Jump to content
IGNORED

Zaglupljivanje nacije

Eraserhead

Recommended Posts

Posted

Danas se dobija višestruko veća nadnica za fizički rad od tih 6e sa kojima porediš. Znam ja jer sam plaćala ljude iz istog tog mesta odakle mi deda da kose i krče neke bašte. To poredjenje sa hiperinflacijom nije ni najmanje direktno i budj mi je i da komentarišem.

Posted
Danas se dobija višestruko veća nadnica za fizički rad od tih 6e sa kojima porediš. Znam ja jer sam plaćala ljude iz istog tog mesta odakle mi deda da kose i krče neke bašte.To poredjenje sa hiperinflacijom nije ni najmanje direktno i budj mi je i da komentarišem.
800 - 1200 dinara (u mom kraju) nije visestruko veca nadnica od 6 evra. U ovom ratu je bila hiperinflacija, u drugom npr nestasica secera. U oba slucaja imas poremecaje trzista uzrokovane ratom.
Posted
Ekskjuz mi?
Tvoj primer govori o odnosu nadnice i rakije a ne šećera i nadnice. Osim ako nisu pili šećerušu.
Posted (edited)

Za šta 1200 din?! Ja ne znam da li se toliko plaćaju i berači malina, a kamo li zidari u Ivanjici.Evi, akcenat je na privrednom rastu. Na povećanju produktivnosti kroz industrijski razvoj i padu relativnih cena mnogih dobara u odnosu na cenu rada. Na tome da su 92-93 sva deca imala kakve-takve patike, a 40 godina pre toga dvoje dece po razredu.Beatakeshi, navela sam odnos nadnice i šećera i nadnice i soli. Što se tiče rakije, ne znam tačan odnos jer ne znam koliko se popilo. U svakom slučaju obeshrabruje ideja da se tri nedelje mora raditi za rakiju za sahranu. Ako ti se nivo diskusije spušta na nivo koliko se popilo rakije i da li je od šećera, nadji drugo društvo za to.

Edited by MayDay
Posted
Za šta 1200 din?! Ja ne znam da li se toliko plaćaju i berači malina, a kamo li zidari u Ivanjici.Evi, akcenat je na privrednom rastu. Na povećanju produktivnosti kroz industrijski razvoj i padu relativnih cena mnogih dobara u odnosu na cenu rada. Na tome da su 92-93 sva deca imala kakve-takve patike, a 40 godina pre toga dvoje dece po razredu.
Pad relativnih cena za mnoge stvari je cinjenica, kao i privredni rast. Ali je mnogo je pogresno da uzmes cenu secera iz ratne godine drugog svetskog rata da ilustrujes cenu nadnice, kad su tad bile nestasice hrane, to je valjda jasno. Isto ovo sa rakijom, posto ne znamo koliko je popijeno. Mozda je popijeno 2 litra rakije, a mozda i pedeset. U drugom slucaju dobijas inzinjersku platu u mom gradu. Samo hocu da kazem da su ti primeri za ilustraciju neadekvatni, imo. U stvari, dobar je onaj sa obucom, ali ova dva (rakija, secer) su stvarno problematicna.800 dinara je za skupljanje sljiva, branje voca, 1200 ako hoces nesto da se iskrci i tako to.
Posted
Ja zaista nemam pojma koliko košta šećer. Rekla bih da je kilo izmedju 0.50 i 3 evra.
Predaješ ekonomiju? Hvala, doviđenja.
Posted (edited)

pa sta ako predaje ekonomiju, mora da zna koliko kosta kilo secera??!?

Edited by ikar
Posted (edited)

@EviTo su ti bili odnosi i pre rata, kad su u pitanju šećer i so.Edit. Sori, treba mi po minut da mi se otvori strana.

Edited by MayDay
Posted

ne vredi, ne mozes ljudima objasniti da se danas, bez obzira na sv, zivi jedno 295 puta bolje nego samo pre 40 godina. djaba.

Posted
moj ćale je gradsko dete ali sirotinjsko, posle škole je da svojim ocem skupljao stari papir, prazne flaše i slično. kada je imao 11 godina za početak nove školske godine su mu roditelji kupili mornarko odelce i nove cipelice, odvajavši od usta sigurno nekih 6 meseci. vodili su ga i da ga slikaju u novom odelcu. i taj prvi dan u školi ga je neki mangup gađao blatom u usrao mu odelo.da ga nisu tri učitelja skidala sa tog frajera ubio bi ga sigurno.
Moj deda je u slicnoj situaciji imao vise srece. Prvi kaput je dobio sa 12-13 godina i posle par dana nakon jednog treninga u Macvi neko mu ga je ukrao (btw, neverovatno mi je da je Macva sa klincima radila i dvadesetih godina, deda je 1910. godiste). Deda je sa terena placuci krenuo kuci i dok je prolazio pored neke zanatske radnje, vlasnik radnje ga je pitao zasto place i kad mu je deda rekao razlog, on je otisao u kucu, uzeo kaput od sina i poklonio ga dedi.
Posted (edited)

Jedan majstor dva tri kupea od mog je prosle ili pretprosle godine dok sam se klackao na relaciji Beograd Zagreb, zajeb'o sve. Kaze nekom s kim je pricao: "jel znas ti kad se najbolje zivelo na ovim prostorima?"

U vreme Austrougarske.

Edited by Venom
Posted
@EviTo su ti bili odnosi i pre rata, kad su u pitanju šećer i so.
Ma ok, ne kazem da to nisu bili ti odnosi, nego zasto treba da uzimas mirnodopske odnose cena hrane i nadnica a ne ratne. Zato sam i rekla "tom logikom" uz ilustraciju cene nadnice vs hrana iz 90tih.
Posted
ne vredi, ne mozes ljudima objasniti da se danas, bez obzira na sv, zivi jedno 295 puta bolje nego samo pre 40 godina. djaba.
Ma neka, nema veze. @beatakeshiNe znam ja još mnoge neke cene. Ni metra svile, ni kvadrata stakla, ni parking sata u Šangaju,...iha koliko još robe i usluga. Ni tone pork bellies tone iako je berzanska roba u pitanju.
Posted

Ima li neko da je imao bogatog dedu?

Posted (edited)

Sto se tice price kako se zivelo na selu nekada, evo sta je deda zapisao o svojoj prvoj parohiji, selo na Ceru trideset i neke godine:Kad sam malo bolje upoznao prilike pala mi je u oci masovna pojava oboljenja stanovnistva od tuberkuloze. Bas u okolini crkve, nekoliko porodica je bukvalno istrebljeno, da su kuce bile opustele. Za to se zainteresujem kod doktora o toj pojavi. (...) I stvarno, malo je koje domacinstvo trosilo godisnje vise od kilograma secera ili jednog litra zejtina iako je skoro svako domacinstvo strogo postilo sva cetiri godisnja posta u trajanju od cetiri i po meseca, plus sreda i petak u mrsne mesece, svake nedelje. Ukupno se postilo oko 180 dana, ili tacno pola godine i to bez ribe (samo o slavi) i vrlo retko koja kap zejtina. Posledice nisu izostale.

Edited by ficfiric