Jump to content
IGNORED

Partizanski pokret - KPJ, NOPOJ, NOV i POJ (1941-1945)

Prospero

Recommended Posts

Posted
necu se samoubiti. sada kada vidite mucenog pere urbana kada izadje iz kazamata sve noseci glavu dimitrija tucovica.
Mucenog i izmucenog ^_^Nedavno sam procitao ovaj tekst u "Politickom zatvoreniku" iz lipnja dvije tisucite pa rekoh da ga podelim sa drugarima na odgovarajucoj temi.Neki podnaslovi...Partizani-Srbi prete klanjem HrvataVecina Hrvata i 1943. slavi 10. travanjTito 1942: u nasoj vojsci je 95% SrbaGde god se okrenes... :ss1:Sada mi se sve razbistrilo, u kojoj god formaciji da su se nalazili, Srbi su cinili zlocine.Neki su bili komunisti, neki katolici, neki muhamedanci a neki mojsijeve vere.Da, to sve objasnjava.http://www.tomislavjonjic.iz.hr/III_komunisti_12.pdf
  • 7 months later...
Posted

Данас је 71. годишњица легендарне битке на Козари, симбола отпора фашистичком окупатору.

* Zaklinjem se svom narodu da neću ispustiti oružje iz ruku sve dotle dok i poslednji fašistički okupator ne napusti moju zemlju, i dok se ne iskoreni poslednji ustaški gad.* Zaklinjem se svom narodu da se neprijatelju, koji je preko naših sopstvenih izdajica i plaćenika ugnjetavao i pljačkao moju zemlju, moj narod, žene i decu ubijao, a mene iz mog sopstvenog poseda isterao, bezobzirno osvetim i to krv za krv i smrt za smrt, i da mu zadajem udarce.* Zaklinjem se svom narodu da ću se u nemilosrdnoj borbi protiv fašističkih zločinaca uzdržati od svakog samostalnog vršenja nasilja ili osvete na mirnom stanovništvu, ženama i deci, pa ma kojoj religiji i nacionalnosti oni pripadali, i da ću ih štititi. Zaklinjem se da ću svuda i vazda izlaziti u susret prijateljstvu i saradnji Srba, Hrvata i Muslimana kada se oni bore za čišćenje moje zemlje od zajedničkog neprijatelja, fašističkih okupatora, sopstvenih izdajica i plaćenika, bili oni iz srpskih, hrvatskih ili muslimanskih redova.* Zaklinjem se svom narodu da ću pre umreti nego što ću izdati sebe ili svoje drugove i našu svetu borbu, da ću pre umreti nego što ću pljačkom, vršenjem nasilja ili samovoljom uprljati zastavu za koju se borim.* Ako prekršim ovu zakletvu, ako pokažem slabost, malodušnost, kukavičluk, nedisciplinovanost, ili loše namere, i izdam interese svog naroda, tada neka sramno umrem od ruku mojih drugova.

Posted (edited)

Srećan praznik.Živeo 4 juli!

Edited by beatakeshi
Posted

i bas ste na dan borca krenuli u novu epopeju CvP :D

Posted
Srećan praznik.Živeo 4 juli!
da sacekamo 7 pa da pripucamo.Sent from Bender's iPad using Tapatalk
Posted

kako ko. neko ce da saceka 7, neko 13, neko 27... :D

Posted

imali smo malo čišćenje - postovi sa ličnim čačkanjem po etno/ideo linijama prebačeni guess where - na čvp.topolin post prebačen na jugoslavija u 2SR.

• 1 month later...
Posted

Ništa čudno, kad mu se baksuz motao okolo...

Pala je komanda da se formiramo u streljački stroj, i ja čujem poznati Savin glas: „Prenesi lijevo i desno!“ Ali nismo znali da su Nijemci došli još bliže, da su u rovovima već na kraju livade. I mi razvijemo streljački stroj i krenemo u juriš, a oni nas dočekali rafalima. Okrenem se oko sebe i vidim: pop kleči i plače. I kaže: “Kuku lele, umro Sava.“Oprostite, kakav pop?- Pravoslavni. Mi smo u diviziji pri štabu imali popa. Njegov je posal bija, kad neko od Crnogoraca pogine, da mu održi misu, jer Crnogorci su bili pravoslavci. I plače pop: “Pogibe Sava.“ A ja mislija, kako se moj komandant bataljona isto zva Sava, da je poginija on, a ne pravi Sava. I ja dođem do njega i vidim: bogami, pravi Sava. Rupa na čelu, krv oko glave, kosa mu sva zalipljena unazad od krvi. Kad smo se tri miseca kasnije vratili na Tjentište da ga sahranimo, bija je u istom položaju. I mi gledamo: znaš da su svi mrtvi, a izgledaju ka da su živi. Svi u komadu, a takneš prstom - on se raspadne.
Posted (edited)

Nda, Prva proleterska Koče Popovića nepravedno uzela šnjur, samo što je izvela odlučujući proboj na Balinovcu, spasla vrhovnu komandu i čitav NOB i odredila tok istorije Balkana do dana današnjeg :isuse:

Edited by dillinger
Posted

Pa dobro, čoveku je bilo teško da gleda pretvorbu JNA u instrument Velike Srbije, dok su sa druge strane hrvaćanske institucije bile simbol kontinuiteta partizanskih ideala i multikulturalizma.

• 1 month later...
Posted

Poslednja emisija Radara na RTV-u bavila se penzionerima. U delu emisije o starackim domovima posetili su i dom u Sremskoj Kamenici i tamo (mozda i ne znajuci) snimili partizanku Idu Sabohttp://media.rtv.rs/sr_ci/radar/4618Negde oko 23. minuta pocinje prica o domu.

• 2 months later...
Posted

pretrazujuci danas vise o splitskom gradonacelniku-cetniku, pronadjem ovaj sajt:“Antifašistički Split: ratna kronika 1941.-1945.”odlicno odradjeno, po datumima i sa imenima.zanimljiva je recenica sa promocije pre tri godine

- Partizani su ratovali protiv četnika, a ustaše nisu. Ako mi netko nađe dokument gdje su se ustaše borili protiv četnika, dajem otkaz i idem na burzu rada - rekao je Goldstein (Ivo).
Posted (edited)

Otera čoveka na burzu rada, jbg.

Edited by Hartmann