Jump to content
IGNORED

Avijacija bez granica...

dare...

Recommended Posts

Posted
4 hours ago, namenski said:

Potezan je u sezoni bogami dobrano do u 80-te...

A i za po neki specijalnitm let...

Ja se secam da sam ga vidjao kao klinac par puta, bar mislim da je bio DC-6, 4 propelera. Rodjen ranih 70-tih. :)

Posted (edited)
8 hours ago, Radoye said:

Ja se secam da sam ga vidjao kao klinac par puta, bar mislim da je bio DC-6, 4 propelera. Rodjen ranih 70-tih. :)

Interesantno bi bilo propratiti ih: koliko znam, 1 je stajao na ulazu na Brnik, ne znam da li je jos tamo.

Jedan je definitivno zavrsio u Red Bull-u: JAT, koriscen jedno kratko vreme za VIP voznje, Tito, prodat bratutm Kenetu Kaundi, Zambija, negde sredinom '70-ih, iskopan negde u Africi i restauriran do letnog stanja...

douglas-008.jpg

BTW, izgleda bolje, avionskije od svih Erbasova skupa... :D 

Edit: @Radoye kod potezanja 4 propelera, imati u vidu da je kao VIP avion jedno vreme radio i Il-18... :) 

Edited by namenski
  • +1 1
Posted

Baš sam se čudio kako to da je DC6 kod nas leteo i osamdesetih, pa sam pokušao malo da pogledam po sajtovima ljubitelja avijacije i njihovim bazama podataka.
Ako je dozvoljeno koristiti izvore sa interneta (uz sve disclaimere na tačnost podataka, koje su prikupili ljubitelji avijacije):

- Inex-Adrijini dc6 su svi osim jednog prodati Jemenu. Prodati su 1971, osim YU-AFG koji je prodat kasnije, 1976. YU-AFF je konzerviran 1972, i on je sada izložen ispred aerodroma Brnik.
- Jatov dc6 je prodat Zambiji 1975, a odatle je našao put do RedBull-a

Hteo sam da iskoristim priliku i da podsetim na još jedan lep avion, Super Constellation kog je restaurisao Breitling, kad ono - još pre 4 godine su ga prizemljili i prestali da održavaju :(
Na svetu je ostao još samo jedan jedini Super Constellation u letnom stanju, u Australiji.

• +1 1
Posted

Kad smo kod restauriranih cetvoromotoraca u letnom stanju (doduse u ovom slucaju znacajno drugacije inicijalne namene) kod mene u komsiluku je jedan od dva preostala Lankastera, dosta cesto ga vidjam, evo i sad je leteo za 11. novembar...

• +1 2
Posted
4 hours ago, Frile said:

još jedan lep avion, Super Constellation

30 minutes ago, Radoye said:

Kad smo kod restauriranih cetvoromotoraca...

Naj sve su kod njih motori, mada priznajem malu deformaciju po tom pitanju...

Koja su to cuda tehnike, remek dela u svakom pogledu, obaska i miris i ukus....

I zvuk...

• +1 1
Posted

Pa dabome, a ne k'o ove danasnje princeze na zrnu graska... :sleep:

Podsetise me ova braca na 1 lep film na teme iz tog doba:

• +1 1
Posted
6 hours ago, Radoye said:

Kad smo kod restauriranih cetvoromotoraca u letnom stanju (doduse u ovom slucaju znacajno drugacije inicijalne namene) kod mene u komsiluku je jedan od dva preostala Lankastera, dosta cesto ga vidjam, evo i sad je leteo za 11. novembar...

Ovaj? :)

FBGlBdiUYAs6m7K.jpeg

Posted
2 hours ago, JozoMujica said:

Ovaj? :)

Ne, to je onaj drugi. Ovaj:

lancaster-in-flight-rick-radell.jpg

(imam negde i mojih fotki, samo treba da iskopam...)

• +1 1
  • 3 weeks later...
Posted

Danas je AIR France-KLM porucio 100 novih aviona A320/A321 od Airbus-a da bi zamjenili zastarjele KLM 737-NG avione.

Juce je isto tako Quantas porucio za svoju nisko budzetnu filijalu 100 novih Airbuseva. I na kraju je pao dogovor o buducoj kupovini aviona iste marke za sam Quantas.

U dva dana dvije velike kompanije (KLM i Quantas) prelaze sa Boeing-a na Airbus.

• +1 3
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Za @Pegin-a :D i naravno ostale ako im nije smor...

Pogodi-01.jpg

Fotosop naravno, kljun, sredinatm i rep su od 3 naprave?

Posted
2 hours ago, namenski said:

Fotosop naravno, kljun, sredinatm i rep su od 3 naprave?

Kljun je od 262, sredina je Mosquito a rep bese Supermarine Attacker ili stogod tako / rani britanski mlaznjak za nosace aviona. Ili se bar meni tako cini.

Posted

MesserschmitDeHavillandHawker

262 Schwalbe Mosquito SeaFury

Otimaš 'lebac Williju , Geofreyu i Sidneyu.

Posted
12 hours ago, Radoye said:

...Supermarine Attacker ili stogod tako / rani britanski mlaznjak za nosace aviona. Ili se bar meni tako cini.

Sto se kljuna tice, i ja sumnjam na Me-262, Mosquito je nesporan, ali rep ne pripada Supermarine Attacker-u, definitivno: Attacker je mlaznjaktm, ima pozadi cevku, duvaljku...

Bice da je neka WW2 naprava.