Jump to content
IGNORED

Zaglupljivanje nacije

Eraserhead

Recommended Posts

Posted
Naravno, kome su još ovde potrebne činjenice? Mora da živiš negde u inostranstvu :P
This time next year... mozda i ne... :PTo je vise retoricko pitanje, ali me uvek fascinira.
Posted
... samo me valjda ovi nasi vise pogadjaju.
Plus, kod nas je mnogo losija situacija (ekonomska, a sto dolazi od politike). Nemoguce je oteti se utisku da su trula stanja uma (reflektovana u komentarima) i te kako u vezi sa trulim politicarima koje imamo, koji su adekvatna refleksija tog stanja... a onda mu ekonomsko dno dodje i sasvim logicno.
Posted
Plus, kod nas je mnogo losija situacija (ekonomska, a sto dolazi od politike). Nemoguce je oteti se utisku da su trula stanja uma (reflektovana u komentarima) i te kako u vezi sa trulim politicarima koje imamo, koji su adekvatna refleksija tog stanja... a onda mu ekonomsko dno dodje i sasvim logicno.
Šta znam, imao sam prilike da čitam kako mi jedan tip, 20 i kusur godina, lovaran, odličan oko kompjutera, objašnjava da je tamo u njegovom selu neka baba umrla jer joj je komšinica uvračala nešto mnogo loše. Nekima je izgleda džabe i internet, obrazovanje, pare i sve ostalo, neke predrasude i/ili uvrežena shvatanja je teško prevazići. Ne kažem da je to uvek slučaj naravno. :)
Posted
Pored neverovatne nenformisanosti i retko nadmene gluposti, takodje smo i jedinstveno zao narod (zovite me autosovinistom, zabole me).
Delim Vaše mišljenje.
Posted
Nekima je izgleda džabe i internet, obrazovanje, pare i sve ostalo, neke predrasude i/ili uvrežena shvatanja je teško prevazići.
Naravno - mislim da je to i tema ovog topika.
Posted

A da li je problem u zadatoj gluposti pa bi trebalo nekako odglupeti (što je teško u zadatim okolnostima/generalno/i jedno i drugo) ili je narod™ ranije bio ok pa je kasnije zaglupljen pa bi trebalo nekako razglupeti?

Posted

i ranije je bilo isto samo sada tehnologija daje mogućnost (skoro pa) nesputanog izražavanja.mensčini da su komentari čist narodni prosek, možda gluplji i zliji :) od proseka za meru u kojoj ne postoji zadrška jer se kuca pod lažnim nickom.

Posted
...mensčini da su komentari čist narodni prosek, možda gluplji i zliji ...
To i ja mislim.A ako mozda i nismo sigurno za komentare na vestima (da reflektuju prosecnu* osobu), onda to mozemo biti sigurni za rezultate na izborima. (Ne mislim samo na ove poslednje, da naglasim, da se neki bez potrebe ne bi nervirali)._____* Pri cemu je ta prosecna osoba prilicno grozna. Sazaljevam situaciju, ali to je zakljucak koji se namece. Kako rece Sherlock Holmes, "when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth".
Posted
* Pri cemu je ta prosecna osoba prilicno grozna. Sazaljevam situaciju, ali to je zakljucak koji se namece. Kako rece Sherlock Holmes, "when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth".
Upravo ovako. Ja sam ranije mislila da komentari nemaju bas toliko veze sa realnoscu, tj. da su takvi ljudu redji u realnom zivotu, ali me je okruzenje grubo demantovalo :ph34r:
Posted
Kako rece Sherlock Holmes, "when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth".
elementary, my dear indy :)
Posted

često slušam o sistemskom "zaglupljivanju" iliti dumbing down, ali da li je to samo stvar naše percepcije medijske sfere kakva ona jeste u epohi soc.mreža i reality programa?glumci negoduju što im naturščici iz VB oteše 'leba, ozbiljni pisci pizde što su starlete sa svojim biografijama i herz romanima veće zvezde nego oni... ali činjenica je da su to ukusi većinske publike, ne jer ih neko zaglupljivao nego jer nemaju potrebu za nečim kvalitetnijim.komunisti su bili ti sa ambicijom da emancipuju seljačko-radničke mase, podižući domove kulture u svakom većem selu, ali krajem 80ih smo rekli jebeš to hoćemo tržište i demokratiju, hoćemo privatne medije i 158 TV kanala. privatni mediji nemaju obavezu da se bave društveno-korisnim prosvetiteljskim radom i promocijom visoke kulture, već samo informisanjem i zabavom u cilju namicanja profita. čak ni državni medij nema tu obavezu, pa čak ni porodica, samo je osnovna škola obavezna. sve ostalo je stvar ličnog nahođenja.internet je omogućio da u javnu sferu nagrne masa ljudi, kao nikada pre u istoriji, svako sa svojim dupetom/mišljenjem i ličnim frustracijama. takvi su kakvi su, prosečni ili gluplji, može li se tu nešto učiniti? ne može, ja sam za nasilnu evoluciju putem masovnog genetskog inženjeringa ili čipovanjem. chemtrails, haarp, gmo, ne treba birati sredstva.nas kao da je zabolela glava od viška demokratije, pa malko čeznemo za vrhovnim cenzorom koji bi sporovodio kontrolu kvaliteta medijskog sadržaja i zveknuo porez na kič, kao u neka sumorna vremena soc-realizma.

Posted
nas kao da je zabolela glava od viška demokratije, pa malko čeznemo za vrhovnim cenzorom koji bi sporovodio kontrolu kvaliteta medijskog sadržaja i zveknuo porez na kič, kao u neka sumorna vremena soc-realizma.
zbilja ne znam kako rešiti taj problem a da se ne uđe u tiranijuali da se mora nekako rešavati, sigurna sam da mora, tj. ako hoćemo da opstanemo kao društvoporez na kič ? što da ne.obrazovanje treba uterati u ljude.svaka ozbiljna država bi trebalo to da radi.stara jugoslavija je propisala onomad da svaka kuća mora da ima toalet (nije bilo ni poljskih svuda u to vreme)takođe su propisali da svako ko ne zakopa uginulu stoku, platiće žestoku globumeđu narod se uterivala higijena.ne može drugačijesada je došlo vreme da se uteruju neke druge vrste higijeneda sam ja neko uvela bih diktaturu prosvetiteljstva
Posted

Ne znam gde bih stavio ovu temu, necu da otvaram novu, ne nadjoh da se o tome negde prica, a ubedjen sam da spada u zaglupljivanje...Dakle, Jovan I. Deretic... Imate li dodira sa verujucima, da li ih saslusate, da li odmah pocnete da se svadjate, da li pokusavate da im kazete da sve to nema veze sa mozgom i uopste kako se branite? (jebote, kao da pisem o problemu sa bubasvabama)