ima veze sa itijem u tom smislu sto je takvo nesto tu cesto (ovde), sto je i poenta cele diskusije.

edit: preugacka recenica lol. pitanje je kakve veze imaju moji afiniteti sa manjkom zena programera? pa te sto nisam jedina zena koja primecuje ove stvari.

Edited by Aineko

Mozda je jedan od odgovora na to pitanje "zasto nema vise devojaka koje idu da studiraju ~CS" (ako je to na kraju pitanje) to sto je i generalni izbor zanimanja/polja nauke/interesa trzista mnogo veci danas nego pre 20-30 godina te to cini da se devojke rastrkaju po raznim poljima. Mada ja mislim da to vazi oba pola.

Po nekim informacijama koje sam cuo iz Srbije, istrazivaci nisu na udaru vec administracija u pojedinim institutima. Ministarstvo jos nema tacne brojke koliko ce biti otpusteno, ali isto tako plan im je da prolaznost na sledecem konkursu bude manja.

po odlichnim informacijama od ranije, uopshte nije u igri administracija, nego tehnichari. osobe koje muljaju hemikalije, odrzavaju mashine, prave delove, itd.

njih i inache prirodno ima mnogo manje nego formalne administracije. zabrinjavajuci deo priche je shto ti ljudi u procesu proizvodnje uglavnom nisu vishak.

mada u jednoj su imali pa je HR zabranio nakon sto je neko nekoga pogodio u oko  :D

udri sheldone! :rolf:

(mislim, povedena shanjanovim stavom (kojim ne znam tachno gde je poshao :unsure:), pretpostavljam da bih mogla da kazem da bi mi savrsheno neprijalo da sedim ceo dan sa loshe obrazovanim infantilnim budalama, pa josh posle da moram da idem da se zabavljam tako shto cu da pazim da ih ne upucam u oko. boooring. bilo bi vrlo lepo kad biste, za promenu, prochitali shta zena pishe, umesto shto se bacate. svima nama se svashta neshto svidja i svashta neshto ne svidja. i da, sme da se kaze ^_^)

Edited by gospa buba

po odlichnim informacijama od ranije, uopshte nije u igri administracija, nego tehnichari. osobe koje muljaju hemikalije, odrzavaju mashine, prave delove, itd.

njih i inache prirodno ima mnogo manje nego formalne administracije.

Na fakultetima je nenastava (adminstracija i tehničko osoblje) na tapetu. Možeš da zamisliš kako to utiče na odnose na poslu. 

Na fakultetima je nenastava (adminstracija i tehničko osoblje) na tapetu. Možeš da zamisliš kako to utiče na odnose na poslu. 

pa kako ce da utiche majekti, ocu sad da uchim sintezu (nije pod stare dane, nego nisam shkolovana)? :o ^_^

ja ne znam kako a vuchic i njegova momchad keramichara zamishlja procese u nauci, ali ova ekipa oko ministra nauke nema shta da zamishlja, oni bi trebalo da znaju :unsure:

samo mi je u pameti veseli veselin. jel on josh sedi u onom institutu? :unsure:

mislim, on je putokaz, kuda ce to da ide <_<

Edited by gospa buba

Ma, ništa to nije, će naučimo da oribamo labove i učionice pre i posle upotrebe (predviđeni broj kvadrata po spremačici živ čovek ne može da očisti tokom radnog vremena), održavamo opremu i samsvojmajstorišemo kad nešto zapne, vodimo kompletnu statistiku o nastavi i ispitima, pošto su velenaučnici iz ministarstva samo njima znanim (i, verujem, vrlo sofisticiranim) metodima utvrdili norme za broj zaposlenih.

Znaju oni al' ih baš zabole, imaju viši cilj  :puke:

edit: Ne umem da opišem kako se osećam dok iz zaštićene (trenutno, ali ipak zaštićene) pozicije posmatram šta se zbiva. Iz kože bih iskočila. 

Edited by Notorious