Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Jbt koja glupost. Mislim da za poslednje tri godine studiranja nisam cuo nijedno prvo ime - iliti, kog su pola ili koje je prvo ime od ovih: Bresenham, Warnock, Kajiya? Na fakultetima se uci njihov doprinos polju, a ne da li su Barbara, Rabarbara ili Berberin. Pritom je Liskov substitution principle jedna od onih opskurnih stvari koje te uce na fakultetu, a koju ce i oni koji te tome uce sami u praksi da zajebu sa nedovoljno ociglednim ili tipicnim primerom. Da ne ulazimo u to da ce studenti da zaborave sva imena za max dve godine.

Ajde :)

Pa ako je tako, sta je onda smesno u gore pomenutoj 'shali'? da je neko hteo da nadje tri zene u istoriji CS mogao je. Sala je prosto nepotrebno mizogena i sasvim fino ilustruje problem. (Btw, da bas je LSP opskuran...)

Nije smesno nista. Dva retarda se cerekaju oko neceg sto nije smesno ni ako je tacno, ni ako nije tacno, da bi nasli utehu u svojoj prosecnosti. Ali da je hteo da nadje tri muskarca, ne bi uspeo. Linus, errrrrrrrrrrrrr Turing errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr hmmmmm Jobs? Sto se tice problema, mozda ne bi bilo zgoreg da se odlucis da li se kompanije trude da zaposljavaju zene, ili im postavljaju otkud vi ovde pitanja. Rekao bih da jedno i drugo ne ide.

niko ozbiljan da nesto kaze?

Zasto da ne, koristi neutralni nick na netu. A moze i muskog roda, to ti je kao biznis ime. Mada cinjenica da zene na zapadu izbegavaju programiranje, ne znaci nuzno da neko misli da su u tome lose.

Edited by Indy

Upravo je otisao svako ko je mogao.

Da nacrtam: ko nije otisao zato sto je, kao docent na stalno u S(F)RJ mogao samo da dobije poziciju postdoka na odredjeno ili fellowa na projektu koji traje 3 godine, nije mogao da ode. Ko nije otisao zato sto joj je suprug imao dobro i privilegovano mesto u slobosistemu, cemu nista slicno ne bi nasao na zapadu, nije mogao da ode. Ko je imao relevantni strani jezik (ne ruski) na nivou koji je dovoljan za turizam, ali ne vise, bez obzira na strucnost u svojoj oblasti, nije mogao da ode. Ko nije otisao jer tamo nije bilo mame da mu kuva supicu, nije mogao da ode. Ko nije otisao zato sto - uprkos svemu - odlazak bi predstavljao znacajan pad u zivotnom stilu u odnosu na S(F)RJ, you guessed it, nije mogao da ode. Ko nije bio u stanju da stisne petlju i ode na neizvesni pokusaj nalazenja necega boljeg u veciti led i sneg Kanade, ili u zemlju za koju nije sigurno ni da li stvarno postoji, kakav je npr. Novi Zeland, takodje nije mogao da ode.

Cak i u slucaju kada je, bez obzira na ponudu, neko morao da ostane u S(F)RJ da pazi bolesne i stare roditelje (a znam takve slucajeve)... dakako, i sasvim jasno, ni ti ljudi nisu mogli da odu.

Govorimo o vremenu od pre vise od 20 godina, pa ako nekog ko onda nije bio nazocan u univerzitetskom/instituskom sistemu zanima kako je izgledalo to u prvom licu jednine, moze slobodno da pita. (Ima ovde jos poneko ko to zna, ali se ne smara da pise na ovom delu foruma - trebalo bi da uzmem to kao lekciju, pretpostavljam).

Govorimo o vremenu pre interneta (u Srbiji), pre zgotovljenih saveta o tome kako brzo i efikasno dobiti dovoljno poena na IELTS, GRE, ili cemu je vec trebalo. Pre instant eksperata za sve koji misle da posto sve moze da se izgugla, to znaci da se sve zna.

Btw. vazi i obratno. Kada mi je 2009. ponudjena profesura u Srbiji, posto mrs Indy nije htela da se vraca tamo, ja nisam mogao da odem. 

"Moci" ne znaci samo da moze da se ode sa postojeceg mesta, nego da moze da se dodje i ostane na adekvatno mesto tamo gde se ide. (Ako bismo prihvatili prvo kao definiciju, u tom slucaju ne postoji niko ko ne moze da ode - osim onih u zatvorima, pa i to je relativno.)

Edited by Indy

Sto se tice problema, mozda ne bi bilo zgoreg da se odlucis da li se kompanije trude da zaposljavaju zene, ili im postavljaju otkud vi ovde pitanja. Rekao bih da jedno i drugo ne ide.

ne razumem, kako mislis da se odlucim?

Neke kompanije se zaista trude - od slova na papiru, preko HRa do stvaranja prihvatajuce atmosfere u kompaniji. Neke se trude samo na papiru. Neke se ne trude uopste i posalju na intervju ljude koji se cude sto zena voli programiranje.

Losi programeri pate od mizoginije (zene od mizandrije), dobri od mizantropije. Aineko, odabrala si super struku.

Ne znam, nisam upoznala nijednu zenu loseg programera - courtesy of the fact da sam ih upoznala sacicu lol.

Problem sa navedenim primerom je taj sto ovi (nije ih bilo dvojica nego ceo desk, bar 9,10 ljudi - kontam da su se neki smejali jer se drugi smeju, ali to je manje bitno, niko nije pitao u cemu je sala) kao nisu bas prosek, tj ne bi trebali da budu, sudeci po tome gde su zaposleni. Nije MS/Google/sta ja znam, ali je firma broj jedan za to sto radi i bas ima reputaciju kad je u pitanju kvalitet.

niko ozbiljan da nesto kaze?

Samo nemoj da izbaciš samo to "ka" pa da se predstavljaš kao raj. Misliće da si Indijac :D što znači da će stereotipno od tebe očekivati osrednji kvalitet za sitne pare.

Hm, hazard jeste ozbiljan, ali da li je to bas ozbiljno? :D Btw. tema o Indijcima je zanimljiva sama po sebi. Ja sam nasao da su (kako i prilici naciji od milijardu) uzasno varijabilni po svakom pitanju. I u dobrom i u losem smeru. (Moj trenutni shef je Indijac, i super je... za sad.)

u jednom poslu koji sam vodio, it deo je bio poprilično bitan i tu se potrefilo da jedan segent vodi žena, a drugi muškarac

pošto su oboje radili baš ono što je bilo potrebno, njihov pol je bio nebitan

ne znam čojka koji bira po polu za taj posao

Da nacrtam: ko nije otisao zato sto je, kao docent na stalno u S(F)RJ mogao samo da dobije poziciju postdoka na odredjeno ili fellowa na projektu koji traje 3 godine, nije mogao da ode. Ko nije otisao zato sto joj je suprug imao dobro i privilegovano mesto u slobosistemu, cemu nista slicno ne bi nasao na zapadu, nije mogao da ode. Ko je imao relevantni strani jezik (ne ruski) na nivou koji je dovoljan za turizam, ali ne vise, bez obzira na strucnost u svojoj oblasti, nije mogao da ode. Ko nije otisao jer tamo nije bilo mame da mu kuva supicu, nije mogao da ode. Ko nije otisao zato sto - uprkos svemu - odlazak bi predstavljao znacajan pad u zivotnom stilu u odnosu na S(F)RJ, you guessed it, nije mogao da ode. Ko nije bio u stanju da stisne petlju i ode na neizvesni pokusaj nalazenja necega boljeg u veciti led i sneg Kanade, ili u zemlju za koju nije sigurno ni da li stvarno postoji, kakav je npr. Novi Zeland, takodje nije mogao da ode.

Cak i u slucaju kada je, bez obzira na ponudu, neko morao da ostane u S(F)RJ da pazi bolesne i stare roditelje (a znam takve slucajeve)... dakako, i sasvim jasno, ni ti ljudi nisu mogli da odu.

Govorimo o vremenu od pre vise od 20 godina, pa ako nekog ko onda nije bio nazocan u univerzitetskom/instituskom sistemu zanima kako je izgledalo to u prvom licu jednine, moze slobodno da pita. (Ima ovde jos poneko ko to zna, ali se ne smara da pise na ovom delu foruma - trebalo bi da uzmem to kao lekciju, pretpostavljam).

Govorimo o vremenu pre interneta (u Srbiji), pre zgotovljenih saveta o tome kako brzo i efikasno dobiti dovoljno poena na IELTS, GRE, ili cemu je vec trebalo. Pre instant eksperata za sve koji misle da posto sve moze da se izgugla, to znaci da se sve zna.

Btw. vazi i obratno. Kada mi je 2009. ponudjena profesura u Srbiji, posto mrs Indy nije htela da se vraca tamo, ja nisam mogao da odem. 

"Moci" ne znaci samo da moze da se ode sa postojeceg mesta, nego da moze da se dodje i ostane na adekvatno mesto tamo gde se ide. (Ako bismo prihvatili prvo kao definiciju, u tom slucaju ne postoji niko ko ne moze da ode - osim onih u zatvorima, pa i to je relativno.)

nije mi jasno zbog cega instistiras toliko na toj tezi, ali mislim da do bola simplifikujes, da ne kazem banalizujes.

da, apsolutno se ne slazem da je otisao svako ko je mogao da ode.