Jump to content
IGNORED

Zaglupljivanje nacije

Eraserhead

Recommended Posts

Posted

nemam ništa protiv romantizacije, i sam romantizujem selo, o nečem drugom se radimindset (sorry Rajna) po kojem u 21. veku 50% stanovništva Srbije treba da živi na selu i da država nekeko treba da pronadje način da im taj život na selu učini isplativim je surovo pogrešan i destruktivan. toga jednostavno nema nigde a tamo gde ga ima, seosko stanovništvo živi u neopisivoj bedi (Indija)čitajte Lj. Dimića kako je izgledao idiličan život u isključivo agrarnoj privredi, sa prosečnim posedom manjim od 1 ha.btw, Syme, ponekad mi se čini da žižekuješ sve na šta naletiš na forumu.

Posted

With all due respect za tog Dimica, roditelji mog oca su ziveli tako (i on do 14-te godine)... tako da, koga zanima, mogu da prepricam. :D

Posted

zivela je i moja majka sve dok nije posla u gimnaziju

Posted (edited)
nemam ništa protiv romantizacije, i sam romantizujem selo, o nečem drugom se radimindset (sorry Rajna) po kojem u 21. veku 50% stanovništva Srbije treba da živi na selu i da država nekeko treba da pronadje način da im taj život na selu učini isplativim je surovo pogrešan i destruktivan. toga jednostavno nema nigde a tamo gde ga ima, seosko stanovništvo živi u neopisivoj bedi (Indija)čitajte Lj. Dimića kako je izgledao idiličan život u isključivo agrarnoj privredi, sa prosečnim posedom manjim od 1 ha.btw, Syme, ponekad mi se čini da žižekuješ sve na šta naletiš na forumu.
Kakvo sad žižekovanje, posebno po ovom pitanju?Mislim nemam ni ja ništa protiv romantizacije ako je između svoja 4 zida :), ali evo kako bi ti objasnio mindset koji si sam sada konstatovao, ako ne činjenicom da se protiv svake ekonomske i svake druge logike, romantizovana slika ruralne zajednica nameće kao imperativ. Uostalom, sad kad si pomenuo Dimića, ti znaš da je upravo stalna romantizacija seoskog života i narodne duše sprečila da se ta promena desi i ranije. Edited by Syme
Posted
zivela je i moja majka sve dok nije posla u gimnaziju
Pa, da, ista stvar. BTW. moj cale je u BG poslat u srednju ekonomsku u sestrinim cipelama (nije imao cipele do 14 god). Beat that! :ss1:
Posted (edited)

nije u pitanju romantizovana slika ruralne zajednice već plasirana laž kako je moguće na selu normalno živeti po srpskim standardima zemljišnog poseda i rentabilne proizvodnje (znači 1-5 ha zemlje, sa zastarelom mehanizacijom, bez odgovarajućeg agrotehničkog znanja, ma bez puta, radnje, ambulante...). možda ako se gaji koka ili marihuana.nije romantizam sprečio modernizaciju sela već splet istorijskih okolnosti koje su seljaka zarobile na zemlji: patronaža države, zabrana seljacima da otvaraju dućane tj. da akumuliraju kapital (koji ionako ne bi mogli da akumuliraju), nikakve investicije u industriju, vezanost za tržišta koja su skoro isključivo tražila meso i žitarice (i pre i posle I sv. rata). tek kada 5 seljaka propadne i kada budzašto prodaju zemlju šetsom, njih 5 ode u grad i industriju a šesti može da se bavi ozbiljnom proizvodnjom.et Indymoju kevu je u gimnaziju upisao seoski učitelj. otišao kod dede i rekao mu da nađe nekog drugog da mu čuva krave, uzeo kevu za ruku i odveo je u grad na školovanje.

Edited by Arbeitmann
Posted
Pa, da, ista stvar. BTW. moj cale je u BG poslat u srednju ekonomsku u sestrinim cipelama (nije imao cipele do 14 god). Beat that! :ss1:
nema problema. imam fotku, moj cale u 7. razredu osnovne sa drugarima ispred skole bos. mesec u najmaju ruku seprembar, verovatno oktobar. i nije jedini - tacnije samo 2-3 djaka na slici imaju cipel. istocna bosna, rane sezdesete. prve cipele dobio kad je krenuo u sarajevo u srednju uciteljsku. cipele i sesir. i prvi dan u tramvaju/busu mu neki mangupi oteli sesir. bez ikakve patetike, od svih prica koje mije cale pricao u zivotu (a svasta je preziveo, ukljucujuci i to da je bio u interventnoj jedinici vrs u ovom poslednjem ratu), ova sa sesirom me najvise pogodila. prvi put je u zivotu imao nesto materijalno cime se ponosio i izgubio ga je istog dana.
Posted

Kombinacija života na selu/varošici i rada u gradu može biti dobra.Živim u dilemi da li se preseliti u NS ili ostati u Sremu i trenutno mi se više dopada da 30 godina putujem na posao nego da 30 godina budem u dužničkom ropstvu za stambeni kredit.

Posted
nema problema. imam fotku, moj cale u 7. razredu osnovne sa drugarima ispred skole bos. mesec u najmaju ruku seprembar, verovatno oktobar. i nije jedini - tacnije samo 2-3 djaka na slici imaju cipel. istocna bosna, rane sezdesete. prve cipele dobio kad je krenuo u sarajevo u srednju uciteljsku. cipele i sesir. i prvi dan u tramvaju/busu mu neki mangupi oteli sesir. bez ikakve patetike, od svih prica koje mije cale pricao u zivotu (a svasta je preziveo, ukljucujuci i to da je bio u interventnoj jedinici vrs u ovom poslednjem ratu), ova sa sesirom me najvise pogodila. prvi put je u zivotu imao nesto materijalno cime se ponosio i izgubio ga je istog dana.
moj ćale je gradsko dete ali sirotinjsko, posle škole je da svojim ocem skupljao stari papir, prazne flaše i slično. kada je imao 11 godina za početak nove školske godine su mu roditelji kupili mornarko odelce i nove cipelice, odvajavši od usta sigurno nekih 6 meseci. vodili su ga i da ga slikaju u novom odelcu. i taj prvi dan u školi ga je neki mangup gađao blatom u usrao mu odelo.da ga nisu tri učitelja skidala sa tog frajera ubio bi ga sigurno.
Posted

Moj deda po mami je takodje za uši povučen da ide u KG u gimnaziju i završio je dva razreda i pred početak trećeg mu je umro otac i pošto je on bio najstariji sin majka ga je poslala da peče ciglu kod nekog čoveka tri nedelje da vrate dug samo za rakiju što su služili na sahrani. Tada je trajao rat. Celodnevna nadnica je bila dovoljna za kilo šećera u kocki ili za pola kg soli.Deda se više nije vraćao u školu, oženio babu, dobio petoro dece, počeo od nule i iškolovao svu decu. Radio teške poslove do 83. godine. Kad god dobijem da predajem Makroekonomiju moj prvi slajd prvog časa je graf sa ekonomskim rastom i ispričam ovu priču sa tadašnjim nadnicama. Ja zaista nemam pojma koliko košta šećer. Rekla bih da je kilo izmedju 0.50 i 3 evra. Da moram ceo dan da radim za to kilo, svakako bih znala.

Posted

you were lucky to have a lake!

Posted
Moj deda po mami je takodje za uši povučen da ide u KG u gimnaziju i završio je dva razreda i pred početak trećeg mu je umro otac i pošto je on bio najstariji sin majka ga je poslala da peče ciglu kod nekog čoveka tri nedelje da vrate dug samo za rakiju što su služili na sahrani.Kad god dobijem da predajem Makroekonomiju moj prvi slajd prvog časa je graf sa ekonomskim rastom i ispričam ovu priču sa tadašnjim nadnicama. Ja zaista nemam pojma koliko košta šećer. Rekla bih da je kilo izmedju 0.50 i 3 evra. Da moram ceo dan da radim za to kilo, svakako bih znala.
Čekaj, pošto je ta rakija bila? Ili su popili nekoliko buradi?
Posted (edited)
Moj deda po mami je takodje za uši povučen da ide u KG u gimnaziju i završio je dva razreda i pred početak trećeg mu je umro otac i pošto je on bio najstariji sin majka ga je poslala da peče ciglu kod nekog čoveka tri nedelje da vrate dug samo za rakiju što su služili na sahrani. Tada je trajao rat. Celodnevna nadnica je bila dovoljna za kilo šećera u kocki ili za pola kg soli.Deda se više nije vraćao u školu, oženio babu, dobio petoro dece, počeo od nule i iškolovao svu decu. Radio teške poslove do 83. godine.Kad god dobijem da predajem Makroekonomiju moj prvi slajd prvog časa je graf sa ekonomskim rastom i ispričam ovu priču sa tadašnjim nadnicama. Ja zaista nemam pojma koliko košta šećer. Rekla bih da je kilo izmedju 0.50 i 3 evra. Da moram ceo dan da radim za to kilo, svakako bih znala.
Pa 5 evra za litar, 25 litara (pije se i vise na malo vecoj sahrani) je 125 evra, a moja komsinica radi za te pare ceo mesec. A to da je celodnevna nadnica bila nedovoljna za kilo secera je super, buduci da je moja majka tokom rata radila za litar ulja i jednu malu cokoladu ceo mesec (to mi pisalo u dnevniku da nam je kupila kad je dobila platu).Tako da ovom nadnica logikom, dodjes do toga da je u Srbiji bila bolja nadnica u WWII nego danas ili tokom prethodnog rata. Edited by Evi_