Jump to content

Partizanski pokret - KPJ, NOPOJ, NOV i POJ (1941-1945)

Featured Replies

Ко их је беше дочекао у планинској кући на Великом пољу и пружио им прву помоћ након што је у истој офанзиви и пред истим непријатељем извео сличан маневар?

Cetnici.

Ne znam da li ih ima u Sotrinom filmu, nikada ga nisam odgledao.

Cetnici.

Ne znam da li ih ima u Sotrinom filmu, nikada ga nisam odgledao.

ja iz tog filma jedino pamtim one drugar'ce što sisama teše Batu dok mu mesari capare prstiće.

Edited by koksy

45_o_zps4gg9zdyj.jpg

Izvora na engleskom kao američkih ili britanskih izvora? Ili domaći izvori prevedeni na engleski? Ako je ovo drugo, to ne postoji (možda kod Joza Tomaševića ali sam 99% siguran da nema).

• 1 year later...

Kad nađem vremena,rado ću da čitam temu o još jednoj vojsci koja se borila protiv velikosrpskog nacionalizma,hegemonizma i unitarizma a za ravnopravnost naroda i narodnosti.

Edited by Najiskrenije

• 2 months later...

Jesu li "Otpisani" bili istorijska laž

Bilans tokom nemačke okupacije Beograda: partizani su ubili ukupno 3 Nemca (2 vojnika, jedan folksdojčer), četnici 0, i jedni i drugi su uglavnom ubijali nedićevce

Rade Ristanović, istoričar mlađe generacije koji je izabrao da se bavi temom otpora u Beogradu tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, napisao je knjigu Akcije komunističkih ilegalaca u Beogradu 1941 – 1942, celovito sažet pregled dešavanja na beogradskim ulicama u to vreme. 

- Prema podacima koje sam uspeo da sakupim iz građe nemačke i kolaboracionističke provenijencije u periodu od izbijanja ustanka u Srbiji u julu 1941. do septembra 1942. godine kada je registrovana poslednja akcija komunistickih ilegalaca u Beogradu pred nišanom pištolja pripadnici nemačke nacionalnosti obreli su se devet puta. U tim akcijama trojica 'nosilaca novog svetskog poretka' izgubilo je život -  kaže Ristanović za VICE.

Zahvaljujući podacima koje je obradio Ristanović, može se precizno rekonstruisati kako su izgledale smrti okupatorskih vojnika na beogradskim ulicama, koliko ih je tačno bilo i o kakvim se događajima radi, po nameri i izvođenju. 

Кахм...

Screen Shot 2017-02-18 at 12.04.38 AM.png

Koji su to podvizi inspirisali scene gde Tihi i Prle tamane po 5-10-20 Nemaca? Po epizodi? Tih podviga nije bilo, o tome je clanak, a ne o tome da li je sve bilo u stvarnosti kako je opisano u seriji. A informativan je clanak ovako, naslov je malo senzacionalisticki, ipak je to VICE

partizani su rokali švabove ruralno kako i priliči vojnicima.četnici ni urbano tj nikako.

nećemo zbog malo propagande da negiramo istinu.

dajmo malo naučnih radova o tome koliko su čete pobile nemčuga u bgd-u ili ljotićevci koliko su ubili nemčuga.a nedićevci?

pa bgd je veliki grad, gostoprimiv, kad je primio za stalno tolko bosanaca i crnogoraca, sto ne bi ugostio i tu neke nemce u tih par godina :fantom:

kolko je ustasa i nemaca ubijeno u Zgb tokom rata?

A zar u onoj akciji spasavanja Rankovica nisu izginuli i neki Nemci? I koliko je onda nedicevaca ubijeno?