Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Posted

Plus su devojčice bolji đaci (barem ovde) a medicina je visoko selektivna.

Posted

procenat zena u IT sektoru je opao od prvih takvih fakulteta do danas. naci cu podatke kasnije, sad sam na telefonu, ali pad pocinje sredinom osamdesetih.

Posted (edited)

Ja baš htedoh da napišem da mi u glavi stoji da je jedna mamina drugarica 80ih bila u nekom informacionom odeljenju, a da žena nikakve veze sa kompjuterskom tehnikom nije imala.

Inače probala sma da nađem neke podatke za BG univerzitet, pa (naravno) nisam, ali su mi iskočili pedantni Hrvati:

Dominantni ‘ženski’ studiji (POSTOTAK STUDENTICA):

1. LOGOPEDIJA - 97,56 posto;
2. EDUKACIJSKO-REHABILITACIJSKE ZNANOSTI - 95,35 posto;
3. PEDAGOGIJA - 92,5 posto;
4. SOCIJALNE DJELATNOSTI - 90,68 posto;
5. POVIJEST UMJETNOSTI - 87,5 posto;
6. PSIHOLOGIJA - 87,4 posto;

Dominantni ‘muški’ studiji (POSTOTAK STUDENATA):  1. ZRAKOPLOVSTVO, RAKETNA I SVEMIRSKA TEHNIKA - 100 posto;

2. STROJARSTVO - 89,31 posto;
3. ELEKTROTEHNIKA - 89,09 posto;
4. RAČUNARSTVO - 87,41 posto;
5. BRODOGRADNJA - 86,42 posto;
6. RUDARSTVO, NAFTA I GEOLOŠKO INŽENJERSTVO - 83,33 posto;

‘Spolno uravnoteženi’ studiji:

1. GLAZBENA UMJETNOST - 51,94 posto M//48,06 posto Ž;
2. INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE ZNANOSTI - 45,5 posto M//54,5 posto Ž;
3. POVIJEST - 54,33 posto M//45,67 posto Ž;
4. GRAFIČKA TEHNOLOGIJA - 45,97 posto M//54,03 posto Ž;
5. ARHITEKTURA, URBANIZAM, AGRONOMIJA - oko 43 posto M, a 57 posto Ž;

Po njihovoj statistici, IT spada u polno uravnotežene studije (mada sad "informacijske i komunikacijske" nauke, ako je ovo kao neki FON, pa muškarci odu na softver a devojke na menadžerisanje, onda to opet nije ono što j etema)

Edited by Dagmar
Posted

Masovne su žene u admin/menadžmentu u IT-u. Imao sam šeficu iz pakla, kad smo kod toga. Women are wonderful! Malo sutra.

Posted

HR umeju da budu mahom žene(tine).

Misogynia report.

Posted (edited)

80tih su operateri cesto bile zene, u odjeljenjima kao sto je automatska obrada podataka 

one bi sada radile u administraciji, knjigovodstvu i sl

a hr treba ukinuti

odoh :)

Edited by morgana
Posted (edited)

Po njihovoj statistici, IT spada u polno uravnotežene studije (mada sad "informacijske i komunikacijske" nauke, ako je ovo kao neki FON, pa muškarci odu na softver a devojke na menadžerisanje, onda to opet nije ono što j etema)

Mislim da je Aineko mislila pre svega na programiranje i "kompjutersku nauku" (naš jezik valjda nema taj izraz) u užem smislu. Da li ovde postoji bilo kakvo razumevanje za ideju da su žene (generalno) slabo zainteresovane za tu vrstu stvari, tj. tehničke discipline. Mislim, ostavimo političku korektnost tamo negde na Društvu, gde pripada... mi smo ovde naučnici, ne bojimo se činjenica. (EDIT. Ako je to činjenica, u šta nisam siguran.)

Edited by Indy
Posted

Možda ima i toga, ali isto nisam sigurna. Baš imam neke anegdotske primere i za jedan i za drugi stav.

Posted

(nisam ni procitala tekst, grafik sam videla negde drugde ranije pa ga sad prepoznala... a ni ostatak diskusije od mog proslog javljanja jos nisam izbistrila. ali budem!)

Posted (edited)

Hm, ne znam za to, kad to treba da se desi, i što se uopšte donosi, tj šta bi trebalo da su ciljevi i poenta tih promena?

nemam pojma, da se zgrnu neke pare, koliko sam shvatila. ima da nas prodaju na kilo ^_^

shalu nastranu, nemam pojma, odabrala sam da se ne informishem detaljno, jer moje mishljenje nema nikakav uticaj. tj nichije nema.

gledacesh nas ovde kako kukamo, od marta aprila, cijenim :)

Mislim da je Aineko mislila pre svega na programiranje i "kompjutersku nauku" (naš jezik valjda nema taj izraz) u užem smislu. Da li ovde postoji bilo kakvo razumevanje za ideju da su žene (generalno) slabo zainteresovane za tu vrstu stvari, tj. tehničke discipline. Mislim, ostavimo političku korektnost tamo negde na Društvu, gde pripada... mi smo ovde naučnici, ne bojimo se činjenica. (EDIT. Ako je to činjenica, u šta nisam siguran.)

meni se javlja da se zene koje se nadju da su nadarene za matish i tehnike prosto same opredeljuju, jer imaju slobodu da biraju profesije. vishe niko nece da im kaze da su mushkarache, a teshko i da ce neko  da im kaze da su kokoshke zato shto su uzele da budu istoricharke umetnosti ili uchiteljice (u ovom drugom chak imaju (posredno nametnuto) prirodno stanishte). ili da su ludache shto hoce da projektuju rakete, taj domen slobode je poprilichno stabilno osvojen. moze cale da prevrce ochima kolko hoce kad devojka reshi da skochi iz padobrana u rudnik, ona ce da skochi. dok se momcima  roditelji sada mozda i dalje  (ne usmislu da je zbilja masovnije, nego se sad tako vidi) tripuju da treba da imaju mushka zanimanja. kao da se ta situacija okrenula, da je zapravo devojka sada izborila slobodu izbora, a da momci na tom osnovnom nivou zapravo nisu, i da njih mozda malo i sateruju da zavrshavaju tehnichke i mashinske shkole, pa posle grcaju po fakultetima, a objektivno nisu za to (u smislu da nisu za taj format razmishljanja, shto je realno, postoji, i nije sramota -_-), umesto da su uchitelji i psiholozi, ako vec vole... a kamoli tradicionalna zenska zanimanja kao babac, shalterash ili kasir...  nije to sasvim resheno... :unsure:

edip. mada moram da priznam da su se mladi bankari masovno izborili za svoje mesto pod suncem shaltera -_-. i da ce zapravo to famozno trzishte uchiniti svoje bar na nivou tih operativnih zanimanja, da ce uletati tamo gde ima posla, ne razmishljajuci kako staramajka gleda na to... ako vishe uopshte gleda ^_^. ovo naravno govorim iz perskepktive kod nas, ja ne znam kako je svuda u svetu. ali ono shto je socijalizam uchino za slobodu izbora zene, to nema cenu.

edip2. mislim, nateraj roditelju na mashinac devojku koju bash zabole. momak kog bash zabole ce vec teze da se izvuche. i to je opet meni neki otpadak patrijarhata koji se izokrenuo na naopako, jer u zenskoj slobodi nije primecena i mushka sloboda, tako nekako...

edip3. uostalom, i moj momak drushtvenih nauka koje je sam izabrao je apsolutno zgranut mojom profesijom koju sam sama izabrala  ^_^

(pishite neshto dok nisam stigla do dvocifrenog edita. zlatne ruke donjeg srema -_-)

Edited by gospa buba
Posted (edited)

Meni je baš zanimljivo kako je komunizam nešto od tih uvreženih stvari u društvu uspeo da izmeni, a nešto baš i ne (bez da se čak i zamaram vrednosnim sudovima sada, jer neke stvari su izmenjene na bolje, neke na gore). Recimo, ja poznajem dosta tih profesionalno emancipovanih Srpkinja koje su kojekakve elektrotehničarke i mašinke, projektuju energetske sisteme i turbine, propelere za avione i koješta, a onde dođu kući i potpuno im je prirodno da one rade 100% kuvanja, spremanja po kući, i skidanja dece sa lustera, dok muž bleji ispred televizora. Znam i slučaj kad su se preselili Zanjemačku™, ona energetičarka, on neki polupečeni mašinac s višom školom (operater neke mašinerije, otkud znam). Ona je milijardu puta pametnija i imala je u Srbiji super posao u struci. On Unjemačkoj ima neki posao na kome mlati pare, ona našla neku bijedu blizu kuće gde radi za kikiriki. I, naravno, pitali je na intervjuu je li udata  :ph34r: . I imaju jedan od onih fejzbuk naloga tipa Živadin Milisava Džikić.  :puke:

Edited by topuzina
Posted

Sigurno ima to neki uticaj, dok je mama gurala mene i sestru u školske ambicije, istovremeno je isterivala mog brata iz kuhinje (doslovce, u fazonu kad ove dve neće, ne sviđa joj se što se on gura u kuhinju). Žene mogu sve, a muškarci treba da budu muškarci. U nekom trenutku je doduše pomenuto kuvanje postalo mačo fensi, pa je i moj tata počeo da se bavi time, ali samo za neke specijalitete, ono oprati sudove i sl je i dalje mamin posao. Ali i dalje mi je teško da zamislim tipičnog omladinca, i u Srbiji ali bogami i po Evropi (možda još i više), da ozbiljno razmatra ideju da postane recimo medicinski brat.

Posted

Meni je baš zanimljivo kako je komunizam nešto od tih uvreženih stvari u društvu uspeo da izmeni, a nešto baš i ne (bez da se čak i zamaram vrednosnim sudovima sada, jer neke stvari su izmenjene na bolje, neke na gore). Recimo, ja poznajem dosta tih profesionalno emancipovanih Srpkinja koje su kojekakve elektrotehničarke i mašinke, projektuju energetske sisteme i turbine, propelere za avione i koješta, a onde dođu kući i potpuno im je prirodno da one rade 100% kuvanja, spremanja po kući, i skidanja dece sa lustera, dok muž bleji ispred televizora. Znam i slučaj kad su se preselili Zanjemačku™, ona energetičarka, on neki polupečeni mašinac s višom školom (operater neke mašinerije, otkud znam). Ona je milijardu puta pametnija i imala je u Srbiji super posao u struci. On Unjemačkoj ima neki posao na kome mlati pare, ona našla neku bijedu blizu kuće gde radi za kikiriki. I, naravno, pitali je na intervjuu je li udata  :ph34r: .

Zapadnjaci su mnogo drugačiji od Srbalja po tom pitanju, ja sam bukvalno bila u šoku kad sam videla koliko se žene ovde nipodaštavaju u profesionalnom smislu, to u Srbiji npr nisam iskusila (mada naravno ima toga i kod nas, ali čini mi se manje). Da kažem da sam to videla mahom kod starijih šefova, mislim da je kod mlađih muškaraca definitivno prihvaćenije to da žene makar i sa diplomom nisu po difoltu druga klasa radne snage.