Jump to content
IGNORED

Crtice o prvom svetskom ratu

SeljačkaSreća

Recommended Posts

Posted

kereses, pa nev i probaš prezime, bez ć naravno, tako sam barem ja nabadao. Probao ćaletovo prezime, kevino, babe, dede, pradede i samo dva pogotka, nije baš neka evidencija.

• Hvala 1
Posted (edited)
4 minutes ago, čekmeže said:

kereses, pa nev i probaš prezime, bez ć naravno, tako sam barem ja nabadao. Probao ćaletovo prezime, kevino, babe, dede, pradede i samo dva pogotka, nije baš neka evidencija.

probala. mislis da ako ga nema da ne znaci da nije bio mobilisan?

jer ovog nema a ja pokusavam naci da li je bio il ne u vojsci jer ne znam..

ima mu neki prezimenjak iz putinaca, i pominje se galicija u podacima..

Edited by InvisibleLight
Posted

Mislim da ako ga nema da nije evidentiran, jer mi je nemoguće da za 4 prezimena budu samo 2 mobilisana, to su hiljade ljudi, npr. Bogdanovic ima 4 pogotka, 1 je moj iz Grabovaca, ali ko zna koliko je Bogdanovića bilo u AU vojsci, verovatno desetine, možda i stotine.

ovo sve pod pretpostavkom da je naša metoda traženja tačna :D, išao sam metodom klikći na strelice i velika slova

Posted
1 minute ago, čekmeže said:

Mislim da ako ga nema da nije evidentiran, jer mi je nemoguće da za 4 prezimena budu samo 2 mobilisana, to su hiljade ljudi, npr. Bogdanovic ima 4 pogotka, 1 je moj iz Grabovaca, ali ko zna koliko je Bogdanovića bilo u AU vojsci, verovatno desetine, možda i stotine.

ovo sve pod pretpostavkom da je naša metoda traženja tačna :D, išao sam metodom klikći na strelice i velika slova

e probaj prezime sa  Ć

ubacila država hrvatska

okrug srem

i godinu rodjenja

nema ga

ali zato za to prezime kad napišem sa Ć izbaci njih 6, a bez Ć na kraju (C kako si rekao) samo jednog

opet ga nema

pa sta je mogao raditi ako je 1889 godište a 1913 završio fakultet, garant je mobilisan bio...

Posted

Možda je radio nešto što ga je oslobađalo mobilizacije, možda je pobegao u inostranstvo ili je bio bolestan (ili platio da bude)...

• +1 1
Posted

probaj sa cs, ts ili ty umesto ć.

Ako nije frka daj celo prezime za slučaj da ima još koje slovo da ga Mađari drugačije pišu (npr. s je sz, š je s, đ je gy...)

• +1 1
Posted

Születési hely:
Mitrovica, Mali-Radinci
Születési idő:
- (nincs adat)
Honosság (ország):
Szlavónia
Honosság (megye):
Szerém

:D

inače u podacima iz naše gimnazije 1902-03 za đake iz mitrovice piše ime prezime plus 'iz slavonije'  posebno se navode djaci iz hrvatske. plus posebno iz bosne, dalmacije..

Posted

koje je prezime?

moguce da je pomadjareno i ime i prezime.

probaj sa ty na kraju, sa ch, sa cs.

• +1 1
Posted (edited)
8 minutes ago, Radoye said:

probaj sa cs, ts ili ty umesto ć.

Ako nije frka daj celo prezime za slučaj da ima još koje slovo da ga Mađari drugačije pišu (npr. s je sz, š je s, đ je gy...)

radojević nikola

ima fotka gde je u gracu 1910 , drustvo 'srbadija'. na poledjini vidim prezimena koja nalazim na spisku u trgovcevickinoj knjizi o studentima iz kraljevine srbije u inostranstvu.. uz njih pise 'srbijanac', a ima i hrvata, dalmatinaca itd, oznacnei uz ime i prezime. dakle bio je u juznoslovenskim udruzenjima i moguce je pokusao izbeci mobilizaciju..

posle je bio u parlamentu shs posle izbora 1927

Edited by InvisibleLight
Posted

Nikola moze biti prevedeno u Miklos (ponekad su prevodili imena (biblijska - Stevan -> Istvan, Jovan -> Janos, Mihajlo -> Mihaly itd), ponekad ih ostavljali u originalu narocito ova tipicno slovenska, Milutine i Dragane). Radojevic probaj cs, ts, ty.

• Hvala 1
Posted

ja najpre nadjoh pradjedovog brata, za kog su u familiji uvek pricali da je bio solunac (naglasavalo se dodatno jer je bio u srpskoj, a rodjeni mu brat, moj pradjed u au vojci)

uklapa se ime, mesto i gotovo sam siguran godiste

moguce da je kanije prebegao u srpsku vopjsku, zaboravio sam detalje

ima i pradjedovo ime prezime, mesto, jedino je godiste pogresno 1885

moguce i da je u startu namerno tako zavedeno posto je on mobilisan sa 16 godina

prica je bila da su mobilisali "po stasu" on bio povisok, razvijen i jbg, neki stariji izbegli...

i uvek je pricao da je bio negde u rumuniji, a kasnije u okolini trsta

madjari su za ovakve stvari daleko ispred nas

njihove karte od pre 100,200 godina su zlata vredne

kacio je neko ovde pre dosta linkova

Posted

nema ga ni u jednoj varijanti

al ukucala svoje prezime i to sa Š i Ć i izbaci mi bocnog pretka Avrama iz naseg fruskogorskog sela, rodjen 1890. poginuo  19./8. 1917.

Posted

Aj baci link na direktnu pretragu...

Posted
4 minutes ago, InvisibleLight said:

nema ga ni u jednoj varijanti

al ukucala svoje prezime i to sa Š i Ć i izbaci mi bocnog pretka Avrama iz naseg fruskogorskog sela, rodjen 1890. poginuo  19./8. 1917.

meni rezultat ovog brata izbacuje sa s i c, a pradjeda (ili nekog njegovog imenjaka) sa š i ć

a isto mesto u pitanju

ocigledno su u razlicitim oblicima unosili

inace da, ovaj djuro je i ovde djuro, pre nekad u nekim istorijskim spisima su ga vodili kao gjuro cini mi se ili tako nesto

• +1 1